jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych 50 g masła, roztopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie(...)serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego Jack Daniels lub innego laska kory cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo- czereśnie do dekoracji Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnypapier. Piecz kolejne 5-8 minut, aż tarta się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Krem: - 2 szklanki puree dyniowego - 3 łyżki cukru brązowego - 1 łyżka miodu - 1 czekolada mleczna 100g - 2 łyżki kakao - 5 łyżek kaszy jaglanej preparowanej (opcjonalnie) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na kremową masę. Wyłóż nią tartę i przełóż
Corner With Recipesgorącej wodzie i polewa gotowa. Raz spróbowałam i od tamtej pory szerokim łukiem omijam to coś. Na półka w supermarketach (działy ze składnikami do przygotowywania wypieków) znajdziecie także specjalne czekolady, z których przygotujecie własne polewy do ciast z […] The post Polewa do ciast z prawdziwej czekolady appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekSkładniki na tortownicę o średnicy 21 cm: 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 2 dojrzałe banany 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 120 g śmietany 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do miski z masłem. Następnie wlać śmietanę. Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, wymieszać. Do ciasta dodać banany i pokrojoną czekoladę. Wymieszać by składniki się połączyły. Przelać do tortownicy piec jedną godzinę w 180 stopniach. Smacznego! Źródło
Moja Galeria Smakupieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: (najlepiej zrobić 2 porcje) 100 g czekolady gorzkiej 100 g kremówki 30% 10g masła Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki(...)zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ostudzić, dodać kremówkę i przełożyć ciasteczka. Schodzić w lodówce. * puree z dyni - pokrojoną na części upiec w 200 stopniach przez 15-20 minut aż będzie miękka, zdjąć
Moja Galeria Smakułyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać stopniowo(...)masła. Po zmiksowaniu dodać mleko a na końcu czekoladę. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki. Piec w 170 stopniach około 25 minut, do suchego patyczka. Źródło
Moja Galeria Smakumasy dodać do żelatyny, wymieszać i dopiero wtedy dodać do reszty masy. Zmiksować. Na wystudzony biszkopt wylać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła Wszystkie składniki umieścić w rondelku, podgrzać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić, wyłożyć na zastygniętą masę. Włożyć do zastygnięcia do lodówki
Moja Galeria Smakuprzypadnie Wam do gustu. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki tapioki (mniejsze kulki) 200 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka ksylitolu (cukru brzozowego) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka syropu klonowego ziarenka z 1 laski wanilii 1/2 banana W garnku z grubym dnem zagotować wodę z mleczkiem kokosowym. Dodać tapiokę, ziarenka wanilii i ksylitol. Gotować pod przykryciem(...)małym ogniu przez 20 minut, aż ziarenka będą przeźroczyste. Co jakiś czas mieszać, żeby pudding nie przywarł do dna garnka. Zdjąć z gazu, dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do szklanek, polać syropem klonowym i udekorować bananem. Inspiracja
Moja Galeria Smakumascarpone. Składniki na 2 porcje: 150 g mascarpone 200 g truskawek 50 g biszkoptów 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 niepełna łyżka płynnego miodu 1/2-1 szklanka mleka 1 kostka gorzkiej czekolady Mascarpone wymieszać z miodem i ekstraktem waniliowym. Biszkopty połamać i zamoczyć na kilka sekund w mleku. Ułożyć warstwowo biszkopty, truskawki i mascarpone. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można dodatkowo schłodzić. Smacznego
Moja Galeria Smakusody oczyszczonej krem porzeczkowy: 300 g czerwonej porzeczki 150 g cukru sok z 1/2 pomarańczy 6 żółtek 700 g kwaśnej śmietany 8 listków żelatyny polewa czekoladowa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 30 g masła dekoracja: 200 g czerwonej porzeczki 1 białko 100 g drobnego cukru Masło rozpuścić, dodać przesiane kakao, kawę i ekstrakt. Gotować(...)tortownicy. Wyłożyć tężejący krem, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce przez noc, aby krem się ściął. Brzegi formy obkroić ostrym nożem, zdjąć obręcz. Kremówkę zagotować, zalać drobno posiekaną czekoladę. Odstawić na 3 minut, wymieszać. Dodać masło pokrojone na małe kawałki, połączyć. Przestudzić. Gęstniejącą polewą oblać ciasto z wierzchu i na bokach. Porzeczki do dekoracji umyć, osuszyć. Zanurzać w lekko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprosto z lodówki) ubić na sztywno z cukrem pudrem. Opcjonalnie można użyć usztywniacza do śmietany. Posmarować nią wierzch tortu. Dekoracja garść czereśni z szypułkami starta lub posiekana gorzka czekolada konfitura/dżem (u mnie z czarnej porzeczki) Na koniec torcik można posypać startą czekoladą, ułożyć czereśnie i np. wykończyć kilkoma łyżkami (podgrzanej wcześniej) konfitury. Gotowy tort przechowywać w lodówce
Kuchnia Ellieagrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką(...)ubijając. Na koniec cienką strużką wlewamy żelatynę. 3/4 masy wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. Na to rozprowadzamy resztę masy śmietanowej i posypujemy startą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarneskładniki: ok. 2 szkl malin 120 g mąki 100 g czekolady gorzkiej 150 g cukru 15 g kakao 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 150 ml wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę, masło, kakao, wodę, kawę oraz cukier. Zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru, zestawiamy z ognia i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniatrzy części. Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru(...)Dodatkowo: barwnik czerwony i czarny -spożywczy żółte i pomarańczowe M&M'sy Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową kremu z czekoladą. Nałożyć drugi blat. Z trzeciego wyciąć koła i dwa zderzaki. Odkrojone boki będą kabiną autka. Należy je przełożyć resztą kremu i nasączyć. Gotową kabinę przykleić na odrobinie kremu
Chocolate Muffin Blogciasteczka mamy czyli babci Jasi.. 5 szkl.płatków kukurydzianych 3 szkl.mąki 1 margaryna 2 jajka 1/2 szkl.cukru cukier waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia rodzynki, czekolada Płatki pokruszyć, dodać margarynę , jajka , cukier i proszek do pieczenia oraz pokrojone bakalie i czekoladę.Zagnieść ciasto .Odrywać po małym kawałku ciasta ,formując małe kulki i układać na blaszce, lekko przycisnąć -rozpłaszczając
Moje domowe kucharzenie