naprawdę można wypocząć i zapomnieć o codzienności. A że my niespokojne duchy jesteśmy to ten wypoczynek połączyliśmy ze zwiedzaniem, a jest co zwiedzać :) Wspaniałe miasto, mili ludzie i najwspanialsza czekolada do picia jaką miałam okazję wypić... A trochę ich już w życiu spróbowałam... W Cafe Faktoria - Manufaktura czekolady podano nam napój bogów... gęstą, aksamitną czekoladę. Pyszności... Na samą myśl
Miksturowniknilin owego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru). Składniki na sos: - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki śmietanki 30% - łyżeczka masła - szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie. 2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier(...)podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki. 5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek. 6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę
Kraina Tysiąca Smakówwarto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;) Przepis od Dorotus76. Składniki: 90 g roztopionego masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych dość drobno ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną 70 g wiórek kokosowych ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g) Użyłam 2 blaszek keksówek(...)boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika. Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł
Zdrowa Kuchnia Sowyzmniejszyłam ilość składników i zrobiłam w tortownicy o śr. 21 cm. Spód: * 150 g herbatników digestive * 70 g roztopionego masła * 30 g zmielonych orzechów Masa serowa: * 120 g gorzkiej czekolady * 500 g sera śmietankowego - u mnie serek wiaderkowy * 150 g fruktozy * 3 jajka * 150-200 g kwaśnej śmietany * łyżeczka olejku waniliowego Herbatniki zmieliłam, wymieszałam z masłem i orzechami. Wcisnęłam(...)spód tortownicy wyłożony alu folią i włożyłam do lodówki. Czekoladę rozpuściłam na parze i pozostawiłam do ostygnięcia. Wymieszałam ser z fruktozą, dodając po kolei jajka, śmietanę i olejek. Podzieliłam masę na 2 części, do jednej (większej) dodałam rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszałam. Białą masę wlałam na spód, na to łyżką masę czekoladową, po czym trzonkiem zamieszałam tak, aby powstał
Zdrowa Kuchnia Sowyprosił się już o wykorzystanie;) Najpierw powstała wersja z bitą śmietaną, a dzisiaj wersja z jogurtem. Obie wyśmienite:) Składniki na 4 porcje: * 250 g serka mascarpone * 100 g gorzkiej czekolady * 200 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki * 1/2 op. truskawek mrożonych * łyżka fruktozy^ * 1 banan * starta czekolada lub posypka czekoladowa * zmielone orzechy do posypania ^ dopisane później: teraz dodałabym ksylitolu(...)fruktozy już nie używam Czekoladę połamałam, dodałam niewielką ilość śmietanki (w wersji jogurtowej mleka), rozpuściłam w kąpieli wodnej, zostawiłam do przestygnięcia, po czym wymieszałam dokładnie z serkiem mascarpone. W wersji ze śmietaną resztę śmietany ubiłam na sztywno. Truskawki i banana zmiksowałam (do truskawek dodałam łyżkę fruktozy). Nakładałam po kolei: mus bananowy, serek czekoladowy, bita śmietana (jogurt), mus truskawkowy, na koniec
Zdrowa Kuchnia SowyCzaiłam się na nią już bardzo długo i w końcu znalazłam okazję, żeby tę, jak się okazało, pyszność zrobić:) Zrobiłam na Święta. Przepis stąd. Ciasto: * 250 g gorzkiej czekolady * 125 g masła * 6 jajek * 175 g cukru - dałam 150 g fruktozy * starta skórka z pomarańczy ( niekoniecznie) - nie dałam * 2 łyżki likieru Cointreau ( niekoniecznie ) - dałam łyżkę Amaretto Wierzch(...)dodatkowo 6 łyżek cukru pudru, serek mascarpone 250 g i 1 żółtko - dałam serek i łyżkę fruktozy Piekarnik nastawiłam na 180*C, wyłożyłam papierem tortownicę o śr. 22 cm. Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, pozostawiłam do ostudzenia. 2 całe jajka i 4 żółtka ubiłam z 50 g fruktozy na puszystą masę. Do masy dodawałam powoli rozpuszczoną czekoladę, cały
Zdrowa Kuchnia Sowymleko pełne 3.2% * 50 g fruktozy * 2 łyżeczki żelatyny - do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka łyżek zimnej wody Sos: * 1/3 paczki truskawek mrożonych * fruktoza - dałam łyżeczkę * 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuściłam w wodzie, odstawiłam. Po ok. 15 minutach wymieszałam z mlekiem skondensowanym. W sumie to chyba nie musiałam w ogóle używać wody, tylko rozpuścić żelatynę w mleku. Śmietankę doprowadziłam(...)więc tak zrobiłam;) Rozlałam do 4 filiżanek, przestudziłam i włożyłam do lodówki. Na następny dzień (deser robiłam wieczorem) zrobiłam sos truskawkowy miksując rozmrożone truskawki z fruktozą i rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Polałam sosem i czekoladą i... czekałam na oklaski:D I prawie tak się stało, bo deser wzbudził wielki entuzjazm! Już myślę o wersji czekoladowej z kakao, malinowej
Zdrowa Kuchnia Sowymigdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam na oko 200 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki 1 łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam(...)dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam, skórkę pomarańczową i morele pokroiłam na kawałeczki. Wymieszałam w misce wszystkie składniki łącznie z przyprawami i dołożyłam stopioną czekoladę i miód. Tak jak napisała Feeriasmaków nie sposób było połączyć tej masy z mąką, bo za dużo tutaj suchych składników, mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy
Zdrowa Kuchnia Sowyteż mi się bardzo podobało:) Przepis lekko dopasowałam do swoich potrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej zmielonego siemienia lnianego II wariant(...)wcześniej:) * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł). Powoli dodałam do niej mąkę ryżową (o), sodę
Zdrowa Kuchnia Sowypolewie. Już chwilę po otwarciu przesyłki, dwa opakowania zniknęły w mig. Dziewczynkom bardzo zasmakowały, a również zasmakowałam. Oto zjedzone już wafle: - wafle ryżowe w polewie truskawkowej - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy. Dla mnie super, smak rewelacyjny, świetne jako przekąska, np. do kawy. Dobre dla dzieci. I 2 kolejne smaki: - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej - wafle ryżowe(...)czekoladzie mlecznej o smaku cappuccino. Polecam Wszystkim te wafle. Kaloryczność 1 wafla to około 74 kcal, pisze około, bo wartość się waha w zależności od rodzaju, ale nie przekracza 78 kcal. Zawierają błonnik, który ma świetny wpływ na nasz układ pokarmowy. Lekka przekąska, dla każdego
kolorowotorcikowoSkładniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl. wypestkowanych wiśni 300 ml kremówki 1/2 szkl cukru W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, razem z masłem. Ubić jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć. Przelać
kolorowotorcikowoLublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć(...)lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut
kolorowotorcikowomasła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka w proszku Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów. Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść. Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C. Ostudzić(...)Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić. Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać. Dodać ubitą kremówkę - połączyć. Masę przelać na migdałowy spód. Schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowoBudyń odstawiamy do ostudzenia Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy placki. Do dekoracji: 200 g czekolady gorzkiej kilka listków bazylii zielonej dowolne owoce cukier puder Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać. Bazylię połączyć z czekoladą. Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci. Na cieście ułożyć owoce
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 łyżki płatków owsianych 3/4 szkl. wody 1,5 szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa
kolorowotorcikowo