czekolada - 27946 przepisów (strona:828/1864)

Fit ciasto z daktyli 164

szklanki daktyli - 1,5 szklanki wrzątku - 3/4 szklanki otrąb owsiane lub orkiszowe (w płatkach) - 1/2 szklanki liofilizowanej lub suszonej żurawiny - 1/3 szklanki chia - 1 łyżeczka pyłku kwiatowego - 1/3 gorzkiej czekolady - 3 płaskie łyżki babki płesznik (zamiennie mąka kokosowa) - 3 miarki odżywki białkowej u mnie smak czekoladowy Daktyle zalej wrzątkiem odstaw na kwadrans. Dodaj 80% ilości otrąb, całą odżywkę i zmiksuj(...)otrąb, żurawinę i wylej do foremki.  Masę w formie wstaw do lodówki na całą noc, mocno zgęstnieje dzięki właściwościom babki płesznik i nasionkom chia. Polej rozpuszczoną w mikrofali czekoladą, posyp pyłkiem kwiatowym i wstaw na 20 min do zamrażalnika. Kroimy i gotowe. Ciasto przechowuj w lodówce

SMYKWKUCHNI
Jogurtownik Z Borówkami Na Spodzie Z Preparowanego Ryżu 199

jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru 125 g borówek esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód

Gotowanie...to proste !
Ciasto na herbatnikach bez pieczenia 227

homogenizowany  - 1, 5 opak Dodatkowo :  frużelina malinowa  - 1 słoik ( 280 g ) listki waflowe bez cukru 76 g ( 2 paczki ) herbatniki petit beurre blacky - 200 g biała czekolada - 150 g śmietana kremówka 36% - 2 łyżki migdały płatki - do dekoracji. Przygotowanie: Krem: Szklankę mleka odlać, pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. Mąkę połączyć z budyniem, dodać(...)samo w tej kolejności. Frużelina malinowa listki waflowe krem kakaowy herbatniki petit beurre blacky frużelina listki waflowe krem kakaowy listki waflowe cienka warstwa kremu herbatniki petit beurre blacky Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, polać ciasto polewą, posypać płatkami migdałowymi. Ciasto jest najlepsze następnego dnia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Bombonierki Frutti di Mare Vobro. Wyjątkowy smak i kształt. 359

Dziś kilka słów o wyjątkowych bombonierkach „Frutti di Mare” Vobro w kształcie owoców morza. Wspaniała kompozycja białej i ciemnej czekolady, a do tego nadzienie w 4 smakach: kakaowym, orzechowym, mlecznym i karmelowym. Nie sposób odmówić takiej słodkiej przyjemności. Dla mnie te bombonierki są naprawdę wyjątkowe. Dlaczego? No cóż… to pierwsze czekoladki jakie dostałam od mojego męża Sprawił mi wówczas(...)wyjątkowy smak. Po przegryzieniu napotykamy na pyszne, rozpływające się w ustach nadzienie. Mamy do wyboru cztery smaki nadzienia: mleczne kakaowe orzechowe karmelowe Do produkcji pralin wykorzystuje się wysokiej jakości czekoladę, która gwarantuje wspaniały smak. Osobiście polecam Wam ten wyjątkowy produkt. Bombonierki „Frutti di Mare”, to doskonały pomysł na wyjątkowy prezent. Zapewniam, że każdy amator słodkości będzie nimi zachwycony. Czy polecam

Słodkie okruszki
Sernikobrownie (Cheesecake Brownie) 404

pysznego włoskiego sera ricotta, ale śmiało możecie zamiast niego użyć nasz tradycyjny twaróg. Zapewniam, że będzie równie apetycznie.  Składniki na formę 20x20 cm: na brownie: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szkl. cukru 2 jaja 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao szczypta soli na masę serową: 250 g sera ricotta lub twarogu 3 łyżki cukru łyżka(...)mąki pszennej jajko łyżeczka ekstraktu z wanilii  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty.  Do tak powstałej masy wbić jajka i ponownie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Połączyć wszystkie składniki

wyzwania kuchenne
Sernik piernikowy 215

przyprawy do piernika 75 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 150 g masła (lub margaryny, ja użyłam masła) 1 żółtko Spód piernikowy 180 g masła ( lub margaryny) 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika 4 jaja 40 g cukru trzcinowego 2 opakowania cukru wanilinowego 125 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej(...)Kiedy składniki się połączą, z ciasta formujemy wałek, który owijamy folią spożywczą , i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut. SPÓD PIERNIKOWY W garnku ,na małym ogniu rozpuszczamy masło,czekoladę i miód, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika.Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy do ok. 60-70 stopni C, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury

Z Kuchni Do Kuchni
BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJ 220

czasie formę wyjmujemy z garnka, otwieramy ją i wyjmujemy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą czekoladową. Zwykle jest to  polewa ganache: - 70g dobrej czekolady, najlepiej deserowej - 80g kremówki 30% Kremówkę doprowadzić w rondelku prawie do wrzenia, zdjąć z palniku, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie całość dokładnie wymieszać.  Jeszcze letnią

Smaczne Zdrowe
Ciasto kawowe z polewą czekoladową i prażonym sezamem 180

kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy sypanej z 3 łyżeczek 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki sezamu 200 g czekolady Milka mlecznej    blaszka o wymiarach 30/21cm Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,śmietaną, cukrem waniliowym i żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy(...)piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40/45 minut. Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do niej drugą szklana miseczkę z połamaną czekoladą, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Sezam wysypujemy na suchą patelnię i podprażamy na rumiano. Ciasto polewamy polewą i posypujemy obficie  sezamem. Życzę smacznego :) Ciasto podałam na talerzyku od  MICHI

Sama słodycz i szczypta chili
Szybka sałatka ze szpinakiem i cieciorką 196

świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy, olej wędzone warzywa, pastę pomidorową, czekoladę śliwkową, i moją ulubioną czekoladę jabłkową. Uwielbiam ją jeść od tak… łyżeczką prosto ze słoika. Polecam, wspaniały deser dla każdego Zachęcam Was do odwiedzin fanpaga Manufaktury Łagowski na Facebook

Słodkie okruszki
Tarta chili con carne 187

keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion(...)wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie a na wierzch ścieramy mozzarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na ok 15 minut. Wierzch dekorujemy roszponką

KUCHNIA POLSKA
BABECZKI BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE z kremem (wegańskie, bezglutenowe) 194

słodziku (u mnie syrop z agawy) 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe; możesz również zamienić na kakao) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki wybranego słodzika (u mnie cukier(...)Celsjusza. Po tym czasie wyjmij z foremek i zostaw do ostygnięcia. Drugi etap to przygotowanie kremu. Do garnka daj mleko roślinne i delikatnie je podgrzej. Teraz dodaj do niego czekoladę, masło orzechowe, kawę, olej kokosowy i słodzik. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania, cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj mąkę kokosową lub migdałową, wymieszaj. Kiedy krem lekko

Via Gusto
Ciasto czekoladowe z polewą 256

łyżeczki soli 12 łyżek oleju (u mnie z orzechów) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 400 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Irish Cream 2 jajka 50 g posiekanej czekolady Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżka kakao 3 łyżki zimnej wody Do posmarowania: powidła śliwkowe Przygotowanie: W gorącej wodzie rozmieszać kawę i ostudzić. Do jednego naczynia(...)naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa: Margarynę rozpuścić

Ala piecze i gotuje
MATCHA PANNA COTTA Z NUTĄ MIĘTY 146

swoje ulubione potrawy. Składniki: 200 ml mleko wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita 500 ml śmietanki 30% Mlekovita 2 łyżeczki herbaty matcha 2 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 1,5 łyżki żelatyny syrop klonowy pestki dyni 1 łyżeczka syropu miętowego Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko ze śmietanką podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia. Odstawić z ognia, dodać herbatę(...)matcha mieszając nieustannie. Dodać cukier puder, syrop miętowy oraz posiekaną białą czekoladę. Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, wymieszać a następnie dodać do masy śmietanowej i dokładnie wymieszać. Rozlać do mniejszych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Pestki dyni uprażyć. Przed podaniem polewamy panna cotta niewielką ilością syropu klonowego oraz uprażonymi pestkami dyni

Kuchnia w oparach
Muffinki łaciate 191

ciasto: mąka 500 g, cukier 350 g, masło 250 g, jajka 4 szt, mleko 250 ml, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier waniliowy 1 opakowanie, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 4 łyżki, dowolna posypka do dekoracji, Sposób przygotowania: Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)mieszamy i nakładamy na wierzch muffinek. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 st.C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia.  Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Następnie polewamy wierzch muffinek. Dodatkowo możemy udekorować je dowolną posypką.  Smacznego

kulinarne odsłony pati