czekolada - 27946 przepisów (strona:526/1864)

KREM SPECULOOS 122

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 150g ciasteczek speculoos 90g białej czekolady 100ml mleka 30g brązowego cukru 60g miodu 50 ml oleju roślinnego Wykonanie: ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego(...)podpiekamy je 10 minut. Po tym czasie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i wkładamy do malaksera , miksujemy je na pył czekoladę siekamy, odstawiamy miód, cukier i mleko podgrzewamy, gorącą mieszanką zalewamy czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia, następnie dodajemy zmielone ciasteczka, mieszamy , na sam koniec do kremu wlewamy olej i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy, aż uzyskamy gładki krem. Gotowy przekładamy

Słodkie zapomnienie
ROCKY ROAD 164

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma 22x22cm) 120 g masła 300 g czekolady 3 łyżeczki golden syrup lub syropu klonowego 100 g pianek mini marshmallows 150-200g herbatników cukier puder do oprószenia Wykonanie: do rondla dajemy masło, posiekaną czekoladę oraz golden syrup(...)wszystko podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej masy, ( uwaga warto co chwilę mieszać ,żeby masa się nam nie przypaliła), gotową mieszankę czekoladową ściągamy z gazu i dodajemy do niej mini   pianki marshmallows   i połamane herbatniki, całość mieszamy masę przekładamy do formy +/- 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wyrównujemy  jej wierzch następnie, wkładamy do lodówki

Słodkie zapomnienie
BROWNIE Z CIASTECZKAMI TYPU OREO 111

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( forma 24x24cm): 165g masła 200g ciemniej czekolady 70% 3 jajka 2 żółtka 1 laska wanilii 165g cukru trzcinowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli około 150g ciastek typu Oreo   Wykonanie: masło roztapiamy, dodajemy(...)posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia całe jajka, żółtka oraz ziarenka z laski wanilii, ucieramy do białości następnie w 2 turach dodajemy cukier trzcinowy, nie przerywając miksowania do masy jajecznej dodajemy masę czekoladowo-maślaną, mąkę, kakao oraz sól i delikatnie wszystko mieszamy do masy dodajemy część połamanych ciastek, ciasto przekładamy do formy ( np.24x24cm) wyłożonej papierem

Słodkie zapomnienie
BEZY Z KREMEM CZEKOLADOWYM 204

godziny wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej) szczypta soli 130g drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g), użyłam domowy cukier waniliowy Krem czekoladowy: 100 ml śmietanki kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 70% ( w oryginale starta czekolada mleczna z orzechami) 100g miękkiego masła ciemne kakao do obsypania bezy ( pominęłam) Wykonanie: Bezy: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec ubijania stopniowo(...)spód bezy za pomocą   np. worka cukierniczego ,wyciskamy krem i przykrywamy go rozetką, bezy można posypać ciemnym kakao Krem czekoladowy: śmietanę kremówkę zagotowujemy , następie zalewamy nią połamaną czekoladę, odstawiamy na parę minut, po tym czasie dokładnie mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze raz całość mieszamy, aż uzyskamy gładką masę , jeżeli masa będzie płynna dajemy   ją do lodówki

Słodkie zapomnienie
BROWNIES KAWOWE 171

mojej ulubionej strony Moje wypieki i kolejny raz nie zawiodłam się , brownie jest pyszne, gliniaste i mega kawowe, polecam nie tylko czekoladoholikom :p Składniki: 160g masła 180g posiekanej gorzkiej czekolady 4 średnie jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 ¼ szklanki cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w minimalnej ilości wody) ½ szklanki likieru kawowego 1 ½ szklanki mąki pszennej szczypta soli Wykonanie(...)wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej masło roztapiamy w rondlu, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy ją na 2-3 minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec

Słodkie zapomnienie
TRUFLE SEROWO-CZEKOLADOWE 124

theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (+/- 12 szt.): 1 opakowanie ( 130g)   serka Bieluch 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70-90% olejek pomarańczowy ( dałam cynamon) ciemne kakao do obtoczenia trufli Wykonanie:   czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy do miski wkładamy serek, roztopioną czekoladę oraz cynamon lub dowolny olejek

Słodkie zapomnienie
CIASTO KUBUŚ 223

powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml śmietanki kremówki 30/36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatkowo: 50g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach 50g białej czekolady startej na tarce o grubych oczkach   Wykonanie: Biszkopt: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej białka ubijamy na sztywno(...)stężał, wykładamy na niego masę śmietanową ( warto ją przygotować dopiero wtedy jak nam krem stężeje) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy wierzch ciasta starą czekoladą. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-kubus

Słodkie zapomnienie
ŚWIĄTECZNY FIT PIERNIK 193

NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku również i ten piernik zagości na stole. /* Style(...)łyżeczki przyprawy do piernika autorka przepisu pisze żeby dodać  niepełną   1 szklankę mleka ja dałam ¾ szklanki parę łyżek dżemu lub powideł do przełożenia piernika ½ tabliczki rozpuszczonej czekolady + trochę posiekanych suszonych owoców do przyozdobienia Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli, odstawiamy miód podgrzewamy z olejem, studzimy do miski wkładamy teraz wszystkie   pozostałe składniki czyli   żółtka, mąkę, proszek

Słodkie zapomnienie
Cytrynowe blondie 163

jasna wersja słynnego brownie. Ciasto przygotowuje się migiem, jest naprawdę prościutkie. Polecam serdecznie do niedzielnej kawy. Poznajcie ten cytrynowy smak! Składniki:  Ciasto: 100 g masła 60 g białej czekolady 3 jajka 3/4 szkl cukru sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 2 cytryn 170 g mąki pszennej Lukier cytrynowy: 100 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Ciasto(...)Masła i białą czekoladę roztopić razem w kąpieli wodnej, następnie przestudzić (masło rozwarstwi się od czekolady- nie przejmujcie się, tak ma być). Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubić, aż zwiększą swoją objętość i staną się jasne. Do jajek wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę (koniecznie sparzyć wcześniej cytryny wrzątkiem) oraz wsypać przesianą mąkę pszenną. Całość krótko zmiksować

Nastoletnie Wypiekanie
Batoniki z kaszy jaglanej i płatków kukurydzianych 143

Kakao i Miód 1/3 kostki (70 g) masła + 1 łyżka masła do wysmarowania formy 3 łyżki miodu Górna warstwa: 2 i 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki żurawiny liofilizowanej 3 łyżki miodu 1/3 kostki (70 g masła) Przygotowanie: 1) Płatki kukurydziane trochę pokruszyć w dłoniach lub za pomocą blendera. 2) W rondelku rozpuścić masło, dodać(...)Przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenie, równomiernie rozprowadzić i ugnieść. 4) W rondelku rozpuścić drugą porcję masła, z miodem, dodać pokruszoną na kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. 5) Dodać ekspandowana kasze jaglaną oraz żurawinę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na spód z płatków, wyrównać i dobrze ugnieść. 6) Odstawić do lodówki

Fitsweet.me
Kulki a’la Rafaello 261

nimi dużo pracy, a smakują wyśmienicie. 3 Princessy kokosowe XL 100 g wiórków kokosowych + do obtoczenia 250 ml śmietanki 30% lub 36% 60 g masła 100 g białej czekolady 4 łyżki mleka w proszku, pełnego 3 łyżki kokosowego likieru lub mleka migdały Wafelki kokosowe rozdrabniamy w malakserze. Łączymy je w misce razem z wiórkami kokosowymi. W małym rondelku, na niewielkim(...)ogniu, roztapiamy masło. Gdy częściowo się roztopi dodajemy kremówkę. Podgrzewamy całość, aż do całkowitego roztopienia się masła (nie gotujemy). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady. Odkładamy do przestudzenia. Do zimnej masy dodajemy likier (lub mleko) oraz mleko w proszku. Mieszamy rózgą kuchenną, aż do połączenia. Gładką masę przelewamy do miski

Smaki Na Talerzu
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia 357

mascarpone 750 ml śmietany kremówki 350 g kremu Nutella 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki mleka 100 g orzechów laskowych 2 batony Kinder bueno (opcjonalnie) 4 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Jeśli Wasza blaszka nie jest w najlepszym stanie jej spód(forma 20 cm x 30 cm) można wyłożyć grubą folią aluminiową lub papierem do pieczenia(...)dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 5 -10 minut, aby zgęstniała. Ciasto polać polewą czekoladową. W rondelku rozpuścić 50 g gorzkiej czekolady z 1 łyżeczką masła. Polać ciasto po górze, tworząc wzór jak na batoniku Kinder Bueno. Ciasto ponownie schłodzić przez minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania