ok.30-35 min.(Czas pieczenia zależy od piekarnika).Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Krem cytrynowy: 4 jajka 50 g masła 120 ml soku z cytryny 150 g białej czekolady 100 g cukru łyżka cukru waniliowego Jajka,sok z cytryny i cukry wrzucić do garnka,garnek umieścić na większym garnku z parującą wodą.Mieszać trzepaczką tak długo,aż krem zacznie gęstnieć (pilnować(...)żeby krem nie nabrał za dużej temperatury bo inaczej zrobi się jajecznica).Zdjąć i dodać roztopioną czekoladę i masło.Wymieszać aż powstanie jednolita masa.Masę można jeszcze przetrzeć przez gęste sitko dla otrzymania gładszej konsystencji.Krem lekko przestudzić i wyłożyć na mazurki.Udekorować wedle własnego gustu. źródło inspiracji na spód-Magda Gessler
Anielskie wypiekiżółtko szczypta soli na nadzienie: 1/2 szklanki śmietanki 30% 80 g kokosu 2 łyżeczki cukru pudru 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego dodatkowo: 4 kostki czekolady 2 łyżki mleka kolorowe żelki listki mięty Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę(...)Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około kwadransa. Wystudzić. Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakcal w tym: B: 7 g; W: 16,6 g; T: 25 g. Składniki (ile wyjdzie zależy od wielkości jajeczek) - 70 g gorzkiej czekolady (najlepiej o jak największej zawartości kakao) - 150 ml mleczka kokosowego - 40 g masła orzechowego 100% - 30 ml syropu klonowego lub miodu/syropu daktylowego Wykonanie Do rondelka lub miski umieszczonej na rondelku z wodą (czyli(...)kąpieli wodnej) wrzucamy pokruszoną czekoladę. Kiedy się rozpuści wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy syrop klonowy oraz dodajemy masło orzechowe. Całość ponownie dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy. Biorąc po około łyżeczce naszej masy lepimy jajeczka. Masa pod wpływem ciepłoty naszych dłoni dość szybko się
Health-Fit-Lifeżółtka 2 sztuki sernik: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg z wiaderka 1 kg, śmietana w proszku "śnieżka" 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, czekolada truskawkowa 200 gram, śmietana gęsta 4 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba z podanych składników na stolnicy posiekać siekaczką lub nożem do połączenia składników, forma silikonowa 20x11 cm, forma stalowa 25x24(...)masę przełożyć do form z podpieczonym spodem, piec około 50- minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku, większa forma była na poczęstunek w pracy męża w kąpieli wodnej stopić czekolady truskawkowe, dodać śmietanę i wymieszać polewą polać serniki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy - serniki to nasze ulubione ciasta, pieczone, na zimno, gotowane są często na deser
W Mojej Kuchni Lubiężywić nie będę ;) Niedawno na deser przygotowałam czekoladowe ciasteczka w stylu amerykańskim. Niepozorne, ale bardzo smaczne. Kiedy zabierzemy się za nie odpowiednio wcześnie i nie pozwolimy jeszcze płynnej czekoladzie zastygnąć, gwarantuję, że szybko znikną z talerza. Naprawdę trudno się oderwać! Składniki: 100 g masła 1 jajko 150 g cukru, najlepiej brązowego 150 g mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia 100 g deserowej czekolady (posiekanej) szczypta soli Wykonanie: Masło i cukier umieścić w misce i miksować do momentu aż masa będzie puszysta. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dłonią lekko spłaszczyć ciastka i piec w piekarniku w temperaturze
zadanie-gotowanieśmietanki 30% -1,5 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy rozpuszczone w 100 ml wody -0,5 szkl cukru pudru PONCZ -1 łyżka kawy -125 ml wody DODATKOWO -czekolada mleczna do posypania -2 duże banany Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę z proszkiem(...)ponczujemy, układamy na nim plasterki bananów (by banany nie ściemniały polecam posmarować je sokiem z cytryny) Na banany wylewamy piankę.Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, następnie posypujemy startą czekoladą. Ciasto powinno poleżeć w lodówce kilka godzin. I gotowe :) gorąco polecam-jest pyszne. Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części(...)podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka. (Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały
Di gotujeszklanek słonego karmelu z tego przepisu ciasto na około 30 ciastek 250 g margaryny 330 g mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Z zimnej margaryny, mąki i śmietany szybko zarobić ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kółka i wykładać nimi(...)metalowe foremki co ciastek. Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystygnięciu ciastka napełnić karmelem. Czekoladę włożyć do woreczka strunowego, rozpuścić w ciepłej wodnej kąpieli, w woreczku zrobić maleńką dziurkę i wyciskać na ciasteczka dowolne esy floresy. Smacznego
Jadło i czytadłowiśnie 1 opakowanie ksylitol do mrożonych wiśni 2 łyżki orzechy pekan 8 sztuk do dekoracji krem migdałowy 0,5 słoiczka do dolnej warstwy 4 kosteczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej. olej do wysmarowania formy Umieść bakalie i wlej syrop daktylowy w rozdrabniaczu. Zmiel całość aż składniki się połączą w jedną całość. Masę przełóż do wysmarowanej(...)zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą
AZgotuj!mąki pszennej 75g maki ziemniaczanej 150g cukru 3 jajka 3 łyżki majonezu (płaskie; u mnie Majonez Kielecki ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 10g kakao Polewa: 50g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części(...)podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka. (Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały
Di gotujetych najmłodszych. Piankowym pisankom nikt nie jest w stanie się oprzeć. Składniki: 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego 1/2 galaretka agrestowa 1/2 galaretka truskawkowa 1/2 galaretka cytrynowa Polewa: 170g białej czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe około 20 wydmuszek jajka Wykonanie: 1. Każdą z galaretek w osobnym naczyniu zalać 125ml wrzątku, dobrze wymieszać żeby galaretka całkowicie się(...)całkowitego wysuszenia. 5. Wydmuszki kolejno napełnić na zmianę kolorowymi galaretkami. Napełnione wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie obrać jak zwykłe ugotowane jajko. 6. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy . 7. Każde jajko obtoczyć w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych
Szalona Kuchnia Ewelinylitr wina czerwonego 3 litry bulionu marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz na koniec do sosu dodaj sól, czekoladę gorzką olej do smażenia Dodatki: pieczony w całości, owinięty folią batat (2h), tak samo pieczone ziemniaki grillowany na oliwie w tymianku brokuł i groszek mięta do dekoracji(...)jakiś czas dolewałam bulionu lub wina jeżeli brakowało. Po tym czasie wyciągnęłam mięso z sosu i zredukowałam sos do bardzo gęstej konsystencji, którą na koniec przyprawiłam solą i czekoladą (20-30 gram). Mięso doprawiłam również solą i skarmelizowałam na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Podałam z warzywami i jabłkiem oraz sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajałyżki Inki Klasycznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier z prawdziwą wanilią 10 g 150 g masła lub kostki do pieczenia Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej dobrej jakości 50 ml śmietany kremówki Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem śmietany. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia. Białka z dodatkiem soli ubijamy
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie:9 cukierków trufle czekolada gorzka do dekoracji migdały 1 żółtko i 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego i mąki łyżkę, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej(...)Przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, będą ładnie błyszczały. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni gór dół na 20-25 minut aż się zrumienią. Jak przestygną dekoruję czekoladą, migdałami
wesoła kuchniastopniach przez 20 minut, następnie w 170 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimną babkę wyjąć z formy. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 g masła Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z ognia. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty wymieszać. Polać zimne ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi