czekolada - 27946 przepisów (strona:534/1864)

Cytrynowe kruche ciasteczka- reniferki 195

niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g masła żółtko 75g cukru pudru (najlepiej z erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła i układamy(...)przez około 12- 13 minut, aż się zarumienią. Ciasteczka wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasteczka ostygną możemy przystąpić do dekorowania.  Oczka i poroże rysujemy roztopioną czekoladą za pomocą specjalnej tutki do dekorowania albo pisaków cukierniczych, a noski przyklejamy albo za pomocą czekolady lub na lukier (jedno białko, połączone ze szklanką cukru pudru). Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka mają

Moja Micha
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 184

nawet każdy, kto nawet nie posiada zdolności plastycznych, sobie z nimi poradzi. Choinki możemy nabić na patyczki i podawać w formie popularnych cake popsów , dodatkowo możemy je również polać czekoladą przed przystąpieniem do lukrowania. Tutaj już wszystko zależy od Waszej pomysłowości i inwencji! ;) * SKŁADNIKI na 8 choinek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 100 g gorzkiej(...)czekolady (min. 70% kakao) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj

Food Square
Muffinki piernikowe 242

Dziś pyszne muffinki piernikowe z nadzieniem z domowego dżemu i polewą z mlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek, piekłam je w papilotkach tulipanach – można je zrobić samodzielnie z kwadratów papieru do pieczenia. Składniki: 300 g mąki 50 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g miodu 150 g masła(...)jajka + dżem i mleczna czekolada Masło rozpuszczamy razem z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Suche składniki mieszamy razem w misce.   Kiedy masło nie jest już gorące dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozkładamy do papilotek, pieczemy około 20 – 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W przestudzonych babeczkach wycinamy

Ciastkozercy
TRUFLE CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM I ŻURAWINĄ 274

Najdelikatniejsze trufle jakie można sobie wyobrazić. Gdyby nie były oblane twardą czekoladą rozpłynęłyby się w zachwycie same nad sobą. Najprzyjemniejsze jest uczucie, gdy wgryzasz się w ich środek i nagle czujesz jak wszystko wokół topnieje… nawet ten śnieg, którego ciągle i ciągle nie ma…   Co potrzebne: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka czekolady mlecznej 1... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Grzanki z piernika z camembertem, suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladą 150

kromki podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy zalewamy zimną wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy do miękkości, jabłka odcedzamy-wodę możemy zachować do kompotu, jest aromatyczna. Następnie ostudzone jabłka kroimy(...)nożem mieszamy z miodem w miseczce i rozdrobnionymi orzechami. Piernik układamy na suchej patelni, najlepiej grillowej posypujemy startą na wiórka mleczną czekoladą, układamy plastry sera camembert , trzymamy chwilę na patelni aż piernik wchłonie czekoladę a ser zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy z patelni na talerz , na wierzchu układamy pokrojone jabłka z miodem, podajemy natychmiast. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Śnieżno Czekoladowe Ciasteczka 139

polecam z czystym sumieniem. U nas zagoszczą obowiązkowo na Święta. Wszystkim smakowały a dzieci oszalały na ich punkcie. Składniki na około 20-25 sztuk: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 60 g cukru kryształu 1 jajko 1 zółtko 100 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 60 g cukru pudru(...)Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną (miskę ze składnikami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier, jajko, żółtko dodajemy do ostygniętej czekolady. Mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy na około 2h do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę

Made By Mom And Son
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 177

wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki 30 % 2,5 szklanki mąki pszennej  1 łyżeczka sody oczyszczonej 70 g czekolady deserowej około 60-70 g dowolnych bakalii otarta skórka z 1 pomarańczy ewentualnie kilka kropli olejku rumowego Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej(...)pomarańczy. Czekoladę pokroić w drobne kawałki. Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia

kolorowotorcikowo
Ciasteczka z mandarynkami 175

kruchutkie - po prostu pyszne! A i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Polecam Wam ogromnie! Cytrusowe wypieki i desery znajdziecie również u Panny Malwinny , Ani , Chantal i Emi . Mandarynkowe paluszki z czekoladą Składniki: (na 35-40 sztuk) 250 g miękkiego masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 3 mandarynek 60 ml soku(...)mandarynek 75 g nerkowców dodatkowo: 80 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto wiewiórka 180

czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła Szczypta soli Na polewę: 100g serka kremowego śmietankowego 300g cukru pudru 40g masła(...)wiórków kokosowym Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5-10 minut. Możemy dodać do nich kapkę alkoholu np. orzechówki. Czekoladę oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem i odstawiamy na bok.  Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę

Kolizje Smaków
Czekoladowe ciasto drożdżowe z jabłkami 288

masła szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich 1 op. galaretki agrestowej 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru 25g masła 50g czekolady gorzkiej perełki do dekoracji Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. W misie miksera utrzeć(...)suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta drożdżowe , Ciasta przekładańce , Ciasta

https:KKuchniaMniam
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 187

bardzo zadowolona z tego przepisu – ale tak naprawdę moja duma podszyta jest wspaniałymi właściwościami kaszy jaglanej, która niczym zaczarowana staje się wymarzonym składnikiem wielu deserów. Czekoladowy element stanowi gorzka czekolada oraz kakao, orzeźwiający akcent to skórka i sok z pomarańczy. Likier pomarańczowy nie jest obligatoryjny, jeżeli jednak masz go pod ręką, szaleństwem byłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej(...)sztuk suszonych daktyli 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 2 łyżki pomarańczowego likieru Kaszę dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, przełóż do rondla wraz z daktylami, zalej

Roślinna - blog wegański
Korzenne babeczki z powidłami 219

szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2  jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 18% ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy(...)posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy je do masy na zmianę ze śmietaną. Pieczemy w 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, ja swoje tylko

Cynamonowe szczęście
Zimowe babeczki 205

mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka wody 65 g miodu 60 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód i melasę, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem, proszkiem(...)połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec w 160 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić, gęstniejącą polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! Ja tymczasem zakasuję rękawy, i zabieram się za pieczenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucha śliwka 215

mojprzepisna.pl | Krucha śliwka Dziś upiekłam ciasto, bardzo podobne to Śliwkowej rozkoszy. W tej wersji ciasto kruche jest bez dodatku kakao, zamiast tego przed warstwą śliwkową jest warstwa ,mlecznej czekolady. Całe ciasto jest niezwykle lekkie. Ciasto kruche, to najkruchsze ciasto ze wszystkich Serdecznie polecam ! Składniki na duża blachę (ja piekłam w prostokątnej tortownicy, z rozpinanym bokiem o wymiarach(...)piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa czekoladowa: 100 gr czekolady mlecznej Warstwa śliwkowa: 800 gr śliwek 80 gr cukru (można dodać więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy śliwki macie słodkie czy kwaśne, moim zdaniem tu idealnie pasują kwaśne śliwki

moj przepis na
Kokosowa rozpusta 204

budyń: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią* 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 200 gr wiórek kokosowych 100 gr czekolady mlecznej lub gorzkiej Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. W wysokiej misce zblendować pozostałe mleko (1 szklankę) z 4 całymi jajami i mąkami. Do gotującego się mleka wlewać(...)dwie minuty, aż budyń zgęstnieje, dodać wiórki, wymieszać. Biszkopt włożyć do tortownicy w której był pieczony, wyłożyć połowę gorącego budyniu. Położyć kolejny blat, wyłożyć pozostały budyń, przykryć trzecim blatem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać ciepłą czekoladę na sam wierzch ciasta. Otudzić ciasto do temperatury pokojowej, następnie na noc włożyć do lodówki. Ciasto kroić gorącym nożem zanurzonym we wrzątku. Smacznego

moj przepis na