czekolada - 27946 przepisów (strona:661/1864)

PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 188

ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej.  Połączenie idealne :).  Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :)  Chciałam podkreślić, że robienie takich rogalików sprawia wielką radość i zabawę. Dlatego można znaleźć smakowity sposób na to, aby Nasze(...)kwaśna 1 op.  kakao prawdziwe 2 łyżki  cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 2 łyżki Farsz: masa kajmakowa czekoladowa 300 gram orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl. Polewa: czekolada mleczna 1 op. masło 1 łyżka mleko 3 łyżki Dodatkowo: orzechy laskowe posiekane METODA: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą

Kuchnia Paulettes
TRADYCYJNY MURZYNEK Z POLEWĄ 202

tradycyjny czekoladowy murzynek. Te ciasto jest najbardziej popularne. Nie jest trudne, a za to szybkie w przygotowaniu. Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto nie jest tylko ciastem, które trzeba przygotowywać na specjalne okazje, można je przygotować na co dzień  do kawki, dzięki czemu umili nam czas(...)szczęścia !  Składniki: margaryna 250 gram woda 1/2 szkl. cukier 1 szkl. jaja 4 szt.  kakao 4 łyżki mąka tortowa 2 szkl. proszek do pieczenia 1 łyżka Polewa: czekolada mleczna 150 gram Dodatkowo: bułka tarta masło do wysmarowania keksówki Metoda: Margarynę, wodę, cukier i kakao umieścić w garnku i podgrzać do rozpuszczenia. Masę odstawić do ostygnięcia.  Mąkę przesiać

Kuchnia Paulettes
METROWIEC 118

pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op.  mleko 700 ml.  masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka czekolada mleczna 1 tabliczka  mleko 4 łyżki METODA:  CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić oddzielnie(...)zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka.  POLEWA: W rondelku podgrzać  mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu.  SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta od ciemnego. Plastry układać na przemian, przekładając je masą karpatkową

Kuchnia Paulettes
CIASTECZKA PIEGUSKI 118

żółtka z 2 jaj cukier 1/2 szkl.  soda oczyszczona 1/2 łyżeczki masło 150 g.  cukier wanilinowy 1 op. ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki  kropelki czekoladowe z czekolady deserowej 4 łyżki lub pół tabliczki posiekanej czekolady sól 1/2 łyżeczki METODA: 1. W misce umieścić mąkę, żółtka, cukry, ekstrakt, sodę, pokrojone na mniejsze części masło oraz kropelki czekoladowe(...)posiekaną czekoladę.  2. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Tak długo ugniatać, aż powstanie jednolita masa.  3. Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.  Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec

Kuchnia Paulettes
CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 160

ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku.  Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl, cukier 3/4 szkl. kakao 3 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem: mleko(...)śmietana kremówka 500 ml.  cukier 4 łyżki  ryż preparowany w miodzie  3 szkl.  Dodatkowo:  ryż preparowany w miodzie 1 szkl. mleczna czekolada  100 g.  powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę

Kuchnia Paulettes
SERNIK CHAŁWOWY 171

Sernik chałwowy to sernik idealny i perfekcyjny pod każdym względem. Jego konsystencja jest kremowa, a wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową. Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków. Sernik może(...)półtłusty 750 g.  mleko skondensowane niesłodzone 1 filiżanka cukier 1/4 filiżanki chałwa 300 g.  jaja 4 szt. mąka ziemniaczana 3 łyżki ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka mleczna czekolada 200 g. olej rzepakowy 3-4 łyżki METODA: W tortownicy o wymiarach 24- 26 cm. wyłożyć biszkopty.  W malakserze z ostrymi nożami umieścić najpierw mleko skondensowane, jaja i pokruszony

Kuchnia Paulettes
KAWA CAPPUCCINO PIERNIKOWA 153

inny sposób. I ta pyszna pianka...od której chce się więcej i więcej.  SKŁADNIKI NA 1 FILIŻANKĘ: woda przegotowana gorąca 3/4 filiżanki kawa rozpuszczalna 1 i 1/2 łyżeczki czekolada mleczna 3 kostki przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki mleko 3, 2 % gorące, ale niezagotowane 1/4 filiżanki ewentualnie cukier ( u mnie 1/2 łyżeczki ) kakao do posypania METODA: Do wody w szklance(...)garnuszku dodajemy kawę, czekoladę, przyprawę i ewentualnie cukier. Dokładnie mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Przelewamy do filiżanki.  Mleko ubijamy ubijaczką. Jeśli ktoś nie ma umieszczamy mleko w słoiczku, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie pianka. Piankę wylewamy na cappuccino. Posypujemy kakao

Kuchnia Paulettes
Domowe snickersy. 1210

będzie chciał tego spróbować? ;) Okazało się, że jak najbardziej. Recenzje były entuzjastyczne i nawet w językach obcych ;) Wobec tego może też spróbujecie się pobawić? :) Składniki: warstwa czekoladowa: 3 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej dobrej jakości 4 łyżki kremowego masła orzechowego warstwa orzechowa: 150 g białych pianek marshmallow 3 łyżki masła z solą morską 4 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła(...)ziemnych warstwa karmelowa: 200 g masy krówkowej (kajmaku) Wykonanie: Blachę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia lub folią. 1 i 1/2 tabliczki czekolady połamać na kawałki i umieścić w miseczce z 2 łyżkami masła orzechowego. Rozpuścić w mikrofalówce (60 %, 4 minuty) i wymieszać. Rozprowadzić równą warstwą na papierze lub folii i wstawić

zadanie-gotowanie
Pomarańczowy puch 138

pewno przypomina Wam wciąż bijący rekordy popularności „Śnieżny puch”, jednak mój nie zawiera twarogu i „Śnieżki”, a jedynie kremówkę, galaretkę, sok i skórkę pomarańczową :) Wierzch posypałam wiórkami z gorzkiej czekolady i ułożyłam plastry cytrusa. Pomarańczowy puch jest pyszny, a przy tym długo zachowuje świeżość. Może być przechowywany w lodówce nawet 7 dni! Ciężko również poprzestać na jednym kawałeczku… ;) Wypróbujcie koniecznie(...)łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (ew. z kartonu) 1 łyżeczka cukru pudru 2 galaretki pomarańczowe 1 płaska łyżeczka startej skorki pomarańczowej 1 pomarańcza 30 g startej, gorzkiej czekolady Wykonanie: Formę o wymiarach ok. 26x26 cm (może też być troszkę mniejsza) wykładamy szczelnie folią aluminiową (spód i boki). Na dnie układamy herbatniki (jeden obok drugiego). Galaretki rozpuszczamy

MyCookBook.pl
Kutia bezglutenowa 131

maku (najlepiej już zmielonego) 4 łyżki miodu 100 g orzechów włoskich (obranych i grubo pokrojonych) 50 g suszonych śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki łyżka ekstraktu waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Komosę przepłucz wodą po czym gotuj 10 minut w mleku. Pod koniec gotowania dodaj kilka kawałków czekolady i poczekaj aż się rozpuści. Jeśli masz nie zmielony mak, to zalej(...)mlekiem i wymieszaj z orzechami, wanilią i śliwkami. Jeśli całość będzie za sucha możesz dodać 4 łyżki wrzątku. Przed podaniem udekoruj talerz płynnym miodem, orzechami i startymi wiórkami czekolady

Ugotowane pozamiatane
BROWNIE PIERNIKOWE 138

Składniki: 50 g migdałów 50 g orzechów laskowych 100 g cukru kryształ (1/2 szklanki) 300 g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) 250 g margaryny (1 kostka) 5 jajek 200 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy di piernika (40 g) 1 łyżka miodu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Migdały i orzechy laskowe grubo posiekać. Mąkę pszenną(...)proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika przesiewamy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Następnie margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały

Ciastka - domowe słodkości
ciasto czekoladowe z nutą piernika 172

składniki: 100 g czekolady gorzkiej 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej(...)maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki (ok. 25x10cm). Pieczemy w 175 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
NALEŚNIKI RAZOWE Z SEREM MANDARYNKOWYM I CZEKOLADĄ 120

szklanki mleka  szczypta soli olej do smażenia nadzienie:  kostka białego sera  3 łyżki cukru brązowego  1 mały kubeczek jogurtu greckiego  4 mandarynki czekolada gorzka pomarańczowa + 100 ml śmietanki 30% oraz ok 2 łyżek orzechów arachidowych pokruszonych  Sposób przyrządzenia:  Składniki na ciasto delikatnie wymieszać, a następnie zmiksować lub roztrzepać, ja dziś(...)pewno się uda, oczywiście wcześniej trzeba podważyć widelce.  Ser rozdłubać widelcem, dodać jogurt, połowę obranych mandarynek, cukier i zblendować na gładką masę.  Śmietankę zagotować, dodając kostki czekolady.  Każdy naleśnik smarować grubą warstwą sera posypując małymi cząstkami mandarynek. Tuż przed podaniem polać gorącą czekoladą oraz posypać orzeszkami

pieprzny smaczek
Naleśniki mojego dzieciństwa 191

naleśnik był najlepszy na świecie! składniki na nadzienie i polewę 500 sera twarogowego  1 cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru  2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju(...)cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest za mało słodki, zawsze można dodać więcej cukru. Tak samo jest z konsystencją i dodaniem ilości śmietany. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy kremówkę (bez ubijania) Smażymy nasze naleśniki, smarujemy serem i polewamy ciepłym sosem czekoladowym posypując na koniec na bogato wiórkami kokosowymi. Ja dorzuciłam jeszcze klika

W Moim Magicznym Domu
Likier czekoladowy. 132

Składniki : 20 dkg czekolady gorzkiej 6 żółtek 20 dkg cukru 200 ml mleka 250 ml spirytusu 95 % kawałek laski wanilii Sposób wykonania :   Ż ółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w mleku podgrzewając w rondelku na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Do utartych żółtek, ciągle mieszając, wlewaj rozpuszczoną czekoladę , a następnie cienkim strumieniem, powoli wlewaj spirytus. W trakcie

Przepisy i porady kulinarne