masła 10 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 0,5 kg wiśni mrożonych 0,5 szkl cukru 3 łyżeczki żelatyny 20 dag gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżeczki masła migdały do dekoracji Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i posiekać z masłem, jak kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko, szybko zagnieść(...)odlać 0,5 szklanki soku i rozpuścić w nim żelatynę, następnie wlać sok z powrotem do wiśni, wymieszać i odstawić. Gdy masa zacznie tężeć rozprowadzić ją na ostudzonym placku. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami gorącej wody. Dodać śmietankę, masło i jeszcze chwilkę podgrzewać, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Ciepłą czekoladą zalać wiśnie. Gdy polewa zastygnie
Pieguskowa Kuchniadojrzewania smak herbaty staje się coraz łagodniejszy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej intensywny, zielony kolor posypki proponuję dodać więcej herbaty do cukru pudru TRUFLE Z HERBATĄ MATCHA 225 g białej czekolady dobrej jakości 2 łyżeczki herbaty matcha 1/3 szkl śmietanki kremówki 100 g masła szczypta soli POSYPKA 1 łyżeczka herbaty matcha 2 łyżki cukru pudru Białą czekoladę drobno posiekać i przełożyć(...)szklanej miski. W rondelku podgrzać śmietankę i masło, a gdy zacznie wrzeć dodać herbatę i sól. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników, przelać do posiekanej uprzednio czekolady i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). W głębszym talerzyku wymieszać cukier puder razem z herbatą. Z masy herbacianej formować dość szybko
Pieguskowa Kuchniazimno. Polecam puszystą piankę o delikatnej kawowej nutce, wspaniale orzeźwia! Kawa jest "w sam raz" wyczuwalna. Koniecznie wypróbujecie... foremka 25x36cm Masa: 700ml śmietanki 30%, 50g posiekanej gorzkiej czekolady, 3 łyżki żelatyny (czubate), 4 czubate łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki sypkiego cappuccino, 150g herbatników, 150g podłużnych biszkoptów. Żelatynę zalać 2/3 szkl. wrzątku. Ostudzić(...)łyżkami ubitej śmietanki, po czym, ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać żelatynę do ubitej śmietany. Miksować około 10 sekund. Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać posiekaną czekoladę oraz sypkie kakao, drugą część pozostawić bez dodatków. Na dnie formy o wym. 25x36cm wyłożyć równomiernie warstwę herbatników, rozsmarować masę z dodatkiem cappuccino i czekolady. Rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego
Z miłości do słodkościCiastka może nie są najpiękniejsze, ale uwierzcie - smakują rewelacyjnie. Idealnie łączą słodką czekoladę z lekko słonymi pistacjami i... obłędnie pachną! W wersji wegańskiej należy użyć odpowiedniej czekolady, a w wersji bezglutenowej dodatkowo płatków bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) 2 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml; u mnie Radix-Bis ) 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Radix(...)drugiej dokładnie i energicznie, przez 1-2 minuty - siemię lniane z mlekiem, cukrem i olejem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać
Di gotujeUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami, a to jest wprost idealnym połączeniem puszystego ciasta, soczystych borówek i słodkiej, delikatnej, białej czekolady. Tylko co zrobić, żeby nasze plany nie zostały wywrócone do góry nogami, a owoce nie wylądowały na dnie ciasta? Mam dla Was kilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle(...)cukru 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) białej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 0,75 szklanki borówek 0,5 łyżki mąki pszennj 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące psznnej wymieszanej
Fitsweet.meśmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady 50% kakao 1/2 szkl cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny Gellwe mus arbuzowy 800 ml miąższu z arbuza 3 łyżki żelatyny Gellwe sok z cytryny ok. 5 łyżek cukru pudru(...)Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2 . Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. Przestudzoną wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyBlueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermiałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)dokładnie wymieszać trzepaczką, odstawić. Mleko połączyć z octem, odstawić na około 3 – 4 minuty, do wyraźnego rozwarstwienia. Siemię połączyć z wodą, odstawić również na około 4 minuty, do spęcznienia. Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki. Odciąć końce cukinii, warzywo przekroić, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mleko, spęczniałe siemię oraz olej połączyć, rozmieszać trzepaczką. W suchych składnikach
Even Better Foodbudino fatto in casa sarà infatti molto cremoso, delicato nel gusto ma soprattutto molto gustoso! Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru trzcinowego 70 g masła 40 g m ą ki 1 laska wanilii **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 ml di latte 100 g di cioccolato fondente(...)farina 1 bacca di vaniglia PRZYGOTOWANIE Przygotowanie budyniu rozpoczynamy od podgrzania mleka. W międzyczasie w drugim garnuszku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, ziaren z laski wanilii i czekolady pokrojonej na drobne kawałki . Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące mleko. Budyń gotujemy
La grande e la piccola cuocaszybkiego tak, że goście już prawie pukają do drzwi, a my pomysłu nie mamy. Pomysł więc przyszedł sam. Muffinki są najlepszym rozwiązaniem. Tym razem moje ulubione połączenie - banan i czekolada. No kto tego nie lubi :) Składniki: Szklanka jogurtu 2 dojrzałe banalny 3 jaja 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju(...)Łyżeczka proszku do pieczenia Czekolada wg uznania Przygotowanie: Banany rozetrzeć i wymieszać z jogurtem Jaja zmiksować z cukrem Dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać Banany dodać do jajek i cukru, dodać mąkę, olej i wymieszać czekoladę pokroić na małe kawałki i dodać do masy, wymieszać Foremki wypełniać ciastem do 2/3 wysokości
Gotowanie z pasjąweekend można się spodziewać co będzie na blogu. Ulubione śniadanie Miśki - placuszki. Ale żeby nie było cały czas tak samo, wprowadzam różne kombinacje. Tym razem z dodatkiem kakao i czekolady. Składniki: 2 jaja 300 ml mleka 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 40 g masła lub oleju - u mnie olej o aromacie masła Global(...)mąki 20 g kakao 20 g czekolady - u mnie gorzka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: w misce mieszam żółtka z cukrem dodaję mleko, ekstrat waniliowy i olej/masło i ponownie dokładnie mieszam z białek ubijam pianę i dodaję do mokrych składników w drugiej misce łączę ze sobą wszystkie suche składniki do suchych składników dodaję mokre
Gotowanie z pasjąrazem. Przy porządkach i ogarnianiu sytuacji słodyczowej znalazły się i czekoladki i pianki, które już nie były mięciutkie. I tak powstały czekoladowe ciasteczka. Składniki: ok 300 g czekolady ok 2 szklanki płatków śniadaniowych (u mnie kółka miodowe) 1 szklanka posiekanych orzechów 1 szklanka pianek Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce Do czekolady dodajemy orzechy, parki
Gotowanie z pasjąciasto półkruche 25 g cukru pudru 1 jajo 40 g kakao 25 g masła 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 120 g cukru 120 g czekolady deserowej 2 jaja 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 480 g twarogu na sernik 80 g śmietanki 30 % ok 3/4 szklanki wiśni Przygotowanie: ciasto wszystkie składniki sypkie(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia - ciasto miałam "mokre", ale łyżką sobie poradziłam piec w piekarniku nagrzanym do 150 st przez ok 15-20 min masa serowa czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej (ok 40 s) - odstawić do ostygnięcia do sera dodać śmietanę kremówkę i dokładnie ubić kontynuując ubijanie dodać cukier i mąkę ziemniaczaną następnie
Gotowanie z pasjązabrać ze sobą wszędzie swoje ulubione ciasto? Jest na to sposób... brownie w postaci ciasteczek! Pyszne, słodkie, mocno czekoladowe... Składniki na 15 ciastek: 150g gorzkiej czekolady 60g oleju kokosowego 60g migdałów 50g mąki (np. z amarantusa) 1 łyżka kakao 2 jajka 100g ksylitolu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z gorzką czekoladą. Studzimy. Jajka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy czekoladę i mieszamy
CzarnawisienkaPieguski, ciasteczka z orzechami i czekoladą, ciastka Ciasteczkowego Potwora… można by jeszcze sporo wymieniać. Nieważne jak się nazywają… ważne, że te pyszne ciasteczka potrafią przywołać błogi uśmiech na twarzy :). Pieguski to moje ulubione ciasteczka z lat szkolnych…licealnych dokładnie. Ciasteczka z oryginalnego przepisu nazywały się ‘Czekoladowe ciasteczka(...)Składniki: 90 g miękkiego masła 60 g cukru brązowego 1 jajko szczypta soli 175 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 75 g posiekanych orzechów laskowych 80 g czekolady deserowej, posiekanej / kropelki czekoladowe Wykonanie: W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól
Słodki Pomysł