czekolada - 27946 przepisów (strona:514/1864)

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą czekoladą 125

smakują rewelacyjnie - są takie chrupiące, niezbyt słodkie i delikatne w smaku.  Doskonale nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale wtedy należy pamiętać, aby użyć mąki oraz czekolady niezawierającej glutenu. Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że bardzo Wam posmakują! (około 9-10 sztuk) 150g płatków jaglanych 100g masła/margaryny 50g mąki jaglanej (w wersji z glutenem może być też(...)pszenna) 50g cukru 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka kakao (płaska) 50g czekolady białej   Płatki, masło/margarynę, mąkę, cukier, kakao oraz jajko należy umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomącą dłoni. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
DOMOWE WAFELKI KNOPPERS 338

ORZECHOWO-CZEKOLADOWA 100 g. masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych 100 g całych orzechów laskowych DODATKOWO: 3 suche wafle 70 g mlecznej czekolady 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Przygotowujemy masę mleczną: Zwykłe mleko zagotować z cukrem na małym ogniu. Jak cukier się rozpuści ostudzić. Masło utrzeć mikserem(...)waflem. Wafle obciążyć garnkiem z wodą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Po sklejeniu się wafli oraz stężeniu masy posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką i mleczną czekoladą. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Pokroić na mniejsze części

Kuchnia w oparach
Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą 167

Kruche leciutkie jak puch blaty bezowe przełożone słodką puszystą masą śmietanową. Całą słodycz przełamują wiśnie i tarta gorzka czekolada. Do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu. Klasyka która zwsze się sprawdza! Składniki: Na dwa bezowe blaty o śr 23 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1   łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję

Wanilia i Kardamon
Sernik marmurkowy z czekoladą 127

Czekoladę lubi każdy, no może są wyjątki ale niewielkie. Dziś przedstawiam sernik z czekoladą białą i deserową na zimno. Jest przepyszny, kremowy i smakuje obłędnie o każdej porze dnia i roku, koniecznie popróbujcie. Szybki w zrobieniu,, a jeśli powiem że znika błyskawicznie to robicie? Marmurkowy sernik na zimno z czekoladami dwoma. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 134

powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem Wam, że to wyszło naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki(...)zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem  Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Pischingery z czekoladową masą kajmakową 188

tego też powodu polecam do zrobienia tych pischingerów wafli jak najgrubszych, tak by choć trochę zrównoważyły słodycz nadzienia;) 5 dużych kwadratowych wafli 2 puszki masy kajmakowej 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% Śmietankę podgrzewamy. Gorącą zdejmujemy z palnika i wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie do czekoladowej śmietanki dodajemy kajmak. Mieszamy do połączenia. Masę dzielimy(...)owijamy folią, dociskamy dużą deską, którą dodatkowo obciążamy garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie kroimy na romby, kwadraty lub prostokąty. Uwagi: Zamiast czekolady rozpuszczonej ze śmietanką można również przygotować masę z miękkiego masła utartego razem z masą kajmakową

Smaki Na Talerzu
Ciasto Czarny Las 292

jedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciast. Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach .        Ciasto Czarny Las - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao(...)cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 łyżki kakao fix do ubijania śmietany  Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu do ponczowania biszkoptu (można dodać wiśniówki) Ciasto Czarny Las - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem

Słodka Strona
Karmelowe brownie (Brownies al caramello) 127

caso della torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle e della torta al cioccolato e cocco .  Buon weekend e buon fine settimana :) SKŁADNIKI Brownie 300 g gorzkiej czekolady  100 g cukierków krówek (miękkich) 150 g m ą ki migdałowej   75 g m ą ki pszennej 80 g cukru 60 g masła 3 jaja 1/2 łyżeczki proszku(...)vanigliato un pizzico di sale Caramello 100 g di caramelle mou (morbide) 80 ml di panna fresca 1/2 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę migdałową, mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli

La grande e la piccola cuoca
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 137

niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa czekoladowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 10 g gorzkiej czekolady Masa kawowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki cukru pudru 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Beza kawowa: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru(...)reszty możemy wykonać małe beziki, które przydadzą się do dekoracji tortu. Masa czekoladowa: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe z orzechów 153

ciasto, w którym nie ma ani odrobiny mąki. Co za tym idzie idealne dla wszystkich Bezglutenowców. Smakiem i konsystencją przypomina nieco brownie. Mocno czekoladowe, jeśli nie użyjemy samej mlecznej czekolady nie za słodkie. Podawać obsypane cukrem pudrem, albo jak komu jeszcze za mało to z polewą czekoladową.  Składniki: 250g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej) 150g masła 200g(...)orzechów włoskich 4 średnie jajka szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Orzechy dokładnie mielimy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w rondelku z masłem. Do lekko przestudzonej masy wbijamy jajka ubijając trzepaczką. Łączymy z sypkimi składnikami dokładnie mieszając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę, wyrównujemy, Piec

Gotuj z Rumcajsem
Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 202

dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 125 g mąki z pestek dyni + trochę do posypania 100 g drobnego cukru Dodatkowo: świeże owoce np. jeżyny lub konfitura z żurawiny CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W małym garnuszku umieszczamy masło i połowę czekolady. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. 2. Do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy czekoladowej, dodajemy rozbełtane żółtka i mąkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas

My Culinary Art
Czekoladowe Krówki 116

gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;) Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm: 200 ml mleka skondensowanego (użyłam z tubki) 4 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej 50 g pianek marshmallow szczypta soli 1. Mleko wraz z cukrem i szczypta soli, umieszczamy w rondelku z grubszym dnem. Zagotowujemy mieszając co chwilkę, zestawiamy z ognia i dodajemy najpierw(...)połamaną czekoladę gorzką, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone na drobno pianki marshmallow. Mieszamy całość do rozpuszczenia się pianek i czekolady, a następnie szybko przekładamy na blaszkę/pojemnik wyłożony papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 3-5 godzin lub na całą noc. 2. Na drugi dzień bądź po tych kilku godzinach, stężałą

Gotowanie...to proste !
Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil) 165

inne ulubione dodatki) Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil) Składniki: około 3/4 szklanki płatków owsianych 1 pełna łyżka sezamu Helio 5 suszonych moreli Helio około 6 kosteczek dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego) 3-4 płaskie łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Na suchą patelnię ustawioną na średnim ogniu wsypujemy płatki owsiane i sezam. Całość mieszamy i pozostawiamy tak kilka(...)ładny orzechowy zapach. Następnie dodajemy na patelnię 1 łyżkę oleju kokosowego i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojone morele, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną lub startą gorzką czekoladę, chwilę mieszamy. Czekolada powinna ładnie pokryć resztę składników. Ściągamy patelnię z ognia, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy i przekładamy do słoiczka lub od razu podajemy np. z mlekiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 105

wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 350 g cukinii 300 g brązowego cukru 6 łyżek kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii   Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę(...)drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. 2 formy o średnicy 20 cm cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy

Made By Mom And Son
SERNIK Z FIGAMI NA SPODZIE BROWNIE 130

piekarnika, gdy jego środek jest jeszcze sprężysty i nie do końca ścięty.  Dzięki temu po wystygnięciu pozostanie wilgotny i aksamitny. SKŁADNIKI BROWNIE 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 2 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 120 g mąki pszennej (2/3 szklanki) MASA SEROWA 250 g mascarpone 750 g twarogu sernikowego (użyłam TAKIEGO ) 1/2 szklanki cukru 2 jajka(...)termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem i zapinamy obręcz. BROWNIE: w rondelku, na małym gazie roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. W misce krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito

cool and minty