bardziej kojarzone są z ciastem składanym na kształt pieroga wykonane na bazie tortlli i z wytrawnym nadzieniem, ale u mnie trochę inaczej. Wersja na słodko z bananami, i ciemną czekoladą została przeze mnie nieco ulepszona i wzbogacona o uprażone orzechy laskowe. Moje empanadas wykonane zostały na bazie ciasta francuskiego, co nadało dodatkowego wymiaru tym słodkim trójkątom. Słodka przekąska, doskonale sprawdzi(...)bananów. Doskonała przystawka na każdego rodzaju kinder party. Zapraszam. Składniki : 1 płat ciasta francuskiego ok 330 g 150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie : 1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze
vaniliowoczekoladowaPyszne ciasteczka, które wykonacie w mgnieniu oka - tylko z 4 składników! Bez dodatku mąki i tłuszczów. Mocno orzechowe z dodatkiem gorzkiej czekolady - obłędny smak! Gdy ich spróbujecie już nigdy nie sięgniecie po te kupne ciastka 😉 Lepsze od oryginału! Składniki: 300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych) 4 białka 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wykonanie(...)ziemne mielimy na miałko. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodajemy porcjami zmielone orzechy, mieszamy. Czekoladę gorzką siekamy w drobną kostkę i dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenyjagody. Oprócz naleśników robiłam jeszcze delikatny sernik na zimno (warunki pogodowe jeszcze nie zachęcały do włączania piekarnika ;)). Spód został przygotowany na bazie chrupiących płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych i białej czekolady, natomiast ślicznie fioletowa, rozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt słodka, przykryta chmurką bitej śmietany i udekorowana owocami. Bardzo efektowny(...)smaczny deser. Polecam! Składniki Spód 120 g białej czekolady 1,5 szklanki płatków kukurydzianych pół szklanki wiórków kokosowych Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Masę wcisnąć w dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być
Słodkie inspiracjeosobom kojarzą się z grubymi, twardymi i być może suchymi naleśnikami. Jeśli mam rację to spróbujcie tych! Są przepyyyszne - puszyste, mięciutkie, wilgotne w środku, z rozpuszczającą się w ustach czekoladą... Placuszki smażone na maśle, nawet na niewielkiej ilości zyskują na smaku. Rewelacja! Można je podawać z ulubionymi dodatkami, ale mi wystarcza jedynie sam cukier puder. Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk(...)mąki) 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1/2 szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie masło ghee - Palce lizać! ) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać czekoladę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą
Di gotujejednym! Czekoladowy spód to znane Wam wszystkim bananowe brownie, na wierzchu znajdziemy sernik waniliowy, a gdzieniegdzie napotkamy kleks wilgotnego powidła śliwkowego. Takie ciasto przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekolady :) Brownie: 2 banany 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka gorzkiego kakao 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej 1/2 szklanki miodu 1/2 łyżeczki sody Banany zmiksować(...)gładkie puree. Dodać jajka, mleko, aromat, kakao, miód i czekoladę. Zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodać sodę iw krótko zmiksować. Prostokątną formę (np. 25x13) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 30-40 minut 170*C. Wyjąć, wystudzić. Sernik: 250 g twarogu 2 jaja 170 g jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu 40 g budyniu waniliowego
Chocolate Muffin Blogwielkości 18x18cm): ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki 3 jajka szczypta soli łyżeczka cynamonu laska wanilii łyżeczka sody oczyszczonej łyżka soku z cytryny tabliczka gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao Przygotowanie : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Migdały mielimy, ale nie zbyt drobno, aby zostało kilka większych kawałków. Buraki blendujemy na gładka masę, dodajemy jajka, kakao, migdały i resztę(...)przypraw. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do ciasta. Brownie z buraków pieczemy około 35-45 minut, aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. Możemy polać np. czekoladą przepis tutaj . Smacznego! Artykuł Brownie z buraków, najzdrowszy deser? pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifekonsystencję lekko wilgotną w środku, mocno czekoladowy smak. Przygotowanie ciasta – masło rozmieszać z cukrem, ekstraktem waniliowym,solą na gładką masę. Powoli dodawać po jednym jajku, cały czas mieszać. Czekoladę rozpuścić w miseczce postawionej na parującej wodzie. Temperatura podczas topienia się czekolady nie powinna być za gorąca. Lekko przesadzoną i rozpuszczoną czekoladę wolnym strumieniem wlać do masy maślanej. Dodać mąkę
Kuchnia Pokoleńmakowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński obowiązkowo należy polać roztopioną czekoladą 😀 Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 0,5 kg gotowej masy makowej 6 jajek (rozmiar m) szczypta soli 3/4 kostki masła (150 g) 1/3 szklanki zwykłego cukru(...)małe jabłka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszki manny polewa czekoladowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/4 kostki masła (50 g) Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze sztywną soli ubić na sztywną pianę. Masę odłożyć do innego naczynia. Do misy robota kuchennego przełożyć
UgotowaćMuffinki muszą być mocno ostudzone, a nawet można wstawić je do lodówki. Krem czekoladowy 75 g masła, miękkiego 150 g serka philadephia 100 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 5 pralinen orzechowych i orzechy laskowe pokrojone do dekoracji Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem pudrem i zacznij dodawać serek. Następnie wlej schłodzoną(...)czekoladę i zmiksuj do połączenia składników. Napełnij rękaw cukierniczy kremem i udekoruj muffinki. Przekruj na pół orzechowe pralinki i wciśnij lekko w krem. Upraż orzechy i drobno pokrój. Posyp muffinki orzechową kruszonką. ze względu na czekoladowy krem muffinki należy przechowywać w lodówce. Na pół godziny przed podaniem wyjmij z lodówki. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniapieczenia. Jest rewelacyjny, polecam bardzo, warto zrobić :-) Miłego piątku Wam życzę :-)) Tortownica 23cm Spód: 300 g ciasteczek owsianych 120 g roztopionego masła Masa : 500 g śmietanki 36% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżeczki żelatyny maliny Dodatkowo: 1 galaretka bezbarwna maliny 1. Masło roztapiamy, studzimy. Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze kielichowym. Do ciasteczek dodajemy masło, mieszamy rękami. Spód(...)masłem przekładamy do tortownicy, ubijamy i wstawiamy do lodówki. 2. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy, żeby napęczniała. 200 ml śmietanki przelewamy do rondelka, podgrzewamy. Dodajemy pokruszone obie czekolady. Jak się nam rozpuszczą, zdejmujemy z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy, żeby ładnie nam się połączyłam z resztą. Studzimy. 3. Na ciasteczkowy spód układamy maliny. W misie blendera ubijamy resztę śmietanki
kruche babeczkirobię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego co inni😎 Wystarczy zamienić mąkę pszenną na gryczaną, masło i śmietanę na jogurt i twaróg chudy, słodką czekoladę na gorzką i gotowe 😉 Nie mam tak małej blaszki, zrobiłam to w formie 22 cm i wyszedł bardziej placek 😅 Dzięki czemu nie było tak dużej zabawy z wyskubywaniem środka😄 Jeśli macie(...)kokosowego -2 łyżki kakao -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa -250 g jogurtu naturalnego -250 g twarogu chudego+5 łyżek słodzika -20 g żelatyny -2 banany -50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: 1. Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 30 min 170 stopni. Po upieczeniu biszkopta ostudzamy
Zdrowie i pysznie na talerzumasła 180 ml śmietany kremówki (38%) polewa lustrzana: 110 g cukru 75 g glukozy w płynie 115 g śmietany kremówki (38%) 1 łyżka kawy rozpuszczlanej (proszek) 55 g ciemnej czekolady (60%) 55 g mlecznej czekolady 2 listki żelatyny nasączenie: 2 łyżki amaretto dodatkowo: liofilizowane maliny czarny i złoty proszek czekoladowe ozdoby Jajka, wodę i cukier umieścić w dużej misce. Ubijać(...)powietrzem. Zamrozić. Polewa lustrzana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie Cukier, glukozę, kremówkę i kawę zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić do temperatury 35-40 st. C. Zmrożone ciasto wyjąć z formy, ustawić na kratce, pod nią podłożyć folię spożywczą lub papier do pieczenia. Oblać ciasto polewą, odczekać kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdrowe słodycze. Czekoladowe batony musli, mimo że kaloryczne, są bardzo dobrą propozycją na zdrową słodką przekąskę – dodają energii i nie zawierają cukru! Na pewno posmakują każdemu, kto lubi czekoladę z bakaliami, bo własnie taki mają smak! Przygotowanie batonów możesz zobaczyć w krótkim filmiku // Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki żurawiny(...)szklanki daktyli 1/4 szklanki płatków migdałowych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki oleju kokosowego 150 g gorzkiej czekolady Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo
Via Gustotorcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek 175 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 pomarańczy Krem: 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g mascarpone(...)Dodatkowo: kakao lub świeże owoce do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Do średniej miski wbić 4 białka i ubić prawie na sztywno. Stopniowo dodawać 100 g cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się błyszcząca. W większej misce ubić 2 jajka i 4 zółtka
Pieguskowa Kuchniagorzkiego kakao 50 g cukru 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 jajko kilka łyżek zimnej wody Krem 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 250 g gorzkiej czekolady ok 300 g borówek amerykańskich ok 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, formę do tarty, najlepiej taką z ruchomym dnem, smarujemy masłem 2. Mąkę, kakao(...)obciążeniem* 15 min, po czym zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 10 min 4. Krem - mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku z cukrem, następnie dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady 5. Wykładamy krem na podpieczony spód, może być lekko ciepły, posypujemy borówkami i wiórkami kokosa, wstawiamy do lodówki aż stężeje 6. Ciasto przechowujemy
Słodki Kompromis