czekolada - 27946 przepisów (strona:832/1864)

Cytrynowiec 5055

łyżeczka skórki z cytryny 50ml soku z cytryny krem cytrynowy 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 80ml soku z cytryny 100g masła 50g białej czekolady masa cytrynowa krem cytrynowy z powyższych składników 300ml śmietanki 30% 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody bezy 1 białko 60g cukru pudru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas mieszać, gdyż zacznie szybko gęstnieć - zgęstniałą masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - gotowy krem przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki cytrynowej, następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą

Smakołyki Bereniki
Czekoladowy pudding z mleka sojowego 137

coś czekoladowego, coś dobrego i coś szybkiego - tak powstał pudding czekoladowy :) Składniki: 0,5 l sojowego napoju waniliowego, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao,  1 łyżka kremu orzechowo-kakaowego. Przygotowanie:    Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy cukier, połamaną gorzką czekoladę oraz kakao. Cały

Aga w kuchni
Ciasteczka cytrynowe 893

pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 małej cytryny krem cytrynowy 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 30ml soku z cytryny 1 łyżka cukru 50g masła 50g białej czekolady Wykonanie: - mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce - jajko roztrzepać z cukrem(...)cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła - do masy dodać po kawałku zimne masło, mieszać aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje - masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników - gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - ze schłodzonego ciasta formować

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

rozrobione mąki. Ugotować jak budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na wierzch przestudzonego ciasta. Schłodzić. Polewa: 100g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  chipsy kokosowe do posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.  Posypać

Z miłości do słodkości
Deser z pijanymi rodzynkami 180

śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu) 2 wafelki do dekoracji 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania) Przygotowanie: Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej. Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę. Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się(...)moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem. Gotowe

Ze smakiem i z pasją
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 283

rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą(...)formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z Kinder Bueno 340

nieco odsłodziła przepis nie dodając brązowego cukru i Kinder Maxi. Brownie z Kinder Bueno Składniki: 300 g mąki 1/2 łyżeczki soli 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła 5 dużych jajek 5 opakowań Kinder Bueno (10 batoników) Wykonanie: Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki(...)metalowej lub szklanej miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę. Miskę ustawiamy na garnku z  gotującą się wodą i mieszając raz na jakiś czas doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 565

wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy(...)nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem 553

zmiksować z blenderze. Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie. Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić. Polewa:  50g masła,  50g mlecznej czekolady,  50ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru,  łyżka kakao.  Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kawa i czekolada

Z miłości do słodkości
Kawowa Panna Cotta z sosem czekoladowym 140

śmietany, po czym wlać kawę do reszty śmietanki. Dokładnie wymieszać i rozlać do wysmarowanych olejem sześciu filiżanek. Wstawić na całą noc do lodówki.     Sos czekoladowy: 55g mlecznej czekolady, 150ml śmietanki 12%.     Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietaną i stopić na parze. Przestudzić. Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, po czym delikatnie odwrócić

Z miłości do słodkości
Sernik ze śliwkami 150

sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić

Z miłości do słodkości
Czekoladowe muffinki 228

czekoladowe.  Prosto i szybko  można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka mlecznej czekolady 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 10-12 krówek (cukierków) PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek i pokrojoną  w małą kosteczkę czekoladę

Moje Kuchenne Rewelacje
Znane nieznane - brownie z gruszkami 134

wypróbowania, to jednak dzielnie stawiam im opór i nic nie piekę. Jeśli już pojawi się u nas coś słodkiego to koniecznie musi być to ciasto czy deser z czekoladą. To moja miłość, a gorzka czekolada ma też swoje zalety. Dziś będzie odgrzewany przepis na pyszne brownie, któremu jako towarzyszkę wybrałam gruszkę. Zapraszam :-) Brownie z karmelizowanymi gruszkami Przepis na brownie klik

Przysmaki Karolki
Magiczne ciasto czekoladowe 384

Naszła mnie ochota na coś słodkiego z duża dawką czekolady:) Przypomniałam sobie o zapisanym gdzieś przepisie na ciasto czekoladowe. Bardzo zainspirowało mnie już samo zdjęcie ciasta i ciekawość czy moje też takie wyjdzie;) Jego magia polega na rozwarstwieniu ciasta podczas pieczenia, co mam nadzieję jest zauważalne.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie, bo przypominające konsystencją ni to piankę(...)cytryny. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kakao tortownicy o średnicy 21cm. Piec około 50 minut w temp. 150st.  Polać np. stopioną czekoladą lub oprószyć kakao.  Źródło: Addio pomidory

Z miłości do słodkości
Muffiny Czekoladowo – Kokosowe 214

jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 125 ml mleka kokosowego 150 g batoników Bounty 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle ucierając. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciągle ucierając wlewamy mleko kokosowe. Następnie(...)Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy babeczki są gotowe. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w formie. Następnie wyciągamy na kratkę, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami. The post Muffiny Czekoladowo – Kokosowe appeared first on Made

Made By Mom And Son