wkraczam w czas wyparcia! Ale najpierw podzielę się z wami przepisem, który podniesie na duchu i sprawi, że naukowa depresja oddali się od nas choć odrobinkę. Proszę państwa, nadchodzi czekolada! Kiedy dziś rano otworzyłam oczy, mój mózg wysłał mi wyraźny sygnał do zorganizowania sobie dnia lenistwa. Na ten znak pobiegłam do kuchni i rozpoczęłam przygotowanie śniadania, które wyciągnie mnie(...)wywar z gęstego kakao, kaszy jaglanej i dodatku banana. Składniki: -50g kaszy jaglanej -szklanka mleka -2 łyżeczki kakao -jeden duży banan -słodzik (u mnie stewia) -kostka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, jednak po ok. 10 min odlewamy ewentualny nadmiar wody i wlewamy szklankę mleka z rozpuszczonym w nim kakao. Dodajemy słodzik i gotujemy
Gawron w rosolemiąższ blendujemy) 3 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj(...)rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h. ganasz czekoladowy w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę, ganaszem polej tort i udekoruj orzechami, następnie wstaw do lodówki jeszcze na 1h. Smacznego
Niezły MłynekTypowo damski trunek o kremowym, słodkim smaku czekolady i zagęszczonego mleka. Napój jest gęsty i mimo, ze nie czuć % dość mocny :) SKŁADNIKI: 0,4l wódki 0,4 l spirytusu 500g czekolady gorzkiej szklanka mleka skondensowanego słodzonego PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chłodzimy w misce z lodem cały czas mieszając. Dodajemy wymieszane ze sobą wódkę, spirytus i mleko
Pyry na Gazpłatków owsianych 50 g masła 50 g cukru jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g mąki pszennej ¼ łyżeczki sody ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady 30 g orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałeczki. Płatki owsiane zmielić. W wysokim naczyniu zmiksować masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Dodać resztę(...)temperaturze 180 stopni. Uwaga! Ciasto wykładać małą łyżeczką w odstępach minimum 3 cm od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka rosną. Smacznego Krok po kroku: 1. Posiekać czekoladę i orzechy 2. Zmielić płatki owsiane 3. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem 4. Połączyć masło z wszystkimi składnikami 5. Wyłożyć ciastka na papier
KuchniaWeDwoje.plorzechowy nugat i czekoladowe salami z orzechami laskowymi . Inspiracja: Merceditas bakery . Turrón de chocolate, hiszpański blok czekoladowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 170 g mlecznej czekolady 65 g masła orzechowego 35 g masła 3 łyżki ekspandowanej pszenicy 70 g herbatników cukier puder do obtoczenia Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło orzechowe, masło i czekoladę. Herbatniki kruszymy(...)ręku. Do rozpuszczonej czekolady wkładamy herbatniki i pszenicę. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy z niej wałek. Szczelnie zawijamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Po zdjęciu foli blok obtaczamy w cukrze pudrze
Kulinarne przygody Gatitycałym dniu spędzonym na dworze czy polu, jak kto woli ;) mogłam pochłonąć prawie wszystko. Przyjemność wdychania tego przesiąkniętego wspomnieniami zapachu jest dla mnie prawie tak samo hipnotyzujący jak wąchanie czekolady. A propos, to brownie uzależnia. Składniki na ok 10 os. Czas przygotowania: 45 min 220 g masła 220 g cukru pudru 6 jaj 220 g maki pszennej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 100 g gorzkiego kakao 4 łyżki mleka szczypta soli 200 g gorzkiej czekolady 500 g wiśni (najlepiej świeże, mogą też być z kompotu, uważajcie z mrożonymi mogę zbytnio rozwodnić ciasto) cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy i lekko schładzamy 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremkę o wymiarach ok 35 /25 wykładamy papierem do pieczenia
Słodki Kompromisserii "comfort food"- z pewnością poprawi niejedne jesienne smutki. Jest tak pyszne, że nie sposób powstrzymać się od jego ciągłego skubania, wilgotne, jesienne ciasto dyniowe, nadziane kawałkami czekolady, ma moją 100% rekomendację. Jesień to taki czas kiedy jedzenie poprawiające nastrój nabiera jeszcze większego wymiaru. Choć za oknem nie brakuje kolorów, to często odczuwamy zmęczenie i dopadają nas melancholijne nastroje(...)łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 100 g gorzkiej czekolady min 70% Przygotowanie: 1. Pure z dyni - dynię obieramy, chyba że używamy dyni Hokkaido, kroimy w kostkę i pieczmy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie miksujemy
Słodki Kompromisindyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka są bardzo maślane, o waniliowym aromacie, z przyjemnym kontrastem słodkiej, białej czekolady i kwaskowatej żurawiny, oraz chrupiącymi orzechami. Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 25 min 150 g mąki pszennej 80 g płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 100 g białego cukru 1 jajo laska wanilii 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 150 g białej czekolady Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia 3. W osobnej misce
Słodki Kompromisproste ciasto czekoladowe, jogurtowe lub kruche, takie w moim domu bronią się zawsze. Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 15 min + 45 pieczenie 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 140 g pszennej mąki szczypta soli 3 jajka 250 g cukru 0,5 kg truskawek Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę o wymiarach(...)28/21 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia 3. Za pomocą miksera ubijamy jaja z cukrem, do połączenia się składników 4. Do masy jajecznej dolewamy roztopioną czekoladę z masłem, dodajemy szczyptę soli i przesianą przez sito mąkę, łączymy do momentu aż ślady mąki nie będą
Słodki Kompromisziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze - zatem jedzmy buraki....nawet w cieście ;) Składniki Czas przygotowania: 60 min 85 g gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 g ugotowanych buraków 1 laska wanilii 30 g gorzkiego kakao 200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową) 1 1/2 łyżeczki proszku(...)wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej wody i obieramy po chwili 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Obrane buraki blendujemy na gładkie pure 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali 5. W misce miksera mieszamy jajka, cukier i olej, do ubitej masy dodajemy pure z buraka, wyłuskane nasionka z laski wanilii oraz rozpuszczoną czekoladę
Słodki Kompromisśrednicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao krem: 750 ml śmietany kremówki (38%) 270 g ciemnej czekolady (57%) 50 g cukru pudru dodatkowo: 150 śmietany kremówki (38%) żółty, niebieski, biały i czarny marcepan Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie(...)pieczenia. Wylać do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ostudzony biszkopt przeciąć w poziomie na 3 blaty. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letnią czekoladę, wymieszać na gładki krem. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, wyłożyć połowę kremu. Przykryć kolejnym blatem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePięknie wyglądające i niesamowicie łatwe w przygotowaniu MEDIANTS Z CZEKOLADĄ,... Artykuł MEDIANTS Z CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach...smak i kolor, naprawdę polecam! Ta przepyszna rolada kończy propozycję świątecznych słodkości. WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH(...)mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego 1/2 słoiczka ulubionego dżemu Dodatkowo : posiekane orzechy laskowe 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie: białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Do lśniącej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim. Desery z użyciem ciasta francuskiego należą do takich, że tak naprawdę wystarczy tylko dżem, masło orzechowe, owoce czy kostki czekolady, a możemy wyczarować coś smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło na mini serniczki. Smakują wyjątkowo z domowym czekoladowym karmelem, roztopioną czekoladą, masłem orzechowym lub różnymi dżemami. Musimy(...)łyżki mąki ziemniaczanej (budyniu waniliowego w proszku) – 2 jajka – wydrążone ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej *ulubione dodatki: dżem, karmel, czekolada lub masło orzechowe Twaróg mielimy 2 lub 3-krotnie na gładką masę. Do niego dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Arkusz ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi
Be Fit Be Strongminut. Świeże pozbawiamy pestki. Daktyle odcedzamy i umieszczamy w mikserze wraz z 100ml wody i masłem orzechowym. Miksujemy na gładki mus. Dodatkowo: – 100g orzeszków ziemnych – 50g gorzkiej czekolady – 3 łyżki mleka (krowiego, sojowego..) – 1/2 łyżeczki masła/oleju kokosowego – 1/4 łyżeczki soli Orzeszki ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej wraz z mlekiem i masłem/olejem. W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Deser Snickers w słoiczku FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong