czekolada - 27946 przepisów (strona:549/1864)

Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis 157

wilgotne brownie. Natomiast "wisienką" na torcie jest tu mus śliwkowy, który dodaje wyrazistości temu wypiekowi. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki na spód: 2 tabliczki czekolady gorzkiej 200 gram masła (kostka) 3 jajka 200 gram cukru pudru 120 gram mąki (pół na pół żytniej razowej i pszennej) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej własnej roboty) Przepyszny(...)mielonego w kubełku puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka Mus na wierzch: 10 śliwek 2 łyżki cukru brązowego Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Wykonanie: Połamaną czekoladę i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy powoli lekko przestudzoną czekoladę do jajek ciągle miksując. Na końcu łączymy z mąką i wylewamy

Pyza i Surówka
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 152

zbite, jak klasyczne brownie, ale jest wilgotne w środku, mocno czekoladowe i wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): 190 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku(...)mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 banan (pokrojony w plastry) Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy, następnie wymieszać ją razem z mąką migdałową, proszkiem

Domowa Cookierenka Agi
Tarta ananasowa 213

kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny woda lub: 500 g ananasa z puszki razem z syropem 1 łyżeczka(...)może mieć kawałki owoców, zestawiamy garnek z gazu, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do wystudzenia. Krem składa się z dwóch składników i jest bajecznie prosty w przygotowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli pomimo mieszania jest gęsta i dalej ma grudki dodajemy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do serka mascarpone i miksujemy całość

Ciastkozercy
Muffinki z nadzieniem czekoladowym 111

Muffinki z nadzieniem czekoladowym są smaczne i zdrowe ,nie zawierają spulchniaczy. Na drugi dzie ń nadal świetnie smakują, są wilgotne,nie za słodkie,idealne. Składniki:   cała tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g miękkiego masła 2 jajka 80 g cukru 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka Przygotowanie(...)grubej tarce ścieramy tabliczkę czekolady. Nie przejmujcie się większymi kawałkami, takie czekoladowe grudki nadadzą muffinom charakteru. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko, po czym dodajemy mleko, dwa jajka i masło. Wszystko miksujemy, a na sam koniec dorzucamy startą czekoladę – całość delikatnie mieszamy. Rozlewamy do blaszek z papilotkami

Smaczne Potrawy
Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 148

Czekoladowy fondant, czasami nazywany czekoladowym wulkanem, jest niesamowitym zakończeniem każdego obiadu. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Na 6 porcji: 150g masła, plus odrobina do posmarowania kokilek kakao 150g gorzkiej czekolady 3 jajka 3 żółtka 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Dobrze posmarować foremki i dokładnie wysypać kakao. Masło rozpuścić z czekoladą w misce umieszczonej(...)garnkiem lekko gotującej się wody. Gdy się rozpuszczą, zdjąć z ognia i trzymać w cieple. Mikserem ubić jajka i żółtka z cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek. Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka

Smaki Przyprawy i Kolory
MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM 520

byłabym sobą, gdybym przepisu nie zmieniła po swojemu ;) Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożony obłędnym waniliowym kremem ( podobnym do tego co w serowym cappuccino ) wręcz rozpływa się w ustach! Dodatek czekolady i prażonego kokosu na wierzchu, to taka kropka nad I, która sprawia, że moja mleczna kanapka nabiera iście królewskiego charakteru. Polecam! SKŁADNIKI: ( 22×28 ) BISZKOPT : * jajko(...)MASA WANILIOWA: * mleko – 0,5 szkl * cukier – 0,5 szkl * masło – 250 g * cukier wanilinowy – 1 op * mleko w proszku – 2 szkl DODATKOWO: * kokos * czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Do ubity dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem

Ostra na Słodko
Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji 452

łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa: 60 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej czekolady  wiórki kokosowe do oprószenia (ok. 2 łyżki) Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne(...)stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut do zezłocenia wierzchu. Gdy ciasto całkowicie ostygnie (najlepiej na drugi dzień) możemy przygotować polewę: Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy. Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Strużkami czekolady polewamy ciasto i od razu oprószamy wiórkami kokosowymi.      Moje posty

Słodka Strona
Owsianka czekoladowa 165

Prosto i szybko, czyli owsianka czekoladowa w słoiku po kremie ciasteczkowym. Zaczynamy.    owsianka z kakao, podana z czekoladą Przepis: własny / 1 porcja / 50 g płatków owsianych 300 ml mleka i wody w dowolnych proporcjach łyżka kakao opcjonalnie: czubata łyżeczka cukru trzcinowego, czekolada na wierzch Mleko z wodą i kakao zagotować. Dodać płatki owsiane, zmniejszyć moc palnika (ogień(...)najmniejszy i gotować 10-15 minut pod przykryciem, okazjonalnie mieszając. Przełożyć do naczynka, dosłodzić i posypać czekoladą. Wymieszać i zajadać. Smacznego!  muzycznie. ' Here comes the rain again Falling from the stars Drenched in my pain again Becoming who we are As my memory rests But never forgets what I lost Wake me up when september ends

tost z dżemem
Sernik waniliowy z musem czekoladowym i likierem kawowym 179

masę. Wyrównać. Piec 60 minut, aż masą się zetnie, a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć i wystudzić. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Mus: 400 ml śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 80 ml likieru kawowego Bailey's 3 łyżki cukru pudru Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Wymieszać na gładki sos, gdy czekolada się rozpuści. Schłodzić

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe muffiny z karmelem 251

szklanki cukru 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 0,5 szklanki oleju 3 łyżki jogurtu + 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Składniki na domowy karmel: 3 łyżki cukru 50 ml wody 6 łyżek śmietanki kremówki 1 łyżka masła Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy(...)lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy olej, jogurt i przesiane suche składniki, mieszamy lekko, a potem miksujemy na gładką masę. Jeśli zaczniemy miksować od razu w całej kuchni będziemy mieć mąkę. Do gotowej masy dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy

Ciastkozercy
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami 251

łyżki śmietany KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25g czekolady gorzkiej 2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce(...)zagotowania. Następnie odcisnąć wiórki na sitku, a mleko przelać z powrotem do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, odlanym mlekiem i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Czekoladę posiekać i wyłożyć na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta

https:KKuchniaMniam
Tort śliwkowy piętrowy 178

krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta łyżka cukru 1 opakowanie śmietan-fix 120 g gorzkiej czekolady 2 małe kieliszki wódki (jeżeli robicie dla dzieci, to można pominąć) WYKONANIE Biszkopt 1: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)jednym pojemniku będzie sok śliwkowy, zaś w drugim wymieszane śliwki. Do obu dodać kieliszek wódki. Dodatkowo jeżeli śliwki są zbyt kwaśne, to dodać cukru i dobrze wymieszać.   Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan

Passions hobbies life
Ciasto przekładane kremem nutellą 197

jajka 80 g. cukru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 380 g. mąki 3-4 łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko, kakao(...)następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie delikatnie grzać, a nie gotować. Czekoladę mleczną

Smaczne Potrawy
Muffiny z borówkami i czekoladą 221

Długo mnie tutaj nie było. Pochłonęła mnie przeprowadzka w końcu do swojego własnego M. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszne muffiny z borówkami i gorzką czekoladą. Można użyć też innych owoców np. malin, jagód czy co tam tylko macie pod ręką. Składniki na 20-24 szt. 125 g masła 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g borówek (lub innych owoców) tabliczka czekolady pokrojona w kostkę Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, po rozpuszczeniu dodajemy cukier i cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do masy dodajemy jajka i mleko i dokładnie mieszamy. W miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mokre składniki przelewamy

Ptasia Kuchnia
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 214

makaroników) 125 g mielonych migdałów 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w paście nadzienie: 125 g białej czekolady 10 listków świeżej mięty czekoladowej skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku(...)pieczenia koła tej samej wielkości.  Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.  Piec w 130 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Czekoladę i miętę drobno posiekać. Umieścić w garnuszku razem z pozostałymi składnikami kremu; podgrzewać, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści (nie gotować!). Ostudzić, przełożyć do woreczka cukierniczego. Ostudzone makaroniki przekładać

Pożeraczka, czyli raz adobrze