cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła 4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki(...)wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem przygotowujemy ganach. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy ją w misce razem ze śmietaną. Podgrzewamy w kąpieli wodnej aż do stopienia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Lekko przestygniętą masę wylewamy na sernik
Przysmaki Karolkiskrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat(...)zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej 1 pełna łyżeczka cynamonu (do smaku) 60 g sparzonych rodzynek 4 łyżki jagód goi 200 g posiekanej czekolady (u mnie jedna z orzechami, druga z wiórkami kokosowymi) 2 duże jabłka (obrane i starte na tarce o grubych oczkach) Jajka wbijamy do misy, ubijamy mikserem wraz
Rozpustne gotowanieszklanka amarantusa ekspandowanego · 1/3 szklanki spudrowanego ksylitolu* · 100 gramów czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) · szczypta soli Przygotuj: miskę deskę/blazkę pokrytą papierem do pieczenia W tym przepisie (jak w każdym prawie;)) ważne jest(...)Formujemy kuleczki o średnicy ok. centymetra i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. W kąpieli wodnej (miska nad gotującą się wodą, która nie dotyka dna tej miski), rozpuszczamy czekoladę – można też w mikrofali. Dokładnie mieszamy, a następnie maczamy kuleczki w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia (kilkanaście minut w lodówce). Smacznego! *Można zastąpić białym cukrem, wówczas dodajemy
Bazując na smakuKorzystam w pełni z sezony dyniowego i oto następna propozycja znaleziona tutaj . Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi puree dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni. Z "prawdziwym" chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej(...)mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki (opcjonalnie można odjąć płaską łyżkę mąki i zamienić ją na 1 łyżkę kakao-piernik będzie ciemniejszy) powidła śliwkowe 100 g czekolady 20-30 ml słodkiej śmietany Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Miód i masło przekładamy do rondelka stawiamy na małym ogniu i topimy często mieszając. Studzimy(...)formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie mieszamy (jeśli czekolada jest za gęsta dolewamy jeszcze odrobinę śmietany) i polewamy ciasto. Piernik wkładamy na chwilę
Rozpustne gotowanieKawałki czekolady połączone z wiśniami i pysznym ciastem- zapraszam na rewelacyjne muffinki! ;-) Smak tych muffinek jest fantastyczny! Mocno czekoladowe ciasto i wiśnie to połączenie, wobec którego nie można przejść obojętnie. Pieczemy? Pieczemy! ;-) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki pszennej - 125 gram roztopionej margaryny do pieczenia - ok. 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego(...)tabliczka czekolady mlecznej - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wypestkowanych wiśni (użyłam wiśni ze słoika) Mikserem ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy są już dobrze ubite, dodaję stopniowo żółtka, cukier i cukier waniliowy. Chwilę mieszam i dodaję roztopioną i ostudzoną margarynę, a następnie kakao, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na samym końcu dodaję połamaną na kawałki czekoladę
Wielopokoleniowosię stało, ale nie robiłam nigdy prawdziwego brownie. Jak już robić to z najlepszego przepisu, z małymi modyfikacjami. W cieście nie znajdziecie ani grama mąki i laktozy (jeśli użyjecie czekolady gorzkiej). Brownie jest idealne - wilgotne, słodkie, gliniaste i niesamowicie czekoladowe! Składniki: 2 banany 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka gorzkiego kakao 125 g gorzkiej czekolady(...)roztopionej 1/2 szklanki miodu 1/2 łyżeczki sody Banany zmiksować na gładkie puree. Dodać jajka, mleko, aromat, kakao, miód i czekoladę. Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 28x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Chocolate Muffin BlogZdrowa, dietetyczna (no prawie ;) ), śniadaniowa wersja serniczka Bounty. Kokos i czekolada to najlepsze połączenie smakowe na świecie. Do przepisu wykorzystałam resztkę śmietanki kokosowej z kremowego sernika kokosowego . takie śniadanko jest bardzo odżywcze, sycące i nieprzyzwoicie smaczne :) Składniki: 4 łyżki twarożku 1 łyżeczka śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórków kokosowych 1 kostka gorzkiej czekolady Twarożek(...)zmiksować z wiórkami, jogurtem i mlekiem kokosowym. Przełożyć do miseczki i polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby: z domowej masy cukrowej i czekolady lub z białego lukru (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy według przepisu(...)krople na papier do pieczenia, kiedy lukier wyschnie dodajemy czarne źrenice z rozpuszczonej kuwertury czekoladowej. Tak samo można przygotować kły dla nietoperzy. Z gotowej polewy czekoladowej robimy skrzydełka. Rozpuszczamy czekoladę i wyciskamy na papier do pieczenia malując skrzydełka (można zrobić sobie szablon i podłożyć pod papier). Skrzydełka nie mogą być zbyt duże, bo nie będą chciały się trzymać na babeczkach
Ciastkozercyłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 jajko dropsy czekoladowe + 1/2 tabliczki czekolady, 100 ml śmietany kremówki, jogurt, owoce Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy(...)ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyBABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI (POMYSŁ PREZENTU NA "DZIEŃ CHŁOPAKA") Dziś na Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :) Bardzo intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli, mascarpone i śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski(...)jajka (rozm. L) 150 g masła 0,75 szklanki gęstej śmietany 12 % (ok. 180 g) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej, lub mieszanej) KREM: 300 ml śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce) 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce) 5 pełnych łyżek Nutelli
Słodko-Słony Świat Ilonyprzeciwnym razie mus będzie trochę za kwaśny. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 duże jajko 1 szklanka mąki (z małą górką) 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Mus śliwkowo-migdałowy: 700 g śliwek (dojrzałych!) 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki migdałów w płatkach 500 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki(...)szklanki ciemnego kakao 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: likier amaretto do nasączenia ciasta Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i krótko zmiksować
Oryginalny smakprzygotowałam na naszą imprezę urodzinową. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, doskonałe do zrobienia razem z dziećmi. Kokos możecie zastąpić posiekanymi orzechami. Potrzebne nam (na ok.22 trufle): - 300 g gorzkiej czekolady - 300 ml chudego mleka - 250 g mleka w proszku - opakowanie wiórek kokosowych Przygotowanie: Czekoladę połamać na drobne kawałki i wrzucić do rondelka z mlekiem. Postawić na średnim ogniu(...)podgrzewać mieszając do roztopienia czekolady. Odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Następnie dodać mleko w proszku i 2 łyżki wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę umieścić w lodówce do stężenia. Gdy masa zgęstnieje, rękoma formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schować do lodówki do momentu podania. Trufle utrzymają świeżość około tygodnia jeśli będą przechowywane w lodówce
W poszukiwaniu inspiracjipomysł autorstwa japońskiej blogerki. opublikowała przepis na sernik z zaledwie trzech składników.https://www.youtube.com/watch?v=3ES2ajYQXF8 Składniki: 3 jajka, 120 g białej czekolady 120 g serka śmietankowego. Wykonanie Umyć jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki, aby potem lepiej się ubijały. W rondelku rozpuśćic czekolade w kąpieli wodnej,umieszczając naczynie na garnku z gotującą się(...)wodą. Czekoladę mieszać, do całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Do przestudzonej czekolady dodać serek i wymieszać. Następnie dodać do masy żółtka i dokładnie połączyć.Dadać 1/3 ubitej piany i dokladnie wymieszac ,a następnie dodac reszte ubitej piany ,cały czas mieszając. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wysoką formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i przelać
w mojej kuchniwcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki(...)opakowania serka mascarpone 2 opakowania śmietanki 30% pół szklanki cukru pistacje Wykonanie: Masło roztapiacie w rondelku na wolnym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmujecie z ognia i dodajecie pokruszoną czekoladę. Najłatwiej ją pokruszyć, uderzając opakowaną jeszcze szczelnie tabliczką o podłogę raz czy dwa… Mieszacie, aż czekolada połączy się z masłem i studzicie (na kamiennej lub ceramicznej podłodze albo wstawiając rondel
GRUBY WAŁEK