czekolada - 27946 przepisów (strona:773/1864)

Wegańskie bananowe brownie 208

proszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) 2 garście orzechów laskowych garść orzechów włoskich Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka Wykonanie: Orzechy pokroić. W misce rozgnieść banany, mleko i opcjonalnie ksylitol lub inny słodzik. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki(...)mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Piec przez ok. 30 - 35 minut w 180ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Polać po cieście

Healthy food explorer
Ciasteczka z ciecierzycy i masła orzechowego 108

gładkiego masła orzechowego 2 łyżki mąki kokosowej szczypta soli 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170ºC. Ciecierzycę odsączyć i dokładnie przepłukać. Następnie przesypać ją do blendera, dodać masło orzechowe, miód oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, proszek(...)pieczenia i całość wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec wsypać pokrojoną gorzką czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Zwilżyć dłonie letnią wodą i odrywając kawałki ciasta, tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać*. Piec przez 10-12 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. *Ja swoje ciasteczka trochę za bardzo docisnęłam przez

Healthy food explorer
Zdrowy, podwójnie czekoladowy chlebek bananowy 184

szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 2 jajka kilka kostek gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce, banany rozgnieść widelcem i połączyć z jajkami. Wlać olej kokosowy oraz mleko

Healthy food explorer
Czekoladowy budyń jaglany 126

jest też dużo smaczniejszy :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaganej 2 - 2 i 1/2 szklanek mleka 1/2 szklanki daktyli + gorąca woda do namoczenia 3 łyżki kakao 2 paski gorzkiej czekolady ulubiony słodzik (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną(...)wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut, pod koniec dodać czekoladę i wymieszać. Ostudzić przez chwilę, przełożyć do misy blendera, dodać odsączone daktyle i kakao. Miksować na gładką i kremową masę (stopniowo dolewać mleka jeśli masa będzie dalej zbyt gęsta). W trakcie miksowania można też sprawdzić smak i w razie potrzeby dosłodzić np. ksylitolem

Healthy food explorer
Fit ciasto z ciecierzycy 194

Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki syropu z agawy 4 łyżki mąki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Przesypać do misy blendera, dodać masło orzechowe oraz syrop z agawy i zmiksować do gładkiej konsystencji. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie(...)zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Przełożyć masę do naczynia lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 ºC  przez około 20 minut (aż wierzch się zarumieni

Healthy food explorer
Czekoladowe muffinki owsiane z orzechami 162

ksylitolu 1 duże jajko 3 dojrzałe banany 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie) 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmiksować przez chwilkę w blenderze (wystarczy kilka pulsów, nie muszą być drobne jak mąka). Przesypać do miski, dodać mąkę owsianą, kakao, proszek(...)blenderze umieścić banany, jajko, ksylitol oraz olej i zblendować na gładką masę. Przelać do miski z suchymi składnikami, wlać mleko i wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki (do około 2/3 wysokości) i piec przez około 25 minut

Healthy food explorer
Wuzetka 516

masła (2 łyżki) Składniki na masę śmietanową: 800 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka masła + dżem do przełożenia, nalepiej dosyć kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym(...)szpatułką. Przykrywamy drugim blatem ciasta i nasączamy ponczem. Ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki, w międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, ściągamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy masło. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto i wyrównujemy szptałułką. Całość przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto może zostać

Ciastkozercy
Domowe ciasteczka a’la Pieguski 126

razu „sama” sięga po kolejne;) 200 g masła 1 szkl. cukru 1 jajko 2,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka sody dodatkowo: gorzka czekolada, różnego rodzaju orzechy, rodzynki, słupki migdałowe – jednym słowem wszystko to, na co macie ochotę Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ucieramy dalej. Następnie przesiewamy mąkę(...)sodę i sól i miksujemy aż do połączenia. Do powstałej masy dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę lub też dropsy czekoladowe, pokrojone grubo orzechy lub inne dodatki. Po wymieszaniu formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dosyć duże odstępy. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Smaki Na Talerzu
Brownie z owocami leśnymi 180

zatop zęby z bezkresnej czekoladowości ciasta i owocowości dodatków...najlepiej z gałką waniliowych lodów ^^ Niech będzie pysznie i wakacyjnie w poniedziałek! :) Brownie z owocami leśnymi Potrzebujesz: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru garść truskawek garść malin garść borówki amerykańskiej Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej - odstaw do lekkiego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babka serowa 125

maki pszennej(2 szklanki) 250 g białego sera 200 g masła 200 g cukru 8 g proszku do pieczenia( 2 łyżeczki) aromat śmietankowy 4 jajka polewa 100 g czekolady deserowej 30 g masła Ser mielimy na maszynce. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodaję partiami mielony ser. Dodaje po jednym jajku cały czas miksując. Dodaje przesianą mąkę wraz z proszkiem(...)pieczenia oraz aromat śmietankowy. Całość miksuję do połączenia się składników. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Wlewam ciasto. Ciasto piekę około 60 minut w 170 stopniach . Studzę. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam. Polewam wystudzone ciasto. Smacznego! Źródło: https://przepisyjoli.com/2017/03/babka-serowa/

Ciasta z tradycjami
CIASTECZKA Z CIECIERZYCY 130

puszki ½ szklanki masła orzechowego 3-4 łyżki   syropu z agawy lub innego słodzidła 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo posiekana gorzka czekolada, słupki migdałowe Wykonanie: wszystkie składniki   wkładamy do miski czyli ciecierzycę ( wcześniej opłukaną) ,masło orzechowe, syrop z agawy, sodę, sól oraz ekstrakt  z wanilii i blędujemy do uzyskania gładkiej masy(...)nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy tak aby uzyskać ciasteczka około 0,7-05mm ( mi lepiej smakują ciasteczka spłaszczone) , na wierzch każdego dodajemy posiekaną gorzka czekoladę oraz słupki migdałowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut, można trochę dłużej , do chwili aż się zarumienią i nie będą się rozwalały   przy

Słodkie zapomnienie
Czekowiśnia. Konfitura wiśniowo-czekoladowa 179

Połączenie wiśni z czekoladą zawsze doskonale się sprawdza. Konfitura wiśniowo-czekoladowa jest tego najlepszym przykładem. Nie za słodka, z lekką, kwaskową nutą i do tego z czekoladą. Jeśli jeszcze nie jedliście czekowiśni to nie macie pojęcia jakie pyszności Was ominęły! Musicie to nadrobić! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Muffinki orkiszowe z malinami, jagodami i czekoladą 139

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 80 ml oleju 10 łyżek cukru 150 ml zaparzonej kawy (letniej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g gorzkiej czekolady 100 g jagód 200 g malin W jednej misce łączymy ze sobą składniki suche, tj. : oba rodzaje mąki, kakao, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce(...)mieszamy ze sobą składniki mokre, tj. : jajka, olej oraz kawę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą łyżki na gładkie ciasto. Gorzką czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy do ciasta. Wsypujemy również połowę owoców. Delikatnie mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je gotowym ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch muffinek wykładamy pozostałe owoce. Babeczki pieczemy około

My simple kitchen