zawsze mamy :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 jajo 1 szklanka mleka kilka kawałków czekolady lub kinder bueno Przygotowanie: w jednej misce połącz wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (Thermomix czas 1 min / obr 4-5) połącz je dokładnie ze sobą blachę(...)babeczki wykładamy papilotkami nakładamy do połowy foremki ciastem - następnie układamy czekoladę i przykrywamy kolejną łyżką ciasta pieczemy przez około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st Smacznego
Gotowanie z pasjąBatoniki: 100g masła 250g masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 250g cukru pudru (*) 150-160g herbatników (lub dowolnych kruchych ciastek) Polewa: 100g czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżka masła orzechowego (płaska) Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę(...)umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego. Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny. (Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.) Schłodzoną
Di gotujemrożone): ok. 200 ml wystudzonej kawy z ekspresu ok. 300 ml schłodzonego mleka 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru 6 gałek domowych lodów waniliowych 1 kostka gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Schłodzoną śmietankę wraz z łyżeczką cukru ubijamy na sztywno. Następnie przykrywamy talerzykiem i chowamy do lodówki. Na tym etapie możemy bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, który potem(...)mlekiem. 4. Bierzemy dwie ładne szklanki i do każdej nakładamy po 3 gałki lodów. 5. Zalewamy kawą z mlekiem. 6. Nakładamy bitą śmietanę. 7. Na wierzch ścieramy kostkę gorzkiej czekolady i gotowe. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemmocno czekoladowego spodu i delikatnej, puszystej bitej śmietany, przełamane świeżymi, sezonowymi owocami. Nic tylko rozkoszować się chwilą przy jedzeniu tego smakołyku. Przekonajcie się sami :) Składniki: 300 g czekolady (ja dałam 2 mleczne i 1 gorzką) 150 g masła 6 jajek 100 g cukru Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30 % ( zimnej) 250 g mascarpone (zimnego) ok. 3-4 łyżki(...)cukru pudru świeże owoce n. truskawki, wiśnie, borówki, maliny, morele i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175 C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem w rondelku na najmniejszym ogniu. Odstawić z ognia. Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek. Jajka
Słodka Strefaminor-bidi;} Składniki: 260g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g jogurtu greckiego ( lub innego gęstego) 50 ml oleju 2 średnie jajka 80g cukru trzcinowego 100g białej czekolady drobno posiekanej około 200g czerwonej lub białej porzeczki, umytej i obranej Wykonanie: składniki powinny być w temperaturze pokojowej w jednej misce łączymy najpierw mąkę i proszek do pieczenia(...)drugiej misce łączymy ze sobą jogurt, olej, jajka oraz cukier następie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników na koniec do masy dodajemy posiekaną białą czekoladę foremki na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do nich po łyżce ciasta, następnie dodajemy około 8-10 szt. porzeczek , które przykrywamy ciastem ,na wierzchu znowu układamy garść porzeczek ( finalnie ciasta
Słodkie zapomnienieorkiszowa) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 3 jajka 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki ksylitolu 70 g roztopionej gorzkiej czekolady (bez cukru lub słodzonej ksylitolem) Nadzienie serowe: 250 g chudego sera twarogowego pół łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki ksylitolu 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy(...)oraz jajko, a następnie zmiksować na gładką i kremową masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Ciasto: Jajka roztrzepać w misce, dodać olej kokosowy, mleko, roztopioną i przestudzoną czekoladę i ksylitol. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. Wsypać suche składniki do mokrych i bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste. Przekładać
Healthy food explorerproszku do pieczenia 3 średnie dojrzałe banany 1/2 szklaki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) 2 garście orzechów laskowych garść orzechów włoskich Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady, kilka łyżek mleka Wykonanie: Orzechy pokroić. W misce rozgnieść banany, mleko i opcjonalnie ksylitol lub inny słodzik. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki(...)mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i jeszcze raz wymieszać. Piec przez ok. 30 - 35 minut w 180ºC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Polać po cieście
Healthy food explorergładkiego masła orzechowego 2 łyżki mąki kokosowej szczypta soli 3 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170ºC. Ciecierzycę odsączyć i dokładnie przepłukać. Następnie przesypać ją do blendera, dodać masło orzechowe, miód oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową, proszek(...)pieczenia i całość wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec wsypać pokrojoną gorzką czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Zwilżyć dłonie letnią wodą i odrywając kawałki ciasta, tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać*. Piec przez 10-12 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. *Ja swoje ciasteczka trochę za bardzo docisnęłam przez
Healthy food explorerszklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 2 jajka kilka kostek gorzkiej czekolady (u mnie 81% kakao) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce, banany rozgnieść widelcem i połączyć z jajkami. Wlać olej kokosowy oraz mleko
Healthy food explorerjest też dużo smaczniejszy :) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaganej 2 - 2 i 1/2 szklanek mleka 1/2 szklanki daktyli + gorąca woda do namoczenia 3 łyżki kakao 2 paski gorzkiej czekolady ulubiony słodzik (opcjonalnie) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną(...)wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut, pod koniec dodać czekoladę i wymieszać. Ostudzić przez chwilę, przełożyć do misy blendera, dodać odsączone daktyle i kakao. Miksować na gładką i kremową masę (stopniowo dolewać mleka jeśli masa będzie dalej zbyt gęsta). W trakcie miksowania można też sprawdzić smak i w razie potrzeby dosłodzić np. ksylitolem
Healthy food explorerSkładniki: 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki syropu z agawy 4 łyżki mąki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciecierzycę odsączyć i przepłukać. Przesypać do misy blendera, dodać masło orzechowe oraz syrop z agawy i zmiksować do gładkiej konsystencji. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie(...)zmiksować. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Przełożyć masę do naczynia lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 ºC przez około 20 minut (aż wierzch się zarumieni
Healthy food explorerksylitolu 1 duże jajko 3 dojrzałe banany 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki posiekanych orzechów (u mnie włoskie) 1/3 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmiksować przez chwilkę w blenderze (wystarczy kilka pulsów, nie muszą być drobne jak mąka). Przesypać do miski, dodać mąkę owsianą, kakao, proszek(...)blenderze umieścić banany, jajko, ksylitol oraz olej i zblendować na gładką masę. Przelać do miski z suchymi składnikami, wlać mleko i wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do foremek na muffinki (do około 2/3 wysokości) i piec przez około 25 minut
Healthy food explorermasła (2 łyżki) Składniki na masę śmietanową: 800 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Składniki na polewę czekoladową: 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka masła + dżem do przełożenia, nalepiej dosyć kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym(...)szpatułką. Przykrywamy drugim blatem ciasta i nasączamy ponczem. Ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki, w międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, ściągamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy masło. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto i wyrównujemy szptałułką. Całość przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto może zostać
Ciastkozercyrazu „sama” sięga po kolejne;) 200 g masła 1 szkl. cukru 1 jajko 2,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka sody dodatkowo: gorzka czekolada, różnego rodzaju orzechy, rodzynki, słupki migdałowe – jednym słowem wszystko to, na co macie ochotę Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ucieramy dalej. Następnie przesiewamy mąkę(...)sodę i sól i miksujemy aż do połączenia. Do powstałej masy dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę lub też dropsy czekoladowe, pokrojone grubo orzechy lub inne dodatki. Po wymieszaniu formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dosyć duże odstępy. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Smaki Na Talerzu