czekolada - 27946 przepisów (strona:543/1864)

Piernikowo- czekoladowe ciasto z dżemem morelowym 340

Moja rada- ciasto najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm) Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 4 duże jajka 1 i 1/4 szkl cukru 2 i 2/3 szkl mąki pszennej 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Takie składniki jak jajka, olej czy kefir należy wyjąć z lodówki na dwie godziny przed użyciem. Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej , ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona.   Jajka ubić z cukrem do jasności

Nastoletnie Wypiekanie
Likier czekoladowo - piernikowy 270

ozdobić) i oryginalny prezent gotowy:) Ja już swój likier oddałam w prezencie i obdarowany był bardzo zadowolony :) Składniki: 500 g śmietany kremówki (około 1,5 szklanki) 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru* 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100ml białego rumu 200 ml wódki Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy całość na małym(...)ogniu (nie gotujemy!), aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Dodajemy przyprawę do piernika. Następnie całość dokładnie mieszamy trzepaczką aby wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Studzimy do temperatury pokojowej i wlewamy rum oraz wódkę. Mieszamy. Przelewamy do butelek. Likier najpierw jest wodnisty, ale następnego dnia już wyraźnie gęstnieje. *można zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi słodsze smaki

My simple kitchen
Ciasto Maxi King. Wersja druga 173

puszka gotowej masy korówkowej masa mleczna: 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g) 400 mleka w proszku polewa: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 150 g orzeszków ziemnych 1/4 szklanki mleka wykonanie: Mleko ugotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wystudzić. Zmielone orzechy uprażyć na patelni, odstawić. Masło utrzeć(...)pół masy z mlekiem, i kolejną porcję herbatników a nie nie masę korówkową. Na masę korówkową układamy masę mleczną i przykrywamy ostatnią partią herbatników. Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Na koniec dodając orzechy. Nakładamy na ciasto. Tak jak wspomniałam we wstępie proponuję odstawić na kilkanaście godzin, chociaż dobę

Ania i Marcin gotują
SZARLOTKA Z MASCARPONE, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ – bez pieczenia! 878

ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia. Z soczystymi jabłkami, kremem mascarpone, herbatnikami i czekoladą. Połączenie nietypowe, ale za to niesamowicie smaczne. Robi się ją błyskawicznie, no i muszę przyznać, że tak samo błyskawicznie znika! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20×20 ) * twarde, słodkie jabłka(...)waga już obranych ) * orzechy włoskie – 100 g * mascarpone – 500 g * herbatniki – ok. 50 szt * cukier – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 200 g * masło – 1 czubata łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, dodajemy podprażone i posiekane orzechy oraz mascarpone i wszystko razem dokładnie miksujemy Na blasze układamy warstwę herbatników, przykrywamy

Ostra na Słodko
Nalewka czekoladowa na rumie 384

rodziny. I trudno się dziwić, bo ma wyraźny smak, a zarazem jest delikatna w konsystencji. Taka nalewka świetnie się sprawdzi również jako poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI 300 g gorzkiej czekolady 1 l rumu 150 g cukru 100 ml wody WYKONANIE Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym przelać do wysokiego słoika, wlać rum, dobrze wymieszać i odstawić na tydzień(...)ciepłe miejsce. Codziennie poruszać słoikiem, tak aby czekolada dobrze się wymieszała z rumem. Wodę z cukrem zagotować i zostawić do ostudzenia. Masę czekoladową wymieszać z syropem cukrowym i przelać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na dwa miesiące. Im dłużej nasza nalewka będzie leżakować, tym smaczniejsza będzie

Passions hobbies life
Chlebek piernikowy 204

również może zagościć.  forma keksówka 26 cm  Składniki:  5 jajek 180 g cukru 50 g masła 100 g mąki 100 g zmielonych migdałów 150 g posiekanej czekolady szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny szczypta cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika do dekoracji: polewa czekoladowa, prażone posiekane migdały do formy: masło i bułka tarta Przygotowanie: żółtka ucieramy(...)rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianą, dodajemy do utartych żółtek i mieszamy. Dodajemy mąkę, migdały, skórkę z cytryny, cynamon, przyprawę do piernika, czekoladę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszamy na gładką masę i ciastem napełniamy keksówkę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez

Niezły Młynek
Likier Czekoladnica 113

koleżanką jadłyśmy go łyżeczką, aby nie stracić ani kropelki. Idealny polepszacz nastroju i rozweselacz, po którym nie boli głowa! Składniki: • 2 puszki mleka słodzonego • 2 gorzkie czekolady • 3/4 l wódki Wykonanie: • Mleko w puszcze gotować przez półtorej godziny, tak aby było cały czas zanurzone w wodzie. • Po wystudzeniu wymieszać z wódką. • Czekoladę połamać(...)kawałki, umieśćić w miseczce nad gorącą wodą i rozpuścić. • Dodać czekoladę do alkoholu. • Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty. Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni! {jcomments

To co kocham
Tort Mleczna kanapka 179

popularne ciasto, szczególnie wśród młodzieży. Michał od razu bierze dwie porcje i jeszcze niejedną dokładkę. Ciasto jest mokre, nie wymaga nasączania, a śmietana doskonale uzupełnia smak czekolady. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • płatki czekoladowe lub starta czekolada do posypania Polewa czekoladowa • 1 gorzka czekolada • 1/4 szkalnki śmietanki 30% • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanych, zblanszowanych migdałów Wykonanie: Ciasto • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać

To co kocham
Ciasto Kopiec vel Łąka kreta 193

moim cieście nie ma tradyjnego kopca, tylko raczej łąka kreta. Ciasto jest lekkie, kakaowe, o smaku murzynka, z bananami i bitą śmietaną typu straciatella z czekoladą. Składniki: Ciasto kakaowe • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce • 7 bananów Wykonanie: Ciasto kakaowe • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając. Następnie wymieszać z kakao. • Na koniec

To co kocham
Karmelowe tiramisu z czekoladą 143

chce się coś słodkiego, a nic nie widać w zasięgu wzroku. Warunkiem jest jednak posiadanie odpowiednich składników. U mnie w spiżarce zawsze jest zapas gorzkiej czekolady, tak na wszelki wypadek. Tym wypadkiem jest głód cukrowy, który załatwia kilka kostek, ale czasem przydaje się do deserów. To niecodzienne tiramisu jest bardzo sycące(...)dość słodkie. Już małym kawałkiem można się nasycić, ale nie sposób na nim poprzestać. Składniki: • długie biszkopty • 2 czekolady gorzkie • 1/2 szklanki mleka • 250 g serka mascaprone • 1 puszka masy kajmakowej • posiekane migdały do posypania Poncz • 1 szklanka mocnej kawy • amaretto wg uznania Wykonanie: • Czkoladę połamać na kawałki i powoli rozpuścić w gorącym

To co kocham
Sernikobrownie z truskawką 199

oczekiwania 12 godzin Składniki Mus truskawkowy 500 g truskawek (świeże lub mrożone) 3 łyżki cukru 1/2 szt. cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Masa czekoladowa 200 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 200 g masła 200 g cukru (drobnego do wypieków) 100 g mąki pszennej 3 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Masa serowa 500 g sera na sernik(...)Masa czekoladowa Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamaną na kosteczki roztopić w rondelku razem z pokrojonym masłem (nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca). Masę neleży ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić. Jajka razem z cukrem

Wypieki i Rumieńce
Koktajl Inka z bananami, czekoladą i mleczkiem kokosowym 204

pyszny koktajl, który można pić na trzy sposoby: na zimno, na ciepło i w temperaturze pokojowej. Rewelacyjny smak, od którego trudno się oderwać, a dzięki zawartości kawy Inka, bananów, czekolady gorzkiej i mleczka kokosowego, to samo zdrowie. Gorąco polecam Wam ten przepis, bo skradł moje serce :-) SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody 50 g gorzkiej czekolady 7 łyżeczek (15 g) kawy(...)Inka o smaku karmelowym 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 2 banany dodatkowo do dekoracji: odrobina miodu, wiórki kokosowe WYKONANIE Do wysokiego naczynia włożyć gorzką czekoladę, zalać ją gorącą wodą i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie wsypać kawę zbożową Inka i ponownie dobrze wymieszać. Przelać do misy blendera, dodać banany, mleczko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę. Każdą

Passions hobbies life
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #14 Brownie z kokilki lub filiżanki 326

malinowym. Właściwie nie musem, przetarłam przez sito dżem własnej roboty, żeby nie było pestek i wyszedł taki pseudo mus Polecam serdecznie Składniki na 3 kokilki: – 80 g gorzkiej czekolady – 50 g zmielonych migdałów – 30 g masła – 1 jajko – 1 żółtko – 30 g drobnego cukru – odrobinę masła do wysmarowania foremek i kakao(...)oprószenia Na początku szykujemy kokilki. Smarujemy je delikatnie masłem i oprószamy kakao. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie w garnku z grubym dnem. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Żółtko, jajko oraz cukier miksujemy, aż piana będzie prawie jasna i bardzo puszysta. Wówczas dodajemy do niej czekoladę i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy migdały i znów

Relaxtime