Jagi z masą serową i truskawkami- wyszło bardzo smacznie. Składniki: 12 herbatników, ok. 7 truskawek, 1/2 opakowania sernika na zimno Dr Oetker, 250 ml zimnego mleka, 90 g gorzkiej czekolady, motylki cukrowe , cukier różówy błyszczący Dr Oetker . Przygotowanie: Na folii aluminiowej układamy 12 herbatników (po 3 w każdym rzędzie) - tak jak na zdjęciu niżej. Masę na sernik miksujemy(...)górze powinna być 2 cm prześwit na masę serową- wygładzamy nożem masę. Ciasto owijamy w folię, lekko dociskając boki. Ciasto chłodzimy ok. 2 godzin w lodówce. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy ciasto czekoladą. Dekorujemy motylkami i cukrem różowym błyszczącym
Aga w kuchnibardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę trudno im się oprzeć! (max 10 sztuk) 90g mąki ryżowej 30g wiórek kokosowych 1 jajko 2-3 łyżki mleka 3 łyżki(...)oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (w wersji dla diabetyków polecam zmielić ksylitol ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady (dla diabetyków polecam gorzką) Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być plastyczne i niezbyt suche.) Na końcu dodać posiekaną (na większe kawałki) czekoladę. Całość odstawić na 10-15 minut, aby mąka ryżowa
Di gotujełyżka mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 200 g masła - 250 g chałwy waniliowej masa czekoladowa - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 100 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 300 g bezów Przygotowanie: Proporcje podwajamy i pieczemy dwa biszkopty: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)wrzenia i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzoną masę oraz chałwę. Masa czekoladowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze, aż podwoi swoją objętość. Zestawiamy z ognia i dodajemy kakao. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy dodając rozpuszczoną czekoladę oraz masę jajeczną. Biszkopty przekrawamy na pół, nakładamy na niego masę chałwową, następnie bezy, masę czekoladową oraz drugą połowę biszkopta
Zainspirowana w kuchnimojej familii. Ciasto znane Wam zapewne. Miękkie. Kolorowe. Kiedy je pokroiłam, wizualnie było po prostu piękne. Miękki biszkopt z zatopionymi w nim wiśniami. Przykryty budyniowym puszkiem i opatulony czekoladą. Całość smakuje wyśmienicie:) W towarzystwie kawy, która smużką roztacza swój zapach, drażniąc nozdrza. W akompaniamencie zapachu, który roztaczają hiacynty. To znak, że wiosna się zbliża! Mrozom i zimie już podziękujemy(...)mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 11 łyżek + 440 ml mleka 2 łyżki kakao 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (na 3/4 l mleka) 300 g gorzkiej czekolady/ kuwertury trochę śmietany kremówki tłuszcz do wysmarowania formy 1. Wiśnie odcedzić. 300 g masła i 225 g cukru utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem
Kuchnia smakówchoć na co dzień nie jestem smakoszem kawy to absolutnie przypadły mi do gustu dwie z nich: kawa o smaku orzecha laskowego i kawa o smaku mięty z czekoladą. Jeśli lubicie takie połączenie, to gorąco polecam, kawa smakuje jak popularne miętowe czekoladki. Kawę o smaku waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy(...)mascarpone 250 g śmietanki kremówki łyżeczka kawy waniliowej od tommycafe 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 2 łyżki posiekanych orzechów opakowanie śnieżki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady 2 łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, truskawki 25 dag, biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba z białek ubić na sztywno pianę, w osobnym pojemniku żółtka utrzeć z cukrem do białości na dużych obrotach wsypać przesianą(...)blaszki przełożyć ciasto, delikatnie powciskać połówki truskawek dość gęsto, piec w 200 C około 45-50 minut do suchego patyczka, ciasto z blaszki wyjąć jak będzie zimne do rozpuszczania czekolady dodaję śmietanę gęstą, polewa jest wtedy bardziej płynna i nie pęka i nie jest twarda... - w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę ze śmietaną, polać po wierzchu ciasta, posypać kolorową posypką
W Mojej Kuchni Lubięgratulacji i nagród jako najmłodszy uczestnik, że nawet komary przestały być straszne ;) Tak poważny ubytek kaloryczny mogłyśmy uzupełnić tylko w jeden sposób. Pysznym deserem! Przygotowałam trufle kokosowe z białej czekolady i dużej ilości wiórków kokosowych. Bardzo smaczna, mała przekąska. W wersji dla dorosłych można dodać trochę alkoholu. To już nasze ostatnie danie kokosowe. Czekam na następne hasło, a będzie fajne(...)Składniki: tabliczka białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki (30%) 2 łyżki masła 2/3 szkl. wiórków kokosowych kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia trufli Wykonanie: W małym garnku podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę, masło i mieszając rozpuścić wszystkie składniki. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki, aby masa stężała (ok. godziny). Formować kulki, obtoczyć każdą
zadanie-gotowaniemascarpone 4 łyżki cukru pudru 750 g truskawek Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mlecznej czekolady Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek rurki waflowe z nadzieniem lub bez (zużyłam 6 opakowań po 160 g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami(...)rozkładamy 1/3 truskawek. Przykrywamy trzecim biszkoptem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i wykładamy resztę truskawek. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Wkładamy do lodówki aby tort się schłodził. 3. Krem czekoladowy: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder, kakao i studzoną czekoladę i dokładnie całość miksujemy. Gotowym kremem smarujemy boki
Na Ciasteczkowych Papierachowocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki na formę 21x25 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 100-250 g cukru (ja dałam 100, bo wolę mniej słodkie wypieki, wtedy Wasze brownie będzie bardziej wytrawne) 135 g mąki pszennej 8-10 truskawek Przygotowanie: Piekarnik nagrzać(...)stopni C. Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać 2 gorzkie czekolady (200g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować
Fabryka pomysłówlekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Spód 300 g ciastek zbożowych * 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła Pianka kokosowa 500 g jogurtu greckiego 300 ml śmietany 36% 110 g wiórek kokosowych 170 g cukru pudru 25 g żelatyny spożywczej 100 ml wody kilka kropel(...)ekstraktu kokosowego Dodatkowo 250 g truskawek Spód W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamana czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Ciastka kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy masło z czekoladą i mieszamy do uzyskania mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26x18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki
Wędrówki po kuchniszklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu 50 g dowolnej ciemnej czekolady 3 banany Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Masę ubić na gęsto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać(...)przez około 30 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc). Biszkopt przekroić na połowę, dolną część ułożyć na talerzu a górną pokruszyć drobno. Banany obrać i ułożyć na spodzie biszkopta. czekoladę drobno posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z usztywniaczem i wmieszać do niej czekoladę, wyłożyć na banany formując kopiec. Wierzch obsypać pokruszonym biszkoptem lekko dociskając. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaidealna na babeczki lub małe torty -Zestaw 6 widelczyków deserowych - Książka "Zioła w domowej apteczce" - Sól himalajska - Soja - i na osłodę kruche ciasteczka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą :) Patera prezentuje się pięknie! :) II miejsce: -Stylowy słoiczek z uchwytem i słomką - Foremki do deserów na zimno -Foremki do kostek lodu - Łuska gryczana -Kawa rozpuszczalna Amigos(...)osłodę orzeszki laskowe w czekoladzie :) III miejsce: - Rozkrajacz do jabłek -Olej konopny 50 ml -Kawa Tchibo Family 250 g -Łuska gryczana - i na osłodę ciastka Dessimo z kremem czekoladowym :) Drobny upominek za najlepsze życzenia: -obrazek Glaspik z napisem SMILE MORE -Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - cukierki Toffi mleczne Dodatkowo wszystkie zwycięskie przepisy osobiście przetestuję
Nastoletnie Wypiekanieprzepis na pyszną domową i zdrową chałwę. Czas przygotowania i ilość porcji 5 minut + 30 minut w lodówce. Produkty 200 g sezamu, 2 łyżki miodu, pół tabliczki gorzkiej czekolady, kilka płatków migdałów. Przygotowanie Sezam wsyp do wysokiego naczynia i zmiksuj za pomocą blędera na gładką masę. Następnie dodaj 2 łyżki miodu i jeszcze raz zmiksuj. W kąpieli wodnej rozpuść(...)pół tabliczki czekolady. Do foremki, na przykład od muffinek, włóż papier do pieczenia i łyżką nałóż masę. Dobrze ją ugnieć. Na wierzch wlej roztopioną czekoladę i posyp płatkami migdałowymi. Tak przygotowaną chałwę włóż na minimum 30 minut do lodówki. Wiem co jem Sezam to przede wszystkim źródło wapnia, 100 g ziarenek zawiera aż 900 mg. Znajdziemy w nim również wysoką
Fit&Fast Kitchendigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne i mają miękkie, mocno czekoladowe wnętrze. Już podczas pieczenia kusząco pachną, a później... nie sposób zaprzestać na kilku sztukach! Strasznie wciągają! Czekolada cudownie roztapia się w ustach, a dodatek kokosa sprawia, że każde ciastko przyjemnie chrupie. (około 18 sztuk) 130g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska) 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 90g masła 110g cukru 1 jajko Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam mlecznej; może być dowolna) Suche składniki przesypać do miski i dokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować
Di gotujeupieczeniu. Podczas przygotowywania - już sam zapach kusi i sprawia, że ciężko przejść obojętnie obok gotowej babeczki. A po ugryzieniu....? Miękkie ciasto bananowo-kokosowe z rozpuszczającą się w ustach czekoladą i do tego lekka słodycz przełamana delikatnym posmakiem truskawek... Pycha!!! (11-12 sztuk) 2 banany (średnie) 80 ml oleju koksowego 50 ml mleka (najlepiej kokosowego, ale może być zwykłe(...)inne roślinne) 1 jajko 150g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 5 łyżek cukru (płaskich) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 40g czekolady Wierzch: wiórki koksowe truskawki liofilizowane Banany podusić widelcem (niekoniecznie dokładnie) i zmiksować z jajkiem, mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, wiórki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
Di gotuje