Mazurek kawowy to połączenie ciasta kruchego, konfitury wiśniowej oraz kremu kawowego, powstałego z połączenia masła, białej czekolady i naparu kawowego. Ze względu na krem, należy go przechowywać w lodówce, a przed podaniem lekko ocieplić. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Mazurek kawowy Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody(...)NADZIENIE 200-250g konfitury wiśniowej 120g masła 100g białej czekolady 60ml mocnego naparu kawowego wiśnie kandyzowane do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło do ciasta powinno być z lodówki - mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, składniki posiekać razem - zagnieść ciasto, dodając 1-2 łyżki zimnej wody - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę
Smakołyki Berenikipomarańczy i suszonych moreli, a smaku dopełnia polewa czekoladowa. Takie połączenie jest spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując się ze smakiem czekolady. Polecam! Składniki na mazurek pomarańczowy: 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g cukru pudru skórka otarta z 1/2 pomarańczy 90 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła(...)wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 10-15 minut. Gorącego mazurka wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącego smarujemy marmoladą. Studzimy. POLEWA: 1 łyżka masła 50 g gorzkiej czekolady Masło i połamaną w kostkę czekoladę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do połączenia składników. Zimne ciasto polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Gotowe
Rozpustne gotowanieBardzo mi przypadł do gustu bo na prawdę babeczki nie wymagały sporo zachodu. A wyszły bardzo dobre. Nieco bardziej zbite niż puchowe. Dodatki można również zmienić. Ja wybrałam akurat czekoladę i rodzynki. Myślę, że takie babeczki fajnie nadadzą się do świątecznego koszyczka :) Składniki na 12 dużych babeczek: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 70 g masła 1 jajko(...)łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) garść rodzynek 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Masło z mlekiem umieścić w rondelku i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wystudzić. W misce wymieszać ze sobą mąkę, jajko, cukier, wanilię i drożdże (jeśli używamy świeżych najlepiej zrobić zaczyn). Dolewając mleko z masłem wymieszać ze sobą
My simple kitchenobie części pięknie się równoważą. Polecam na świąteczny stół. Scroll down for recipe in English Sernik waniliowo-czekoladowy (14 porcji) Składniki: sok i skórka z 1 cytryny 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 175 g masła 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 750 g mielonego twarogu na sernik 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki kakao(...)łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść tortownicę o średnicy 21-23 cm, Rozpuść czekoladę w mikrofalówce przez około 30 sekund i porządnie wymieszaj. Zmiksuj masło z cukrem do białości, po czym dodaj cukier waniliowy, jajka, skórkę i sok z cytryny, ser, mąkę ziemniaczaną i budyń i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Odłóż
karmelowyKakaowe ciasto przełożone mlecznym kremem i polane czekoladą po prostu obłęd w smaku i prostota w wyglądzie. Składniki : Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2/3 szklanki cukru 350 gr masła(...)łyżka cukru waniliowego ( przepis na cukier waniliowy ) Polewa: 100 gr czekolady 50% kakao 50 gr masła Forma : 35 x 25 cm Przygotowanie: Ciasto : Białka z 6 jajek ubijamy na sztywną pianę. Do piany w 3 porcjach dodajemy drobny cukier za każdym razem miksując a następnie żółtka i 2 łyżki oleju. Suche składniki czyli obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao
Mechanik w kuchniNadzienie: 200 g masła orzechowego (gładkie) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych około 13 suszonych daktyli Polewa czekoladowa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki(...)cieście, posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi daktylami. Delikatnie dociskamy. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy połamane czekolady i mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Studzimy i polewamy wierzch mazurka. Schładzamy. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek czekoladowo – marcepanowy → Mazurek z makiem
Oryginalny smakOpis kruche ciasteczka przekładane kremem: Kruche ciasteczka przekładane kremem to idealny pomysł na wykorzystanie pysznych czekoladowych ciastek z dodatkiem kremu z mascarpone. Kruche ciastka z czekoladą to tzw. „Pieguski”, czyli ciastka znane i lubiane przez wszystkich. Krem ma delikatny i wyrazisty smak. Składniki: 350g mąki 1/2 szklanki cukru 250g masła 1 łyżka jogurtu 1 czekolada 1/3 łyżeczki soli 300g śmietanki(...)dużej miski wrzucamy cukier, mąkę i sól. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie do tego dodajemy pokrojone masło i jogurt. Wyrabiamy, aż do momentu powstania zwartek i gładkiej masy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki, którą dodajemy do masy. Składniki ponownie łączymy ze sobą. Z powstałego ciasta rolujemy wałek (średnica ok 6-7 cm). Owijamy folią i odkładamy do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedomowej esencji waniliowej starta skórka z cytryny Masa kokosowa: 80 g wiórków kokosowych 2 duże białka szczypta soli 2 łyżki drobnego cukru Diamant Masa czekoladowa: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1-2 łyżki mleka Dodatkowo: czekoladowe jajeczka Wykonanie: Wszystkie składniki na sernik mieszamy w misce. Wszystkie składniki na masę kokosową mieszamy w drugiej misce. Piekarnik nagrzewamy(...)miejsce na czekoladowe jajeczka. Serniczki pieczemy przez około 35 minut, aż wiórki się ładnie przyrumienią. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Do małej miski wrzucamy pokruszoną czekoladę, dodajemy mleko. Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej na małym ogniu, aż się rozpuści i połączy z mlekiem. Serniczki wyjmujemy z foremek. Do każdego wlewamy odrobinę masy czekoladowej i wkładamy
Kulinarne przygody Gatityjuż w ogóle 😂 Gotowe już placki nie potrzebują żadnych dodatków, gdyż same w sobie są idealne. Dzięki jabłku nie są suche, a wręcz przeciwnie. Miękkie, pulchniutkie, słodziutkie. Jabłko, czekolada i cynamon to kolejny świetny miks, który będę pewnie wykorzystywać w przyszłych słodkich przepisach. Składniki (1 porcja - 9 placuszków): 60 g płatków owsianych bezglutenowych z jabłkiem i cynamonem (Amisa(...)Hurtownia) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml napoju kokosowego chai (Rebel Kitchen - Eko Hurtownia) 1 płaska łyżka cukru kokosowego 3 kostki surowej czekolady cynamonowej (Pana Chocolate - Eko Hurtownia) 1 jajko 1 małe jabłko (70 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Płatki zmiel na drobną mączkę. Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę
Zdrowie na języku :Pbooka. Będzie do zgarnięcia ❗ZA DARMO❗. A teraz podzielę się z Wami przepisem, który nie wiem jakim cudem nie wylądował na stronie wcześniej. Już od jakiegoś czasu nie kupuje czekolady w sklepie, bo robię ją sama. Tylko 2 składniki i możemy cieszyć się za grosze domową czekoladą, bez konserwantów, aromatów i niepotrzebnych dodatków. Dzięki temu, że mamy na rynku dostępne(...)bardzo gorzkiego smaku. Ostrzegam, że smakuje zupełnie inaczej niż te sklepowe, bo nie zawiera aromatów. Pierwsza Wasza reakcja może być ciężka, ale to jest właśnie prawdziwy smak gorzkiej czekolady :) Polecam na początek używać jako dodatek do deserów, aby załagodzić ten smak i się przyzwyczaić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -100 g oleju kokosowego -4 łyżki miodu (można pominąć, ale wtedy będzie
Zdrowie i pysznie na talerzuWyszły przepyszne i w smaku niewiele różniące się od oryginału. Koleżanki mojej córki zajadały się nimi i nawet ja nie mogłam poprzestać na jednym..... ;) Polecam miłośnikom kokosu i białej czekolady. 1/2 szkl mleka płynnego 100 g masła 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych biała czekolada 3 kwadratowe wafle tortowe Mleko, masło(...)masą kokosową. Zawinąć w folię, położyć na nich deskę do krojenia i obciążyć czymś ciężkim, np. garnkiem. Odstawić na kilka godzin. Następnie wafel pokroić na mniejsze kawałki, polać stopioną czekoladą i posypać wiórkami. Schłodzić
Smakołyki Asimąki ziemniaczanej Masa stracciatella : 500ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 70g startej lub pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady Do nasączenia blatów: s zklanka mocnej kawą z łyżką cukru Dodatkowo: bita śmietana do wykończenia wierzchu i boków wiórki czekolady do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt : Żółtka oddzielić(...)kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i np. orzechami rrarossa@gmail.com
RAROSSAużyjecie preparowanego ryżu lub kaszy jaglanej, są bez cukru, bo słodycz dają daktyle, lekko maślane w smaku, dzięki dodaniu podprażonego ryżu, lekko chrupiące dzięki orzeszkom , poprawiają nastój za sprawą czekolady. Do pełni szczęścia dodam, że ich się nie piecze, tylko po wymieszaniu wszystkich składników chłodzi. Ot cała filozofia Składniki na około 10 sztuk: 60 -100 g preperowanego ryżu/kaszy jaglanej(...)ziaren słonecznika 100 g orzeszków ziemnych (u mnie były solone) 100 g daktyli 50 g masła orzechowego 100 g/tabliczka gorzkiej 70% czekolady Przygotowanie: Daktyle zalej 200 ml gorącej wody i mocz minimum 15 minut, po czym zblenduj na idealnie gładką masę (całość, razem z wodą). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki razem
greenscarfgramów mrożonych truskawek 50 gramów cukru śieże owoce do dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać(...)Mrożone truskawki umieścić w rondelku razem z 50 gramami cukru. Podgrzewać na małym ogniu, aż truskawki rozpadną się i puszczą sok. Wystudzić. Aby przygotować czekoladowy ganache posiekać z grubsza czekoladę i umieścić w misce. Podgrzać śmietanę w rondelku (nie gotować!!). Gorącą śmietaną zalać czekoladę i odstawić na chwilę. Wymieszać szpatułką, aż będzie gładka i błyszcząca. Odstawić, aby wystygła i zgęstniała
olalacooking