Kiedy przeczytałam o wartościach odżywczych czarnej fasoli od razu chciałam zrobić z niej zupę krem. Tak sobie ją wyobraziłam. Dodałam gorzką czekoladę i to zdecydowanie moje smaki. Wyrafinowane. Ciekawe. Zaskakujące. Podałam ją z kosteczkami dyni i awokado. Myślę, że krewetki byłyby świetne. 250 gram czarnej fasoli 8 kosteczek czekolady gorzkiej Wedel bulion warzywny 1 papryczka chili czosnek kosteczka dyni(...)dodaj bulion warzywny i gotuj. Pod koniec gotowania wciśnij czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Na koniec dodaj awokado, pamiętając o pozostawieniu kilku cząstek do przybrania. Zmiksuj zupę. Dodaj czekoladę i mieszaj żeby kosteczki rozpuściły się w gorącym kremie. Podawaj natychmiast z obgotowaną dynią i cząstką awokado. Jeśli masz krewetki - podaj na wierzch
AZgotuj!telefonem komórkowym w późnych godzinach nocnych. Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao Masa - tabliczka gorzkiej czekolady - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych lentilek - 12-13 wafelków(...)wystygnie należy go przekroić na dwa - trzy placki. Jeśli stwierdzimy, że biszkopt jest za niski ( dzielimy go na pół ) i pieczemy kolejny z połowy składników. Masa: tarkujemy czekoladę na na "dużych oczkach". Śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i kakao. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy i po łyżce serka mascarpone. Dodajemy potarkowaną czekoladę. Układamy warstwami. Biszkopt (nasączony
Pan i Pani Smith w kuchniwolny czas staramy się spędzać na świeżym powietrzu. To szybkie w przygotowaniu ciasto, idealnie nadaje się na przyjęcie w ogrodzie. Ciasto jest bardzo puszyste i smaczne. Składniki: - 220g mlecznej czekolady - 0,5 szklanki cukru pudru - 250g margaryny Kasi - łyżka kakao - 1,5 szklanki mąki tortowej - 7 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: - pół kostki margaryny - pół szklanka cukru(...)pudru - 3 łyżki kakao Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy w garnku. Dodajemy czekoladę i kakao. Stale mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy razem z cukrem pudrem przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną czekoladę. Całość miksujemy. Masę wylewamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) Pieczemy przez 30 - 35 minut
Pan i Pani Smith w kuchniżadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200(...)łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo przyozdobić
Corner With RecipesOstatnim razem przygotowałam lody śmietankowe z kawałkami czekolady mlecznej i gorzkiej – tym razem postanowiłam przygotować mocno czekoladowe lody domowe oczywiście bez użycia maszynki czy konieczności mieszania w trakcie mrożenia. Składniki na: Mocno czekoladowe lody domowe 500ml śmietany kremówki około 150g cukru pudru 3 jajka tabliczka czekolady gorzkiej minimum 70% tabliczka czekolady mlecznej jedna łyżka […] The post Mocno czekoladowe
Magiczny Garnekkubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo : ok 400 g wydrylowanych czereśni Wykonanie: Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy(...)puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniegrudniowy, przedświąteczny. Trochę żałuję, że nie jest odrobinę biało, bo kolejny rok z rzędu zapowiada się mało zimowy na święta... A teraz do rzeczy - przepis :) Muffinki bezglutenowe dla miłośników czekolady Składniki na 12 sztuk: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki sody spożywczej 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu(lub cukru) 1/2 szklanki orzechów mielonych włoskich(...)posiekanej czekolady gorzkiej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 szklanka mleka Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę(ok. 2-3 minuty) Wlać olej i szybko wymieszać. Do masy dodać zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mleko. Kakao, orzechy i posiekaną czekoladę umieścić w misce i połączyć ze sobą. Wsypać do ciasta i dokładnie zmiksować
FitKotmąki 80 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml wody 2 łyżki oleju łyżka octu balsamicznego cukier puder / gorzka czekolada posypki Piekarnik nagrzać do 180 °C . Wymieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować. Silikonową formę natłuścić olejem w sprayu. Każde wgłębienie wypełnić masą do 3/4 wysokości. Ciasto wlewamy do foremek bez dziurek ;) i przykrywamy drugą częścią(...)dziurkami. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, zanurzyć patyczek do 1/4 wysokości w rozpuszczonej czekoladzie i wbić w ciasteczko. Zostawić do zastygnięcia. Gotowe cake pops zanurzać w lukrze lub rozpuszczonej czekoladzie i dowolnie dekorować. Przepis: Smakołyki Alergika
Atlas SmakówNajlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód: 170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych(...)rant. Spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 160 ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce
Atlas Smakówjajko 1 opakowanie cukru waniliowego (używamy z mamusią robionego przez nas) 180 g cukru trzcinowego (używałyśmy trzcinowy cukier puder) 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g czekolady białej startej 50 g czekolady mlecznej startej 100 g suszonych żurawin szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła(...)dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów układałam kulki. Ciasto delikatnie spłaszczyłam drewnianą łyżką. Pamiętajcie żeby robić sporo odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia mogą się
Lili w kuchniłyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem: 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie) dodajemy masło, cukier i szczyptę soli i ubijamy na pianę(...)mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy na 20 min do schłodzenia. Masło i cukier puder ubijamy na gładką masę i łączymy z czekoladą. Wstawiamy do lodówki
Lili w kuchniłyżki mąki 125 g miękkiego masła lub margaryny laska wanilii 4-5 łyżek cukru (w zależności od upodobań, można również dodać cukier wanilinowy) + wiórki kokosowe i tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: 2,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozpuścić 2 budynie, mąkę i cukier. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać pozostałą jego część z budyniami i mieszać energicznie(...)biszkopt przeciąć na pół. Dolną warstwę nasączyć, położyć 3/4 kremu, posypać niewielką ilością wiórków kokosowych, przykryć górną częścią biszkoptu, nasączyć, przykryć resztą kremu, obsypać niewielką ilością wiórków i startą czekoladą. Lista zakupów: 6 jajek mąka pszenna mąka ziemniaczana mleko 2 budynie waniliowe cukier proszek do pieczenia masło lub margaryna laska wanilii tabliczka mlecznej czekolady wiórki kokosowe
The Sweet Damseloczywiście jeść bez polewy czekoladowej. Składniki (na ok. 10 sztuk): 200 g mleka skondensowanego bez cukru 250 g malin 250 g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru trzcinowego czekolada (100 g na 3 - 4 lody) Wykonanie: Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito. Mleko, jogurt, cukier i mus z malin zmiksować na gładką masę. Przełożyć do foremek(...)lodów i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą wodą, z silikonowych lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną czekoladą. Podawać od razu
Sto kolorów kuchniPyszne muffinki ze słodkimi morelami i białą czekoladą. Nie ma co za wiele pisać, bo połączenie puszystego ciasta, drobinek czekoladowych i kawałków owoców nie wymaga większego reklamowania. Pamiętajcie, aby przechowywać babeczki w lodówce ze względu na wysokie temperatury i ryzyko zepsucia się świeżych moreli. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka + 1 szklanka(...)mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody 1 szklanki płatków owsianych kilka moreli świeżych 6 suszonych moreli, pokrojonych 6 kostek białej czekolady
Chocolate Muffin Blog