Kawowo - czekoladowe muffinki 260Lubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki gorącej kawy, szklanka cukru(...)właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe: 200g śmietanki 30%, 200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Przestudzić i udekorować muffinki. Źródło: Bee sweet W akcji ze mną brały udział
Z miłości do słodkości
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 308poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest to świetna i o wiele zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków z mąki pszennej, którą fasola bardzo dobrze zastępuje. Na tyle dobrze, że u domowników, ciacho wzbudziło zaskoczenie(...)tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki 85g banana 3 jajka 15g kakao- 3 łyżki 80g miodu- 3 łyżki 40g gorzkiej czekolady- u mnie 70% 40g orzeszków ziemnych sól cynamon 1 łyżeczka sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę Fasolę opłukać i odsączyć Żółtka
peanutbuttermonster
Espresso cupcakes 170części zrezygnować ze swoich ulubionych dań. Babeczki na które podaję przepis robiłam ponad tydzień temu. Są wspaniałe. Zrobiłam podwójną ilość i rozeszły się w szybkim tempie. Połączenie czekolady z kawą daje niesamowity smakowo efekt.Przepis od Dorotus76 Składniki: 125 g ( kostka) miękkiego masła 125 g cukru 2 duże jajka 125 g mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy espresso (proszku) 1 tabliczka czekolady 2 łyżki mleka Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku i ponownie zmiksować. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Dodać dwie łyżki mleka. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitego
Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowa babka z malinami 192Zdjęcia nie wyszły najlepiej bo się śpieszyłam, ale zapewniam was, że babka jest warta grzechu ;-) Wspaniałe połączenie czekolady I malin. Coś na długie jesienne wieczory :) Na czekoladową babkę z malinami przepis wzięłam z Tej strony. Składniki: 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100 g czekolady gorzkiej roztopionej 1 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao ½ szklanki mleka 25 dag mrożonych lub świeżych malin Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku nie przerywając ucierania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao
Na słodko lub wytrawnie
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą 218Ostatnio mam fazę czekolady.. Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i teraz skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach 4 jajka 1 łyżeczka kakao 100 g cukru 100 g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej szczypta soli Sposób wykonania: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Rozpuszczone i schłodzone masło
Na słodko lub wytrawnie
B... (fit) brownie z czerwonej fasoli! 320czyściutka, w nienaruszonym stanie! No, oprócz mojej twarzy, na której znalazła się zblendowana fasola ;p zapraszam! Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 duży dojrzały banan 1/3 tabliczki czekolady (u mnie 70%) 2 łyżki kakao 3 i 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki migdałów* 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli(...)warto też dodać kilka daktyli jak rodzynki czy suszona śliwka Przygotowanie : Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Fasolę odsączamy i płuczemy w zimnej wodzie. Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz czekolady i migdałów . Blendujemy wszystko bardzo dokładnie na jednolitą masę. Migdały i czekoladę siekamy, dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem. (ja użyłam okrągłej formy do tarty, ale jeśli
Kitchens Alphabet
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 271włączonym termoobiegiem. Piec 20 min. Wyjąć, odstawić na blaszce do całkowitego wystygnięcia. W analogiczny sposób przygotować drugą blaszkę z makaronikami. Krem truflowy: 150 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka wiśniówki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla lub miski. Śmietanę wlać do drugiego rondelka i zagotować. Gorącą śmietaną zalać czekoladę. Zostawić na chwilę, a następnie
maniapieczenia
Ciasto "Snickers" Bez Pieczenia 1443masła orzechowego Karmel: 2 łyżki miodu 4 łyżek cukru płaska łyżeczka margaryny odrobina sody 200 g masła orzechowego ok. 60 g orzeszków ziemnych (do karmelu) Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 100 g orzeszków ziemnych (do posypania wierzchu) Ciasto "Snickers" bez pieczenia - Sposób przygotowania : Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy pergaminem. Wykładamy pierwszą warstwę(...)następnie układamy kolejną warstwę herbatników i pozostały krem budyniowy. Wszystko przykrywamy herbatnikami. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy drobno połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia i otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy ciasto i posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi. Moje posty
Słodka Strona
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1901galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance(...)jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać odrobinę ekstraktu lub aromatu cytrynowego, wymieszać. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować posypką. Ciasto przed krojeniem schłodzić przez
Ze smakiem i z pasją
Czekoladowo -korzenne muffiny ze sliwką 206niespodzianką w środku. Piernikowy aromat z pewnością przypomni nam świąteczne dni :) Mocno czekoladowe , wilgotne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych . A dodatek śliwki tylko wzbogaca smak . Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła 4 czubate łyżeczki powideł śliwkowych pół szklanki kakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18 połówek śliwek ( u mnie mrożone ) Wykonanie : Czekoladę rozpuścić razem z masłem , odlać z tego 1/3 szklanki na polewę. Do pozostałej czekolady dodać kakao , powidła i przyprawę piernikową.Całość lekko przestudzić. Jajka ubić z cukrem , dodać masę czekoladową . Dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą na przemian z jogurtem
Malinowa Kawiarenka
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 245cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni
Zofiana
Domowe czekoladki Toffifee 366rzeczywiście smakiem bardzo przypominały kupne toffifee;)) Składniki: 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 100ml śmietanki 30% + 1 łyżka, 50g orzechów laskowych (użyłam Helio) , 80g mlecznej czekolady. Wykonanie Masło, cukier i 100ml śmietanki zagotować i, stale mieszając, gotować na małym ogniu około 30-35 minut. Należy bardzo uważać, by masa się nie przypaliła! Następnie od razu(...)masę przekładać do foremek na czekoladki, mniej więcej do połowy wysokości. W każdej czekoladce zanurzyć po jednym całym orzechu laskowym. Ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z łyżką śmietanki 30% stopić na parze. Czekoladą zalać wierzch czekoladek. Schładzać kilka godzin. Źródło: Kawa cynamonem pachnąca
Z miłości do słodkości
Muffiny z borówkami i czekoladą 193czerwcowy weekend, kiedy mnóstwo w lasach borówek :) A komu daleko do lasu,zawsze można je nabyć, od tych, którzy do lasów mają bliżej:) Muffiny z borówkami i czekoladą Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka borówek 1 1/4 szklanki mleka cukier waniliowy 6 kostek gorzkiej czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrami. Powoli dodajemy po jednym całym jajku. Ucieramy na jednolitą masę. Powoli dodajemy na zmianę składniki suche i mleko. Do tak przygotowanej masy dodajemy posiekaną czekoladę i borówki. Mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do foremek na muffiny i pieczemy 25-30 minut, aż będą złote, w 180 stopniach. Gotowe można posypać cukrem pudrem
Lawendowe Niebo
Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta 211bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki 30 dkg masła 4 żółtka 4 łyżki brązowego cukru szczypta soli 2 pomarańcze 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję(...)pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry
Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa krówka z granatem 253Boski duet...granat i czekolada:) Nie czekaj...zrób!!! Składniki; puszka mleka skondensowanego, 500 g czekolady u nas gorzkiej ale możecie użyć też mleczną, 1 granat Wykonanie; Czekoladę z mlekiem skondensowanym podgrzewamy do rozpuszczenia. Część owoców granatu mieszamy z masą czekoladową.Wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Pozostały granat wysypujemy na wierzch. Wkładamy do lodówki i po 2 godzinach możemy już
Anioły w kuchni