waniliowego (Polski Koszyk) 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżka rodzynek (Polski Koszyk) garść mrożonych/świeżych malin 1 łyżka migdałów (Polski Koszyk) kostka surowej czekolady o smaku cappucino (Polski Koszyk) Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, dodaj mak, aromat waniliowy, masło orzechowe, ksylitol oraz rodzynki. Wymieszaj i gotuj do momentu uzyskania półgęstej konsystencji(...)Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj owoce, migdały i kostkę czekolady
Zdrowie na języku :Pmasła 150 g cukru trzcinowego muscavado 80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% 80 ml jogurtu naturalnego 2 średnie lub duże jajka kropelki czekoladowe lub zamiennie posiekana czekolada Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć je papilotkami lub kartonową obrączką. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz(...)jednolitą masę, nie ubijać. Dodać szklankę czekoladowych kropelek. Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami czekoladowymi lub posikaną czekoladą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia
Pyry na Gazpieczenia 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: 42 g budyniu czekoladowego (proszek) 350 ml mleka polewa: 70 g ciemnej czekolady (57%) 40 g masła suszone banany 300 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, wlać do gotującego się mleka. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Banany zmiksować blenderem(...)Piec w 170 st. C. przez 1 godzinę. Przestudzić w formie przez 15 minut, następnie wyłożyć na kratkę do góry spodem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Masło rozpuścić z czekoladą w garnuszku na małej mocy palnika. Polać ciasto, udekorować plasterkami suszonych bananów. Smacznego! Jedyne zmiany w stosunku do oryginały to rodzaj mąki (nie miałam na stanie jęczmiennej) i smak budyniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzedżemu bez cukru 2 łyżeczki kakao Masa: 2 opakowania serka homogenizowanego 1 miarka odzywki białkowej o smaku kokosowym 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej Polewa: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 3 łyżki mleka Składniki na spód umieścić w misce (olej i miód rozpuścić), wymieszać na gładką masę. Tortownicę o śr 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę na spód(...)ugnieść dnem szklanki. Schłodzić. Serek wymieszać z odżywką. Dodać wiórki i mąkę kokosową. Masę przełożyć na spod i wyrównać. Będzie gesta, ale taka ma być. Ponownie umieścić w lodowce. Czekoladę zalać mlekiem. Podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Połać ciasto i schłodzić całą noc. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcukru, masła i polepszaczy smaku! Nie ma co dużo pisać - będziecie zachwyceni :) 1 miarka odżywki białkowej o smaku kokosowym* 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mleka 5 kostek gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka Odżywkę, mleko i mąkę zagnieść łyżką. Uformować batoniki. Czekoladę zalać mlekiem, podgrzać aż do rozpuszczenia. Mieszać do powstania gładkiej masy. Czekoladki obtoczyć w polewie. Schłodzić. *można
Chocolate Muffin Blognich orzeszki, cynamon, a nawet powidła śliwkowe :) Składniki: 3 wafle ryżowe 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu (można więcej) 200g serka homogenizowanego Polewa: 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Wafle drobno pokruszyć, wymieszać z resztą składników. Uformować kuleczki. Po kilku godzinach w lodówce oblać polewą (czekoladę należy roztopić w gorącym mleku). Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzełożenia oraz posmarowania na wierzchu: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowania śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru dodatkowo: - wiśnie do przełożenia i wyłożenia na torcie - 1/2 tabliczki roztopionej czekolady do polania na wierzchu Przygotowuję bezę: Do s zklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka połączą się ze sobą, stopniowo, małymi partiami dodaję cukier. Po koniec(...)gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa. Na jeden krążek bezy wykładam 3/4 masy, na nią wiśnie, przykrywam drugim krążkiem, delikatnie smaruję pozostałą masą, wiśniami i polewam rozpuszczoną czekoladą. Cudowny deser gotowy ;-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowoszklanki mąki - 1/2 kostki margaryny lub masła - 1 szklanka cukru - 2 jajka - Słoiczek dżemu - Przyprawa do pierników - 3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki kakao - Szklanka mleka - 1 opakowanie czekolady PRZYGOTOWANIE : 1. Masło/Margarynę, cukier, jaja utrzeć 2. Mąkę, sodę, przyprawę do pierników, kakao wymieszać 3. Do utartej masy stopniowo dodawać suche składniki ciągle mieszając ( mąka(...)wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką 6.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza dopóty, dopóki włożony patyczek nie będzie suchy 7. Po przestudzeniu oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą ŻYCZĘ SMACZNEGO
cukrem pudrem posypanejajko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 90 g cukru 100 g czekolady, u mnie biała i gorzka ½ łyżeczki sody oczyszczonej Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto za pomocą miksera lub łyżki. Owiń folią(...)dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka ? Ja bardzo! Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów. Ciasteczka kokosowe to przepis numer 51. The post Ciasteczka kokosowe z czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaWięc jak już udało zwlec się z łóżka, to z tęsknoty za wiosną zrobiło mi się coś takiego: Składniki: 250 g twarogu 250 g jogurtu naturalnego 200 g czekolady 3-4 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza ½ opakowania galaretki pomarańczowej Kwiaty jadalne Przygotowanie: Czekoladę rozpuściłam kąpieli wodnej, a następnie zmiksowałam wraz z twarogiem i jogurtem. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach gorącej wody
Kate's Kitchenłyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki 200 g czekolady deserowej Opis przygotowania: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Masło (100g) kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondelka. Do tego dodajemy kakao, miód oraz przyprawę piernikową. Mieszamy(...)minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy je poziomo na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy 2 częścią ciasta. Do małego rondelka dodajemy pokrojoną drobno czekoladę (200g) oraz masło(200g). Całość gotujemy an małym ogniu, ciągle mieszając. Przygotowane wcześniej ciasto kroimy na dowolnej wielkości kostki i każdą z nich oblewamy z każdej strony polewą czekoladową
Ciastka i ciastałyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Dodatkowo: 1 łyżka dżemu/konfitury (u mnie czarna porzeczka 105% od Najtun) Polewa: 3-4 kostki czekolady 1 łyżeczka mleka Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca. Dodać olej z mlekiem, a całość dokładnie połączyć. Następnie należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia(...)kuchence mikrofalowej. Na wierchu ułożyć dżem/konfiturę. Naczynie wstawić do mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (*). W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i rozsmarować po wierzchu gotowego ciastka. (*) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych
Di gotujenaszym dniem przy kawałku pysznego ciasta. (Lekko koślawe, wybaczcie, to mój pierwszy raz!) Składniki: 200g zmielonych płatków migdałowych 80g cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu 3 jajka 2 łyżki kakao 50g gorzkiej czekolady co najmniej 70% kakao 2 łyżki mleka (najlepiej roślinnego) lub wody Olej/masło do wysmarowania tortownicy Dowolna mąka do obsypania tortownicy Dekoracja: 1 puszka mleczka kokosowego (stała część) 1/2 opakowania(...)stewia, ksylitol, cukier kokosowy/trzcinowy Barwniki: niebieski, czarny Ciasteczko/ciasteczka (może być domowe owsiane lub sklepowe) Przygotowanie: Jajka ubijamy przez 5 min. z cukrem. Następnie dodajemy kakao i zmielone płatki migdałowe. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka. Dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Przekładamy masę do posmarowanej odrobiną dowolnego oleju lub masła formy obsypanej dowolną mąką. Pieczemy
Czarnawisienkawyraziste w smaku, kakao jest mocno wyczuwalne jednak przełamane słodyczą stewii. Wyglądają uroczo i są idealnym zamiennikiem (choć lekko się różniącym) oryginalnych. Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 30g czekolady gorzkiej min. 70% kakao (może być wersja wegańska i bez glutenu) 2 łyżki stewii w proszku Garść pokruszonych orzechów (nerkowce/ziemne/włoskie) Przygotowanie: Do foremek na czekoladki nakładamy pokruszone orzechy(...)rondelku rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym i stewią. Przelewamy do foremki. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej
Czarnawisienkawyglądem! Zrobi furorę na każdym przyjęciu! Ja jestem zachwycona , a Wy? Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 5 szt ) * wafelki Lusette czekoladowe – 2 szt * kruche ciastka / herbatniki – 150 g * czekolada mleczna – 50 g * mleko kokosowe – 100 ml * masło min.82% – 50 g * powidła śliwkowe – 50 g * orzechy macadamia, laskowe i arachidowe – ok. 150 g BEZA WŁOSKA: * drobny(...)woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy na „piasek”. Mleko kokosowe gotujemy z masłem oraz czekoladą, wlewamy do ciasta. Dodajemy powidła śliwkowe oraz posiekane ( ale nie drobno ) orzechy i wszystko razem wyrabiamy na zwartą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy kule i odkładamy do lodówki. BEZA WŁOSKA
Ostra na Słodko