czekolada - 27946 przepisów (strona:636/1864)

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie 141

niepotrzebne składniki sery, dlatego do serników pieczonych się nie nadają. A wracając do samego sernika - polecam wszystkim sernikożercom. Może będzie to Wasz świąteczny sernik? ;) Czekoladowy spód : 100 g czekolady gorzkiej 115 g masła 2 duże jajka 115 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa serowa : 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego 5 dużych jajek(...)soczystych pomarańczy ) 30 g cukru ( lub więcej, do smaku ) 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) opcjonalnie - skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie : Czekoladowy spód : W garnuszku rozpuścić masło. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną

Opowieści z piekarnika
Wuzetka 149

szklanki wodą; może być również odpowiednio: wódka i woda lub nalewka wiśniowa i woda, w wersji bezalkoholowej: taka sama ilość osłodzonej, mocnej herbaty Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej lub deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Ponadto: około 300 g powideł śliwkowych 200 ml śmietanki kremówki do wykonania rozetek Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)ponczem, posmarować drugą połową powideł. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku, postawić na palnik i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.  Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonym cieście. Wstawić

Opowieści z piekarnika
Brownie z daktylami i kardamonem 142

Ciasto dla wielbicieli czekolady :) Ja aż tak wielką jej amatorką nie jestem, więc i brownie jakoś specjalnie mnie nie urzeka, ale akurat to jadłam ze smakiem; może dlatego, że jest z dodatkiem daktyli, które bardzo lubię i mojego ukochanego kardamonu ;) Brownie to ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. I nie trzeba się martwić o zakalec...bo on tam być powinien(...)należy więc piec za długo, gdyż ciasto za bardzo się wysuszy i straci swoją "zakalcowatość", a to przecież charakterystyczna cecha tego wypieku :) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara ) 115 g masła 3 jajka 150 g suszonych daktyli 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta

Opowieści z piekarnika
Czekoladowe muffiny z owocami 146

sztuk. No bo cóż to jest sztuk 12, skoro rozchodzą się w mgnieniu oka ;). Polecam :). Składniki na około 30 sztuk: 480 g mąki pszennej 30 g kakao 100 czekolady gorzkiej 3 duże jajka 240 g brązowego cukru 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 szklanki maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli(...)szklanki owoców * Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przestudzić ( ma pozostać płynna ). W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę i kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane lekko jajka, olej, maślankę oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę. Mokre składniki wlać

Opowieści z piekarnika
Migdałowa szachownica 808

mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropel sztucznego aromatu migdałowego Polewa czekoladowa: 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół na pół  150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny(...)być gruba, chodzi tylko o lekkie wyrównanie kremem i "zatkanie" nim dziurek w cieście, aby polewa w nie nie wsiąkała ). Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie

Opowieści z piekarnika
King - ciasto bez pieczenia 161

granulowanego! 400 g masła, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 510 g masy krówki, dodatkowo na polewę : 100 g orzeszków ziemnych, 50 g orzechów laskowych, 200 g gorzkiej czekolady, 1/3 szklanki mleka. Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji(...)Wstawiamy do lodówki na 5 minut. W tym czasie rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną warstwę herbatników, a na nią pozostałą masę mleczną. Bezpośrednio na tę ostatnią wykładamy

Lena Gotuje
Ciasto francuskie z czekoladą 431

Widziałam je już mnóstwo razy i w końcu zdecydowałam się zrobić. Bardzo łatwe w wykonaniu, wygląda równie efektownie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, tabliczka czekolady - u mnie z bakaliami, jajko Przygotowanie: Na środek ciasta francuskiego wykładamy całą czekoladę.  Nacinamy ciasto na ok 2 cm pod kątem do czekolady z obu stron.  Zawijamy górę i kolejno kawałki ciasta francuskiego

Lena Gotuje
Kubuś bez pieczenia 110

Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180 g 900 ml soku typu Kubuś marchewkowo - bananowego 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 duże śmietany 30% 3 śnieżki 1/4 szklanki cukru pudru 80 g startej gorzkiej czekolady(...)pieczenia wykładamy pierwsza warstwę biszkoptów, następnie wykładamy masę Kubusiowa i drugą warstwę biszkoptów. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śnieżkami. Wykładamy na biszkopty. Posypujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki na min. 12 godzin

Lena Gotuje
Cupcake z czekoladą 124

Pyszne małe muffinki z czekoladą. Świetnie smakują z kawą piernikową ! Składniki: (na około 30 sztuk): 1 1/4 szklanka mąki, 200 ml mleka, 150 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej (opcjonalnie 2 łyżeczki kakao) Przygotowanie: Czekoladę siekamy na małe cząstki. Masło rozpuszczamy i studzimy. Suche składniki mieszamy razem i łączymy

Lena Gotuje
morele z gorzką czekoladą w szynce długo dojrzewającej 156

postanowiłam dodać przepis, który przysłowiowo dzieli ludzi. Nie każdemu będzie ta przystawka smakować. Jednak jej smak jest bardzo ciekawy i warty spróbowania. Dla mniej odważnych polecam proste morele z czekoladą.Szynki może być jej mniej niż na zdjęciu niżej. Niestety ja dałam jej odrobinkę za dużo. Ciężko określić proporcje wiec napisze tylko w jakich ilościach je mieszać. morele, czekolada gorzka(...)szynka długo dojrzewająca w cienkich plasterkach, dodatkowo wykałaczki, folia aluminiowa Morele należy przekroić na pół i wyjąć pestki. W miejsce pestek wsypać startą czekoladę tak aby wypełniła cale wgłębienie. Plasterki szynki należy przekroić na pół wzdłuż i ewentualnie w poprzek jeśli są bardzo długie i zawinąć nimi morele. Piec owinięte w folie na grillu  około 4-5 minut. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Ciasto z malinami i kremem z nutelli 158

urodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom.  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka(...)jajecznej i mieszamy całość delikatnie  za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut.  Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę.  Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy

Delusional Trine
Lody bananowe 189

lubiących banany. Pożeraczy lodów. Pogoda choć nie rozpieszcza zróbmy sobie małą przerwę na lody bananowe. Nie za słodkie, z dodatkiem kawy bardziej wyraziste. Ja osobiscie dodałam jeszcze pokruszoną czekoladę. Składniki : 4 banany - dojrzałe - żółtawe z brązowymi plamkami takie najlepsze. 1/3 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier brązowy - opcjonalnie czekolada - według uznania. Przygotowanie : Banany obieramy układamy na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia(...)masę od czasu do czasu przerywając i mieszamy łyżką by zdjąć banany ze ścianek naczynia. Jesli banany są mało słodkie - dyspujemy cukru opcjonalnie. Ja na sam koniec dodałam pokruszoną czekoladę i wymieszałam gotową masę już w pojemniku, który następnie zamrażałam. Lody będąc dłuższy czas w zamrażarce twardnieją, wiec lepiej je wyjac na jakiś czas przed podaniem

Garnkowe fanaberie
Tarta biszkoptowa z owocami 134

Sezon jagodowy już dobiega końca, ale zdążyłam jeszcze przygotować pyszną tartę biszkoptową z masą z bitej śmietany połączonej z białą czekoladą i z borówkami amerykańskimi. Kilka tygodni wcześniej upiekłam taką samą tartę z malinami. Owoce mogą być dowolne, w zależności co akurat jest dostępne. Tarta jest lekka, puszysta, szybka do przygotowania. Polecam! Tarta biszkoptowa z owocami Składniki na formę 28cm(...)biszkopt: 3 jajka 120g drobnego cukru do wypieków pół szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na krem: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 150g białej czekolady Dodatkowo: świeże owoce sezonowe: maliny, jagody, jeżyny Wykonanie: Biszkopt: żółtka oddzielmy od białek i ucieramy z połową cukru na jasny, puszysty krem. Pod koniec dodajemy wodę i miksujemy do połączenia

Smak mojej kuchni
Jagodowo czekoladowy sernik 330

masła masa serowa: 1 kg sera twarogowego półtłustego 1 szklanka śmietany 36 % 1/2 szklanki jogurtu greckiego 4 jajka wielkość M 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy pozostałe: 100 g czekolady gorzkiej 30 dkg jagód 1 łyżka budyniu śmietankowego polewa jagodowa: 1/2 galaretki jagodowej 1 szklanka jagód Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski i dodaję roztopione masło ciepłe i mieszam(...)jajka i dalej mieszam, na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam długo żeby się nie napowietrzyła. Dziele ją na trzy części. Do pozostałej śmietany kremówki 125 ml dodaję połamaną czekoladę gorzką i podgrzewam ale nie gotuję. Chwilę odstawiam i mieszam aż czekolada się rozpuści. Jak przestygnie dodaję do jednej części sera. Jagody miksuję blenderem i dodaję z łyżką budyniu

wesoła kuchnia
Ciasto a’la malinowa chmurka 501

kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36%  250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru + gorzka czekolada  Wszystkie składniki umieść w misie miksera (oprócz czekolady). Ubijaj, aż do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj wierzch. Na koniec posyp je startą czekoladą. Gotowe ciasto

365 dni dookoła kuchni