użyłam kawy Caprissimo Fragrante z moich ulubionych brazylijskich ziaren, którą dostałam w ramach współpracy. W jej aromacie wyczuwalne są m.in czekoladowe cukierki, a w smaku ujawniają się nuty mlecznej czekolady i posmak orzechów włoskich. Idealna pod to ciacho. Właściwie pijąc ją rano, wpadłam na takie połączenie w babce. Nie wiem czy też tak macie, ale u mnie do ciasta dobrej(...)pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml zaparzonej, dobrej jakości kawy (u mnie Caprissimo Fragrante z przyjacielekawy.pl) 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% polewa: 100 g deserowej czekolady + 75 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka miodu Wkładka orzechowa: 100 g posiekanych orzechów włoskich 4 lekko „czubate” łyżki mąki 2 lekko „czubate” łyżki miękkiego masła ¾ łyżeczki cynamonu
Poezja smakuAaaaale będzie słodko dzisiaj! Ale kiedy jak nie w Walentynki. Słodyczy nie może zabraknąć i z tej okazji na deser nie może być nic innego niż czekolada. I to w jak najlepszym wydaniu. A to połączenie to prawdziwa petarda! Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto przykryte pierzynką z mascarpone i na koniec wisienka. Dosłownie! Dla przełamania smaku wierzch ciasta pokryty jest(...)frużeliną wiśniową, która komponuje się tu idealnie. Oj… Takie zakończenie walentynkowej kolacji to z pewnością może być wstęp do czegoś więcej! Składniki Brownie 300 g gorzkiej czekolady (minimum 60 %) 150 g masła 150 g cukru 3 duże jajka lub 4 mniejsze 75 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem 150 g sera mascarpone
Analiza Smakucarb , ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy . Więcej keto słodyczy o niskiej zawartości węglowodanów znajdziecie tutaj . Keto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym Składniki pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 3 łyżki masła (60 g) 2 łyżki śmietany 18% lub 12% (56 g) 4 łyżki erytrytolu lub odżywki białkowej (23 g) 3 jajka 3 łyżki mąki kokosowej(...)około 2,5 łyżki masła orzechowego (50 g) jako nadzienie Czas przygotowania : 10 minut + 12 minut pieczenia Ilość : 9 muffinek Przygotowanie W mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem . Następnie dodajemy śmietanę , erytrytol / odżywkę białkową , jajka i całość dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy mąkę kokosową , proszek do pieczenia oraz kakao , lekko mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych
WegePrzepisCiasto Marzenie Królowej to bardzo efektowne i pyszne ciasto, gdzie główną rolę pełni biszkopt przełożony masą chałowową, a dodatkowe skrzypce grają dżem porzeczkowy, bita śmietana i gorzka czekolada. Ciasto nie jest ani ciężkie ani zbyt słodkie – w sam raz do popołudniowej kawy czy na wyjątkową okazję. Składniki na ciasto Marzenie Królowej: Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 150 g mąki(...)pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów słoiczek dżemu porzeczkowego (około 250 g) tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez
e-PrzepisyKulinarnepudru 1 łyżka parzonych fusów espresso + 1 łyżka cukru pudru Ponch 100 ml amaretto likieru lub innego likeiru 100 ml zaparzonej kawy Dekoracja 100 g czekoladowych wafelków 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej lub pół na pół Nastaw piekarnik na 180ºC. Ubij pianę z białek na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru, następnie po jednym(...)fusami z espresso. Posmaruj brzegi tortu resztkami kremu. Na ogół po dociśnięciu spodów zawsze wydostaje się krem , którym można posmarować brzegi. Pokrusz wafelki i udekoruj brzegi tortu. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozprowadź cienko na marmurowej desce. Po zastygnięciu zdrapuj czekoladę ostrym nożym lub narzędziem do krojenia sera formując wiórki lub cygara. Udekoruj tort czekoladowymi wiórkami i wstaw
codojedzeniaprzełamią słodycz ciasta. Jeśli nie przepadacie za kwaśnym smakiem wiśni, możecie tu użyć wiśni ze słoika / z kompotu. Kakaowy Wiśniowiec z kremem udekorowany jest startą na grube wiórki czekoladą - do takich wiórków świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw. Jeśli wolicie, wierzch ciasta możecie oblać polewą czekoladową. To świetne ciasto na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. To całoroczny wypiek(...)szklanki soku / kompotu wiśniowego (używamy szklanki o pojemności 250 ml), czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej) ok. 50 g gorzkiej czekolady Ciasto Wiśniowiec, przygotowanie: Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać
Lekcje w kuchnismaki zapraszam po więcej przepisów tutaj , a po przepisy na czekoladowe słodkości tutaj Przepis na brownie z kremem orzechowym Składniki ciasto kostka masła (200 g) 2 tabliczki g orzkiej czekolady (200 g) szklanka cukru pudru (120 g) 3 jajka szklanka mąki (140 g) krem orzechowy 500 g mascarpone 2,5 szklanki masła orzechowego (350 g) pół szklanki cukru pudru(...)minut pieczenia Ilość: blacha ciasta o wymiarach 24 x 25 cm* * Sprawdź czas pieczenia blach o innych wymiarach tutaj . Przygotowanie W garnku rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i cukrem pudrem na małej mocy palnika często mieszając. W misce miksujemy jajka (można zrobić to ręcznie) i dodajemy do nich czekoladową masę , następnie całość dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę
WegePrzepisposmak, który zyskują dzięki żytniemu chlebowi. Przeszukajcie swoje chlebaki i koszyki z pieczywem, może u Was też coś czeka na ciasteczkową przyszłość! :) Ciasteczka czekoladowe z chleba Potrzebujesz: 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g żytniego chleba (czerstwego) 2 duże jajka 40g cukru trzcinowego Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 2. W robocie kuchennym umieść pokruszony chleb i zmiksuj(...)okruchy wielkości bułki tartej. 3. Do chleba dodaj pozostałe składniki i roztopioną czekoladę - miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasteczka o średnicy 3-4cm lub wykładaj masę łyżką (1/2 łyżki ciasta na 1 ciastko) w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Piecz w 200*C przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukru opcjonalnie kieliszek wódki Owoce + galaretka: około 10 mandarynek 2 przezroczyste galaretki cytrynowe 1 l wody 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód(...)wody, dodać cukier i opcjonalnie wódkę. Dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym sokiem. Krem czekoladowy: Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewając mieszać, aż się całkowicie rozpuści i powstanie nam jednolita masa czekoladowa. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając do niej cukier waniliowy i cukier puder. Do ubitej dodać
Passions hobbies lifenich są w kształcie serduszek a drugie prostokątnych cegiełek. Smak: Obie wersje mają bardzo podobny skład. Głównie różnią się procentową zawartością orzechów laskowych, plus serca są oblane grubą warstwą czekolady. Smak również mają do siebie zbliżony, jednak serca są nieco słodsze choć cegiełki mają wyraźniejszy smak orzechów laskowych. Czekoladki ogólnie są dość tłuste (ale rozpływają się w ustach(...)plastelinowe”, są zdecydowanie mniej słodkie od klasycznych pralinek, nieco wytrawne z lekką nutą goryczy (podejrzewamy, że to zasługa kakao i orzechów laskowych). Jeśli czekoladki porównamy do czekolad to im bliżej do tabliczki gorzkiej niż deserowej. Podsumowanie: Monice serca smakowały bardziej przez fakt, że były nieco słodsze z bardziej wyczuwalną czekoladą choć mniej orzechowe. Angelice do gustu przypadły cegiełki przez
Candy Pandasjabłka, płaska łyżka cynamonu (lub trochę mniej) 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, 4 łyżki cukru (lub do smaku), 660 ml mleka, 150 g masła 100 g gorzkiej czekolady, 60 g słodkiej śmietanki 30%, ew. mleka Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią(...)łyżkami cukru na 660 ml mleka. Gorący, gęsty budyń wymieszać z masłem. Gdy masło się rozpuści, wylać masę na wystudzone ciasto. Krótko schłodzić. Do gorącej śmietanki wrzucić połamaną czekoladę, zostawić na kilka minut. Zamieszać, aż czekolada się rozpuści. Polewę czekoladową wylać w formie esów-floresów na ciasto. Schłodzić. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil
Lekcje w kuchniimprezie. Moje torty zawierają sporo nadzienia. Jak widać na zdjęciu grubośc biszkoptu jest taka sama jak masy, niezależnie czy jest to curd z marakui czy malinowy mus. Nawet warstwa czekolady jest pokaźna. Tort bardzo wszystkim smakował. Dzisiaj ze spokojem zjadłam ostatni kawałek i naprawdę delektowałam się każdym kęsem. Tort na Sylwestra to tort wielosmakowy i bardzo owocowy. Owocowy nieco kwaśny(...)kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem bezowo czekoladowy 200 g masła, temperatura pokojowa 125 g białek, około 5 200 g cukru 150 g czekolady, roztopionej Zacznij od pieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki z proszkiem
codojedzeniaketo świąteczne ciasteczka będą świetnym uzupełnieniem świątecznych wypieków. Sprawdzą się także jako smakowite świąteczne podarunki lub słodki dodatek do prezentu. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , czekolada , finger food , pierniczki Porcje 20 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Ciastka 100 g masła klarowanego w temperaturze pokojowej 50 g erytrytolu(...)guar 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 0,25 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej kamień winny) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka jogurtu kokosowego Polewa czekoladowa 50 g czekolady gorzkiej min. 85 % kakao lub niskowęglowodanowej 2 garści płatków migdałowych do dekoracji Sposób przygotowania Ciastka Masło utrzeć z erytrytolem na gładką masę. Dodać jajko, jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucierać
Modern Cave Girlzamkniętym pojemniku, ale przyznam szczerze, że trudno jest poprzestać na zjedzeniu tylko jednej sztuki… Domowe pieguski – składniki (18 sztuk): 100g masła, 230g mąki orkiszowej jasnej, 50g czekolady 70% kakao, 1 jajko, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sproszkowanej stewii. Sposób przygotowania Przygotowanie domowych piegusków jest bardzo łatwe. Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Przygotowanie(...)dodajemy także jajko i zagniatamy ciasto na gładką masę. To jest najtrudniejsza część zadania, ale później już będzie z górki Do zagniecionego ciastka na koniec dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę. Mają to być małe kawałki. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem już z dodatkiem czekolady. Rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je spłaszczamy. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę
Natka Pietruszki