wszystko. Bo czasami coś zwykłego i oczywistego podanego inaczej smakuje po prostu lepiej. Spróbujcie. Składniki: 2 banany 4 łyżeczki masła orzechowego kilka malin kilka borówek kilka jeżyn klika kostek czekolady Przygotowanie: 1) Banany obrać i przekroić na pół. 2) Każdą połówkę posmarować łyżeczką masła orzechowego. 3) Na wierzchu każdej łódeczki poukładać owoce i czekoladę. 4) Podawać od razu po przygotowaniu
Fitsweet.meLubię ciasto kokosowe, a jeszcze bardziej lubię ciasto kokosowe z malinami. W momencie gdy dochodzi tu biała czekolada to ciasto kokosowe z malinami... The post Ciasto kokosowe z malinami i białą czekoladą appeared first on Eksperymentuj z życiem
Eksperymentalnie.compszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu DODATKOWO DO MASY JASNEJ puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO DO MASY CIEMNEJ 3 łyżki nutelli 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g posiekanej czekolady 100 g sparzonych rodzynek skórka otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych 1 opakowanie herbatników maślanych Mąkę(...)miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na pół. Do jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników
Pieguskowa Kuchniaszkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka 300 g chałwy ( u mnie waniliowa) 300 g masła DODATKOWO czekolada gorzka Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka a gdy się połączą wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie(...)stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić. Artykuł CIASTO CHAŁWOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasłonecznikowego - 2 jajka - 230 g mąki - 1/4 szklanki cukru - 2 duże łyżki tahini - 1 garść posiekanych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50 gram czekolady mlecznej W misce lekko ubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę(...)sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam naprawdę rozmaite
Wielopokoleniowoteż zachęcam, by zrobić ją samemu. Lody nie zawierają jajek, więc nie trzeba martwić się o Salmonellę. Składniki: 200 ml mleka kilka kropel aromatu waniliowego 50 g białej czekolady 200 g chałwy (polecam domowej roboty ) 400 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej Przygotowywanie: Mleko podgrzać w garnuszku dodając kilka kropel aromatu waniliowego. Białą czekoladę posiekać, wrzucić do ciepłego mleka
Nastoletnie WypiekanieKoktajl ten to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią połączenie smaku czekolady, orzechów oraz banana. Idealnie sprawdzi się w przypadku osób dbających o sylwetkę, a także dzieci - sprawdziłam! Może zastąpić niejedno śniadanie, gdyż jest naprawdę pożywny i zdrowy. Zapewniam, że taka porcja to porządny energetyczny kop każdego poranka oraz gdy zabraknie nam siły na resztę dnia! Spróbujcie(...)bezpośrednio wsypać lub uprzednio wymieszać z 1-2 łyżkami wody i następnie połączyć z resztą składników.) Gotowy koktajl przelać do szklanki i od razu spożywać. (Ja często posypuję posiekaną czekoladą i dekoruję listkami mięty.) (*) PB2 Banana to niskokaloryczne, odtłuszczone masło orzechowe z dodatkiem kawałków banana! Jest uzyskiwane w 100% z naturalnych składników, nie posiada żadnych konserwantów oraz substancji słodzących
Di gotujeSzybkie i proste ciasto dla miłośnika czekolady! Kakaowy biszkopt, polewa czekoladowa, czekoladowe dropsy i świeże owoce. Mimo, że troszkę ciężkie jest to idealne ciasto na lato! Składniki na małą blaszkę: 4 jajka 1 szkl. mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao naturalnego 4 łyżki ksylitolu Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka(...)pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25min. Polewa: 50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy Rozpuszczamy w rondelku i polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy dowolnymi owocami i czekoladkami lub ciasteczkami domowej
Czarnawisienkamąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - wychodzi mniej więcej 350 g 60 g posiekanej czekolady - u nas dwa zające (tak tak ostały się jeszcze jakieś ;) ) Przygotowanie: mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i odstawić masło i cukier ucierać do powstania puszystej masy(...)olej, następnie wanilię - cały czas mieszając do mokrej masy dodać wymieszane suche składniki z kwaśną śmietaną - podzielić na tury delikatnie mieszając tylko do połączenia składników dodać startą cukinię i czekoladę i delikatnie wymieszać formę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli mamy sylikonową nie trzeba) i przełożyć ciasto - ja piekłam w dwóch foremkach jedna kwadratowa o wymiarach 30*30 i w małej
Gotowanie z pasjąprzed podaniem - wtedy będą mniej zbite :) Składniki: 200 g wiórków kokosowych 100 g cukru pudru 50 g mleka w proszku 100 ml mleka skondensowanego 80 g masła 2 czekolady Przygotowanie: wiórki kokosowe, cukier puder i mleko w proszku połączyć w misce mleko skondensowane i masło podgrzać i wymieszać dokładnie mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać odstawić(...)lodówki na ok 30 min po tym czasie formować batoniki - układać najlepiej na papierze do pieczenia - odstawić do lodówki na min 2 h czekolady roztopić w kąpieli wodnej i obtaczać batoniki - schłodzić w lodówce przez min 30 min Batoniki należy przechowywać w lodówce. Smacznego
Gotowanie z pasjąświeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą(...)ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy szpatułką. Ozdabiamy roztopioną ciemną czekoladą i wiśniami. Podajemy schłodzone. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykrem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych 5 pokruszonych białych ”Michałków” W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca(...)doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (wolne obroty
Słodki Pomysłsuchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Krem z białymi michałkami – krem z białymi michałkami : 250 ml śmietany kremówki 30/36% 90 g białej czekolady, połamanej 150 g serka mascarpone, schłodzonego 1-2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 5 białych ”Michałków”, bardzo drobno posiekanych ok 40 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych(...)opcjonalnie) W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.). Następnego dnia umieszczamy
Słodki Pomysłjajka 2 białka ( pozostałość z ciasta) cukier do smaku łyżka manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok i skóra z połowy limonki szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g dobrej gorzkiej czekolady 200 g śmietany 18% kilka łyżek amaretto Oraz: owoce łyżka kakao tortownica 20 cm rękaw do pieczenia Składniki na ciasto miksujemy razem, gdy zacznie się zbijać w kulę, przekładamy(...)widelcem, jak każdy kruchy wypiek, posypujemy obficie kakao, wykładamy ciasto i do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. . Nad garnkiem z wodą układamy miskę, wrzucamy połamaną czekoladę, oraz śmietanę. Podgrzewamy aż się połączą i będzie gładka jednolita masa. Na koniec dodajemy amaretto lub inny alkohol. Kto chce może pominąć. Taką masę wylewamy na zimne ciasto, w jeszcze
Dieta moja pasjacioccolato e della frutta fresca. Buon appetito! SKŁADNIKI Tarta 200 g ciasteczek 70 g oleju kokosowego ( możemy zastąpić masłem w takiej samej proporcji) Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 125 g śmietany 35 g masła Dekoracja biała i czerwona porzeczka borówki jeżyny brzoskwinie listki mięty **** INGREDIENTI Crostata 200 g di biscotti 70 g di olio di cocco (p otete sostituirlo(...)circa, compattandolo sul fondo e lasciandolo raffreddare in frigo per circa 1 ora. W międzyczasie przygotowujemy krem. W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolit ą masę. Schładzamy w lod ó wce ok. 1 godziny. **** Nel frattempo preparate la crema
La grande e la piccola cuoca