czekolada - 27946 przepisów (strona:776/1864)

Ciasto cappuccino 135

łyżki żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w około 100 ml gorącej wody gorzka czekolada do dekoracji Wymiary formy 33 cm x 24 cm Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo(...)cukier puder. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ciasto delikatnie pączujemy kawą i smarujemy dokładnie pianką cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, który pokrywamy pianką śmietankową. Całość posypujemy tartą czekoladą i pozostawiamy do schłodzenia. Smacznego Artykuł Ciasto cappuccino pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 350

esencja waniliowa – 1 łyżka KREM ŚMIETANKOWY: * śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 2 pełne łyżki * cukier puder – 2 łyżki * wrząca woda – 1/3 szkl POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 150 g * mleko – 3 łyżki * masło min. 82% – 100 g DODATKOWO: * rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy(...)słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ). Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy. Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem. Chłodzimy przez noc. Smacznego

Ostra na Słodko
Kopciuszek wg Siostry Anastazji 571

łyżki cukru 200 g masła Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 1 galaretka żółta lub czerwona 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1/2 szkl. rumu 100 g czekolady gorzkiej Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia. Białka ubijamy(...)biszkoptem z makiem. Na nim rozprowadzamy masę śmietanową (najlepiej od razu po przygotowaniu, bo dość szybko gęstnieje). Na wierzchu rozkładamy herbatniki nasączone rumem. Całość dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Smaki Na Talerzu
CZEKOLADOWE CIASTO GOTOWANE W SŁOIKU 92

przyjezdni przywożą ze sobą do Warszawy. Ale czy jedliście ciasto w słoiku? A czy gotowaliście kiedykolwiek ciasto? Jeżeli nie to spróbujcie. Magia w najwyższym wydaniu. Składniki: 2 tabliczki czekolady mlecznej 250 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego 250 g cukru 450 g mąki pszennej 100 ml mleka 200 g chałwy 40 g kakao 4 jajka szczypta przyprawy do piernika(...)karmel Suche składniki wymieszać ze sobą. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku oraz wlać sok pomarańczowy oraz olej. Dodajemy suche składniki. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy mleko i wyrabiamy. Czekoladę oraz chałwę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Dodajemy również orzechy. Mieszamy. Słoiki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do słoików na ok 2/3 wysokości. Słoiki zamykamy metalowymi klamrami. Słoiki

Kuchnia w oparach
FRIENDSHIP CAKE CZYLI CIASTO PRZYJAŹNI 148

mąki 150 ml oleju 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru waniliowego 2 starte jabłka 2 garście pestek dyni, słonecznika i orzechów  szczypta cynamonu czekolada pokruszona do posypania ciasta Poniedziałek: Zaczyn wlać do plastikowej miski. Dodać bez mieszania 250 g cukru. Zostawić pod przykrytą ściereczką.   Wtorek: Wlać 250 ml letniego mleka Wydojone Bez laktozy(...)mąki, olej, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać pestki dyni, słonecznika, orzechy, cynamon oraz starte jabłka. Wymieszać. Przełożyć do formy, wierzch posypać czekoladą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok 50 minut

Kuchnia w oparach
BATONIKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE Z CHRUPIĄCYMI ZBOŻAMI 113

Jedyny minus to taki, że zbyt długo nie mogą leżeć w temperaturze pokojowej, bo robią się miękkie. Składniki: 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu 1 op. chrupiących zbóż z żurawiną Radix-Bis Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy na małym ogniu i rozpuszczamy masło oraz czekoladę

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe 4 składnikowe batoniki bez pieczenia 245

Składniki na około 20 batoników: 100 g preparowanego ryżu/kaszy jaglanej itp. 150 g płatków migdałowych 1-2 banany (2 małe, lub jeden duży) 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, banana dokładnie zblenduj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj- najlepiej dłonią. Równomiernie rozłóż masę w formię wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij. Włóż do zamrażalnika na godzinkę, następnie pokrój

greenscarf
Ciasto serowe z truskawkami 155

posypać cukrem pudrem lub polać polewą, po czym udekorować truskawkami. Uwagi: Moje ciasto udekorowałam słodką polewą w postaci raczej rzadkiej niż gęstej. Wykorzystałam w tym celu: 100 g mlecznej czekolady, 100 g śmietany 30% i łyżeczkę masła. Śmietanę podgrzałam, dodałam do niej połamaną czekoladę, masło i energicznie mieszając roztopiłam całość na małym ogniu. Taka słodka polewa idealnie pasuje do tego

Passions hobbies life
MAZUREK CYTRYNOWY 161

waniliowego 1 średnie jajko 1-2 łyżki zimnej wody Cytrynowy syrop: 1 obrana i pokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód   (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie(...)Cytrynę można wyjąć i odsączyć na papierze do pieczenia albo użyć taką bezpośrednio z syropu Krem:   serek mascarpone mieszamy z dwiema łyżkami przestudzonego syropu z cytryn i roztopioną czekoladą Wykonanie: zimny spód mazurka smarujemy kremem i ozdabiamy go cytrynami z   syropu Źródło: http://kotlet.tv/mazurek-cytrynowy/

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWA BABKA MAJONEZOWA 141

szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże łyżki majonezu (czubate) aromat waniliowy ( pominęłam) dodatkowo np. gorzka czekolada, czekoladowe jajka Wykonanie: w misce ubijamy całe jaja ze szczyptą soli na puszystą masę następnie stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego kogla-mogla do masy jajecznej dodajemy(...)170ºC. Ciasta nie wyjmujemy od razu z piekarnika ( piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto na 10 minut w środku, dzięki temu nie opadnie) ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą użyłam gorzkiej plus dodam jajka czekoladowe i żurawinę, ale to co użyjecie do ozdoby to tak naprawdę zależy już od was i tego co lubicie :) Źródło: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/04/czekoladowa-babka-majonezowa-konkurs.html

Słodkie zapomnienie
Babeczki stracciatella z kremem i życzenia wielkanocne 140

Joanna Ciasto:   2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej  Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać(...)suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa

Smakołyki Asi
Bananowe babeczki 120

przygotowaniu bananowe babeczki ! Składniki: 125 ml oleju roslinnego 3 dojrzałe banany 2 jajka 250 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 7 łyżek cukru 50 gram czekolady opcjonalnie garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier puder do posypania. Przygotowanie : Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i ubijamy. Wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek(...)pieczenia, miksujemy, dodajemy mus bananowy Dodajemy rozkruszoną wcześniej czekoladę i mieszamy. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami, możemy położyć na wierzch żurawinę lub rodzynki Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Te pyszne babeczki zawsze się udają i zapewniam że bardzo szybko znikną z Waszej Michy

Studencka Micha
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 257

patyczek do szaszłyków i możecie robić przeróżne wzory z ciemnej masy.  Nr 4 SERNIK CZEKOLADOWY  Z WANILIĄ Przepis znajdziecie tutaj. Sernik dla tych, którzy ubóstwiają tak jak czekoladę. Tym, która nie straszna bita śmietana, polecam jeszcze na koniec na talerzu polać ją po wierzchu. Coś wspaniałego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 5 JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ POLANY CZEKOLADĄ Przepis

Zdrowie i pysznie na talerzu
FIT Lion 137

wygrać!  Składniki na 8-9 DUŻYCH sztuk: 4 wafle ryżowe (bezglutenowe) 100 g daktyli suszonych lub świeżych 3 łyżki masła orzechowego 80 g orzeszków ziemnych niesolonych 9 kostek czekolady gorzkiej min. 70% kakao (u mnie z kawałkami karmelu) 3 łyżki mleka (u mnie bez laktozy, może być spokojnie zastąpione roślinnym) Opcjonalnie: kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Daktyle zalewamy lekko(...)orzechowe. Wszystko mieszamy. Jeżeli macie wolną całą szufladę w zamrażarce to wykładamy ją papierem do pieczenia, jeżeli nie - bierzemy jakąś formę silikonową. Ręce moczymy i lekko osuszamy. Formujemy batoniki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Polewamy batoniki i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1h. Po tym czasie spokojnie możemy przełożyć batoniki do lodówki

Czarnawisienka