czekolada - 27946 przepisów (strona:535/1864)

Ciastka z czekoladą i pestkami słonecznika 122

podpowiem - pieczenie zaczynajcie od podwojenia proporcji składników. Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę karmelowym pysznościom, które idealnie współgrają z drobinkami czekolady oraz prażonym słonecznikiem... Polecam. (około 19 sztuk) 85g masła 110g cukru brązowego/trzcinowego 50g cukru białego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 150g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)gorzkiej czekolady (drobinek lub posiekanej) 50g pestek słonecznika (łuskanych) Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy

Di gotuje
Marmurkowa babka piaskowa 196

raptem parę godzin wcześniej dosypałam cukru, ale nie miałam nowych lasek wanilii. I jakoś tak mnie wzięło na aromat pomarańczy. Pachniało w całym domu. :) Polewa może być z mlecznej czekolady lub pół na pół, jak kto lubi. Smacznego! Składniki: Babka: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru lub pół na pół(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli aromat pomarańczowy 250 g margaryny min. 80% tłuszczu - rozpuszczonej i przestudzonej 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem na jasną puszystą masę - potroją

Anioszek w kuchni
Granola - tylko dla dorosłych! 183

Patrycji , i kusił mnie już dawna. W końcu zabrałam się do rzeczy - przygotowanie granoli to bowiem raptem chwilka. Ta jest wyjątkowa - z rumowymi rodzynkami, słodkim marcepanem i wręcz wytrawną czekoladą, która świetnie tutaj pasuje, przełamując słodycz. Całość wyszła wybornie, i przyznam się Wam w tajemnicy, że dla C. niewiele zostało...  Jeśli lubicie marcepan i rodzynki, to jestem pewna(...)łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady (80%) Rodzynki zalać rumem, odstawić. Marcepan pokroić w kosteczkę. Płatki, migdały, słonecznik, sezam, siemię i cynamon dokładnie wymieszać. Syrop połączyć z oliwą, dodać do suchych składników. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowe muffiny z nektarynką i białą czekoladą 172

zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka Wam życzę :-) Do muffinek wypiliśmy po lampce mocno schłodzonego wina Monte Santi Blackberry , które jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru(...)szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem ze skórką. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do składników suchych

kruche babeczki
Ciasto jamajka 246

wody (750 ml) 5 bananów sok z cytryny krem śmietanowy 500 g śmietany 30%  150 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru (60 g) do dekoracji kilka kostek mlecznej czekolady Na samym początku galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera, białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder(...)ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier puder. Na galaretkę przełożyć ¾ kremu śmietanowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać czekoladą (startą na średnich oczkach). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień (musi mocno się schłodzić).  Rozpuszczanie galaretki Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przeciąć na pół, posmarować dżemem, ułożyć połówki

Ugotować
Krem czekoladowy 119

Słodki czekoladowy krem idealny do pieczywa, tortów czy wyjadania łyżeczką! Najlepszy przyjaciel kobiety! SKŁADNIKI: 4 jajka ½ szklanki cukru pudru 250g masła 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka sparzyć wrzątkiem. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Mleko ubić i nie przerywając miksowania dokładnie połączyć z czekoladą. Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić.  Masło utrzeć

Pyry na Gaz
Fit czekoladki orzechowe a'la Reese's 249

Reese's to legendarne czekoladki rodem z USA. Nadziane są masłem orzechowym, a z wierzchu oblane obficie mleczną czekoladą... brzmi pysznie prawda? Niestety takie smakołyki nie należą do najzdrowszych. Stworzenie zdrowej wersji, o obniżonej kaloryczności może stanowić spore wyzwanie :) Do naszej masy używamy batatów, czyli słodkich ziemniaków, które można znaleźć np. w Lidlu :) Uwaga! Pralinki(...)batatów 1 łyżka masła orzechowego 100 % orzeszków 30 g oleju kokosowego 30 g odżywki białkowej karmelowej,waniliowej 30 g mąki kokosowej lub troszkę więcej 50 g gorzkiej czekolady 80 % kakao  1 ły żeczk a aro matu karmelowego Walden Farms Batata obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować 20 minut, do miękkości. Zmiksować na gładkie puree. Wystudzić. Dodać pozostałe

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki z lodami 148

możemy być pewni że będzie smakował dorosłym i oczywiście dzieciom. Wraz z lodami, naleśniki mogą być serwowane z bitą śmietaną, dżemem, świeżymi owocami, możemy dodać posiekane orzechy i trochę czekolady. Chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne naleśniki z lodami. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki, do miski trafia kolejno mąka, sól, cukier waniliowy. Suche składniki włączymy ze sobą mieszając. Teraz kolej na pozostałe

Naleśniki
Ciasto czekoladowe z cukinią 174

czekoladowe :) Z chrupiącymi kawałkami orzechów w tle :) Tortownica 26 cm Składniki: 200 g cukinii (waga po obraniu) 3 jajka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy(...)szczyptą soli i odstawiamy na bok, aby puściła sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy. Następnie, nie przerywając ucierania, dokładamy rozpuszczoną czekoladę i wsypujemy mąkę z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą a ciasto będzie miało gładką

My simple kitchen
Murzynek z mąką jaglaną 320

trzcinowego) 1/4 szklanki oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego) 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki gorzkiego kakao 2 wiejskie jajka 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g) 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki gęstej warstwy mleka kokosowego (zebranej z wierzchu schłodzonej puszki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)cukru trzcinowego) 1/4 szklanki oleju kokosowego (ewentualnie oleju rzepakowego) 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki gorzkiego kakao 2 wiejskie jajka 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g) 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki gęstej warstwy mleka kokosowego (zebranej z wierzchu schłodzonej puszki)'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 180°C (170°C z termoobiegiem

Poezja smaku
Czekoladowe z kaszą manną 220

blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C  przez ok 10-15 minut Krem: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej, ale może być mleczna) 1 łyżka kakao Mleko, cukier, masło, kakao i  1/2 czekolady zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje(...)Ciepłą masą przekładamy kruche blaty. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka i polewamy nią wierzch ciasta. Najlepiej smakuje, na drugi dzień

Cynamonowe szczęście
Lody miętowe 318

mocnym i intensywnym aromacie. 2 garście listków mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki mleka Należy wybrać ładne, zielone listki mięty. Przełożyć je do kielicha blendera, skropić sokiem z cytryny i wlać około 1/2 szklanki kremówki. Miksować parę minut, aż drobinki mięty(...)skondensowanego i wymieszać. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do miętowego płynu. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Czekoladę połamać i wrzucić do miseczki razem z mlekiem. Miseczkę umieścić na małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może

https:KKuchniaMniam
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 135

który jak najbardziej przypomina ten oryginalny, więc sugerując się kilkoma z nich - upiekłam własne ciasteczka i dodatkowo... amarantusowe Chocolate chip cookies to rodzaj krucho-ciągnących się ciastek - nadzianych mnóstwem czekolady. Są rewelacyjne i nie sposób im się oprzeć. Jeszcze zaprezentuję Wam przepis, który będzie odzwierciedlał oryginał. Nie mniej jednak namawiam Was do mojej wersji. Posmak amarantusa sprawia, że ciastka(...)masła 170g cukru  2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 160g mąki z amarantusa 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być też soda oczyszczona) Dodatkowo: 150g czekolady (u mnie 100g mlecznej i 50g mikro kropli truskawkowej z Cukieterii ) Masło z cukrami ubić do puszystości. (Masa powinna być biała i lekka.) Nadal miksując - wbić jajko. Mąkę połączyć

Di gotuje
Ciasteczka jęczmienne z pastą tahini i czekoladą 196

Posiadają one również właściwości lecznicze, m.in. antynowotworowe i antywirusowe.  Wracając do ciasteczek... Wyszły cudownie pachnące, chrupkie i rewelacyjne w smaku. Uwierzcie, że smak chałwy w połączeniu z czekoladą - kuuusi niesamowicie! Sami spróbujcie!  (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 2-3 łyżki pasty tahini 100g cukru 1 szczypta soli 1 jajko 100g płatków jęczmiennych (mogą być inne) 60g mąki(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej  Dodatkowo: 50g czekolady W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli i cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha

Di gotuje
CIASTO MIĘTUSEK 287

Ciasto o smaku, bardzo przypominającym czekoladę miętową, którą bardzo lubię. Właśnie ze względu na ten oryginalny nie powtarzalny smak, zdecydowała się przygotować, ciasto miętowe. Smaczne miętowe, które zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. SKŁADNIKI: (Forma 24 x 24 cm) Biszkopt 3 jajka 0,5  szklanki cukru o,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa(...)galaretki miętowo-jabłkowe szklanka gorącej wody Masa II 250 ml śmietany 36% ½ . szklanki . wody 300 g miętowych landrynek łyżka żelatyny 2-3 łyżki cukru Ponadto parę kanek gorzkiej czekolady kieliszek nalewki miętowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym

RAROSSA