prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz(...)przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin - mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę - ubijać
Smakołyki Berenikirodzynki. Składniki: 700g sera śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 200g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 75g rodzynek ( użyłam od Helio ) 200ml wrzątku 200g śmietany 36% 100g czekolady gorzkiej Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut. Napęczniałe odsączamy, układamy na ręczniku papierowym by swobodnie wyschły. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę – około 5 minut. Dodajemy(...)Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie przez 75 minut w temperaturze 120*C. Sernik studzimy w piekarniku. Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej. Ostudzony sernik oblewamy z każdej strony czekoladą
Gotowanie i blogowaniefascynującej wyprawy do świata czekoladowej rozkoszy. Składniki: (na ok 25 sztuk): 75 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 100 g twardej czekolady gorzkiej 2 łyżki rumu 70 % opcjonalnie kilka kropel aromatu rumowego do dekoracji posypka czekoladowa Wykonanie: 1. Masło ubić na puszysty krem, dodając przesiany cukier puder oraz żółtko. Składniki połączyć(...)momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zostawić do przestudzenia. 3. Ostygniętą czekoladę połączyć z kremem maślanym mikserem na małych obrotach. W trakcie dodając rum lub aromat, Masę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 4. Nabierać małe porcje masy, zwilżonymi dłońmi formować małe kulki. 5. Obtoczyć w posypce
vaniliowoczekoladowagrze można je wytworzyć z poziomu ekranu rzemiosła z jednego jajka, porcji cukru oraz kakao. Graficzna prezentacja jest kopią z innego ciastka występującego w grze, a dokładniej herbatnika z czekoladą, który z kolei jest kruchym ciastkiem z czekoladowym kremem i cukrową posypką. Tutaj twórcy poszli na łatwiznę, bo ten wizerunek zdecydowanie nie pasuje do składu Darkest Rauatai Cookies (przede wszystkim(...)będzie się wydawało, że białka jest za mało w stosunku do suchej masy, jednakże po chwili mieszania składniki zaczną się łączyć i powstanie Wam gęsta, błyszcząca, ciemna masa. 4. CZEKOLADA (2 min) Czekoladę kroimy w średnie kawałki (wielkości 1/4 standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu
Nerds Kitchenpomyliłam :) Ciasto jest genialne... ciężkie, sycące i bardzo czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, ale zapewniam Was, że jest 100 razy lepsze i bardziej wilgotne :) W przepisie znajdziecie aż 300 g czekolady... dużo, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki : 125 g masła 2 łyżki oleju 300 g gorzkiej czekolady 6 jajek 2 łyżki kakao 90 g cukru Masło,olej(...)czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub przełożyć do garnuszka i roztopić na kuchence. Wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Do innej miski wbić 2 całe jajka i 4 żółtka (białka zachować). Dodać kakao i zmiksować. o masy jajecznej wlać sos czekoladowy i zmiksować do połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach
Chocolate Muffin Blogszklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki herbaty matcha 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady + śmietana kremówka do dekoracji (ubiłam ze ŚmietanFixem) Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: mleko, olej i jajka. Czekoladę kroimy na kawałki. Łączymy suche i mokre(...)składniki, mieszamy krótko – tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i jeszcze raz krótko mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ).Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około
CiastkozercyDeserowy klasyk, gruszki, gorzka czekolada i lody waniliowe - "Piękna Helena" w nieco odmienionej formie. Bogata w orzechowe smaki krucha tarta wypełniona po brzegi intensywnie czekoladowym musem i zatopione w niej gruszki to świetny poprawiacz humoru na zimowe dni. Ciasto w całości przygotowałam z dodatkiem ksylitolu, w zastępstwie potępianego cukru. Ksylitol świetnie sprawda się w kruchych ciastach. Tarta idealna(...)mąki orkiszowej jasnej 50 g mielonych orzechów laskowych 125 g zimnego masła 50 g ksylitolu/cukru 2 żółtka 2 łyżki likieru czekoladowego szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 50 g ciemnej gorzkiej czekolady (70% kakao) 50 g masła 20 g kakao 2 jajka S 50 g ksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany 20 g posiekanych orzechów laskowych dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu: 1 kg gruszek 1 papryczka chilli 150 g cukru 60 g masła(...)gładki karmel. Dodać gruszki, gotować 1-2 minuty. Wyjąć papryczkę. Owoce wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odlać 250 ml sosu, resztę wylać na gruszki. Odstawić. Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku z masłem, rozpuścić. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwoce w galaretce i pyszna herbaciana pianka na bazie śmietanki, do tego odrobina czekolady. Co prawda taki deser kojarzy mi się ze środkiem lata, ale właśnie specjalnie zaserwowałam go zimą, by przywołać choć na talerzu trochę lata. A właściwie w pucharkach:) Powiem krótko: Pycha! Składniki: 500g truskawek (mogą być mrożone), 500ml śmietanki(...)łyżeczki żelatyny, 4 łyżeczki cukru, galaretka truskawkowa, 4 łyżki herbaty liściastej Poziomkowa Etiuda (użyłam marki Czas na herbatę) , 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady, czekoladowe serduszka do dekoracji. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. W 3 dużych pucharkach rozłożyć oczyszczone lub rozmrożone truskawki. Zalać galaretką. Wstawić do lodówki, by galaretka całkiem zastygła. W między czasie
Z miłości do słodkościSkładniki: spód: 1op ciastek maślanych 0,5 kubka orzechów włoskich 0,5 kostki masła nadzienie: 3 tabliczki dobrej jakości czekolady- 2 mleczne i 1 gorzka 1 kubek śmietanki 36% 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 3 jajka Przygotowanie: przygotowujemy spód: ciastka blendujemy z orzechami, masło roztapiamy, dodajemy do okruszków, mieszamy przekładamy do formy na tartę ustawiamy piekarnik(...)czekoladę łamiemy na kosteczki, zalewamy śmietaną, podgrzewamy jajka ubijamy z cukrem na puch, dosypujemy mąkę, masę stopniowo dolewamy do roztopionej czekolady Masę wylewamy na spód z okruszków pieczemy około 30-35 minut przed podaniem schładzamy w lodówce SMACZNEGO
Luźna Kuchniasamo łatwe i szybkie jak jego poprzednicy. Puszyste ucierane ciasto obficie obłożone ulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało mogą skusić się na nie osoby liczące kalorie. W wersji z bakaliami już nie jest(...)czubate łyżki * jajko – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 45-50 minut
Ostra na Słodkodyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę(...)sernika kawowego. Polewa czekoladowa czyli ganache wg oryginalnego przepisu zawiera rum zamiast likieru. Przepis zawdzięczamy Julii Child. Kremówkę przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień. Dodajemy pokruszoną czekoladę, cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto
Gotowanie i blogowaniegruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko. Składniki: 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm x 10cm gruszka 50g czekolady karmelowej 50ml mleka 50ml advocaatu Dalkowski* Gruszkę obieramy ze skórki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C. Ciasto francuskie układamy na blaszce, jeden kawałek(...)drugim. Upieczoną gruszkę odwijamy z folii i delikatnie układamy na środku ciasta francuskiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Na koniec dodajemy advocaat i mieszamy do połączenia. Gotową czekoladą polewamy upieczoną gruszkę. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol
Gotowanie i blogowanieTakie dziś było moje śniadanie, wiem to ciasto, ale jak się przyjrzeć to samo dobro: gorzka czekolada, karob, daktyle, mleko roślinne, wiórki kokosowe i pomarańcza, to przecież to brzmi jak super zdrowe śniadania, co nie? Składniki (w tej ilości na formę max 20 cm) czekoladowe ciasto: 160 g mąki pszennej 100 g daktyli 70 g masła kokosowego(...)innego oleju roślinnego 50 g gorzkiej czekolady (u mnie była to 80%) 2 łyżeczki karobu lub kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej masa kokosowa: dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki (około 80 g) 80-100 g cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 60 g wiórków kokosowych 60 g masła kokosowego około 600 ml mleka roślinnego (można też
greenscarfksylitolu (lub cukru) 10 cm kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu sok i skórka z cytryny Skórka z pomarańczy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 60 ml m leka skondensowanego bez cukru 25 g masła 40 ml rumu Malibu Przygotowanie: Gruszki Gruszki o bierz, zetn(...)Wystudź, polej polewą. Polewa W rondlu podgrzej masło, mleko i Malibu , kiedy masło się stopi zdejm ij z ognia, dodaj czekoladę. Po 2 minutach wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, polej ciasto kiedy polewa zacznie zastygać. Wersja na thermomix Przygotowanie : Gruszki Gruszki o bierz, zetn i j ko ńce
SzczyptaSmaQ