czekolada - 27946 przepisów (strona:769/1864)

Chlebek bananowy bezglutenowy 61

zmielone na pył w malakserze płatki owsiane), ryżową, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Wsypujemy suche składniki do mokrych. Mieszamy krótko – tylko do połączenia. Wsypujemy posiekane orzechy i/lub czekoladę (ja zazwyczaj używam orzechów laskowych). Przekładamy do keksówki i wyrównujemy. Ostatniego banana obieramy i kroimy wzdłuż na dwie części – układamy na wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy(...)minut (do suchego patyczka). Jest pyszny na ciepło i na zimno. * BG = bez glutenu ** Jeśli nie możecie spożywać orzechów, można wymienić je na pokrojoną, gorzką czekoladę (50g) czy rodzynki. Post Chlebek bananowy bezglutenowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Fale Dunaju z malinami – sprawdzony przepis na pyszne ciasto 36

mleka 3 żółtka 5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 150 g cukru łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 200 g masła   Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao łyżka masła 1/4 szklanki mleka łyżka kakao   Ponadto: 250 g malin, wiórki kokosowe do posypania   Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej(...)ucierając. Gotową masę wylewamy na wystudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut. Polewa W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną na tabliczki czekoladę, kakao i mleko. Całość zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Odstawiamy na chwilę, aby się lekko wystudziła. Następnie polewę wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami

e-PrzepisyKulinarne
Biszkoptowy tort czekoladowy 77

ubitej piany. Ciasto przelewamy do nasmarowanej masłem tortownicy (u mnie 26cm) i pieczemy przez 35/40 min w 180 stopniach. Składniki na krem: 500 ml śmietany 36% 400 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru odrobina wanilii/cukru waniliowego Krem do tortu – jak przygotować Śmietankę podgrzewamy w rondelku z cukrem i wanilią, tak aby była bliska zagotowania. Następnie przelewamy do miski(...)wrzucamy do niej czekoladę, która musi się rozpuścić. Krem będzie dobry po około 2 godzinach od ostudzenia.   Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Blaty nasączamy mocną i zimną czarną herbatą i smarujemy kremem, tak robimy z każdą warstwą. Górę można dekorować według uznania. U mnie są to trufle i maliny. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Churros 77

niech dorzuci łyżkę cukru do gotującej się wody, ale trzeba się liczyć z tym, że przy smażeniu ciasto będzie szybciej brązowieć. Przepis na sos czekoladowy: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3 x 90 g) 200 ml śmietanki 30% 50 ml mleka szczypta soli. Śmietankę i mleko podgrzewamy na średnim ogniu, jak zacznie lekko bulgotać, wrzucamy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia

ladykitchen
Keto eklerki (Paleo, LowCarb) 152

delikatnej strukturze z aksamitnym, maślanym kremem. Gotowe, żeby podbić karnawałowe keto stoły… Course Deser Cuisine Europejska, Wege Diet Low-Carb, Gluten Free, Vegan, Wege Keyword ciasta z kremem, czekolada, eklery, finger food Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 40 minutes Servings 16 sztuk Author Modern Cavegirl Ingredients Ciasto parzone 240 ml wody(...)łyżki erytrytolu w pudrze 80 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa 50 ml mleka kokosowego 20 g czekolady gorzkiej min. 85% kakao; posiekanej na mniejsze kawałki 10 g oleju kokosowego nierafinowanego Instructions Ciasto parzone Wymieszać mąkę kokosową z gumą guar i babką płesznik. Wodę zagotować

Modern Cave Girl
FIT ORKISZOWE Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM Z ORZECHAMI NUTLOVE 73

erytrytol – 2 łyżki * soda – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 2 łyżki- * jajko L – 1 * sól – 2 szczypta * NUTLOVEChoco Crunch With Roasted Peanuts – dostępny TUTAJ! * czekolada * banan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Można ręcznie lub blenderem! Banany miksujemy z jajkiem, rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodajemy mąkę orkiszową, erytrytol, sodę oraz sól. Wszystko razem blendujemy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy(...)przekrojonego banana oraz porcje kremu NUTLOVE i kawałki czekolady. Pieczemy ok. 45-50 minut w 180C z termoobiegiem. Smacznego! Ps. A Wy na który smak kremu NUTLOVE macie ochotę? Mam nadzieję, że jeszcze bardziej Was nimi zainteresowałam! Zajrzyjcie do sklepu SFD i wybierzcie coś dla siebie! A zdecydowanie jest w czym wybierać! https://sklep.sfd.pl/ Wpis powstał we współpracy ze sklepem

Ostra na Słodko
Keto likier pierniczkowy (Paleo, LowCarb) 85

kieliszków Czas przygotowania 5 minut Czas gotowania 5 minut Składniki 300 ml gęstego mleka kokosowego 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 0,25 szklanki erytrytolu 2 kostki czekolady gorzkiej min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowej 30 g masła migdałowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę do piernika dostępny we wpisie o pierniczkowym latte) 300 ml wódki(...)Sposób przygotowania Mleko kokosowe z solą podgrzać w garnuszku razem z erytrytolem do momentu pełnego rozpuszczenia się drobinek erytrytolu. Zestawić z ognia i dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodać masło migdałowe oraz przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać całość tak, żeby nie było żadnych grudek czy nierozpuszczonych elementów. Gdy płyn całkowicie ostygnie, dolać wódkę

Modern Cave Girl
Piernik staropolski cz.2 102

kubka świątecznego kakao wprost idealny! Składniki ciasto leżakujące z TEGO przepisu ok. 600 g powideł śliwkowych (wybierzcie te jak najlepszej jakości, a najlepiej domowe) polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady + 100 g masła do dekoracji: płatki migdałów i posiekane orzechy włoskie Czas przygotowania 60 minut na pieczenie + 10 minut na złożenie piernika Liczba porcji 3 pierniki o wymiarach(...)już poleżał, skruszał i powidła oddały mu nieco swojej wilgoci, to przystępujemy do dzielenia i dekorowania. Całe ciasto dzielimy na trzy równe części. Miarka jak najbardziej będzie tu wskazana ;). Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Taką polewę rozsmarowujemy na powierzchni każdego piernika i póki jeszcze nie zastygła, wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami i płatkami migdałów, które przykleją się do ciast

Analiza Smaku
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia 74

masła orzechowego (polecam z kawałkami orzechów) 3 dojrzałe banany 2 łyżki kakao pół kubka likieru słony karmel Krupnik (nie jest obowiązkowy) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej na polewę Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Mleko wlewamy do większego garnuszka, dodajemy parę kropel aromatu waniliowego i gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę(...)wiórki kokosowe. Wszystko ponownie dokładnie blendujemy. Masa będzie dość gęsta. Spód formy (20x25) wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Wykładamy masę do formy i dobrze ją dociskamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polewamy nią deser.  Wkładamy do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto Czekoladowe Z Dżemem 153

pszennej 140 g cukru 1 i 1/2 łyżki kakao 3/4 płaskiej, łyżeczki sody 2 jajka kl L 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mleka 5 łyżek dżemu Polewa: 70 g czekolady 140 ml śmietanki 30 % wiórki kokosowe 1. Suche składniki mieszamy osobno i mokre osobno. 2. Następnie suche do mokrych i mieszamy bądź miksujemy i do blaszki. Pieczemy 180 stop przez(...)około 45-50 minut. 3. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie studzimy i tak przygotowaną polewą, polewamy ciasto, na koniec możemy posypać wiórkami kokosowymi :) Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !
Trufle czekoladowe 125

przepis udoskonalić, żeby był zarówno smakowo i w przygotowaniu lepszy. Nie zrażam się i będę testować do skutku. Trufle czekoladowe przepis na około sztuk – 200 g czekolady gorzkiej (korzystałam z 70% kakao) – 100 ml śmietanki 30% – 30 g masła – 1 łyżka wódki lub likieru (można pominąć) Dodatkowo: – u mnie cukier puder i wiórki kokosowe(...)obtoczenia – kilka orzechów: u mnie ziemne i migdały Śmietankę należy zagotować i od razu zdjąć z gazu. Wrzucić do niej połamaną czekoladę i pokrojone na małe kawałki masło. Czekamy krótką chwilę, a następnie mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie gęstnieć dolewamy alkoholu i znów mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby masa stężała

Relaxtime
Czekoladowy Ryż 103

bakaliami ;) Składniki na 2 osoby: 600 ml mleka 120 g ryżu Arborio lub mlecznego 20 g cukru zwykłego lub brązowego po łyżce posiekanych orzechów, rodzynek/żurawiny 8 kostek czekolady deserowej/gorzkiej (mogą być to słodycze ze świąt, wtedy dajemy o połowę miej cukru) 1. Mleko zagotowujemy z cukrem. 2. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy i zmniejszamy gaz na jak najmniejszy. 3. Gotujemy(...)momentu aż ryż będzie miękki (czas gotowania zależy od rodzaju ryżu) 4. Pod sam koniec gotowania dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wykładamy do miseczek i posypujemy po wierzchu orzechami, rodzynkami i żurawiną. Smacznego

Gotowanie...to proste !
SZYBKI PIERNIK 123

średnie jajka 200g mąki pszennej 200g cukru 1⅓ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: około 250g powideł śliwkowych orzechy do posypania wierzchu piernika Polewa: 100g czekolady deserowej 50g masła W rondlu rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, przestudzoną polewą polewamy piernik Wykonanie: do rondla wkładamy masło, miód, kakao oraz przyprawę do pierników, mieszamy

Słodkie zapomnienie
Seromakowiec 154

temp. pokojowej) 650 g sera białego 200 g cukru pudru 75 g masła 3 jajka + 1 białko szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w 175 stopniach(...)delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na masę makową, wyrównać. Ciasto piec w 175 stopniach przez około 70 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania