Sławek ! A co kryło moje zamówienie ? Same pyszności. Wybrałam mus jagodowy oraz czekolę orzechową a na gratis wybrałam czekolę białą . Od Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa Jest to cudowne połączenie czekolady i orzechów.Czekolada to bogactwo magnezu,potasu,fosforu,cynku oraz
Magiczne Życie Martypadło na tort. Miał być mały a wyszedł dwupiętrowy. Właściwie przez przypadek zrobiłam tort urodzinowy z dwóch biszkoptów , przekładany dżemem wiśniowym oraz kremówką. Do tego orzechy i tarta czekolada. Zapraszam ! Składniki : Biszkopt : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół(...)szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Przelewamy do większej i mniejszej tortownicy. Pieczemy
Magiczne Życie Martybłonnika. Granola czekoladowa należy do kategorii produktowej, którą tworzą chrupiące, wręcz ciasteczkowe płatki zbożowe powstałe w wyniku powolnego, dokładnego procesu wypiekania. W przeciwieństwie do Crunchy, płatki zbożowe i kawałki czekolady tworzące Granolę czekoladową wypiekane są w całości. Moim zdaniem jest idealna na szybkie śniadanie. Co prawda jest kaloryczna i zawiera mnóstwo cukru, ale przecież ma też inne pyszne składniki(...)choćby czekolada. Mała saszetka idealna do zabrania ze sobą do pracy. Polecam z jogurtem naturalnym oraz świeżą figą. Granola z granatem 350g Granola z granatem 50g Dla mnie smakowo lepsza od tej z czekoladą, choć czekoladę uwielbiam. Tutaj jest całe mnóstwo owoców co z płatkami daje lepsze doznania smakowe. Jednak obie można dowolnie łączyć i smak wychodzi wtedy jeszcze
Magiczne Życie MartyTort piekłam specjalnie na imieniny, które jutro mój S obchodzi. Biszkopt z niezawodnego przepisu mamy oczywiście, a krem z dodatkiem mascarpone. Do tego orzechy i czekolada. Mam nadzieję, że będzie pyszny! Składniki : * biszkopt * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 małe śmietany kremówki 36% * opakowanie serka mascarpone * 2 fixy do kremówki * 2 łyżki cukru(...)pudru * duża garść orzechów laskowych i włoskich * tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie : Upieczony biszkopt przekroić by powstały trzy blaty. Każdy nasączyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Przygotować krem ubijając kremówkę z fixami. Dodać serek i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Każdy nasączony blat posmarować kremem i posypać startą czekoladą. Wierzch posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami. Ja swój tort ozdobiłam
Magiczne Życie MartyMuffinki lubi chyba każdy. Ja lubię bez kremu, ale ze zdecydowanym smakiem czekolady bądź wanilii. Tym razem dodałam rozpuszczalnej kawy Jacobs Crema Gold i powiem Wam, że było to świetne posunięcie. Do środka kawałeczki białej czekolady. Istne niebo! Polecam! Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru * pół łyżeczki sody(...)oczyszczonej * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * szklanka wody * 1/4 szklaki oleju rzepakowego * łyżka soku z cytryny * pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie : Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki, wlać ciasto na 3/4 foremki. Babeczki piec 25 minut w 180 stopniach. Studzić
Magiczne Życie Martypieczenia Biszkopt ciemny : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem(...)minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt. Z każdego blatu biszkopta wykroić szklanką kółka i w ciemny włożyć te jasne a w jasny blat te ciemne. Kremówkę lekko ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła pół płynna, ale w lodówce wszystko się idealnie połączy. Pół masy wylać na dobrze nasączony, wodą z cytryną
Magiczne Życie Martytroszkę ich rozweslę. Odrobinę rozpieszczę, w ramach wynagrodzenia. Mam zamiar wywołać uśmiech na ich buźkach przy pomocy tajnej broni - słodyczy. A chyba każdy wie, ile radości daje czekolada! Ukochane endorfiny, do dzieła! Chociaż wiem jedno. I tak sucha nie wytrwam do końca dnia, to pewne. FRANCUSKIE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ. (przepis wymyślony na poczekaniu;) opakowanie francuskiego ciasta nutella / tabliczka czekolady(...)jajko Z ciasta francuskiego wykroiłam małe trójkąciki. Na każdym ułożyłam porcję nutelli / kawałek czekolady. Zawinęłam rogaliki. Jajko rozmąciłam i posmarowałam nim każdego rogalika. Piekłam w 180 stopniach do momentu, aż rogaliki się nie wypiekły i zezłociły (czas zależy od wielkości rogalików). Smacznego
W kuchni Karmel-itkiMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia. Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się wokół zapach oznajmia, że będzie słodko i pysznie. Na oknie pojawią się coraz większe krople. Słońce chyba dzisiaj o nas zapomniało, jest tak ponuro i melancholijnie. Zapalam mała lampkę oliwną na parapecie, pamiątka(...)niego. Przyglądam się procesowi bulgotania masy, rośnięcia babeczek, spiekania wierzchu, delikatnego pękania, aż do momentu złocistej skorupki i dźwięku wyłączanego piekarnika. BABECZKI Z KISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek babeczki: kostka margaryny szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia
W kuchni Karmel-itkipalce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość w każdym kęsie. Świętowanie Światowego Dnia Czekolady trwa, chociaż miał on miejsce wczoraj. Wczoraj były ciasteczka niebywale czekoladowe: Cookies wg Sigrid . Stwierdziłam jednak, że skoro przypada nam dziś niedziela, można połączyć dwie okazje razem, stąd znów(...)przełamać tę oszałamiającą słodycz. CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON /źródło: Kuchnia + / na 2 porcje miarka = 235 ml półtorej miarki kremówki dwa duże żółtka 1/4 miarki cukru 100g czekolady deserowej kwaskowata konfitura wiśniowa Śmietankę i cukier podgrzewam razem, ale nie dopuszczam do zagotowania, zestawiam z palnika. Czekoladę rozdrabniam (może być w postaci groszków czekoladowych tak, jak u mnie
W kuchni Karmel-itkiłatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA: 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kardamonu 30 g masła 200 g białej czekolady ORAZ: 2 pomarańcze 50 g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru Polewa kawowa: do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę i kardamon, mieszając podgrzewać, aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia(...)dodać masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić na gładka polewę (jeśli jest taka potrzeba można trochę masę podgrzać, a jeśli się rozwarstwi, można dodać trochę śmietanki i energicznie wymieszać). U mnie nic się nie działo, robiłam ją bez żadnych problemów :) Masę wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki aby polewa zgęstniała (około 1 godzina). Wyłożyć pomarańcze wcześniej
Blondynka Gotujeproszku do pieczenia 120 g cukru brązowego, trzcinowego, drobnego 120 g cukru białego, drobnego 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej); 100 g czekolady można zastąpić orzechami Wykonanie: Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kosteczki, każdą kostkę pokroić(...)białego, oraz ekstraktu waniliowego przez około 8 minut, aż będzie puszyste i jasne. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać sypkie składniki, zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się 9 porcji (ciasto rośnie i rozlewa się w piekarniku
Blondynka Gotujemazurek mnie oczarował. Jak go tylko zobaczyłam na Kwestia Smaku wiedziałam, że będzie idealny dla mnie. Daktyle, czekolada i sól morska. Jedliście kiedyś ciasteczka czekoladowe z bardzo subtelną nutą soli? Ja jadłam i ten smak mnie oczarował, przepis na te ciasteczka znajdziecie TU . Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła(...)śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne
Blondynka Gotujemałą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła(...)Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczona czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się
Słodkości i nie tylkoDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki(...)gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią i połączą. Żółtka utrzec z połową cukru
Słodkości i nie tylkoUczcimy dzisiejszy dzień tzn. Dzień Czekolady, wspaniałym sernikiem tym razem czekoladowym.To , że lubię serniki , pisałam już nie raz, ale takiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :) Jest po prostu przepyszny. Smak czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt(...)szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka Masa serowa: 600 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło
Słodkości i nie tylko