SKŁADNIKI: 30 dag mąki pszennej 20 dag kostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania formy) + składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder(...)złoty kolor - w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut. Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść na talerz - pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciastek, zrobić czekoladę. Każde ciasteczko zamoczyć w czekoladzie i włożyć do kokosu. I ciasteczka są gotowe
Serce zamknięte w formie pysznościtemp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 250g masła, budyń waniliowy, 300g cukierków trufli w czekoladzie, 250g orzechów włoskich (użyłam Helio ), 1/3 szklanki cukru. Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia. 1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać(...)ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić. Pianka: 5 białek, galaretka wiśniowa, 2/3 szklanki cukru, 50g startej mlecznej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Przed
Z miłości do słodkościświecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy. Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą. Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam. Składniki: 300 g całych migdałów, 100 g suszonych fig, 1 łyżeczka(...)cytryny, 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 duża pomarańcza, 8 kostek cukru, 250 g cukru białego, 200 g mąki, cukier puder do posypania, gorzka czekolada. Przygotowanie: Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy
Moniki SmakołykiPyszne kokosowe kulki rafaello z białej czekolady - w wydaniu świątecznym - z dodatkiem skórki pomarańczowej :) SKŁADNIKI 300g białej czekolady 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 100g masła 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 150g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE Masło ucieramy z połową cukru. Czekoladę z mlekiem roztapiamy na parze. Dodajemy masło z cukrem, połowę wiórków i kandyzowaną skórkę. Mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjekokosowych 2-3 lyzki cukru lub nawet 3/4 szklanki 1 szklanka mleka kokosowego 1 lyzka soku z cytryny 1-2 lyzki maki ziemniaczanej 2 bialka dodatkowo:100 g bialej czekolady i raffaello do dekoracji Wykonanie: skladniki na spod sernika wyrobic na jednolita mase.W razie potrzeby,gdyby ciasto bylo bardzo zwiezle dodac 1-2 lyzki zimnej wody.Uformowac w kule,zawinac(...)czasie wylacz piekarnik i studz przez pol godziny przy uchylonych drzwiczkach.Nastepnie studz na kratce.Gdy sernik ostygnie zdejmij obrecz. w kapieli wodnej rozpusc biala czekolade dodajac do polamanej czekolady 1-2 lyzki mleka kokosowego ( resztki z puszki).Gdy masa bedzie juz zastygac przy pomocy noza posmaruj czekolada boki sernika.Sernik na noc wstaw do lodowki.Masa serowa przez noc sie ustabilizuje,a mocno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru 1 łyżka masła lub oleju 1/3 łyżeczka soli Składniki na mus jabłkowy: 3 jabłka 100 ml soku jabłkowego Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka rumu 50 g czekolady listki mięty do przybrania Wykonanie: przesiać mąkę do miski,wbić jajka i cały czas ubijając stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę(...)obydwu stron jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,dowolnie rozdrobnić.W rodelku jabłka zalać sokiem jabłkowym i dusić do miękkości około 15 minut.Zblendowac na gładkie puree kilka kostek czekolady umieścić w kapieki wodnej z kilkoma łyżkami śmietany kremówki i rozpuścić naleśniki dowolnie złożone podawać z musem jabłkowym i jogurtem polane stopioną czekoladą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatecznie upiekę na święta ale mam ciekawą propozycję… zucotto. Zucotto to włoski deser, który postanowiłam zrobić kiedy tylko zobaczyłam jego zdjęcie. Bardzo efektownie wyglądający i bardzo smaczny. Śmietana, czekolada, wiśnie….z odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)! Przepis na Zucotto – składniki: 115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania) 100 g mąki(...)zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/ 25 g cukru pudru 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki) 55 g czekolady drobno posiekanej 55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć
UgotujmyTo.plserka kremowego 250 g mascarpone 150ml oleju rzepakowego 300 ml kwaśnej śmietany 5 jajek 280 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wanilii 200 g gorzkiej czekolady dodatkowo: 7 dojrzałych gruszek 1,5 litra soku wiśniowego pół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu, 1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Gruszki obrać(...)chcą stać można podciąć podstawę. 3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać do tortownicy, uważając żeby nie poprzewracać i nie umazać za bardzo gruszek. Kilka razy delikatnie wstrząsnąć tortownicę, żeby masa się równomiernie
UgotujmyTo.pl/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek i przyprawę do piernika. 2. Do miski wlać olej, wsypać cukier i zmiksować. Dodać jajka(...)masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Smacznego Post Piernik marchewkowy pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plSernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Michałki - cukiereczki z orzechami Żurawinki Torty Tort z żurawiną Świąteczny przekładaniec Tort cytrynowy Napoje Gorąca czekolada - domowa
Moje pyszne gotowaniecenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku panna cotta z musem truskawkowym i białą czekoladą. Tarta wyszła cudna! Jeśli lubujecie się w deserze panna cotta to jest to coś dokładnie dla Was!:) Lekki truskawkowy mus wspaniale smakuje w połączeniu ze śmietankowo-waniliowym wypełnieniem(...)kleksami białej czekolady. Całość jest lekka i znika błyskawicznie, a moje Dzieci były wprost zachwycone tym deserem:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI NA PANNA COTTĘ: 300 g śmietany kremówki 36% 1,25 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii 1/3 szklanki wody + 3 łyżki 4 łyżeczki żelatyny SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 400 g truskawek 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: Galaretka wiśniowa - 1 opak. Galaretka cytrynowa – 1 opak. Mleko skondensowane niesłodzone – 340g Biała czekolada – kilka kostek Gorzka czekolada – kilka kostek Wykonanie: Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku. Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych(...)okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała. Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Oprószyć wierzch pianki. Smacznego! The post Pianka wiśniowo-cytrynowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepiernika Składniki na masę: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 20 dag margaryny Kasia 20 dag wiórków kokosowych Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady deserowej 125 g masła wiórki kokosowe do posypania Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać mokre i wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę (powinna być(...)niewielką ilością mleka budyń. Ponownie zamieszać. Kiedy całość zgęstnieje zestawić masę z kuchenki do ostudzenia. Ostudzony placek przekroić na dwie warstwy i przełożyć go masą. Przygotować polewę. Rozpuścić czekolady i masło w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi (fot.3) . Smacznego
Świat CiastaSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7 łyżek posiekanych migdałów Dodatkowo do obtoczenia: posiekane migdały Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić(...)wystudzenia (fot.1) . Herbatniki drobno pokruszyć a następnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtoczyć w siekanych migdałach (fot.2) . Przechowywać w lodówce - ale nie dłużej niż tydzień
Świat Ciastacukru 90 g mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 torebka galaretki malinowej 2 łyżki żelatyny 1,5 tabliczki czekolady mlecznej 3 szklanki śmietanki kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru Nie mogłam opszeć się pokusie, kiedy zobaczyłam na targowisku ostatnie maliny, których sezon pomału przemija. Tym razem zaproponuję lekki torcik(...)Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2) , a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3) . Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę z malinami, a następnie masę z czekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg wskazówek
Świat Ciasta