masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy(...)maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy krem...czekoladę rozpuszczemy z masłem w kąpieli wodnej...kremówkę podgrzewamy prawie do wrzenia...powoli dolewamy do czekolady i ściagamy miskę znad pary...studzimy...wkładamy do lodówki,żeby krem zgęstniał, dekorujemy kremem i orzechami ciasto
Anioły w kuchniwłoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo: - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem i wysypać na blaszkę do pieczenia. Piec w temperaturze 120 stopni przez około 30 min, co jakiś czas mieszając(...)Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego
Zgrabne Gotowaniezawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało to jeszcze ich posmak w całości wypieku. Ciasto karmelowe z kremem fistaszkowym Składniki: ciasto karmelowe 120g mąki pszennej 75g masła 60g cukru 50g czekolady białej 50ml mleka 2 jajka karmel 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia karmel 60g cukru 80-90ml wody krem fistaszkowy 250g mascarpone 100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło(...)znów przybierze płynną postać - płynny karmel ostudzić CIASTO KARMELOWE - masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika - do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić - jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęły temperaturę pokojową - gdy mieszanka ostygnie, jajka ubić z cukrem tak, aby zwiększyły objętość - do masy jajecznej wlać
Smakołyki Berenikimnie wpis na Orangen Mond . Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 80 g sera 1 jajko 100 g czekolady gorzkiej 200 g masa 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki(...)cukru zmiksować z przyprawami i serem. Odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Wymieszać masę. Formę do brownie
Sto kolorów kuchniArbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem. Składniki: 1 duży dojrzały arbuz 100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ ] 20 g coffee&cardamom dark chocolate ( terravita ) 8 łyżeczek żelatyny 8 dkg cukier listki mięty aceto balsamico di Modena do polania Wykonanie: Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić(...)nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena z listkiem mięty i czekoladą
Kulinarny karnet Christopheraupieczeniu choinkę ozdobić. Ładnie wygląda również biała. Wesołych Świąt. Czekoladowo-kardamonowe ciasteczka świąteczne. Składniki. 25dag mąki pszennej 1 łyżka kakao 12,5 dag cukru 12,5dag masła 10 dag czekolady z kardamonem 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek pomarańczowy Masło utrzeć z cukrem i następnie z jajkami. Stopić czekoladę i ostudzoną dodać do masy maślanej, dodać aromat(...)Mąkę przesiać z proszkiem , kakao i dodać do masy czekoladowej. Wyrobić gęste ciasto. Na wysmarowanej tłuszczem blasze układać łyżeczką porcje ciasta. Piec w temp.180 stop.10-12min. Jeżeli nie mamy czekolady z kardamonem ,to dajemy gorzką+1 łyżeczkę startego kardamonu
Kulinarny karnet Christopherapomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę. Żółtka wymieszać z połową cukru i 1 łyżką zimnego(...)mleka ,do otrzymania kremowej masy. Ciągle mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę. Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy
Kulinarny karnet ChristopheraDzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę(...)dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki. Na truskawki wyłożyć resztę masy. Czekoladę roztopić z masłem i polać wierzch tortu. Ozdobić plasterkami truskawek i polać resztą czekolady . Jako ,że to prezent, obwiązujemy ozdobną wstążką
Kulinarny karnet Christopheradrożdży 2-3 łyżki cukru 20-30 g masła Posypki przed włożeniem ciasta do pieca Cukier kryształ cynamon Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca. kakao czekolada orzechy itp. Wykonanie. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość . Teraz przygotujemy wałek(...)już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć kurtosze w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych ,którzy
Kulinarny karnet Christopherawierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki: dowolne liście tabliczka czekolady 1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika. Lukier: 5-6 łyżek cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody
Apetyczna babeczkaStało się. Wczoraj znów wzięła mnie nieodparta ochota na czekoladę. Na mnóstwo czekolady. I wydało się, że oprócz przepisoholizmu cierpię również na czekoladoholizm. I mimo, że z kilku powodów powinnam sobie odpuścić, to jednak sięgnęłam do zasobów kulinarnych przepisów Nigelli, jako że ona również znana jest z małych słabostek. I jawnie się do tego przyznaje. Z resztą oglądając jej programy(...)zawsze miałam wrażenie jakby mówiła o mnie. Tak więc wczoraj skorzystałam z przepisu na muffinki, które wręcz epatowały eksplozją czekolady. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Niebokiedyś już robiłam podobny, ale z dodatkiem awokado, przyznam szczerze,że wolę wersję bez niego! :) Składniki(2 małe miseczki): Pół szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 30g gorzkiej czekolady Pół łyżeczki ekstraktu śmietankowego Można też dodać brązowy cukier Do dekoracji: Figa Wiórki kokosowe Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu. Mleko zagrzać i następnie dodać do garnka kostki czekolady(można(...)też dodać wtedy cukier,jeśli ktoś woli bardziej słodkie!). Poczekać i pozwolić na to,aby czekolada dobrze się roztopiła. Dodać do ugotowanej kaszy i zmiksować na gładką masę. Następnie można udekorować ulubionymi owocami. :) Miłego dnia
Chocolate Stop TemptingTarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed(...)limonek (125 ml – sok z ok. 3 sztuk) 4 żółtka ekologicznych jajek skórka starta z dwóch limonek do przybrania: 1/2 łyżki cukru pudru do przybrania: 1 kostka gorzkiej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do połączenia się składników (oczywiście ciasto można też zagnieść ręcznie
Poezja smakuskosztować. Piekę to ciasto regularnie i za każdym razem znika z zawrotną szybkością. Myślę że każdy fan Snickersa będzie zachwycony J Brownie z solonym karmelem Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 80 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę i cukier puder przesiewamy i łączymy
Mania Gotowaniaczekoladoholików ale nie tylko przepis na przepyszne, bardzo wilgotne i meeega smaczne ciasto bardzo czekoladowe. Stworzone na bazie rozpustnego ciasta czekoladowego (które bardzo zauroczyło mnie smakiem, mimo iż z czekolady nic sobie nie robię, to ciasto ma w sobie to coś... uzależnia...:-) ) Dodałam tylko mrożonych malin i zmieniłam trochę czas pieczenia. Pyszne, wegańskie ciacho czekoladowe. Piekłam w ciemnej blaszce(...)octu jabłkowego - 2/3 szklanki oleju kokosowego (u mnie o smaku kokosowym, nierafinowany) - 1 i 1/3 szklanki ksylitolu Dodatkowo: - maliny ilość wg uznania (u mnie mrożone) Składniki polewy: - 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem) - ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego - 1 łyżka ksylitolu - 1 łyżeczka oleju kokosowego - płatki czekoladowe
Smaczne Zdrowe