czekolada - 27946 przepisów (strona:755/1864)

MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 207

masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy(...)maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto

Anioły w kuchni
Domowa granola 247

włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo:  - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem i wysypać na blaszkę do pieczenia.  Piec w temperaturze 120 stopni przez około 30 min, co jakiś czas mieszając(...)Odstawić do wystygnięcia.  Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym 466

zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku. Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym Składniki: ciasto karmelowe 120g mąki pszennej 75g masła 60g cukru 50g czekolady białej 50ml mleka 2 jajka karmel 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia karmel  60g cukru 80-90ml wody krem fistaszkowy 250g mascarpone 100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło(...)znów przybierze płynną postać - płynny karmel ostudzić CIASTO KARMELOWE - masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika - do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową - gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość - do masy jajecznej wlać

Smakołyki Bereniki
Serniko-brownie z dynią 185

mnie wpis na Orangen Mond .    Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 80 g sera 1 jajko 100 g czekolady gorzkiej 200 g masa 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wykonanie: Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki(...)cukru zmiksować z przyprawami i serem.  Odstawić.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć.  Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać.  Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem.  Wymieszać masę.  Formę do brownie

Sto kolorów kuchni
Watermelon with cardamom chocolate. 102

Arbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem. Składniki: 1 duży dojrzały  arbuz 100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ ] 20 g coffee&cardamom dark chocolate  ( terravita ) 8  łyżeczek żelatyny 8 dkg cukier listki mięty aceto balsamico di Modena do polania Wykonanie: Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić(...)nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena z listkiem mięty i czekoladą

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczna choinka. 160

upieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt. Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne. Składniki. 25dag mąki pszennej 1 łyżka kakao 12,5 dag cukru 12,5dag masła 10 dag czekolady z kardamonem 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek pomarańczowy Masło utrzeć z cukrem i następnie z jajkami. Stopić czekoladę i ostudzoną dodać do masy maślanej, dodać aromat(...)Mąkę przesiać z proszkiem , kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta. Piec w temp.180 stop.10-12min. Jeżeli nie mamy czekolady z kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego kardamonu

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 168

pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę. Żółtka wymieszać z połową cukru i 1 łyżką zimnego(...)mleka ,do otrzymania kremowej masy. Ciągle mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę. Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy

Kulinarny karnet Christophera
Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. 312

Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę(...)dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki. Na truskawki wyłożyć resztę masy. Czekoladę roztopić z masłem i polać wierzch tortu. Ozdobić plasterkami  truskawek i polać resztą czekolady . Jako ,że to prezent, obwiązujemy ozdobną wstążką

Kulinarny karnet Christophera
Kurtosze 463

drożdży 2-3 łyżki cukru 20-30 g masła Posypki przed włożeniem ciasta do pieca Cukier kryształ cynamon Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca.  kakao  czekolada orzechy  itp. Wykonanie. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość . Teraz przygotujemy wałek(...)już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub  metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć  kurtosze  w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to  kawałki  ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy

Kulinarny karnet Christophera
Jesienny sernik kokosowy dla gości 175

wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki: dowolne liście  tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy  czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika. Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody

Apetyczna babeczka
MUFFINKI WG NIGELLI LAWSON 159

Stało się. Wczoraj znów wzięła mnie nieodparta ochota na czekoladę. Na mnóstwo czekolady. I wydało się, że oprócz przepisoholizmu cierpię również na czekoladoholizm. I mimo, że z kilku powodów powinnam sobie odpuścić, to jednak sięgnęłam do zasobów kulinarnych przepisów Nigelli, jako że ona również znana jest z małych słabostek. I jawnie się do tego przyznaje. Z resztą oglądając jej programy(...)zawsze miałam wrażenie jakby mówiła o mnie. Tak więc wczoraj skorzystałam z przepisu na muffinki, które wręcz epatowały eksplozją czekolady. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Budyń Jaglany 134

kiedyś już robiłam podobny, ale z dodatkiem awokado, przyznam szczerze,że wolę wersję bez niego! :)  Składniki(2 małe miseczki): Pół szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 30g gorzkiej czekolady Pół łyżeczki ekstraktu śmietankowego Można też dodać brązowy cukier Do dekoracji: Figa Wiórki kokosowe Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Mleko zagrzać i następnie dodać do garnka kostki czekolady(można(...)też dodać wtedy cukier,jeśli ktoś woli bardziej słodkie!). Poczekać i pozwolić na to,aby czekolada dobrze się roztopiła. Dodać do ugotowanej kaszy i zmiksować na gładką masę. Następnie można udekorować ulubionymi owocami. :)  Miłego dnia

Chocolate Stop Tempting
Tarta limonkowa 220

Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed(...)limonek (125 ml – sok z ok. 3 sztuk) 4 żółtka ekologicznych jajek skórka starta z dwóch limonek do przybrania: 1/2 łyżki cukru pudru do przybrania: 1 kostka gorzkiej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do połączenia się składników (oczywiście ciasto można też zagnieść ręcznie

Poezja smaku
Brownie z solonym karmelem 300

skosztować. Piekę to ciasto regularnie i za każdym razem znika z zawrotną szybkością. Myślę że każdy fan Snickersa będzie zachwycony  J Brownie z solonym karmelem Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 80 g mąki pszennej ½   szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę i cukier puder przesiewamy i łączymy

Mania Gotowania
CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE Z MALINAMI 362

czekoladoholików ale nie tylko przepis na przepyszne, bardzo wilgotne i meeega smaczne ciasto bardzo czekoladowe. Stworzone na bazie rozpustnego ciasta czekoladowego (które bardzo zauroczyło mnie smakiem, mimo iż z czekolady nic sobie nie robię, to ciasto ma w sobie to coś... uzależnia...:-) ) Dodałam tylko mrożonych malin i zmieniłam trochę czas pieczenia. Pyszne, wegańskie ciacho czekoladowe. Piekłam w ciemnej blaszce(...)octu jabłkowego - 2/3 szklanki oleju kokosowego (u mnie o smaku kokosowym, nierafinowany) - 1 i 1/3 szklanki ksylitolu Dodatkowo: - maliny ilość wg uznania (u mnie mrożone) Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem) - ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego - 1 łyżka ksylitolu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - płatki czekoladowe

Smaczne Zdrowe