czekolada - 27946 przepisów (strona:673/1864)

Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 149

Lato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia

Wrzosowa Polana
CZEKOLADOWE KREMOWE CIASTO ( bez mąki, bez pieczenia ! ) 215

cieście nie znajdziemy typowych składników takich jak jak jajka, mąką czy nabiał, za to poczujemy kokosy, awokado i kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła(...)łyżki oleju kokosowego ♥ szczypta ekstraktu waniliowego Polewa: ♥ 3 łyżki kakao + kilka łyżek płynnego słodzidła (lub roztopiona gorzka czekolada) Wykonanie: Spód: Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż zmielą się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy

Kasia Sarna
Muffinki z płatków owsianych z czarną porzeczką i białą czekoladą 144

minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Idealne na drugie śniadanie!   Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny (190g) 1 jajko 1 bardzo dojrzały banan(...)łyżka cukru szczypta soli 50g białej czekolady 1 szklanka czarnych porzeczek 1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki oleju Płatki zalewamy jogurtem i odstawiamy do namoczenia. Po kilku minutach dodajemy do płatków banana, żółtko i blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej zostać kawałki płatków. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białko z solą. Pod koniec

Wrzosowa Polana
Torcikowe ciasto z owocami 183

żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody  2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas(...)koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować. PONCZ: Wszystkie składniki wymieszać. Smak ponczu powinien być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego. POLEWA: W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem, przestudzić. SKŁADANIE: Na paterze ułożyć jeden blat, nasączyć ponczem. Wyłożyć 1/2 kremu, ułożyć na kremie brzoskwinie, lekko docisnąć. Przykryć drugim blatem, postąpić z nim podobnie, a na kremie

Cakes By Kejt
Mini serniczki kokosowe z borówką w czekoladowych pucharkach 233

Sernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy dobrze schłodzony, nie jest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości. Będą zachwyceni pomysłem podania. Składniki: 8  Czekoladowych pucharków 30 dag  twarogu chudego 25 dag  mascarpone(...)szklanka śmietanki 30% 2  listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Ser twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą

Wanilia i Kardamon
Wegańskie lody - 2 smaki 176

kokosowego:   2 zamrożone banany 1 dojrzałe awokado 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 h lub całą noc. Jeśli zamrozicie(...)warto spróbować i dodać np. ulubione dodatki. Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut

Cooking Monster
PLACUSZKI NA JOGURCIE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ! 136

chyba przez to, że jestem totalnym zmarzluchem i muszę zawsze rozgrzewać organizm, nawet latem. Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego przygotowania pysznych, grubych i mięsistych placuszków z bananami i czekoladą. Ich zadaniem jest dodanie nam dużej dawki energii, tak abyśmy mieli siły na dość spory wysiłek fizyczny. Banany jak każdy wie to jeden z lepszych "zastrzyków" energetycznych, pod warunkiem, że użyjemy(...)bardzo dojrzałych (dlaczego pisałam już nie raz wcześniej), czekoladę użyłam gorzką, z dużą dawką magnezu. Placuszki wyszły przepyszne, polecam Wam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej typ 480 - 1 szklanka jogurtu greckiego - 4 jajka - 3 łyżki stopionego masła - 2 dojrzałe banany - 50 g posiekanej gorzkiej czekolady - ewentualnie 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy precel z gorzką czekoladą 133

Wystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób  nim  poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione  i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 3 żółtka, 100 g roztopionego masła, 100 g cukru białego(...)ciepłego mleka, 50 g tartych migdałów, szczypta soli, 100 g gorzkiej czekolady, ponadto: 1 łyżka kakao, mleko do posmarowania ciasta, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże łączymy z mlekiem, solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z tartymi

Moniki Smakołyki
Prince polo 193

Składniki: Biszkopt Masa śmietanowa: 600-700 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 batony prince polo classic Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak) 1 opakowanie migdałów w płatkach Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec według przepisu . 2. Gotowy biszkopt przekroić(...)sztywno. Dodać cukier puder i rozpuszczoną (ostudzoną) w niewielkiej ilości wrzącej wody żelatynę. 4. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, batony oraz podzieloną na małe kawałki czekoladę (może być też starta). Całość dokładnie wymieszać łyżką i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 5. Masę krówkową wyłożyć na wierzch

A Ty Smakuj Mnie
Torcik na zimno z galaretką, mascarpone i borówką amerykańską 147

smaczny :)). Do torcika wypiliśmy wino Monte Santi  Blackberry, które idealnie pasuje do deserów i dań na słodko :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki na tortownicę 23 cm: 50 g gorzkiej czekolady  2 duże jaja 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W misce ucieramy masło(...)cukrem (ma zrobić się jasna puszysta masa), do niej dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na samym końcu do ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś

kruche babeczki
Eklery 157

Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody   Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka   Wykonanie ciasta: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i dodałam masło. Po   zagotowaniu wsypałam przesianą mąkę i dobrze wymieszałam uzyskując gładkie, lśniące ciast. Przełożyłam(...)gęsty   należy dolać więcej wody, jeśli zbyt rzadki wystarczy   dodać cukru pudru.   Przygotowałam polewę czekoladową. Do rondelka wlałam śmietanę, dodałam mleko i  połamaną na kawałeczki czekoladę. Ustawiłam na większym rondelku z wrzącą wodą i   mieszałam do momentu kiedy    czekolada się rozpuściła   i wszystkie składniki połączyły. Trzeba uważać, żeby rondelek

Kuchnia u Krysi
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 108

które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo(...)ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy  wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc polewę. Polewa ma na celu utrzymanie owoców na swoim miejscu. Połową polewy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort z czereśniami 173

octu jabłkowego -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki cukru wnilinowego -serek mascarpone -500ml śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -100g białej czekolady -500g czereśni Przygotowanie: 1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem. 2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym i dodajmy wcześniej utarte żółtka. 3. Przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)23cm. Przekładamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami

Coś z niczego
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 204

trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą z gorzkiej czekolady. Też pasuje :) SKŁADNIKI: Na około 20 ciasteczek. 210 g mąki pszennej (np. tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 60 g miękkiego masła 170 g drobnego(...)cukru 1 jajko 120 g serka ricotta 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z jednej cytryny 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej misce ubijamy cukier z masłem, na puszystą, gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę

W kuchni Katie
Tartaletki bez pieczenia z budyniem czekoladowym 188

Składniki: 130 g ciastek kruchych Brześć, 60 g  czekolady mlecznej lub deserowej, 60g masła, 1 szklanka mleka, 1/2 budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego,   owoce: morele, banany, winogrona bezpestkowe, czerwone porzeczki. Przygotowanie:  W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą. Ciasteczka rozbijamy tłuczkiem lub kruszymy blenderem. Dodajemy ciasteczka do masła i czekolady i mieszamy. Foremki od tartaletek smarujemy

Aga w kuchni