czekolada - 27946 przepisów (strona:828/1864)

SERNIK WIEDEŃSKI 452

pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego. Puszysty , a zarazem kremowy ser … mięciutki , wręcz rozpływający się w ustach. Oblany białą czekoladą …. Każdy z przyjemnością skusi się na dodatkowy kawałek – gwarantuję! A sernik wiedeński jest wspaniałym pomysłem na nadchodzące Święta! SKŁADNIKI: * ser biały 3krotnie zmielony – 1 kg * masło(...)Pieczemy 60 min . w nagrzanym do 200C piekarniku. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika ( ale jeśli widzimy , że temperatura jest za wysoka zmniejszamy ją ). Studzimy w uchylonym. Polewamy roztopioną czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Ostra na Słodko
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 246

budyń waniliowy – 80 g * jajko – 5 szt * masło – 100 g * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * czekolada na polewę – 100 g * orzechy ziemne – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło roztapiamy , studzimy. Masę toffi podgrzewamy , a następnie wylewamy do miski. Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy. Oddzielamy(...)biszkoptu. Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C. Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami. Smacznego! UWAGA! Takie ciasta lubią pękać , w związku z czym chwilkę po tym jak włożymy je do piekarnika możemy sami zrobić bardzo delikatne

Ostra na Słodko
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1319

NUGATOWA: * nutella / krem orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle / andruty – 4 szt * czekolada + orzechy do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem i dodajemy po łyżce mleka(...)krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy. Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy. Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy. Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Brownie – najlepsze! 171

zawsze przepyszne! Z kruchą górą … miękkie , zakalcowate , lekko gumowe w środku … o wyrazistym intensywnie czekoladowym smaku! Ajjj … trzeba spróbować! Koniecznie! SKŁADNIKI: * masło – 150 g * czekolada mleczna – 2 tabliczki * jajko – 3 szt * cukier puder – 1 szkl * mąka tortowa – 0,5 szkk * kakao – 2 płaskie łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę łamiemy , przekładamy do metalowej

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami 147

cukier drobny – 10 łyżek * mąka pszenna – 10 łyżek * jajko – 3 szt * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * gruszki – 3 duże szt * kakao – 2 łyżki * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 1 szkl * żelatyna – 1 łyżka * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy(...)jajku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy. Gruszki obieramy , kroimy w kostkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy. Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut. Wyjmujemy , dobrze

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 295

zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie. Idealny pomysł nie tylko na Święta! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO CZEKOLADOWE: * jajko – 2 szt * cukier – 100 g * gorzka czekolada – 50 g * mąka pszenna – 60 g * mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO(...)rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. CIASTO CZEKOLADOWE: Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Pianę dodajemy łyżka

Ostra na Słodko
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 509

szklanki mleka 4 łyżki kaszki manny (ok. 100 g) 2/3 szklanki cukru (ok. 240 g) 100 g masła cukier waniliowy ok. 250 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) ok. 100 g orzechów włoskich Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe: Masło razem z miodem(...)warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy 1/3 masy, powtarzamy czynność dwukrotnie do wyczerpania składników. Całość przykrywamy górną częścią ciasta. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami.  Ciasto powinno spędzić

Słodka Strona
Snickers - ciasto (prawie) bez pieczenia :) 1881

Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy. Krem I: 250 g sera mascarpone 1 puszka gotowej masy krówkowej (400 g) tabliczka białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 3 batony snickers Krem II: 300 g śmietany kremówki 36% 1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ser mascarpone miksujemy z połową masy krówkowej. Dodajemy roztopioną białą czekoladę

Z butelką mleczka w tle
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 423

regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami..... Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada(...)mlekiem.. 150g jogurtu naturalnego 150g oleju 3 jajka 200g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 175g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej Do polania/posypania: czekolada lub cukier puder lub dowolny lukier. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy

Z butelką mleczka w tle
Tort Piernikowy 327

łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki mleka 4 łyżki kaszki manny 2/3 szklanki cukru 100 g masła cukier waniliowy ok. 200 g powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany kremówki 30% łyżka rumu (lub wódki) ok. 75 g orzechów włoskich Tort Piernikowy - Sposób przygotowania: Spody Piernikowe: Masło razem z miodem i cukrem podgrzewamy w rondelku(...)połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy połamaną czekoladę oraz alkohol. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch tortu piernikowego. Następnie od razu posypujemy drobno posiekanymi orzechami.  Tort powinien spędzić minimum

Słodka Strona
Ciasto "Kopiec Kreta" 357

pieczenia cukier waniliowy 150 g masła 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Masa: 600 g śmietanki 36% 2 fixy do ubijania śmietany 4 łyżki cukru pudru 50 g czekolady gorzkiej 3 banany sok z cytryny Ciasto "Kopiec Kreta" - Sposób przygotowania: Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy do śmietany - łączymy składniki. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do przygotowanej masy - dokładnie mieszamy. Ciasto obkrawamy naokoło, tak aby następnie za pomocą łyżki można było wydrążyć środek w kształcie

Słodka Strona
Karpatka Królewska 383

miękkiego masła ziarenka z laski wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) łyżka kakao 400 ml śmietany kremówki 30% Polewa czekoladowa: 75 ml śmietany kremówki 30% 75 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej) łyżeczka wódki   cukier puder Karpatka Królewska - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki(...)częścią ciasta.  Całość oprószamy cukrem pudrem.  Ciasto możemy dodatkowo udekorować polewą czekoladową:  Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie ściągamy z ognia i dodajemy drobno połamaną czekoladę oraz alkohol - mieszamy do momentu otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy trochę przestygnie polewamy "zygzakami" wierzch Karpatki. Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce. Karpatka najlepiej smakuje wyciągnięta

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 398

masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody ok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika) Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy(...)ciasteczko maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę.  Gdy lukier zastygnie za pomocą długopisu cukierniczego lub drewnianego patyczka malujemy rozpuszczaną w kąpieli wodnej czekoladą oczy i buzie duszków. Moje posty

Słodka Strona
Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) 1681

cappuccino (proszku) Masa Śmietanowa: 400 ml mocno schłodzonej kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300-350 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g) kakao do posypania wiórki gorzkiej czekolady do posypania (opcjonalnie) Ciasto Cappuccino (bez pieczenia) - Sposób przygotowania: Masa Budyniowa: Do miski odlewamy ok. szklankę mleka i dodajemy budynie oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz(...)Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno trafić na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki. Całość oprószamy kakao.  Możemy również posypać startą czekoladą. Ciasto Cappuccino przed podaniem powinno spędzić ok. 2-3 godziny w lodówce - do zmięknięcia herbatników. Moje posty

Słodka Strona
Brownie & orzechy 206

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 200 g czekolady deserowej (my zawsze kupujemy 80%↑) 200 g cukru (my dajemy trzcinowy) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy (w tzw. kąpieli wodnej - składniki wkładamy do naczynia, następnie to samo naczynie z naszymi składnikami do kolejnego większego zalanego wodą i w ten sposób podgrzewamy bez ryzyka ich przypalenia

WeAreCrazy