szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 100 g mielonych orzechów * 600 g jabłek * 1/2 szklanki oliwy * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej polewa czekoladowa * 1 mleczna czekolada * 60 g margaryny * 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanego Sposób wykonania Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier(...)oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania
Mix smakuskładniki biszkopt * 6 jajek * 150 g cukru * 150 g mielonych migdałów * 75 g mąki krem kokosowo-czekoladowy * 250 ml śmietany 18% * 125 g wiórków kokosowych * 100 g białej czekolady (np.milka) * 1 opakowanie bitej śmietany w proszku masa krówkowa * 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego * 2 łyżeczki kakao * 350 g margaryny Kasi dodatkowo * biała masa cukrowa *barwniki Sposób wykonania biszkopt(...)stopni przez 30-35 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia. krem kokosowo-czekoladowy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa. Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. masa krówkowa Margarynę
Mix smakułyżek mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany polewa * 1/2 czekolady deserowej lub mlecznej * 1/2 łyżki oleju Sposób wykonania ciasto Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 4 łyżki zimnej wody i ubić na prawie sztywno. Do piany dodać cukier, cukier wanilinowy(...)koniec dodać orzechy i wymieszać. Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć banany i zwinąć roladę. polewa Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać. Wierzchu rolady posmarować resztą kremu, polać polewą i posypać orzechami
Mix smakurozsmarować, ułożyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, rozsmarować, przykryć ostatnim płatem, docisnąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia na ok. 1 godzinę. Wyjąć ciasto z formy, ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką oleju i polać ciasto, następnie również w kąpieli widnej rozpuścić białą czekoladę i zrobić wzorki na ciemnej, dowolnie udekorować
Mix smakukakao Masa serowa: - 400g mascarpone - 200g creme fraiche - 2 jajka - trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - sok z 1 cytryny - esencja cytrynowa Dodatkowo: - 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy(...)minutach obniżamy temperaturę do 120 ° C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób. Mini serniczki cytrynowo czekoladowe, to ciasto-deser, którego przygotowanie jest również „wersją mini”. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a ciasto wyrobimy najprostszym
mojewypiekiinietylkobłyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny . Składniki na glazurę: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach wody Przepis na piernik staropolski znajdziecie TUTAJ 1. W garnku umieszczamy śmietanę, wodę, kakao i cukier. Podgrzewamy stopniowo, często mieszając, aż do zagotowania(...)zagotowaniu zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy do połączenia składników. Przecedzamy przez metalowe sitko i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Piernik ustawiamy na kratce, a kratkę na blaszce. 3. Ostudzoną glazurą polewamy piernik (możemy nią również ozdobić pierniczki z marmoladą) pamiętając o bokach, opcjonalnie ozdabiamy masą marcepanową i wstawiamy
My Culinary Artłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 1/2 tabliczki czekolady 2 cukierki "Krówki" Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C. Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy pokrojoną czekoladę i krówki i mieszamy
Kitchens Alphabetsuchego patyczka. Wyjmij i wystudź przed nałożeniem lukru. Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąki Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Czekoladę rozpuść
Food Squarewięc jeśli ktoś lubi ciasta czekoladowe i ma domowników, którzy lubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji… Ciasteczka brownie – składniki: 225 g gorzkiej czekolady 150 g masła 130 g cukru 130 g ciemnego cukru np. muscovado 4 jajka /roztrzepane/ 1 łyżeczka wanilii 130 g mąki szczypta soli 1. Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić
UgotujmyTo.plpetit beurre (po 250 g) 2 puszki masy krówkowej (po 397 g) 3 budynie waniliowe(każdy na 500 ml mleka) 1 litr mleka 600 ml śmietany kremówki 100 g czekolady gorzkiej 1. Formę 38×25 cm wyłożyć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. 2. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją używając 1litr mleka(...)ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki. 3. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno (można pod koniec ubijania dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i wyłożyć na herbatniki. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Smacznego Post Ciasto 3 bit pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plodcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami. Brownie z buraczkami Składniki: 1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków) 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 150 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1. Ugotowane lub upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach i dobrze(...)odsączyć. 2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min. Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909 Post
UgotujmyTo.ploleju szczypta soli 3 jajka Krem: 200 g suszonych śliwek ok 200 ml wody 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki cukru muscovado 200 ml rumu 100 g gorzkiej czekolady 300 ml śmietany 30-36% cukier puder 1. Wodę z olejem zagotowujemy i dodajemy mąkę szybko rozcierając masę, żeby nie było grudek. W czasie rozcierania najlepiej zdjąć rondelek z palnika(...)śliwki się rozgotują. Masa powinna być gęsta i trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. Zestawić masę z ognia i zmiksować. Do wystudzonej masy dodać rum i wymieszać. 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masą śliwkową. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z przestudzoną masą czekoladowo-śliwkową. Napełnić ptysie i posypać cukrem pudrem. 4. Napełniamy ptysie
UgotujmyTo.plpszennej 2 żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych 300 ml śmietany 30-36% słoiczek wiśni w alkoholu (opcjonalnie) Polewa: 200 ml śmietany 30-36% 200 g gorzkiej czekolady 1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem(...)nasączyć alkoholem z wiśni, wyłożyć pozostałą masę i resztę wiśni. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Polewa. Do rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do -prawie- wrzenia. Wsypać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić. Wylać na ciasto i posypać resztą wiórków Smacznego Post Ciasto czekoladowe z masą kokosową pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plkiedy to zawsze w sobotę piekła tradycyjną , jakże niezwykłą szarlotkę. Nigdzie nie smakowała jak ta od Niej! Dziś mam dla Was swoją wersję … przyrządzoną jak tartę … z czekoladą … i dużą ilością soczystych jabłek. SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 200 g * sól – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 op * jajko – 1 szt * żółtko(...)ciasto. Rozwałkowujemy drugi placek. Przykrywamy jabłka. Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190C ok.60 min. Dekorujemy czekoladą
Ostra na Słodkoekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI: - herbatniki – 1 op. - andrut – 1 szt. - masło – 1 czubata łyżka - mascarpone – 125 g - biała czekolada – 100 g - śmietana 36% – 100ml - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty(...)tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier. Mieszamy na mniejszych obrotach z przestudzoną białą czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej. Wylewamy na przygotowany ciasteczkowy spód. Dekorujemy malinami i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny
Ostra na Słodko