WYMIARY BLACHY: TORTOWNICA O ŚREDNICY 21-23 CM. Składniki: Opakowanie ciasteczek "oreo" (176 g), 500 g serka mascarpone, 100 g masła (nie margaryny!), około 70 g gorzkiej czekolady, 2 opakowania cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasteczka k ruszę, dodaję masło, miksuję blenderem do uzyskania gładkiej masy. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, nakładam masę, równomiernie rozprowadzam, dociskam ręką. Chłodzę około 30 minut(...)międzyczasie miksuję mascarpone z cukrem waniliowym. Dodaję 3 kostki startej czekolady (na dużych oczkach), mieszam. Wykładam na schłodzony spód. Pozostałą czekoladę kroję na kawałki i obsypuję wierzch tortu. Chłodzę kolejne 15 minut. Dzisiejszy wpis dedykuję swoim ukochanym rodzicom. Z najlepszymi życzeniami z okazji urodzin. Kocham
JejKuchniaSkładniki: 1 tabliczka czekolady deserowej 1 kostka masła 1 kubek cukru 4 jajka 1,5 kubka mąki pszennej 0,5 opakowania proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka mleka szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło, cukier, sól mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. kolejno wbijamy(...)dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, krótko mieszamy. Oddzielamy 1/3 ciasta, dodajemy wiórki kokosowe, 2-3 łyżki mleka i mieszamy. Płynną czekoladę i pozostałe mleko dodajemy do większej części ciasta i krótko mieszamy, przelewamy do natłuszczonej keksówki (o długości 30 cm). Za pomocą łyżki robimy w cieście czekoladowym podłużny rowek, a następnie pośrodku
Luźna Kuchniapaczka okrągłych biszkoptów (180g) 250 g mascarpone 200 g masła 1 szkl mleka 1,5 szkl mielonych orzechów arachidowych 1/2 szkl cukru 200 ml śmietanki 30 % 1 tabliczka mlecznej czekolady łyżka kruszonych orzechów do posypania tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i zagotowujemy.Do gotującego się mleka wsypujemy zmielone orzechy, mieszamy.Zmiejszamy gaz i gotujemy masę(...)biszkopty wykładamy połowę masy, wyrównujemy.Na masę układamy 2 warstwę ciastek a na nie kolejną warstwę kremu.Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną roztopioną czekoladą.Mieszamy razem do połączenia się składników.Masę czekoladową wykładamy na wierzch tortu, wyrównujemy i posypujemy orzechami.Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej
słodkie i nie tylko historie kulinarnemarcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania(...)miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy w rondelku i kładziemy na inny garnek wypełniony do 1/4 objętości lekko gotującą się wodą). Źródło
Smaki Na Talerzuwszystkich zjadliwych owoców z gwarancją dobrego smaku. Koktajle to również źródło dużej ilości witamin, które dostarczane są do naszego organizmu w krótkim czasie. Kto z Was lubi śliwki w czekoladzie? Wszyscy? W takim razie jeśli ktoś dalej uważa, że zdrowe nie jest pyszne, to przygotujcie wzorowany na nich koktajl śliwka w czekoladzie i sami przekonajcie się, jak można pożywnie(...)smacznie jeść. Śliwki w czekoladzie są przepyszne, ale ten koktajl jest jeszcze lepszy! Gęsty, lekko kwaśny, mocno czekoladowy i wspaniale smakuje jedzony łyżeczką jako deser. Za pierwszym razem wypiłam go duszkiem - po prostu niebo! Dlaczego warto? Suszone śliwki - mają 5 razy więcej witaminy A i łatwo rozpuszczalnego błonnika niż śliwki świeże. Dzięki zawartości pektyn oczyszczają i regulują pracę układu pokarmowego
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrozpłynęły się w cieście.Polecam. Ciasto: tortownica 20 cm ,ja zrobiłam w keksówce 4 jajka ,białka i żółtka oddzielnie 100 g cukru ,podzielić na dwie części 50 g gorzkiej czekolady ,najlepiej 70 % 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka ,płaska proszku do pieczenia Masa serowo – kokosowa: 250 g sera trzykrotnie mielonego 1 jajko(...)wiórek kokosowych 3 łyżki cukru Polewa: 125 ml mleka 150 g gorzkiej czekolady 70 % 30 g masła Składniki na masę serową połączyć ze sobą dokładnie na jednolitą masę i wstawić do lodówki na 15 minut . Następnie lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta czekoladowego. Żółtka
Ladylaura.dodatki, a całość przyrządzona perfekcyjnie. Niesiona smakiem wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka, dojrzałego ananasa do własnego burgera, efekt - oszałamiający, ale królem dania jest sos BBQ z subtelnie wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady. Słodko- pikantyny, delikatnie gorzkawy, komponuje się z bekonem i grillowanym ananasem tak dobrze, że zaskoczył nawet mnie samą ;) Składniki na 6 szt Czas przygotowania: 65 min Czekoladowy sos barbecue(...)łyżeczki sosu Worcestershire 60 ml syropu klonowego lub miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso 45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana Dodatkowo 6 bułek pełnoziarnistych 1 świeży ananas 200 g rukoli 1 czerwona cebula 50 ml octu winnego 1 łyżka brązowego cukru 6 plastrów sera cheddar 6 plastrów bekonu
Słodki Kompromismąki pszennej 35 g kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 175 ml mleka 75 ml oleju 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki cukru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia. W misce przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier, odłożyć. W drugim naczyniu wymieszać jajka(...)mlekiem, olejem i rozpuszczoną czekoladą. Do mokrych składników przełożyć suche, dokładnie połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa chałwowa: 300 ml śmietany kremówki 200 g chałwy 200 g serka mascarpone Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym
Domowa cukiernia EwyNajpopularniejsza i najprostsza babka jaką znam. Zawsze się udaje i zawsze smakuje. Jednak tym razem postanowiłam dodać do niej pokruszonej czekolady. Babkowa straciatella wyszła bardzo ciekawie i pysznie. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie(...)Jaja ubić w całości, powoli dodawać cukier. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Dodać wanilię i majonez. Szpatułką delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę. Wlać do formy wysmarowanej masłem i piec w temp.180°C około 40 minut ( czas zależy od rodzaju piekarnika) lub do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą lub lukrem
Pysznie & Piękniejeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie łyżki cukru łyżeczka proszku(...)pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier i olej zmiksować na gładką gęstą masę. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, drobno posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec na złoty kolor
Pysznie & Pięknienajbardziej zwłaszcza jako słodka polewa. Ciasto zasmakowało nawet mojemu wybrednemu synusiowi, więc chyba warto wypróbować. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g gorzkiej czekolady 130 g miękkiego masła 1,5 szklanki drobnego cukru łyżeczka pasty waniliowej ew. olejku waniliowego 4 jajka - osobno żółtka i białka szczypta soli 0,5 szklanki masła orzechowego(...)szklanki cukru pudru 0,5 szklanki masła orzechowego (3-4 łyżki) 0,5 szklanki stopionego ostudzonego masła Wykonanie: Przesianą mąkę i proszek do pieczenia zmieszać i dodać sól. Rozpuścić czekoladę w tzw. kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i olejkiem waniliowym na bladożółtą masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Zmniejsz
Pysznie & Piękniedodać do niego trochę kajmaku takiego gotowego z puszki toż to niebo w gębie. Dla mnie bomba ........kaloryczna też. Składniki: na spód 150 g herbatników 100 g białej czekolady 100 g masła masa serowa 1 szklanka drobnego cukru 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego) 200 ml śmietanki 30% 5 jaj 1 budyń waniliowy 1 puszka masy kajmakowej 3 czubate łyżki(...)kaszy mannej łyżeczka pasty waniliowej Wykonanie: Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić. Herbatniki, czekoladę i masło połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową dobrze razem zmiksować. Delikatnie
Pysznie & Piękniełyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka(...)mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia. Układanie: Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Dno foremki wylepić ciastem Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód
Pysznie & PięknieCzekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać wymieszaną i przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać
Pysznie & Piękniełyżki, jajka 2 szt, przyprawa do piernika 1 łyżka, imbir mielony szczypta, kakao 1 łyżka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, masło 10 dag, nadzienie: marmolada różana pół małego słoika, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 6 łyżek, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i studzimy. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na 3 mm, wycinamy pierniczki. Układamy na wyłożonej papierem(...)blaszce. Pieczemy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. Czekoladę łączymy z mlekiem i stawiamy na palnik. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Połowe pierniczków moczymy w polewie i układamy na kratce. Drugą połowe pierniczków smarujemy marmoladą różaną i przykrywamy pierniczkiem z polewą czekoladową. Pierniczki możemy ozdobić lukrem lub gotową posypką. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego
kulinarne odsłony pati