zaletę, że nie są zmrożone na kość dzięki dodatkowi alkoholu. Robi się je w kilka chwil, a później na kilka godzin do zamrażarki i gotowe. Błyskawiczne lody cappuccino z czekoladą i wódką 4 małe porcje 200 ml śmietany kremówki 36% 3.5 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy cappuccino w proszku 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wódki Ubić śmietanę(...)cukrem, aby była prawie sztywna. Dodać kawę, czekoladę i wódke. Wymieszać. Przygotować 4 foremki do muffinek (u mnie silikonowe). Każdą z nich wyłożyć dużym kawałkiem folii spożywczej, która musi starczyć też na zakrycie lodów od góry. Masę równo rozłożyć pomiędzy foremki, zakryć folią i włożyć do zamrażarki na min. 8 godzin
Posadzone i zjedzoneposiekanych nie zbyt drobno migdałów (ok. 20 g) 15 rodzynek (ok. 15 g) 5 suszonych moreli (ok. 20 g) 3/4 szklanki mleka 2% (ok. 150 g) 3 kostki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) (ok. 20 g) 5 lekko czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 80 g) 1 jajko rozmiar M 3 łyżki lekko podgrzanego, rozpuszczonego oleju kokosowego(...)mniejsze cząstki. Połączyć płatki, siemię, pokrojone suszone owoce, posiekane migdały i cynamon. Zalać lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić na kilka minut, żeby płatki trochę wciągnęły płyn. Roztrzepać jajko, pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Do płatków dodać pozostałe składniki (mąkę, jajko, czekoladę, olej kokosowy). Wymieszać. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i nadać okrągły kształt. Wstawić
Vroblewska-fitlifeporanków, nawet w słoneczną sobotę, ale tak jest dobrze. Przepis: / własny, 1 porcja - około 6 placuszków / 30 g mąki pszennej jajko łyżeczka cukru wanilinowego 10 g masła 30 g czekolady gorzkiej Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku lub w mikrofali, tylko do rozpuszczenia składników - tak, aby nie były gorące. Mąkę, jajko, cukier wanilinowy i masło z czekoladą wymieszać dokładnie
tost z dżememMaluchy uwielbiają te ciasteczka.... mają lekko miękką konsystencję. W robieniu tych ciasteczek pomagał mi mój mały pomocnik i niestety dałam połowę mniej czekolady - chyba domyślacie się dlaczego:-). Przepis z minimalnymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki. Składniki na ok 30 szt. ciasteczek: 120 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajko szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki syropu kokosowego lub waniliowego 100 g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady Wykonanie: UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajko, sól, proszek do pieczenia i syrop kokosowy. Wszystkie składniki miksujemy. Po czym dodajemy mąkę i wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania
IMPRESJA SMAKUpodpowiem - pieczenie zaczynajcie od podwojenia proporcji składników. Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę karmelowym pysznościom, które idealnie współgrają z drobinkami czekolady oraz prażonym słonecznikiem... Polecam. (około 19 sztuk) 85g masła 110g cukru brązowego/trzcinowego 50g cukru białego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)gorzkiej czekolady (drobinek lub posiekanej) 50g pestek słonecznika (łuskanych) Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy
Di gotujeraptem parę godzin wcześniej dosypałam cukru, ale nie miałam nowych lasek wanilii. I jakoś tak mnie wzięło na aromat pomarańczy. Pachniało w całym domu. :) Polewa może być z mlecznej czekolady lub pół na pół, jak kto lubi. Smacznego! Składniki: Babka: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru lub pół na pół(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli aromat pomarańczowy 250 g margaryny min. 80% tłuszczu - rozpuszczonej i przestudzonej 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem na jasną puszystą masę - potroją
Anioszek w kuchniPatrycji , i kusił mnie już dawna. W końcu zabrałam się do rzeczy - przygotowanie granoli to bowiem raptem chwilka. Ta jest wyjątkowa - z rumowymi rodzynkami, słodkim marcepanem i wręcz wytrawną czekoladą, która świetnie tutaj pasuje, przełamując słodycz. Całość wyszła wybornie, i przyznam się Wam w tajemnicy, że dla C. niewiele zostało... Jeśli lubicie marcepan i rodzynki, to jestem pewna(...)łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady (80%) Rodzynki zalać rumem, odstawić. Marcepan pokroić w kosteczkę. Płatki, migdały, słonecznik, sezam, siemię i cynamon dokładnie wymieszać. Syrop połączyć z oliwą, dodać do suchych składników. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzezamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka Wam życzę :-) Do muffinek wypiliśmy po lampce mocno schłodzonego wina Monte Santi Blackberry , które jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru(...)szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem ze skórką. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do składników suchych
kruche babeczkiwody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30% 150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady Na samym początku galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera, białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier puder. Na galaretkę przełożyć ¾ kremu śmietanowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać czekoladą (startą na średnich oczkach). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień (musi mocno się schłodzić). Rozpuszczanie galaretki Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przeciąć na pół, posmarować dżemem, ułożyć połówki
UgotowaćSłodki czekoladowy krem idealny do pieczywa, tortów czy wyjadania łyżeczką! Najlepszy przyjaciel kobiety! SKŁADNIKI: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Mleko ubić i nie przerywając miksowania dokładnie połączyć z czekoladą. Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć
Pyry na GazReese's to legendarne czekoladki rodem z USA. Nadziane są masłem orzechowym, a z wierzchu oblane obficie mleczną czekoladą... brzmi pysznie prawda? Niestety takie smakołyki nie należą do najzdrowszych. Stworzenie zdrowej wersji, o obniżonej kaloryczności może stanowić spore wyzwanie :) Do naszej masy używamy batatów, czyli słodkich ziemniaków, które można znaleźć np. w Lidlu :) Uwaga! Pralinki(...)batatów 1 łyżka masła orzechowego 100 % orzeszków 30 g oleju kokosowego 30 g odżywki białkowej karmelowej,waniliowej 30 g mąki kokosowej lub troszkę więcej 50 g gorzkiej czekolady 80 % kakao 1 ły żeczk a aro matu karmelowego Walden Farms Batata obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować 20 minut, do miękkości. Zmiksować na gładkie puree. Wystudzić. Dodać pozostałe
Chocolate Muffin BlogTartaletki dla czekoladomaniaków. Czekoladowo-kakaowy spód, domowy dżem i bita śmietana, to bomba kaloryczne. Z tych proporcji wychodzą 2 tartaletki o średnicy 7-8 cm. 100 gram gorzkiej czekolady 100 gram kakaowych herbatników 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki domowego dżemu wiśniowego 1 łyżka cukru pudru Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do rondelka. Postawić na gazie i rozpuścić(...)czasie pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Można użyć jakiejś maszynki do rozdrabniania. Dodać herbatniki do czekolady i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć masą tartaletki. Poczekać aż chwilę przestygnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia (minimum 1/2 godziny). Śmietankę przelać do naczynia w którym będzie ubijana i włożyć do lodówki. Włożyć tam też ubijaczkę. Gdy spody będą zastygnięte ubić śmietankę. Do ubitej
Czerwony Gupikkrem. Jego konsystencja zależy od ilości dodanej śmietanki. Może być podawany na zimno lub ciepło. Niezwykle słodki. 50 gram czekolady (1/2 tabliczki) 1/2 pomarańczy 3 łyżki śmietanki 18% lub 30% Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka. Dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na cząstki i przetrzeć blenderem. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dokładnie wymieszać i doprowadzić prawie
Czerwony Gupikoleju 180 gram jogurtu naturalnego 300 gram mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3 cukinie 60 gram kakao 60 gram gorzkiej czekolady Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukinię obrać, wydrążyć pestki i zetrzeć pozostałą część na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekać na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160C. Masło(...)olej ciągle miksując. Następnie dodawać partiami cukier i ubić. Dodać pojedynczo jajka i je zmiksować. Ciągle ubijając dodawać naprzemiennie jogurt i mąkę. Na koniec wmiksować kakao. Do masy dodać czekoladę i cukinię i wymieszać masę łopatką ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160C około godzinę, do suchego patyczka. Lekko ostudzić
Czerwony Gupikudekorowana owocami. W moi przypadku są to porzeczki, ale mogą to być również borówki, maliny, truskawki czy brzoskwinie. Proporcje na formę do tarty o średnicy 23cm. 150 gram czekolady 1 łyżka masła 150 gram herbatników typu Petit Beurre 200 ml śmietanki 30% 250 gram serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru porzeczki Herbatniki rozkruszyć na mąkę lub drobne kawałki. W rondlu(...)rozpuścić białą czekoladę, można dodać 1 łyżkę mleka przed podgrzaniem. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło. Wymieszać z herbatnikami. Formę wyłożyć papierem dopieczenia, wyłożyć masę na formę i wykleić nią całe dno. Pozostawić do ostygnięcia. Jeżeli masa jest bardzo sypka (zależy od rodzaju użytych herbatników) można pokryć powierzchnię plasterkami masła i zapiec w piekarniku rozgrzewającym się do 150C. Wystarczy 5 minut
Czerwony Gupik