mazurek mnie oczarował. Jak go tylko zobaczyłam na Kwestia Smaku wiedziałam, że będzie idealny dla mnie. Daktyle, czekolada i sól morska. Jedliście kiedyś ciasteczka czekoladowe z bardzo subtelną nutą soli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU . Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła(...)śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne
Blondynka Gotujemałą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła(...)Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczona czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się
Słodkości i nie tylkoDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki(...)gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią i połączą. Żółtka utrzec z połową cukru
Słodkości i nie tylkoUczcimy dzisiejszy dzień tzn. Dzień Czekolady, wspaniałym sernikiem tym razem czekoladowym.To , że lubię serniki , pisałam już nie raz, ale takiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :) Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt(...)szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło
Słodkości i nie tylkoPomarańcza i czekolada to połączenie, które smakuje chyba każdemu łasuchowi, ja postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych małych słodkości :) Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 kostka masła - 1 tabliczka czekolady deserowej - 4 łyżki cukru - 1 pomarańcza - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy(...)jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek
Zainspirowana w kuchnimasła - 2 łyżki kakao - 4 łyżki wody - 3/4 szklanki mąki - 2 jajka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g mascarpone - 1 szklanka śmietany 30 % - 1 tabliczka białej czekolady - 500 g truskawek - gorzka czekolada do dekoracji Przygotowanie: W naczyniu roztapiamy na małym ogniu masło, dodajemy cukier, kakao oraz wodę, studzimy. Wystudzoną masę miksujemy z jajkami, mąką oraz proszkiem(...)pieczenia. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 C przez około 45 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i mieszamy z serkiem mascarpone. Kremówkę ubijamy i łączymy z serkiem. Truskawki kroimy w ćwiartki i łączymy je (kilka zostawiamy do dekoracji) z przygotowaną masą. Masę wykładamy na wystudzone ciasto, dekorujemy truskawkami oraz startą czekoladą i wkładamy
Zainspirowana w kuchniGuinnessowe ciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka(...)lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, studzimy
sama złodyczmasła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni. Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić na rozgrzane masło(...)patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko brązowieć. Do rondelka wlać wodę,włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wstawić na bardzo mały ogień i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Na usmażone naleśniki wyłożyć bananowe nadzienie, zwinąć w rulony, polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. składniki: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30 % 300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 60 % z biedronki) 3/4 szklanki cukru 2-3 garście mrożonych malin wiórki kokosowe do posypania 150 g herbatników pełnoziarnistych 100 g margaryny Margarynę rozpuścić(...)rondelku i przestudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić. Serek mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać. Połowę czekoladowej masy przełożyć do tortownicy i nieco wyrównać
Monia miesza i gotujeDzisiaj coś słodkiego, miałam zapas czekolady w szafce więc trzeba było ja wykorzystać. Klasyczne i proste ciacho czekoladowe, które wzbogaciłam ziarnami słonecznika. składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła lub margaryny 110 g mąki pszennej 6 jajek 250 g cukru 1 garść ziaren słonecznika W kąpieli wodnej rozpuścic masło z czekoladą, masę wystudzić. Jajka ubić a następnie porcjami dodawać(...)cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 20 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty
Monia miesza i gotujeŚmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy 1 szklankę lekko zgęstniałego musu. Boki tortu: 100 g śmietanki, 100 g czekolady. Śmietankę podgrzewamy (musi być gorąca, ale nie może się zagotować), wrzucamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na nasączony biszkopt wykładamy(...)kremu. Następnie wykładamy mus truskawkowy. Tort należy schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Po tym czasie możemy przyozdobić boki tortu (ja robię to zawsze następnego dnia :) Po nałożeniu czekolady możemy dodatkowo przyprószyć boki okruszkami z biszkoptu :) Smacznego
Delicious TitbitsCzekolada, truskawki, krem ... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to był ciężki ale szczęśliwy tydzień, także stąd kostka szczęścia :) Ciasto na formę 24x24cm. Składniki: Ciasto : 5 jajek+ 2 białka z kremu 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao margaryna 250g 2 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Galaretka z truskawek: 250 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Polewa: czekolada gorzka 1 łyżka mleka Wykonanie: Zacznijmy od przygotowania kremu - z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki
Czerwona Porzeczkaprzygotowaniu. Jednak trzeba pamiętać, że ten deser mocno uzależnia i nie pamiętam rodzinnej uroczystości bez domowego ciasta 3 Bit. Ciasto jest inspirowane batonikiem 3 Bit- o połączenie mlecznej czekolady, z chrupiącym herbatnikiem i masą śmietankową. Z czego składa się ciasto 3 Bit? Ciasto 3 Bit jest przygotowane na herbatnikach z masą budyniową, bitą śmietaną i pyszną, bardzo słodką masą kajmakową(...)masy kajmakowej (400g) 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru 500ml śmietany 30% 200g masła 2 śmietan fix’y 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50g gorzkiej czekolady Śmietanę zostawiamy w lodówce do czasu jej ubijania. Zimna śmietana ubija się znacznie lepiej, niż taka w temperaturze pokojowej. Jeśli Wasza masa kajmakowa będzie trudno się rozprowadzała, to wstawcie puszkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!około 2-3 łyżki cukru pudru do zawijania rolady Na krem: 250ml śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 100ml ajerkoniaku 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wrzątku Na polewę: tabliczka czekolady gorzkiej – użyłam 50% 50ml kremówki Do dekokarcji (opcjonalnie): czekoladowe jajka Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 200°. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do jajek dodajemy(...)ładnie ukroić, a krem jeszcze do końca nie ściągnął. Po tym czasie możemy przygotować polewę – w rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę. Do niej dodajemy posiekaną na drobno czekoladę i dokładnie mieszamy, aż ciepło śmietanki rozpuści czekoladę na kremową, świecącą polewę. Taką polewą smarujemy dokładnie calą roladę z wierzchu i po bokach. Jeśli chcemy, wierzch rolady, póki jeszcze polewa
Smaczna Stronajest opcjonalna, ale dodatek ciastek sprawia, że śmietana i budyń lepiej się łączą i nie rozdzielają podczas krojenia. Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś wieńczy pyszna, leciutka pianka śmietankowa obsypana wiórkami ciemnej czekolady. To wspaniały deser na Święta i inne okoliczności. Bardzo polecam, smacznego :) Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, składniki: na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm: do odmierzania(...)opcjonalnie 2 łyżki cukru (lub do smaku) na piankę śmietankową: 400 g śmietanki kremówki 36 %, 2 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wody, cukier puder do smaku, kilka kostek ciemnej czekolady Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, przygotowanie: Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę
Lekcje w kuchni