czekolada - 27946 przepisów (strona:515/1864)

Czekoladowe Krówki 111

gryzie są kruche w buzi zaś zachowują się jak mordoklejki ;) Składniki na blaszkę/pojemnik 15x15 cm: 200 ml mleka skondensowanego (użyłam z tubki) 4 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej 50 g pianek marshmallow szczypta soli 1. Mleko wraz z cukrem i szczypta soli, umieszczamy w rondelku z grubszym dnem. Zagotowujemy mieszając co chwilkę, zestawiamy z ognia i dodajemy najpierw(...)połamaną czekoladę gorzką, mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone na drobno pianki marshmallow. Mieszamy całość do rozpuszczenia się pianek i czekolady, a następnie szybko przekładamy na blaszkę/pojemnik wyłożony papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na 3-5 godzin lub na całą noc. 2. Na drugi dzień bądź po tych kilku godzinach, stężałą

Gotowanie...to proste !
Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil) 158

inne ulubione dodatki) Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil) Składniki: około 3/4 szklanki płatków owsianych 1 pełna łyżka sezamu Helio 5 suszonych moreli Helio około 6 kosteczek dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego) 3-4 płaskie łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Na suchą patelnię ustawioną na średnim ogniu wsypujemy płatki owsiane i sezam. Całość mieszamy i pozostawiamy tak kilka(...)ładny orzechowy zapach. Następnie dodajemy na patelnię 1 łyżkę oleju kokosowego i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojone morele, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną lub startą gorzką czekoladę, chwilę mieszamy. Czekolada powinna ładnie pokryć resztę składników. Ściągamy patelnię z ognia, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy i przekładamy do słoiczka lub od razu podajemy np. z mlekiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 99

wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 350 g cukinii 300 g brązowego cukru 6 łyżek kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii   Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę(...)drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. 2 formy o średnicy 20 cm cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy

Made By Mom And Son
SERNIK Z FIGAMI NA SPODZIE BROWNIE 128

piekarnika, gdy jego środek jest jeszcze sprężysty i nie do końca ścięty.  Dzięki temu po wystygnięciu pozostanie wilgotny i aksamitny. SKŁADNIKI BROWNIE 150 g masła 150 g gorzkiej czekolady 2 jajka 100 g cukru (1/2 szklanki) 120 g mąki pszennej (2/3 szklanki) MASA SEROWA 250 g mascarpone 750 g twarogu sernikowego (użyłam TAKIEGO ) 1/2 szklanki cukru 2 jajka(...)termoobiegu. Spód formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem i zapinamy obręcz. BROWNIE: w rondelku, na małym gazie roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. W misce krótko rozmiksowujemy jajka z cukrem (nie ubijamy). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę (najlepiej przesiać przez sito

cool and minty
Muffinki czekoladowe ze śliwkami 144

wyborne :) Składniki na 12 sztuk: 200 g mąki 80 g cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki cynamonu 100 g gorzkiej czekolady (lub deserowej) 2 jajka 100 g masła 150 ml mleka 500 g śliwek Czekoladę posiekać na kawałki, masło rozpuścić. Śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do jednej miski wsypać(...)proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miski wlać roztopione masło i mleko oraz wbić jajka. Wymieszać. Wlać masę do składników suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i śliwki i ponownie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut

My simple kitchen
Fit czekoladki z ekspandowanym orkiszem 323

Dziś bardzo prosta i szybka przekąska. Idealna dla fanów czekolady z chrupkami lub ryżem preparowanym. Na zdjęciach może czekoladki nie wyszły zbyt korzystnie, ale są naprawdę bardzo smaczne i szybko można nimi zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Dodatkowo do ich wykonania potrzebujemy zaledwie trzech składników, a nawet dwóch, bo masło orzechowe można śmiało pominąć. W wolnej chwili polecam wypróbować(...)przepis. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 1 szklanka ekspandowanego orkiszu 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło orzechowe oraz ekspandowany orkisz. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do foremek (użyłam silikonowych foremek na muffinki) i mocno docisnąć. Gdy masa się lekko przestudzić, przełożyć do zamrażalnika. Przed podaniem wyciągnąć lub przełożyć do lodówki

Healthy food explorer
Muffiny orzechowo-kokosowe z figami i polewą czekoladową 130

świeżymi figami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Muffiny świetnie smakują też w wersji solo, ale ja udekorowałam je odrobiną polewy z gorzkiej czekolady, co moim zdaniem podniosło walory smakowe ciastek. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! (około 8 sztuk)  1/2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml; w ostateczności może być zwykłe) 2 łyżki(...)mąki orzechowej /drobno zmielonych orzeszków ziemnych 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 3 figi (świeże) Polewa: 20g czekolady gorzkiej 10g masła 10 ml mleka   W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, wiórki, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki

Di gotuje
Brownie z malinami 148

Cudownie czekoladowe, wilgotne brownie w połączeniu z delikatną śmietanką i orzeźwiającymi malinami to deser doskonały. My jesteśmy nim zachwyceni :) Brownie: 250 g masła 250 g gorzkiej czekolady 4 jajka w temp. pokojowej 250 g cukru niepełna szklanka mąki pszennej 2 ły ż ki kakao szczypta soli   Krem: 330 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru śmietan(...)malin mięta lub melisa do dekoracji       Brownie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać. Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Brownie włożyć

Smakołyki Asi
Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies 130

pochodzi z jednej z książek Gordona “Bread Street Kitchen”. Brownie jest chrupiące z wierzchu, wilgotne i zbite w środku oraz obłędnie czekoladowe, dlatego ważna jest jakość używanych czekolad. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga używania miksera. Obowiązkowa propozycja dla czekożerców :D Tym, którzy kochają czekoladę polecam również “ Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Moja Delicja
Czekośliwka 122

Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao są doskonałym dodatkiem do pieczywa, deserów, naleśników. Ja przyznam się, że uwielbiamy wyjadać ją prosto ze słoiczka ;) 2,5 kg śliwek (najlepsze są węgierki) 800 g cukru 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając(...)przez ok 2,5 godziny. Przestudzić, zmiksować. Znów doprowadzić do wrzenia. Dodać kakao i smażyć ok 10 minut. Na końcu dodać pokruszoną czekoladę. Podgrzewać jeszcze chwilę aż się rozpuści. Wrzącą czekośliwkę nakładać do wyparzonych i suchych słoiczków. Natychmiast zakręcać i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Smakołyki Asi
Ciasto Kubuś bez pieczenia 119

Natchnieniem do powstania tego ciasta był sok, który otrzymała moja córka. Jednak uważam, że słodkie owoce nie powinny być dodatkowo dosładzane, więc nie pijamy takich skarbnicy cukru. Lepiej zjeść czekoladę lub... właśnie ciasto! Wolę zjadać cukier w słodyczach, a nie przemycony to takich produktów, w których jest zbędny. Wracając do przepisu... Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie oraz bardo delikatne(...)śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru (płaskie) 200g masła Bita śmietana: 600 ml słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżki cukru pudru 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: 120g czekolady (u mnie gorzka) 50g masła 50 ml mleka Ponadto: około 700g herbatników (u mnie maślane - Cukry Nyskie ) Przygotować masę budyniową.   Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać

Di gotuje
Biała czekolada z pistacjami 84

Nowym Roku wracam do Was z czymś słodkim, a konkretnie z białą czekoladą z pistacjami. Już dawno zrezygnowałam z postanowień noworocznych typu dieta :) Czekolada jest jedną z tych rzeczy, bez których nie mogłabym się obejść. Jest za dobra! Dorzuciłam do niej suszoną żurawinę i pistacje, ale jeżeli macie ochotę na inne dodatki śmiało […] Artykuł Biała czekolada z pistacjami pochodzi

Pink Envelope
Mini murzynki z wiśniami 113

szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu wiśniowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej około 400 g wiśni Polewa czekoladowa (ganache): 60 g czekolady mlecznej 40 g czekolady gorzkiej 80 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Babeczki: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, mleko, olej, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i zmiksować(...)nagrzanym do 175°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa czekoladowa (ganache): W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos trochę zgęstniał. Następnie polać babeczki i udekorować resztą wiśni. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może

Oryginalny smak
Ciasto z gruszkami 155

Dziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)wilgotne), ciasto czekoladowe – idealne także jako baza do tortów, robiłam z niego np. Tort Elsę , chrupiące, delikatne czekoladowe ciasteczka , ciasteczka brownie lub rogale czekoladowe . Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 120 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao + gruszki, brązowy cukier (opcjonalne) Jak zrobić ciasto z gruszkami? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania