czekolada - 27946 przepisów (strona:557/1864)

Słodkie środy - Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek 169

Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny jasny krem czekoladowy  do babeczek? Polecam wersję cytrynową na białej czekoladzie z dodatkiem śmietanki. Przepis ten dostałam od znajomej z pracy i po małej modyfikacji okazał się dla nas idealny. Gorącym kremem uzupełniamy kruche babeczki, dekorujemy mrożonymi malinami i odstawiamy do zastygnięcia. Całość posmakuje niejednemu krytykowi słodkości.  Krem czekoladowo cytrynowy do babeczek SKŁADNIKI(...)śmietany 30-36% 300 g białej czekolady  115 g masła sok z jednej cytryny otarta skórka z 1/4 cytryny  do podania: mrożone owoce np maliny kruche babeczki do napełnienia PRZYGOTOWANIE : Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sok z jednej cytryny oraz pokrojoną dość drobno białą czekoladę i masło. Rondelek ustawami na małym ogniu i mieszając rozpuszczamy wszystko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE – idealne na Karnawał! 199

ustach … delikatne …. i mega słodkie! Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie! Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega uczta! SKŁADNIKI: * mąka – 110 g * kakao – 15 g * cukier – 40 g * soda – 1 płaska(...)łyżeczka * ser biały półtłusty – 130 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18%60 g * olej do smażenia DODATKOWO: * czekolada – ok. 100 g * masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości

Ostra na Słodko
Czekoladowy pudding z tapioki 187

linie bądź nie tolerują glutenu.  Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki gorzkiego kakao wiśnie do dekoracji ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli(...)wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wsypać gorzkie kakao. Całość szybko wymieszać (czekolada musi się rozpuścić). Przygotowany pudding przełożyć do pucharków i udekorować wiśniami*. Najlepiej smakuje podany na ciepło.  * wiśnie rozmroziłam na patelni wraz

Ugotować
Czekoladowy pudding z tapioki 187

linie bądź nie tolerują glutenu.  Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki gorzkiego kakao wiśnie do dekoracji ewentualnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli(...)wymieszać i gotować na małym ogniu. Co jakiś czas przemieszać, aby tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wsypać gorzkie kakao. Całość szybko wymieszać (czekolada musi się rozpuścić). Przygotowany pudding przełożyć do pucharków i udekorować wiśniami*. Najlepiej smakuje podany na ciepło.  * wiśnie rozmroziłam na patelni wraz

Ugotować
Czekoladowe ciastka z fasoli 215

jedne z ciastek które uwielbiam robić, zawsze się udają! Z kawałkami czekolady i bakaliami, u mnie najczęściej z suszonymi morelami ;)   Składniki: puszka czarnej fasoli 30g fruktozy 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao   Dodatki (opcjonalnie): bakalie – do wyboru orzechy, suszone owoce wg. gustu 1/2 czekolady gorzkiej 70%   Przygotowanie: Składniki (oprócz(...)dodatków) wrzucić do miski i zblendować. Gdy masa będzie gładka dodać pokrojone na kawałki bakalie i czekoladę, zostawić do zgęstnienia – około 1 godzinę. Gdy masa zgęstnieje nakładać łyżką na formę wyłożoną papierem, formując ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 180ºC przez 15min, z termoobiegiem. I już, to takie proste! Każdemu się uda :) A ile przyjemności z zajadania ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto Maxi King bez pieczenia 814

szklanki mleka,  350g masła,  300g mleka w proszku,  2 czubate łyżki cukru waniliowego,  400g herbatników,  puszka masy krówkowej (400g) użyłam Helio,   100g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki mleka,  150g orzeszków ziemnych w miodzie. Wykonanie Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko(...)połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły. Źródło

Z miłości do słodkości
Gorąca biała czekolada z piankami 134

Gęsta, słodka, z mięciutkimi, rozpływającymi piankami.  Kiedy za oknem zimno czy plucha kubek gorącej czekolady i dobra książka to jedyne sensowne rozwiązanie. SKŁADNIKI: (na dwa kubki) tabliczka (100g) białej czekolady 400ml mleka 3,2% szczypta białego pieprzu pianki marshmallow PRZYGOTOWANIE: W garnuszku podgrzewamy mleko z szczyptą białego pieprzu. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w gorącym mleku. Zagotowujemy i gotujemy

Pyry na Gaz
Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach 208

ręku takie miśka, to aż żal zjadać :) Misie są zrobione z ciasta półkruchego, bardzo delikatne i chrupiące, z wyczuwalnym aromatem migdałowym. Trzymają w łapkach własną kostkę czekolady. Jeśli używacie dużych kostek należy przekroić je na dwie mniejsze, by mieściły się na brzuszkach misiów. Polecam!     Składniki: (na ok. 45-50 sztuk)   Ciasto półkruche: 100 g masła(...)mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego   Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady   Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche kryształowe gwiazdki 157

Najzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła. Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową. 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder(...)kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
Piernik ze śliwkami i marcepanem 170

jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku masie. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę kremówkę doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Polać polewą ciasto. Włożyć

Moja Galeria Smaku
Orzechowy sernik na pierniku 232

jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g orzechów włoskich POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 25g masła 50g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawami i połączyć. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min. Przygotować polewę umieszczając połączony cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Pierniki i pierniczki , Serniki pieczone Tagged: czekolada , miód , orzechy włoskie , twaróg

https:KKuchniaMniam
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 141

pytał o jeszcze. Padły nawet zamówienia na kolejne Przepisem dzielę się i z Wami, gdyż obok takich smakołyków nie można przejść obojętnie. Składniki na ok. 40 sztuk: 340 g czekolady gorzkiej 225 g masła 3 jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego(...)orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych, zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy

Made By Mom And Son
Cytrynowe kruche ciasteczka- reniferki 169

niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g masła żółtko 75g cukru pudru (najlepiej z erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła i układamy(...)przez około 12- 13 minut, aż się zarumienią. Ciasteczka wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasteczka ostygną możemy przystąpić do dekorowania.  Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru pudru). Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają

Moja Micha
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 156

nawet każdy, kto nawet nie posiada zdolności plastycznych, sobie z nimi poradzi. Choinki możemy nabić na patyczki i podawać w formie popularnych cake popsów , dodatkowo możemy je również polać czekoladą przed przystąpieniem do lukrowania. Tutaj już wszystko zależy od Waszej pomysłowości i inwencji! ;) * SKŁADNIKI na 8 choinek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 100 g gorzkiej(...)czekolady (min. 70% kakao) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj

Food Square
Muffinki piernikowe 203

Dziś pyszne muffinki piernikowe z nadzieniem z domowego dżemu i polewą z mlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek, piekłam je w papilotkach tulipanach – można je zrobić samodzielnie z kwadratów papieru do pieczenia. Składniki: 300 g mąki 50 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g miodu 150 g masła(...)jajka + dżem i mleczna czekolada Masło rozpuszczamy razem z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Suche składniki mieszamy razem w misce.   Kiedy masło nie jest już gorące dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozkładamy do papilotek, pieczemy około 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W przestudzonych babeczkach wycinamy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania