czekolada - 27946 przepisów (strona:656/1864)

ROLADA Z OCZKIEM 192

SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka(...)wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę

słodki bratek
FALE DUNAJU 144

cukier waniliowy 6 jajek 250g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni drylowanych w zalewie, 3 łyżki wódki CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy(...)widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą noc. Schłodzoną

słodki bratek
BABECZKI Z CZEKOLADOWYM JAJEM 186

łyżek cukru,  150 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżka śmietany,  olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Dodatkowo:  czekoladowe jajka,  kolorowe kuleczki  WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany(...)kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy nią babeczki, do środka wkładamy jajo. Smacznego

słodki bratek
Tort ambasador 190

tortownicę 26 cm Składniki na masę: ½ kg masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 8 żółtek jaja 1 budyń waniliowy 4 kolorowe galaretki 3 łyżki kakao 1 biała czekolada deserowa 1 gorzka czekolada 10 dag orzechów włoskich Składniki na spód ciasta: 1 szklanka mąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao(...)utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem.  Ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki. Składanie placka: Na spodzie placka rozkładamy masę kakao , druga warstwa to masa z orzechami. Na górę placka

Tradycyjna Kuchnia
Lekki sernik owocowo czekoladowy 185

serniczek to taka lekka bajka, w której chrupiące płatki owsiane romansują z gorzką czekoladą głęboko schowane pod delikatna pianką jogurtowo serową spowitą w frużelinie czereśniowo - truskawkowej. A szczęśliwe zakończenie to brak dodatkowych centymetrów po zjedzeniu kawałeczka, bo jak tu u mnie bywa, postarałam się to całe towarzystwo co nieco odchudzić :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1/4 kostki masła 1 tabliczka(...)gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka Rozpuszczamy masło z czekoladą i mlekiem, a gdy już się ładnie połączą mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy równomiernie na dno tortownicy (średnica 20 cm). Pianka: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g.) mały jogurt grecki (200 g) 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka opcjonalnie cukier puder do posłodzenia (ja nie słodziłam) Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Babka biało - czarna 201

polewą czekoladowo - kokosową. Składniki: 6 białek 100 g cukru brązowego 100 g masła 160 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej czekolady 50 g kokosowej czekolady Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i stopniowo dodać(...)białą masę tak 1/2. do pozostałości dodać kakao i wylać resztę do formy.  Piec w 180 stopniach przez 40 min. Babkę wydostać z formy i zalać ja roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej lub ze śmietaną

Panda i jej świat
Mazurek wielkanocny 172

cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 szczypta soli 1 jajko Składniki na masę i ozdoby do Mazurka: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (380 g) 50 g czarnej czekolady 2 łyżki mleka 1 garść płatków migdałowych 1 garść rodzynek  2 łyżki kolorowych ozdób cukrowych Wykonanie: Mąkę połączyć z masłem, cukrem, jogurtem, solą i jajkiem. Wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki(...)słodzone umieścić w garnku z woda, gotować na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny. Po tym czasie ostudzić, otworzyć, dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę z dwiema łyżkami mleka. Ciasto rozwałkować, umieścić w blaszce do tarty o średnicy 28 cm. (Blaszkę wcześniej posmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem). Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200°C przez

Wino Francja Kuchnia
mazurek a la snikers 163

pieczenia, z nadmiar ciasta podwijamy na ścianki blaszki. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowego kajmaku lub ugotowane mleko skondensowane słodzone 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 150 g orzeszków ziemnych, solonych wykonanie: Jeśli używamy gotowego kajmaku to go lekko podgrzewamy aby nabrał konsystencję lekko płynną. Równomiernie rozsmarowujemy na upieczony(...)spód. Posypujemy orzeszkami. Całość polewamy roztopioną czekoladą i schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Jaglany sernik na zimno "Bounty" 275

wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wygładzić wierzch i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 90 g śmietanki kokosowej (np. ze schłodzonego mleka kokosowego) oraz: wiórki kokosowe  płatki kokosowe do dekoracji Czekoladę posiekać na małe kawałki, wrzucić do szklanej lub metalowej miseczki, dodać śmietankę(...)kokosową. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuścić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Polać ciasto polewą, posypać płatkami kokosa. Przechowywać w lodówce. Smacznego

maniapieczenia
Mazurek z polewą czekoladową 142

mąki krupczatki, 3 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, masa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej, 100 ml śmietany 30%, 50 g masła, Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę, pokrojone masło, cukier, przetarte żółtka, surowe żółtko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto(...)popękało, najlepiej jest je zsunąć na blachę lub przenieść nawinięte na wałku). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Po wyjęciu ostudzić. Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wylać na ciasto masę czekoladową. Udekorować. Ja posypałam pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami (przygotowanymi według przepisu , użyłam około

królestwo garów
Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą 145

wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół (chodzi o tę połowę z dnem :P) Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 6-8 Porcje 6-8 Składniki 500 g twaróg chudy 200 g ksylitolu lub innego słodziwa 5 żółtko ugotowane 120 g masło(...)łyżki śmietana 12% 2 łyżki płatki migdałów 50 g rodzynki dużych, jumbo 50 g suszone wiśnie lub kandyzowane 50 g czekolada gorzka 70% Sposób przygotowania Rodzynki i wiśnie moczymy we wrzątku. Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki Twaróg ucieramy z masłem, słodziwem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę i dodatki. Mieszamy. Foremkę lub doniczkę wykładamy czystą gazą złożoną na pół

Kucharzyca
Śliwkowiec 241

Moja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :)    Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)masła - kieliszek spirytusu - 1/2 szklanki gorzkiej herbaty - 400 g śliwek kalifornijskich - 2 gorzkie czekolady - 1 galaretka pomarańczowa - 3 łyżki śmietany 18 %  Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do białek wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm  35 cm i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 298

serka waniliowego lub śmietany Nadzienie: 100 g mleka w proszku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( byle nie była w granulkach bo trudno się rozpuszcza) mały cukier waniliowy Ponadto: marmolada  czekolada mleczna ozdoby   Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Dodajemy 200 g schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule(...)cukru (100 g) i cukrem waniliowym. Do suchych składników,dolewamy 80 ml wrzątku i miksujemy.  Następnie dodajemy rozpuszczone,ostudzone masło. Mieszamy i wylewamy na ostudzone ciasto. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Papier do pieczenia kładziemy na deseczce i łyżeczką robimy esy floresy na papierze, takie nie za duże, żeby po zdejmowaniu z papieru się nie połamały. Wkładamy

Słodkości i nie tylko
Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem 189

moją ozdobicie.  Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g masła, 60 g cukru trzcinowego, 2 łyżki śmietany 12%, 2 żółtka, szczypta soli, masa: 100 g gorzkiej czekolady, 200 g chałwy o smaku waniliowym, 100 g śmietanki 30%, 100 g orzechów nerkowca, ponadto: 2 paluszki batonu twix, chałwa do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Ciasto zagniatamy z podanych składników na jednolitą(...)pieczemy ok. 20 min. Z ciasta ściągamy papier z ryżem i pozostawiamy je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia. Masa: W do rondelka wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę, rozkruszoną chałwę, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady ok. 2-3 min (nie zagotowujemy). Następnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze

Moniki Smakołyki
Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków ) 176

Składniki: 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego ) 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio ) 100 g serka mascarpone ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu Do dekoracji: roztopiona czekolada kolorowe posypki lukier  barwniki spożywcze - do czekolady i lukru Wykonanie: Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem(...)dokładnie połączyć.  Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia. Schłodzone kulki oblewać płynną czekoladą i ozdabiać. Przechowywać w lodówce.   Smacznego

kolorowotorcikowo