Najszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam więc przepis na gęsty krem z kaszy jaglanej, do której dodałam daktyle oraz roztopioną gorzką czekoladę. Krem ten bardzo dobrze sprawdził się do dekoracji muffinek, ponieważ posiada odpowiednią strukturę. Można go również wykorzystać(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju lub stopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka (roślinnego) 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 garście daktyli 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustoupalne dni. Składniki biszkopt ( tortownica 21 cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy 200 g śmietanki 36 % 80 g czekolady 50 % kakao dodatkowo brzoskwinie z puszki lub świeże galaretka pomarańczowa Gellwe 1. Ubijamy białka na sztywna pianę, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z przesianą mąką(...)proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. 2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. 3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie. 4. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Jeżeli używamy owoców z puszki, pozostałym syropem możemy nasączyć biszkopt. 5. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szkl gorącej wody. Tężejącą
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMój ukochany amerykański przysmak w wersji fit! Bez cukru, bez laktozy i glutenu! Jeść - nie umierać! Słodka czekolada przełamana słonym masłem orzechowym. Składniki: 6 kostek gorzkiej czekolady min. 70% kakao 10 łyżek oleju kokosowego Słodzidło (u mnie stewia) 2 łyżki kakao naturalnego Masło orzechowe (jeżeli mamy takie bez dodatków to dodajemy sól) Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z czekoladą
Czarnawisienkaletnie spotkanie z przyjaciółmi. A propos owoców – możesz wybrać dowolne, ja jednak postanowiłam dokładnie odwzorować ich dobór z książki. Składniki dla 4-6 osób: 1 tabliczka (100g) dobrej ciemnej czekolady 80g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 100ml mleka owsianego lub sojowego 100g masła orzechowego (migdałowego lub arachidowego) szczypta soli morskiej Owoce do podania: 100g winogron bez pestek, 1 banan(...)pokrojony w plasterki, kilka plastrów (ok 140g) ananasa z puszki oraz 50g orzeszków macadamia Do małego rondla przełóż połamaną na kawałki czekoladę, cukier, mleko i wstaw na mały ogień. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i wmieszaj masło orzechowe. Na koniec dopraw do smaku odrobiną soli. Czekoladowy sos przelej do podgrzanego naczynia (lub naczynia do fondue, jeśli takie posiadasz) i podawaj
Roślinna - blog wegańskiodmiany trujące.) Słomki do napojów, aby zabezpieczyć łodyżki kwiatów. Ozdobne koraliki jadalne, czekoladki i pyłek złoty ( też oczywiście jadalny) Ponad to potrzebne będzie 100 gram czekolady deserowej. Wykonanie Pierwszy krążek czekoladowego ciasta układamy na solidnej podstawce ( możemy ciasto przykleić do podstawki odrobiną kremu). Delikatnie nasączyć ( nie za mocno, bo jest to podstawa naszego tortu) Posmarować częścią(...)części ciasta. Przeciągając nożem lub skrobaczką do ciasta dookoła, aż tort zrobi się równy. Nie szkodzi jeśli boki tortu prześwitują. To technika naked cake. Czekoladowy drip. Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i przelejcie do rękawa cukierniczego. (jednorazowego lub woreczka foliowego) Jak czekolada przestygnie, ale nadal będzie płynna, odetnijcie malutki koniec woreczka i przesuwając dookoła górnej krawędzi ciasta
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDziś mam dla Was taką proste ucierane ciasto jogurtowe z kawałkami gorzkiej czekolady Czasem mam ochotę na takie łatwe i szybkie ciasto, bez żadnych mas i skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny(...)szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i solą. Nadal ucierając dodajemy na przemian jajka i jogurt. Następnie wsypujemy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz posiekaną na duże kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Cynamonowe szczęściebiałego cukru 2 duże jajka ½ szklanki niesłodzonego kakao 2½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 150 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W misce miksera ubij do białości masło z cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Dodaj kakao, mąkę(...)skrobię kukurydzianą, sodę i sól, i miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i włóż ciasto na 15 minut do lodówki. Uformuj z ciasta 8-10 tej samej wielkości kulek i rozłóż je na wyłożonych papierem do pieczenia 2 blaszkach. Muszą być w sporych odległościach od siebie, gdyż się “rozpłyną” na boki
karmelowySzybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno ułożyć herbatniki. Posmarować kajmakiem i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na nie przygotowaną masę. Polewa czekoladowa 60 g mlecznej czekolady 45 ml (3 łyżki) mleka 3,2% Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Lekko przestudzić, by była chłodniejsza, ale płynna. Polać przygotowane ciasto polewą
Słodkie inspiracjekaszy jaglanej (1 woreczek) – 100ml wody – 40g orkiszu ekspandowanego (lub innego zboża) + do dekoracji – 1-2 łyżki ksylitolu – 1 laska wanilii Polewa: – 50g gorzkiej czekolady – 60-70ml mleka (krowiego, sojowego) Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mleczkiem kokosowym, ksylitolem, wydrążonymi ziarenkami laski wanilii i wydrążoną laską. Całość gotujemy(...)przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Wydrążoną laskę wyrzucamy, a kaszę studzimy. Czekoladę roztapiamy w mleku, w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Kaszę umieszczamy w misie blendera, dolewamy wody i miksujemy na gładko. Do uzyskanej masy dodajemy orkisz i delikatnie mieszamy do połączenia się składników, przekładamy do słoiczków. Dekorujemy roztopioną czekoladą i ziarnami orkiszu. Smacznego
Be Fit Be Strongrzadką formę, ale w smaku jest tak samo smaczny :) Składniki na 2 duże porcje: 150 ml wody po ciecierzycy (tyle wody będzie w puszce 400 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 łyżka domowego cukru z wanilią 2 płaskie łyżki kakao owoce do dekoracji (maliny, borówki) Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Wodę(...)zajęło niecałe 5 minut). Pod sam koniec ubijania powoli (!) wsypać cukier. Ponownie miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Na sam koniec, powoli i stopniowo przelać roztopioną, ostudzoną czekoladę i dodać kakao. Za pomocą szpatułki całość ze sobą delikatnie mieszać. Piana wyraźnie oklapnie, ale nie przejmujcie się tym :) Przygotowany mus przelać do szklanek. Wstawić do lodówki, aż do stężenia masy
UgotowaćSKŁADNIKI 240 g czekolady gorzkiej 180 g m ą ki pszennej 150 g masła 100 g cukru 50 g wi ó rk ó w kokosowych 3 jaja **** INGREDIENTI 240 g di cioccolato fondente 180 g di farina 150 g di burro 100 g di zucchero 50 g di cocco grattugiato 3 uova PRZYGOTOWANIE W kąpieli(...)wodnej rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. **** PREPARAZIONE Tagliate grossolanamente il cioccolato fondente e fatelo sciogliere a bagnomaria con il burro a pezzetti. Lasciatelo intiepidire mescolando di tanto in tanto. Ubijamy jaja z cukrem do otrzymania kremowej, puszystej masy. Wsypujemy przesian ą m ą k ę . Na koniec
La grande e la piccola cuocaPotrzebujemy: 80 g masła 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie coś do dekoracji - ja wybrałam gwiazdki Milky Way Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy(...)masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto
Kolejny blog o gotowaniuPyszny, lekki i aksamitny serniczek bez pieczenia.... Mimo dwóch tabliczek czekolady nie jest zbyt słodki ani zbyt mulący. Idealny deser na ciepłe popołudnia do kawki :) Mój zrobiłam na urodziny Syna w formie tortu.... Polecam :) Składniki na blaszkę 22 cm Spód: - 100g(...)kilka łyżek wódki do kawy Masa serowa: - 1kg sera z wiaderka - 300g cukru pudru - 500ml śmietanki 30% (część ubitej do dekoracji) - kilka kropel olejku waniliowego lub prawdziwa wanilia - 200g czekolady mlecznej (u mnie dwa rodzaje) - 20g żelatyny w proszku - 9 łyżek zimnej wody do żelatyny - kakao do dekoracji Sposób wykonania: Biszkopty namaczamy w kawie z wódką, wykładamy na blaszkę, wstawiamy
Wypieki Reneminimum pracy- maksymalny efekt”. Jest to tarta czekoladowa z miętowym aromatem, lecz mimo swej wytrawności smakowała nawet Miśce. Tu się nie ma co rozpisywać, bo jak jest tyle czekolady to wiadomo, że jest pyszne. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 tabliczek gorzkiej czekolady 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1-2 łyżki kropli miętowych (tak, tak , tych na żołądek(...)fasolą i upiecz w temp. 190-200 C przez 20-25 minut. Wystudź W garnku/rondelku podgrzej mleko kokosowe ale nie gotuj. Zdejmij z ognia po czym dodaj pokruszoną czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj. Do mieszanki czekoladowej dodaj olej kokosowy i mieszaj aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałej masy dodaj 1-2 łyżki kropli miętowych i przez 5 minut miksuj
greenscarfwspomnianym Kinder Country, jednak tym razem dodałam odrobinę mleka w proszku mniej, aby masa była rzadsza i trochę nawilżyła ciasteczka) między czekoladowymi herbatnikami i polewa na bazie gorzkiej czekolady. Polecam! Składniki opakowanie (250 g) czekoladowych herbatników 200 g masła pół szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3,5 szklanki mleka w proszku (łącznie ok. 280 g) 100 g gorzkiej czekolady(...)folią i ułożyć na dnie herbatniki, jeden przy drugim. Wylać połowę masy i rozsmarować ją łyżką. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać resztę masy i ponownie na wierzchu ułożyć herbatniki. Czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej (instrukcja jak to zrobić znajduje się w zakładce "Uwagi praktyczne"). Polewę wylać na wierzch ciasta. Całość przykryć i wstawić do lodówki
Słodkie inspiracje