brązowego 180 g masła 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 80 g mąki 50 g kakao szczypta soli Czekoladowy mus 50 g marshmallows 120 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao 50 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki 1łyżka kakao Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło i wymieszaj z kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj(...)masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj mus. W kąpieli wodnej rozpuść rozdrobnioną czekoladę, marshmallows i mleko. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na sztywno. pod koniec ubijania zacznij dodawać masę czekoladową. Masa czekoladowa musi być dobrze ostygnięta. Inaczej zrobią się grudki. Wystygnięte brownie posmaruj
codojedzeniamałą tortownicę o średnicy 20 cm Potrzebujemy: 1 opakowanie wegańskich herbatników (100 g)* 10 namoczonych daktyli 1 banan 1 porcja domowego kremu jaglanego czekoladowo-migdałowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady * dostępne np. w Lidlu Przygotowanie: Daktyle zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy je i miksujemy na gładko w blenderze. Herbatniki wkładamy do woreczka i ugniatamy. Łączymy je dokładnie(...)rozdrobnionymi daktylami (najdokładniej zrobimy to rękami, masa musi być zwarta) i rozgniatamy równomiernie na spód blachy/naczynia. Na przygotowany spód wykładamy domowy krem czekoladowo-migdałowy. W rondelku roztapiamy czekoladę i wylewamy na wierzch ciasta, który dodatkowo dekorujemy plasterkami banana. Wierzch można ozdobić także pokruszonymi herbatnikami lub posypać kakao. Wstawiamy ciacho do lodówki na chwilę, aby się schłodziło, a następnie zajadamy się
Bananowe PoleJeden z moich ukochanych tortów. Jest słodki i to nawet bardzo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czekoladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Idealnym dodatkiem w tym torcie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewalający. Ten tort można zrobić na wiele okazji od urodzin, po walentynki czy śluby :). Można go robić w oryginalnej wersji tj. jasny biszkopt(...)spożywcze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się farbują, a dzięki słodyczy i truskawkom kochają go dzieci jak i dorośli. Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj . Nowy post Tort biała czekolada z truskawką pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i RumieńceCudowne połączenie masła orzechowego, bananów i czekolady w jednym deserze. Tartę przygotowujemy na spodzie z ekspandowanej gryki - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Można z powodzeniem zastąpić ją preparowanym ryżem, amarantusem, kaszą jaglaną lub ewentualnie pokruszonymi drobno waflami ryżowymi. Masa składa się z kaszy jaglanej, bananów i mąki kokosowej użytej jako zagęszczacza. Całość pokryta jest warstwą pysznej czekolady. Spód
Chocolate Muffin BlogNiebo w gębie - to za mało powiedziane! Niezwykle puszyste, delikatne, lekkie jak chmurka naleśniczki podane z kremową polewą o smaku mlecznej czekolady. Są znakomitym pomysłem na śniadanie z obniżoną ilością węglowodanów. Przygotowujemy je na bazie mąki kokosowej z niewielkim dodatkiem otrębów - dla zdrowia. W smaku przypominają najlepsze kokosanki... Są chętni? Składniki: 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżeczka otrębów owsianych(...)minut na rozgrzanej patelni (można posmarować ją olejem kokosowym), następnie przewrócić i piec jeszcze 4 minuty. Polewa: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka odżywki białkowej o smaku mlecznej czekolady* 1 łyżeczka kakao Wymieszać, polać naleśniki, podawać z malinami. Wartości odżywcze: 352 kcal (wersja z odżywką białkową) B: 35 g ** T: 17 g W: 18 g *Można zastąpić 1 łyżeczką
Chocolate Muffin Blogopakowania śmietanfixu cukier puder - do smaku - 2 łyżki lub trochę więcej 1,5 słoiczka konfitur wiśniowych oraz: świeże jeżyny do przybrania (lub maliny) kilka kostek białej czekolady Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić. W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem od margaryny) i wysypać mąką(...)najmniej pół cm wolnego miejsca od krawędzi ciasta. Na wiśniach rozsmarować prawie połowę śmietany i przykryć drugim krążkiem murzynka. Resztą śmietany pokryć górę i brzegi ciasta. Posypać startą białą czekoladą i udekorować jeżynami. Przechowywać w lodówce, najlepiej jeśli mamy paterę z kloszem, wtedy ciasto nie wysycha
Posadzone i zjedzoneKojarzycie takie batoniki? Zrobione z popularnych kuleczek czekoladowych Nesquik i oblane białą czekoladą... chyba każdy uczeń zabierał takie do szkoły! Teraz możecie przygotować takie pyszności w domu. Bez masła, konserwantów i sztucznych dodatków. Gwarantuję, że nie tylko dzieci będą zachwycone! Składniki: 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej* 2 łyżeczki kakao 1 miarka odżywki białkowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka(...)proszku lub odżywki białkowej o smaku białej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuścić, dodać kakao i odżywkę, wymieszać. Dosypać kaszę i połączyć. Prostokątną foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić. Gdy batoniki stwardnieją wyjąć je na deskę i pokroić na kawałki. Mleko w proszku lub odżywkę wymieszać z rozpuszczonym olejem kokosowym. Batoniki zanurzać w polewie
Chocolate Muffin Blogskładniki: 130 g liści szpinaku 50 g czekolady gorzkiej 2 zamrożone banany 400 g jogurtu greckiego 500 ml mleka (może być roślinne) wykonanie: Do misy Thermomixa lub innego robota o dużej mocy wkładamy zmrożone banany, szpinak, wlewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt oraz posiekana czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do pojemnika
Domowy Smak Jedzeniabardzo prosty deser, który dzięki jogurtowi ostał całkowicie odmieniony. Spróbujcie. (2-3 porcje) 1 opakowanie budyniu czekoladowego 350g jogurtu naturalnego (łagodnego) 150 ml mleka 2 łyżki cukru 20g czekolady gorzkiej (może być dowolna) Budyń z cukrem wymieszać w zimnym mleku i przelać do garnuszka. Podgrzewać do momentu gęstnienia (mieszać) i połączyć z jogurtem. Po zagotowaniu odstawić z ognia. Dodać(...)startą czekoladę (odrobinę zostawić do posypania wierzchu). Deser umieścić w pucharkach/miseczkach i udekorować wg uznania
Di gotujełyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) 1-2 łyżki likieru Baileys (może być zwykły, czekoladowy) łyżeczka oleju kokosowego dwie szczypty chilli szczypta soli wiórki kokosowe lub gorzka czekolada do dekoracji Przygotowanie: Płatki zalać w garnuszku wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia. Banana rozgnieść widelcem. Do płatków dolać ok. 0,5 szklanki wody i zagotować. Dodać banana, kakao, cukier i olej(...)Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki, dodając likier. Zblendować całość na gładki mus. Doprawić szczyptą soli i chilli. Przelać porcje do pucharków. Udekorować wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia EllieWasze pociechy! Warto rozwijać w nich zdrowe nawyki od najmłodszych lat :) Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać
Chocolate Muffin Blog125ml) 150 g jogurtu naturalnego lub pół szklanki maślanki 3 szklanki obranej , pozbawionej gniazd nasiennych i utartej na grubej tartce cukinii . Pół tabliczki (50g) drobno posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie : Mąkę , kakao, sodę , proszek do pieczenia , cynamon i kawę przesiac do jednej miski. W drugiej utrzeć masło z cukrem , aż to nabierze nieco puszystości i wyraźnie zjaśnieje. Nadal(...)kolejno jajka. Do takiej masy dodawać porcjami na zmianę suche składniki i jogurt . Ciasto cały czas ucierać , aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dodać cukinię i czekoladę , wymieszać ponownie , Ciasto jest dość gęste. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem . Piec ok 50 -60 min w 170'C (do tak zwanego suchego patyczka ) Po upieczeniu
Malinowa Kawiarenkajabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 200g okrągłych biszkoptów Dekoracja: 200ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon(...)resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gotowy deser ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce
Smakołyki Asiłyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku Krem: 700 ml kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 śmietn-fixy Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 3 kostki mlecznej czekolady wiśnie do dekoracji (z konfitury, kompotu lub kandyzowane) ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca(...)kremówką, zostawiając ok 3 cm nieposmarowany brzeg (1/3 kremówki zostawić do dekoracji). Po zwinięciu rolady posmarować ją pozostałą kremówką (2 łyżki zostawić na dekorację) i posypać starta na tarce czekoladą. Udekorować rozetkami z bitej śmietany i kilkoma wisienkami. Wstawić do lodówki do stężenia
Smakołyki AsiSkładniki: 2 łyżki mąki kokosowej 30 g odżywki białkowej** o smaku czekoladowym lub waniliowym 2-3 łyżki mleka lub wody 1 wafel ryżowy, drobno pokruszony 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru orzechy laskowe do dekoracji Składniki mieszamy i zagniatamy masę. Dzielimy ją na pół i formujemy na kształt batoników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polewamy batoniki
Chocolate Muffin Blog