moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki 30 % 100 g. czekolady gorzkiej dowolny dżem (np. wiśniowy, śliwkowy, ja użyłam frużeliny porzeczkowej TEJ-KLIK ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na połowę - najlepiej to robić poprzedniego dnia, biszkopt nie jest(...)pozostawiając ok. 4 łyżek masy do dekoracji. Przykryć drugą połową biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki. Przygotować polewę - śmietankę podgrzać, ale nie gotować! Do podgrzanej śmietanki dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie miała jednolitą konsystencję. Schłodzić w lodówce, polewa nieco zgęstnieje. Ciasto polać lekko gęstą polewą ganache i wyrównać. Schłodzić. Pozostałą śmietanką ozdabiać pokrojone
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiasto toffi to przepyszny deser na bazie biszkoptu z masą kajmakową i orzechami oraz bitą śmietaną posypaną startą czekoladą. Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie sprawia żadnych trudności. Pięknie wygląda i doskonale smakuje tworząc bardzo smaczną kompozycję, która zadowoli nie jedno podniebienie. składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g masy krówkowej 150 g orzechów włoskich 500 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę
Smakowite Daniaszklanka mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 250 g masła ( a najlepiej w tym wypadku margaryny) 100 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 200 g mlecznej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem) słoiczek konfitury malinowej Stovit 2 łyżki sypkiej galaretki malinowej 1/3 szklanki wrzątku Mleko, masło, kokos i cukier zagotować i przestudzić. Wmieszać do tego mleko(...)proszku i odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać, zalać kremówką (lub mlekiem) i ustawić nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszając stopić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z konfiturą. Odstawić, żeby zaczęła tężeć. Jeden wafel położyć na folii aluminiowej. Posmarować rozpuszczoną czekolada i przykryć drugim waflem. Wyłożyć połowę masy kokosowej, następnie kolejny wafel, konfiturę, wafel i masę kokosową. Przykryć ostatnim andrutem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaObłędne ciasteczka z kawałkami czekolady. Zdecydowanie najlepsze z najlepszych. Miękkie w środku z lekko płynnymi kawałkami czekolady a z wierzchu chrupiące, ale miękkie. Przepis ten bazuje na ciasteczkach Nigelli Lawson, ale nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła ich po swojemu. Ciasteczka mają 1 wadę, mimo szybkiego przygotowania znikają w jeszcze szybszym tempie. się wielkimi krokami.Na całe szczęście jest(...)rada wystarczy, że przygotowujesz podwójną porcję składników. Najlepsze ciasteczka z czekoladą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytKolejne ciasteczka z cyklu „bez glutenu”, tym razem z ciecierzycy. Są wyjątkowo lekkie i delikatne, o lekko cytrynowym aromacie, a odrobina czekolady wybornie dopełnia ich smak. Miśka znów mnie zaskoczyła, bo o ile Misiek słyszy bez glutenu to omija łukiem (naprawdę nie mam pojęcia skąd ta panika) to ona jest wielką fanką , a te zasmakowały jej na tyle(...)oleju roślinnego * lub 100 g a wtedy można pominąć orzechy nerkowca 80 g cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej sok z połowy cytryny 50 g mąki kukurydzianej 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Przez 15 minut mocz orzechy nerkowca w gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie
greenscarforzechów pekan 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju kokosowego 80 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło należy stopić, wystudzić. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Rozdzielamy jajka na żółtka i białka. Do żółtek dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy(...)pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok 60 - 65 minut. Polewa: W kapieli wodnej rozpuszczamy lyzke oleju kokosowego z polamana na kawałki czekolada. Czekamy az czekolada się rozpuści. Zestawiamy z ognia i czekamy ok. 15 minut. Polewamy wystudzone ciasto polewa. Odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSkładniki: -szklanka mąki -3 łyżki cukru -1/2 kostki masła -szczypta soli -cukier puder do posypania tarty -200 g. malin -3/4 szklanki śmietany 35% -100 g. białej czekolady -3 jajka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki razem z cukrem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę do tarty. Ciasto(...)nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie ściągamy ją z "ognia" i łączymy ze śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka lekko ubijamy i delikatnie łączymy z czekoladą. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Układamy umyte,odsączone maliny i pieczemy kolejne
Magia jedzenia.Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie . Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-). Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto miodowe: 370 g mąki pszennej 70 g cukru 70 g miodu 100 g miękkiego masła(...)dałam kopiate) 200 g masła temp. pokojowa Ma mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy. Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej orzechy Przełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy
kruche babeczkiposmakowały mi ostatnio przygotowane placuszki jogurtowe na śniadanie, że dzisiaj stworzyłam wersję z kakao. Delikatne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, oblane deserową czekoladą, posypane orzechami i kokosem. Taki początek dnia z pewnością doda energii! Nawet jeśli jest to poniedziałek! Czekolada wskazana w okresie zimowym! Jogurtowe placuszki kakaowe Składniki: 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na placuszki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placuszki z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy polane czekoladą, oprószone wiórkami kokosowymi i orzechami
Moja smaczna kuchniawielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić. Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować kremem czekoladowym. Zwinąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyjeżeli się uprzecie 3 (masło z orzeszków ziemnych, cukier i jajo). Potem uformować ciacha i upiec. A gdy macie jeszcze chwilę, to polecam zanurzyć ciastka do połowy w czekoladzie. Wtedy jest całkowita równowaga smaku, ciała i ducha. ;) Składniki na 20 ciastek: 250 g masła orzechowego , niesłodzonego 100 g drobnego cukru trzcinowego 1 jajo 2 szczypty sody garść prażonych orzeszków ziemnych(...)posiekanych ok. 70 g gorzkiej czekolady , opcjonalnie Piekarnik rozgrzać do 175°C (lub 160°C - termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło zmiksować z cukrem i sodą, a następnie z jajkiem aż do połączenia składników. Wymieszać z orzeszkami. Z masy uformować 20 kulek, ułożyć na blasze w odstępach, spłaszczyć widelcem lub dłonią. Piec przez ok. 18 minut do lekkiego zrumienienia
Pełny talerzprzygotowuje i równie szybko znika. Składniki na spód: 150 g masła 300 g herbatników Składniki na krem: 250 g mascarpone (zazwyczaj jest to 1 opakowanie) 200 g białej czekolady (zazwyczaj są to 2 tabliczki) Dodatkowo: duże pudełeczko malin Sposób przygotowania: 1 . Masło roztapiamy, lekko studzimy, herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło, mieszamy (powinna wyjść konsystencja mokrego piasku). Wysypujemy(...)brytfankę, mocno ugniatamy i wkładamy do lodówki aż stężeje (ok 30 minut). 2 . Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 3. Mascarpone (bardzo zimne, z lodówki) miksujemy, a po chwili dodajemy tabliczki roztopionej, białej czekolady. Wylewamy na spod z herbatników. 4. Na kremie układamy maliny, wkładamy tartę do stężenia do lodówki (najlepiej na przynajmniej godzinę). Zamiast malin swobodnie można użyć
kuchnia do kwadratucoś co nam się z rana przyda ;) Składniki: pół szklanki mleka migdałowego 3 łyżki płatków owsianych łyżka nasion chia łyżka siemienia lnianego łyżka wiórków kokosowych łyżka orzechów włoskich kostka czekolady gorzkiej 80% Na początek w miseczce zalewam chia małą ilością mleka migdałowego, ładnie nam napęcznieje podczas gdy będziemy gotować owsiankę. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy płatki i czekoladę. Gotujemy(...)małym ogniu aż czekolada się rozpuści a płatki ładnie napęcznieją. Następnie dodajemy całość do miseczki z chia i wszystko razem mieszamy. Jak ktoś nie lubi puddingu z chia, niech się nie obawia, napewno nie wyczuje tego smaku w tym połączeniu, a organizm przyswoi przecież mikroelementy. Następnie kroimy orzechy włoskie, posypujemy owsiankę, dodajemy siemię lniane i wiórki kokosowe. Smacznego
Delusional Trineszpitala więc wybaczcie mi to straszliwe opóźnienie. Trufle czekoladowe 3 łyżki rumu 300 ml śmietany 36% 30 g masła 3 krople wody z kwiatów pomarańczy (pominęłam) 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao, orzeszki, migdały, rozdrobnione do obtoczenia Rum wlewamy do rondla, podgrzewamy i podpalamy zapałką. Gdy płomień zacznie wygasać dodajemy śmietanę i całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Rondel zdejmujemy(...)gazu, wrzucamy masło, wodę z kwiatów pomarańczy. Gdy masło się roztopi, dorzucamy szczyptę soli oraz połamaną czekoladę. Mieszamy by czekolada się rozpuściła. Masę przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. Orzeszki i migdały podprażamy na patelni by zaczęły ładnie pachnieć. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy w orzechach lub kakao. Trzymamy w lodówce. Jeśli chcecie dać
Dzieje kuchennej WiewióryUżyłam okrągłej formy o średnicy 28 cm. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mus malinowy: 100 g malin cukier do smaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem. Połamaną w kostki czekoladę rozpuścić a następnie odstawić do przestygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać jedno ubite wcześniej jajko (ważne aby było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować
Bullio