earl grey 200 g daktyli 200 g mąki (użyłam orkiszowej typ 750) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 180 miękkiego masła 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady Instructions Na początku trzeba pamiętać o wyjęciu masła z lodówki, żeby zmiękło. Zaparzyć herbatę w 200 ml gorącej wody przez ok 5 minut. Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle(...)misce wymieszać mąkę, proszek i kakao. Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować. Przełożyć do formy do pieczenia i piec 50-60 minut. Ostudzić ciasto. Czekoladę rozpuścić ( ja to robię w metalowej misce ustawionej na garnku z gorącą wodą) i posmarować wierzch ciasta. 3.5.3226 The post Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey appeared
Cooking for Emilydrobnego cukru trzcinowego 150 g mąki 50 ml mleka 1 jajo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao (bez cukru) szczypta soli 300 g posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie Posiekajcie czekoladę, nagrzejcie piekarnik do 160 st (bez termoobiegu). Masło zmiksujcie razem z cukrem na puszystą masę, dodajcie jajo i miksujcie dalej. Pozostałe suche składniki- mąkę, kakao, sól i proszek
OliveandThymespędzony w kuchni także. Szybkie, pyszne, delikatne. I oprócz wspaniałego ciasta, mam też... czas. Mój cenny czas… Składniki 125 g masła 200 ml śmietanki słodkiej 30 % 200 g czekolady gorzkiej 4 jaja 100 g cukru 40 g mąki pszennej tortowej 35 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany opcjonalnie: kakao do posypania szczypta soli, masło do posmarowania(...)bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie W garnku rozpuśćcie masło, dodajcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści, mieszając, by się nie przypaliła. Następnie wlejcie śmietankę i wsypcie cukier. Podgrzejcie masę do ok 60 stopni, przełóżcie do misy w której będziecie mieszać składniki i odstawcie do wystygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Te drugie dodajcie do masy, razem z proszkiem
OliveandThymeSkładniki 50-75 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów laskowych 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników) 200 g dobrej, mlecznej czekolady 2 duże łyżki miodu 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego 30 g masła spora szczypta dobrej, niezbyt drobnej soli (morskiej, himalajskiej etc) Przygotowanie Przygotujcie formę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia(...)mnie forma 18x23 ) Orzechy, migdały, płatki owsiane i sezam uprażcie z solą na suchej patelni (uważając, żeby się nie przypaliły). Odstawcie. Do rondla włóżcie połamaną czekoladę, masło, miód, wlejcie mleko. Podgrzewajcie, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Do gładkiej już masy wsypcie uprażone wcześniej dodatki, wymieszajcie w miarę dokładnie i wyłóżcie do przygotowanej wcześniej formy. Wygładźcie wierzchem łyżki, wstawcie
OliveandThymejaja 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego ) 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego cukru 75 g masła 1/2 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie(...)Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszajcie do połączenia składników. Wlejcie łyżkę mleka, wsypcie czekoladę i pokrojone banany. Wymieszajcie. Połowę ciasta wyłóżcie na przygotowana blachę. Rozsmarujcie na tym sos toffi i przykryjcie pozostałym ciastem. Zrobi się Wam lekki bałagan- toffi wypłynie w różnych miejscach
OliveandThymeczekoladowe ciasto. Z ledwie wyczuwalną gryką (wyczułam ja, nikt poza mną). Delikatne. Maliny idealnie dopełniają całości (ale nie są koniecznością). Tyle opisu. Teraz konkretniej: Składniki 300 g dobrej, gorzkiej czekolady 1/2 szkl mąki gryczanej 120 g masła 6 jaj 200 g cukru szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii masło do wysmarowania formy kakao do obsypania formy maliny, listki mięty(...)termoobiegu).Przygotujcie formę (u mnie klasyczna tortownica o średnicy 25 cm), wysmarujcie ja masłem i obsypcie kakao. Masło włóżcie do rondla, roztopcie. Do gorącego masła dołóżcie połamaną czekoladę i poczekajcie aż się rozpuści. Wymieszajcie dokładnie, przestudźcie. Jaja utrzyjcie z cukrem i ekstraktem z wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól
OliveandThymeodrobinę dociskając. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 50 – 55 minut. Upieczony makowiec pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Wystudzony można polać roztopioną czekoladą, polewą karobową lub lukrem ksylitolowym, ozdobić suszonymi owocami, orzechami albo np. pestkami granatu. Smacznego! Mak nie wymagać będzie gotowania, jeśli zostanie wcześniej namoczony. Wówczas koniecznym będzie odlanie maku na sitku(...)dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem. Jeśli chcemy uzyskać wyższe ciasto należy upiec je w formie o mniejszej powierzchni, a pieczenie odpowiednio wydłużyć. Do polania ciasta użyłam 60 g gorzkiej czekolady (82% kakao) roztopionej w kąpieli wodnej wraz z łyżeczką oleju kokosowego
Even Better Foodmąki pszennej, 3 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka zmielonej kawy, 20 ml rumu, 25 - 30 ml spirytusu, 100 ml tartych migdałów, do obtoczenia „posypka”: kakao, strata czekolada, starte migdały, starte orzechy Zagotować i chwilę gotować cukier z mlekiem, dodać kawę, zamieszać. Odstawić do ostudzenia. W oryginalnym przepisie, kawę dodaje się później. Mąkę uprażyć. Przesiać. Żółtko utrzeć z masłem(...)Wlać mleko z cukrem, wymieszać, wsypać mąkę, dodać rum i spirytus, wsypać migdały i wyrobić. Na talerzu rozsypać kakao, orzechy, migdały lub czekoladę. Następnie łyżką nabierać kawałki ciasta, kłaść na talerzu i obtaczając w „posypce” formować kulki. Odstawić do lodówki na 2 godziny. zastawa
królestwo garówpokrojone w kostkę, cukier białym cukier brązowy, cukier waniliowy i jajko. Mieszamy mieszadłami do wyrabiania ciasta. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy. Wyłączamy mikser, dodajemy czekoladę rozdrobnioną (na desce siekam ją nożem). Na blachę do pieczenia wykładam papier. Z ciasta formuję rękami kulki wielkości orzecha laskowego, spłaszczam je i układam w odległości około 4 centymetrów. Piekę(...)temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Artykuł Ciasteczka z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plsłoiczki widoczne na zdjęciu. Spróbujcie! Składniki: – 500g serka naturalnego (twarogowego lub takiego na kanapki) – 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g) – 1 banan *opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada, dodatkowy cukier/ksylitol 12 ciastek Oreo otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy wraz z serkiem w misie blendera. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokrojonego na grubsze plastry banana, miksujemy. Po wydrążeniu(...)chcemy. Pozostałe 16 ciasteczek umieszczamy w woreczku strunowym i rozdrabniamy (tłuczkiem lub ręką) na kawałeczki. W słoiczkach na dnie umieszczamy po kolei: rozdrobnione ciasteczka, następnie masę serową, roztopioną gorzką czekoladę (jeśli zdecydowaliśmy się jej użyć), kolejną warstwę ciasteczek, masę serową, rozdrobnione ciasteczka i dekorujemy przekrojonym na pół ciasteczkiem Oreo. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Odchudzony deser Oreo w słoiczku pochodzi
Be Fit Be Strongżółtek 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki Dodatkowo: rodzynki biszkopciki białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania 100 g czekolady deserowej 300 g dżemu brzoskwiniowego 50 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas(...)zmiksować na gładką masę. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, przykryć ciastem makowo-kokosowym, na to wyłożyć krem, nasączone biszkopty, każdy udekorować rodzynką, polać rozpuszczoną i wymieszaną z masłem czekoladą. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO!!! Inspired by http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/02/cycki-murzynki.html
Malinowo w kuchnisiemienia lnianego (ok. 5 g) 1 jajko rozmiar L 4 suszone morele (ok. 30 g) 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) Do ozdoby: 10 g gorzkiej czekolady - 1 duża kostka; 1 suszona morela (ok. 7 g) 1. Twaróg wymieszałam widelcem z jajkiem. Dodałam płatki, kaszę, siemię i pokrojone drobno morele. Wszystko pomieszałam i zostawiłam na kilka minut(...)patelni rozgrzałam olej. Smażyłam małe placuszki na małym ogniu do zarumienienia. Uwaga przy przewracaniu na drugą stronę - placuszki są delikatne. 3. Serniczki udekorowałam pokrojoną morelą i posiekaną kostką gorzkiej czekolady. SMACZNEGO! Wartość odżywcza* porcji: 456 kcal 31,8 g białka 18,4 g tłuszczów (w tym 8,5 g tłuszczy nasyconych) 44,3 g węglowodanów
Vroblewska-fitlifeszklanki mleka do zaparzenia maku 1 szklanka cukru 3 łyżki bułki tartej (płaskie) 2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą) 50g migdałów (bez skórki) 30g gorzkiej czekolady 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka(...)białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujealbo pesto). Poza migdałami, do smoothie dodajemy kakao, banana i szpinak. Całość ma dość niezachęcający, lekko błotny kolor ale jest naprawdę przepyszne! Druga propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający napój, na śniadanie lub gdy potrzebny jest energetyczny kop w ciągu dnia. Czekoladowe smoothie migdałowe z bananem szpinakiem 2 szklanki(...)mleko, wycisnąć dobrze migdały. Wyciśnięte migdały można użyć do pesto albo do ciasteczek. Mleko migdałowe, szpinak, masło migdałowe, kakao i miód umieścić w blenderze i całość dobrze zmiksować. Gorąca czekolada migdałowo-śliwkowa 1½ szklanki gorącej wody 3 suszone śliwki (najlepiej je namoczyć wcześniej na 10 minut w gorącej wodzie, żeby były bardziej miękkie i się lepiej zmiksowały) 1 czubata łyżka
Cooking for Emilyszklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 100g masła 2 małe jajka 50g posiekanej gorzkiej czekolady Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać jajka, roztrzepać. Płatki, sezam, orzechy, mąkę i proszek wymieszać, wlać płynne składniki, doda czekoladę, wymieszać na gęste, lekko klejące ciasto. Z ciasta
Obiad gotowy