czekolada - 27946 przepisów (strona:806/1864)

Ekspresowy piernik. 164

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 180 g bakaliów (daktyle, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe) polewa : 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło, miód i ucierać jeszcze chwilę. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wymieszać i dodawać(...)ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy 12 x 30 cm) Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto 45 minut. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać śmietankę kremówkę.  Wierzch wystudzonego piernika dekorować polewą i orzechami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Błyskawiczne ciastka orzechowe na białkach 177

Świąteczne wypieki – ciastka orzechowe Składniki: na 20 ciastek 3 białka 200 g zmielonych orzechów laskowych szczypta soli 180 g cukru skórka otarta z połowy pomarańczy 50 g mlecznej czekolady Wymieszaj cukier z orzechami, solą i białkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany(...)Nakładaj łyżką małe porcje orzechowej masy w odstępach lekko płaszcząc. Piecz przez 10 – 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, a po ostudzeniu lekko ciągnące. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj ciastka. The post Błyskawiczne ciastka orzechowe na białkach appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
ekspresowe ciasteczka choineczki z ciasta francuskiego 148

składniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwijamy i pozostawiamy na chwilkę aby nabrało temperatury pokojowej. Tniemy paski ok. 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pasek składamy w „harmonijkę” na kształt choinki. Nabijamy przez(...)pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy patyczek i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np . lukrem białym, lukrem zabarwionym na róże kolory. Roztopioną czekoladą, kolorową cukrową posypką… Możemy również ciasto przed pocięciem na paski delikatnie posmarować masą makową lub oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem i delikatnie „przyklepać” a następnie pociąć

Domowy Smak Jedzenia
Deser z malinami i syropem klonowym 128

pektyny i kwasy organiczne. Samo zdrowie! Składniki 250 g jogurtu greckiego ~30 ml syropu klonowego 100 g malin Garść płatków kukurydzianych 2 małe wafelki w czekoladzie do dekoracji Przygotowanie Na dół pucharka/szklanki dajemy płatki kukurydziane, kilka malin i polewamy je odrobiną syropu klonowego. Kolejną warstwą jest jogurt grecki, który polewamy drugą częścią syropu klonowego. Na górze naszego deseru układamy maliny(...)całość dekorujemy wafelkiem w czekoladzie. Jeżeli nie planujesz zjedzenia deseru od razu po przygotowaniu to przechowuj go w lodówce

Programista w kuchni
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 167

sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 3 łyżki musu jabłkowego (lub powideł śliwkowych) Przełożenie (opcjonalnie): mus jabłkowy powidła śliwkowe mus jabłkowy z galaretką jabłkową Polewa: 100 g czekolady Zaczynamy od zaparzenia herbaty. Herbata w takie krótkie dni, jakie mamy teraz, daje mi mnóstwo energii do działania. Piję kubek za kubkiem, czasem mam wrażenie, że to niekończąca się historia(...)minut. Wystudzone ciasto przecinamy na pół, przekładamy na przykład powidłami, albo musem jabłkowym zmieszanym z galaretką (mus z 3 jabłek + galaretka dodana do gorącego musu). Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Wioleta Gargula

MamaOskarka
niebiańskie kapuczino 160

łyżki kakao 4 jaja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 200g masła ½ l mleka Kawowa pianka: 2 szklanki mleka 1 opakowanie ulubionego cappuccino 2 śnieżki 5 łyżeczek żelatyny 1 czekolada deserowa Biszkopt:  Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec(...)mlekiem. Tym nasączyć biszkopty).  Do wystudzonej kawy dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Masę kawową wylać na drugą część biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto

Słodki Zakątek
Wilgotny Piernik Z Buraczkami 194

czubate łyżeczki kakao 1 łyżka powideł śliwkowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina) Polewa czekoladowa 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej Ciasto 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Następnie(...)elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Polewa W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i taką lekko wystudzona polewą polewamy piernik. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami 157

szklanki mąki 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchwi szklanka suszonych śliwek polewa: 200g mlecznej czekolady łyżka masła Sposób przygotowania: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Potrzebujemy dwie szklanki. Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z sola na sztywno. Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania(...)przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy

Pyry na Gaz
Mrożona kawa – wszystko, co chciałbyś o niej wiedzieć! 115

Jeszcze inna wersja tej historii przenosi nas do Grecji 1957 roku, kiedy to firma Nestlé wysłała swojego przedstawiciela na tournée po tym pięknym kraju, by promować rozpuszczalną kawę z czekoladą. Do przygotowania tego napoju wystarczyła kawa instant, gorąca woda, mleko i shaker (lub po prostu szklanka i łyżeczka). Podczas jednego z punktów jego podróży, zdarzyło się tak, że zabrakło(...)Cola nie jest rodzajem mrożonej kawy, którą pijesz na co dzień. Już sposób jej przyrządzania jest wyjątkowy. W jej skład wchodzi bowiem kawa (to akurat najmniej osobliwy punkt), mnóstwo czekolady i coca cola (co oznacza podwójną dawkę kofeiny!). Nie zapominajmy o kostkach lodu i… dużej ilości bitej śmietany! Każdy kubek takiej kawy wymaga pokuty. Ceną jest kilka godzin solidnej katorgi

codojedzenia
Piernik z suszoną śliwką. 169

mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika szcypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 ml mleka 200 g pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej POLEWA: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Masło ucieramy z miodem, a następnie dodajemy jajka, cukier i dokładnie ubijamy. Mąkę mieszamy z przyprawą(...)wraz ze skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy w formie.       Polewa. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Dekorujemy zimne ciasto. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Piernikowy torcik świąteczny 170

szklanki mleka 8 łyżek kaszki manny 250g cukru pudru 150g masła Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g 100g orzechów włoskich Polewa: 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki Kilka orzechów włoskich do ozdoby     *** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą(...)który smarujemy połową kremu *** *** Krem przykrywamy trzecim blatem piernikowym i smarujemy resztą powideł *** *** Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta *** *** Na górę wykładamy resztę kremu, wierzch i boki wyrównujemy nożem *** *** Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Polewę rozprowadzamy po cieście *** *** Odcięte wcześniej resztki ciasta drobno kruszymy *** *** Pokruszonym ciastem dekorujemy boki torcika *** *** Górę ciasta dekorujemy orzechami włoskimi *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM

Blog z Apetytem
babka piernikowa II 150

składniki: 125 g maki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła 100 g powideł śliwkowych 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu

Domowy Smak Jedzenia
BRAZYLIANKA 201

jabłek badz litrowy słoik musu 1 galaretka o dowolnym smaku Usmażyć jabłka starte na tarce,dodać galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa

Niespełnione zdolności kulinarne