czekolada - 27946 przepisów (strona:679/1864)

Bajaderki piernikowe 228

korzennym aromatem piernika... bajaderki piernikowe... Inspiracja Składniki na około 20 sztuk: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (użyłam tego piernika ) 120 g serka mascarpone 80 g nutelli 200 g czekolady, do obtoczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 łyżka oleju Mascarpone wymieszać z nutellą i przyprawą korzenną. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z mascarpone i nutellą, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię(...)pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z zamrażarki. Maczać wyrobione kulki w czekoladzie, najlepiej nabijając na krótką słomkę do napojów. Układać na papierze do pieczenia, macie

Czerwień i błękit
Test czekolad - Biedronka 132

jury wybiera osoby, które znajdą się w gronie 1000 szczęśliwców. No więc tym razem mi się udało ! Przedstawiam Wam moją paczkę testera :) Paczka zawierała list powitalny i 5 wariantów czekolad mlecznych: - o smaku truflowym i śliwkowym - o smaku toffi i bananowym - o smaku mlecznym i truflowym - o smaku migdałowym i pomarańczowym - o smaku orzechowo-mlecznym i karmelowym Paczuszka jest super(...)małych i dużych. Mam w domu małą testerkę, więc zawartość nie pozostała zbyt długo nienaruszona. Sama zresztą też nie ukrywam, że jestem maniakiem czekolady. Każdy smak został przetestowany przez 5 członków rodziny i według naszych opinii najlepszy smak to: czekolada mleczna z nadzieniem o smaku truflowym i śliwkowym. Mamy nadzieję, że ten smak zagości na stałe na półkach sklepowych

kulinarnyswiatdomi
Piernik staropolski 175

naprawdę warto go zrobić na święta. Piernik piecze się 3-4 dni prze świętami, więc w święta nie zajmie Nam dużo czasu, by go zrobić... zostaje jedynie polanie czekoladą i posypanie posypką :) Przepis znalazłam tutaj   Składniki: 250g  miodu (u mnie z cynamonem), 1 szklanka cukru, 0,5 kg mąki pszennej, 2 jajka, 125 g masła, 2 płaskie łyżeczki(...)sody, 1/4 szklanka mleka, 1 torebka przyprawy do piernika Dr Oetker , 1/2 łyżeczki soli, 70 g marcepanu, 200 g powideł śliwkowych, 100 g gorzkiej czekolady, posypka kolorowa Dr Oetker . Przygotowanie:  2-6 tygodni prze świętami Do rondelka wlewamy miód, wsypujemy cukier, przyprawę do piernika i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Sodę rozpuszczamy

Aga w kuchni
Czekoladowa tarta z malinami i ciastkami Oreos 168

boki wysmarowane masłem. Obłożyć boki jak i dno formy, przydusić. Odstawić do lodówki Przygotowanie masy – w małym garnuszku podgrzać śmietanę, nie dopuścić by się zagotowała. Dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na chwilkę do przestudzenia, następnie wylać masę czekoladową na masę z ciastek. Obsypać świeżymi malinami, lekko je przydusić. Odstawić na kilka

Kuchnia Pokoleń
DESER STRACIATELLA 173

zapraszam na słodką chwilę z przepysznym deserem Straciatella. 0.5 litra mleka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego 1 łyżeczka cynamonu 250 g.kremówki 30% 4 kostki gorzkiej czekolady lub kakao ******************************************** Mleko , cukier i proszek budyniowy ubić trzepaczką, po czym wlać do garnka i zagotować do zgęstnienia.Połowę masy budyniowej wlać równo do 4 szklanek.Resztę budyniu połączyć(...)cynamonem ,ostudzić.Ubić kremówkę , połowę wymieszać z resztą budyniu i wyłożyć jako drugą warstwę do szklanek.Czekoladę zetrzeć .Do pozostałej bitej śmietany dodać Czekoladę.Krem wyłożyć do szklanek jako trzecią warstwę deseru.Każdą porcję udekorować pozostałą czekolada lub posypać kakao.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZIELONE MUFFINKI "BOUNTY" raz jeszcze - modyfikacje 253

natomiast ostatnio robię z mlekiem kokosowym albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe. Druga rzecz - czekolada do polania - na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza druga skrajna czyli cała góra porządnie oblana czekoladą

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Piernik z wiśniową galaretką. 177

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  na wierzch: 100 g czekolady mlecznej   100 g czekolady gorzkiej  50 ml mleka posypka "Kamyczki czekoladowe" Delecta   Przygotowanie: Masło roztapiamy na palniku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy(...)foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 3-5 godzin do lodówki. Piernik wykładamy z formy "do góry nogami". Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy na całości, a następnie obrzucamy posypką. Piernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

Symfonia smakowa
Pierniczki 205

Pyszne łatwe do zrobienia pierniczki  nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną  czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii(...)gorący miód  i margarynę zagnieść ciasto ciasto rozwałkować i wykroić pierniczki Piec 180 stopni 2. • Upieczone wystudzone pierniki smarować powidłami i zlepić parami 3. • Polewa rozpuścić margarynę dodać czekoladę i nutellę dolać kilka łyżek  wody podgrzewać powoli i mieszać aż do połączenia składników W polewie zanurzyć pierniki obsypać wiórkami lub orzechami

W królestwie smaków Beaty
Brownie z czekoladowym karmelem. 229

bardziej czeko od brownie ?Pamiętajcie o czasie pieczenia, zbyt długo przetrzymane w piekarniku zamieni to pyszne ciacho w murzynka. Składniki ,na małą ,kwadratową blaszkę : 200 g masła 200 g czekolady gorzkiej 150 g cukru trzcinowego 3 jajka 100 g mielonych migdałów 50 g mąki pszennej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,dodać masło i rozpuścić ,przestudzić .Jajka ubić z cukrem(...)minut . Karmel czekoladowy: mleko skondensowane słodzone gotujemy w puszce zanurzone przez cały czas około 2 godziny. Studzimy ,wyjmujemy z puszki i dodajemy kilka kostek gorzkiej , roztopionej w mikrofalówce czekolady ,mieszamy i gotowe

Ladylaura.
Katarzynka 182

biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 300 g miękkiego masła 3 łyżki kawy cappuccino 2 łyżki wódki + około 25 pierniczków katarzynek Polewa czekoladowa: 150 g czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% kamyczki czekoladowe Delecta Decorada Białka oddzielić od żółtek i zmiksować na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawać cukier i miksować kolejne kilka minut. Dodawać

Domowa cukiernia Ewy
Jak zrobić szybki piernik? 240

cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia  3 łyżeczki przyprawy piernikowej 150 ml mleka 150 ml oleju 100 g mlecznej czekolady do rozpuszczenia Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy na przemian wymieszane suche(...)składniki i połączone mleko z olejem. Gotową masę przelewamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
ciasto delicja 460

mleka. Całość cały czas mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksujemy. składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 50 g orzechów laskowych 200 g śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy połamana czekoladę, odstawiamy na ok. 2 min., a następnie dokładnie mieszamy na aksamitny krem(...)kremu. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wylewamy tężejącą galaretkę z pomarańczami i przykrywamy drugim blatem. Wierzch biszkoptu smarujemy kremem czekoladowym na który wykładamy masę budyniową. Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z masą z suszonych śliwek i piernikową 194

żelatyny Delecta 2 łyżki śliwowicy (opcjonalnie) Masa piernikowa:  125 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem wymieszać, dodać do białek(...)dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką. Smacznego

talerz przyjemności
Najprostszy sernik z kaszy jaglanej - jagielnik 221

cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną zmielić razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie(...)tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo spiekało, trzeba zmniejszyć temperaturę. Czekoladę roztopić  - na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę do której wkładamy czekoladę oraz olej kokosowy, mieszamy i szybko polewamy lekko ostudzone ciasto. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, dopiero

Co na wege obiad?
Ciasto Rafaello 401

budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250g  masła, 4 łyżki cukru pudru, 100g wiórków kokosowych, 75 ml spirytusu, Dodatkowo: 25 szt herbatników, 1,5 tabliczki  białej   czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.  Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję kokos oraz spirytus. Dokładnie ucieram.  Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję. 3.  Na masie kokosowej układam herbatniki. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi i wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi