czekolada - 27946 przepisów (strona:763/1864)

Wspomnienie wakacji.... 146

naprawdę można wypocząć i zapomnieć o codzienności. A że my niespokojne duchy jesteśmy to ten wypoczynek połączyliśmy ze zwiedzaniem, a jest co zwiedzać :) Wspaniałe miasto, mili ludzie i najwspanialsza czekolada do picia jaką miałam okazję wypić... A trochę ich już w życiu spróbowałam...  W Cafe Faktoria - Manufaktura czekolady podano nam napój bogów... gęstą, aksamitną czekoladę. Pyszności... Na samą myśl

Miksturownik
Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym 139

nilin owego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru). Składniki na sos: - 100 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki śmietanki 30% - łyżeczka masła - szczypta cynamonu Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie. 2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier(...)podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki. 5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek. 6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę

Kraina Tysiąca Smaków
Genialny batonik:) 208

warto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;) Przepis od Dorotus76. Składniki: 90 g roztopionego masła 100 g ciastek digestive, pokruszonych dość drobno ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną 70 g wiórek kokosowych  ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)  Użyłam 2 blaszek keksówek(...)boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło. Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.  Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowy sernik marmurkowy 134

zmniejszyłam ilość składników i zrobiłam w tortownicy o śr. 21 cm. Spód: * 150 g herbatników digestive * 70 g roztopionego masła * 30 g zmielonych orzechów Masa serowa: * 120 g gorzkiej czekolady * 500 g sera śmietankowego - u mnie serek wiaderkowy * 150 g fruktozy * 3 jajka * 150-200 g kwaśnej śmietany * łyżeczka olejku waniliowego Herbatniki zmieliłam, wymieszałam z masłem i orzechami. Wcisnęłam(...)spód tortownicy wyłożony alu folią i włożyłam do lodówki. Czekoladę rozpuściłam na parze i pozostawiłam do ostygnięcia. Wymieszałam ser z fruktozą, dodając po kolei jajka, śmietanę i olejek. Podzieliłam masę na 2 części, do jednej (większej) dodałam rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszałam. Białą masę wlałam na spód, na to łyżką masę czekoladową, po czym trzonkiem  zamieszałam tak, aby powstał

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser z mascarpone 440

prosił się już o wykorzystanie;) Najpierw powstała wersja z bitą śmietaną, a dzisiaj wersja z jogurtem. Obie wyśmienite:) Składniki na 4 porcje: * 250 g serka mascarpone * 100 g gorzkiej czekolady * 200 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki * 1/2 op. truskawek mrożonych * łyżka fruktozy^ * 1 banan * starta czekolada lub posypka czekoladowa * zmielone orzechy do posypania ^ dopisane później: teraz dodałabym ksylitolu(...)fruktozy już nie używam Czekoladę połamałam, dodałam niewielką ilość śmietanki (w wersji jogurtowej mleka), rozpuściłam w kąpieli wodnej, zostawiłam do przestygnięcia, po czym wymieszałam dokładnie z serkiem mascarpone. W wersji ze śmietaną resztę śmietany ubiłam na sztywno. Truskawki i banana zmiksowałam (do truskawek dodałam łyżkę fruktozy). Nakładałam po kolei: mus bananowy, serek czekoladowy, bita śmietana (jogurt), mus truskawkowy, na koniec

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa chmura Nigelli 13126

Czaiłam się na nią już bardzo długo i w końcu znalazłam  okazję, żeby tę, jak się okazało, pyszność zrobić:) Zrobiłam na Święta. Przepis stąd. Ciasto: * 250 g gorzkiej czekolady * 125 g masła * 6 jajek * 175 g cukru - dałam 150 g fruktozy * starta skórka z pomarańczy ( niekoniecznie) - nie dałam * 2 łyżki likieru Cointreau ( niekoniecznie ) - dałam łyżkę Amaretto Wierzch(...)dodatkowo 6 łyżek cukru pudru, serek mascarpone 250 g i 1 żółtko - dałam serek i łyżkę fruktozy Piekarnik nastawiłam na 180*C, wyłożyłam papierem tortownicę o śr. 22 cm. Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, pozostawiłam do ostudzenia. 2 całe jajka i 4 żółtka ubiłam z 50 g fruktozy na puszystą masę. Do masy dodawałam powoli rozpuszczoną czekoladę, cały

Zdrowa Kuchnia Sowy
Panna cotta z sosem truskawkowym 138

mleko pełne 3.2% * 50 g fruktozy * 2 łyżeczki żelatyny - do rozpuszczenia w zimnej wodzie * kilka łyżek zimnej wody Sos: * 1/3 paczki truskawek mrożonych * fruktoza - dałam łyżeczkę * 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuściłam w wodzie, odstawiłam. Po ok. 15 minutach wymieszałam z mlekiem skondensowanym. W sumie to chyba nie musiałam w ogóle używać wody, tylko rozpuścić żelatynę w mleku. Śmietankę doprowadziłam(...)więc tak zrobiłam;) Rozlałam do 4 filiżanek, przestudziłam i włożyłam do lodówki. Na następny dzień (deser robiłam wieczorem) zrobiłam sos truskawkowy miksując rozmrożone truskawki z fruktozą  i rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Polałam sosem i czekoladą i... czekałam na oklaski:D I prawie tak się stało, bo deser wzbudził wielki entuzjazm! Już myślę o wersji czekoladowej z kakao, malinowej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasteczka bakaliowo-czekoladowe 159

migdałów - również 50 g 100 g rodzynek - dałam mieszankę rodzynek*, żurawiny suszonej i moreli po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam na oko 200 g gorzkiej czekolady - dałam 100 g 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki 1 łyżeczka mielonych goździków - dałam kilka, ale mi się nie zmieliły 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - dałam odrobinę 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu - nie dałam(...)dietą strukturalną Orzechy i migdały wrzuciłam do blendera i posiekałam, skórkę pomarańczową i morele pokroiłam na kawałeczki. Wymieszałam w misce wszystkie składniki łącznie z przyprawami i dołożyłam stopioną czekoladę i miód. Tak jak napisała Feeriasmaków nie sposób było połączyć tej masy z mąką, bo za dużo tutaj suchych składników, mimo stopienia czekolady razem z miodem. Dolałam więc mleka i wtedy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 178

też mi się bardzo podobało:) Przepis lekko dopasowałam do swoich potrzeb, czyli zmieniłam przede wszystkim mąkę pszenną na mix mąk bezglutenowych i zastąpiłam kupną polewę prawdziwą, czyli z czekolady i mleka. Składniki: * I wariant : 1 i 1/3 szklanki mąki: dałam najwięcej mąki jaglanej, mniej ryżowej i najmniej     zmielonego siemienia lnianego    II wariant(...)wcześniej:)   * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł).  Powoli dodałam do niej mąkę ryżową (o), sodę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 154

polewie. Już chwilę po otwarciu przesyłki, dwa opakowania zniknęły w mig. Dziewczynkom bardzo zasmakowały, a również zasmakowałam. Oto zjedzone już wafle: - wafle ryżowe w polewie truskawkowej - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy. Dla mnie super, smak rewelacyjny, świetne jako przekąska, np. do kawy. Dobre dla dzieci. I 2 kolejne smaki: - wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej - wafle ryżowe(...)czekoladzie mlecznej o smaku cappuccino. Polecam Wszystkim te wafle. Kaloryczność 1 wafla to około 74 kcal, pisze około, bo wartość się waha w zależności od rodzaju, ale nie przekracza 78 kcal. Zawierają błonnik, który ma świetny wpływ na nasz układ pokarmowy. Lekka przekąska, dla każdego

kolorowotorcikowo
Wiśniowy torcik brownies z bitą śmietaną 117

Składniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl. wypestkowanych wiśni 300 ml kremówki 1/2 szkl cukru W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, razem z masłem. Ubić jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę i czekoladę oraz wiśnie - delikatnie połączyć. Przelać

kolorowotorcikowo
Tarta śliwkowo - czekoladowa 182

Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki  czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć(...)lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta. Na cieście ułożyć owoce. Zalać masą śmietanową. Piec w 170 stopniach C, około 60 minut

kolorowotorcikowo
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 159

masła 150 g migdałów w słupkach 150 g herbatników kakaowych Masa: 250 ml mleka 400 ml kremówki 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka w proszku  Wykonanie: Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów. Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść. Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C. Ostudzić(...)Żelatynę zalać wodą ( około 1/3 szkl. )- odstawić.  Mleko zagotować z cukrem. W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i mleko w proszku. Odstawić do wystygnięcia. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzewać na małym ogniu - uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszać - do rozpuszczenia. Płynną żelatynę przelać do mleka - wymieszać. Dodać ubitą kremówkę - połączyć. Masę przelać na migdałowy spód. Schłodzić w lodówce

kolorowotorcikowo
Czekoladowiec z bazylią 145

Budyń odstawiamy do ostudzenia Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy placki. Do dekoracji: 200 g czekolady gorzkiej kilka listków bazylii zielonej dowolne owoce cukier puder Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać. Bazylię połączyć z czekoladą. Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci. Na cieście ułożyć owoce

kolorowotorcikowo
Smoothie owsianka 244

Składniki: 3 łyżki  płatków owsianych 3/4 szkl. wody 1,5 szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania