długi spacer pod lat, gdzie wspólnie lepimy bałwana, rzucamy się kulkami… Ach ile jest przy tym radości. A po powrocie do domu… sięgamy po pyszną gorącą waniliową czekoladę. Bo w końcu warto osładzać sobie takie dni Polecam Wam gorącą czekoladę ze sklepu gryczanka.pl (u mnie waniliowa , ale równie pyszna jest też orzechowa lub biała ). A do czekolady prostą
Słodkie okruszkiprzepisie dokładnych porcji. I tak mamy tu jabłka, które używałam do rolady a także serek mascarpone który w nadmiarze został mi po muffinach . Oprócz tego biszkopty i odrobina startej czekolady. Wyszło pysznie, ale najważniejsze, że nic się nie zmarnowało Całość zapiekłam w piekarniku, w pojedynczych foremkach. Składniki wykorzystane do deseru: – około 10 biszkoptów – 2 kostki startej czekolady(...)stopni. Na dnie każdej kokilki układamy połamane biszkopty. Następnie po łyżce jabłek, znów połamany biszkopt, następnie krem z mascarpone, znowu biszkopt i odrobina kremu na wierzch. Każdą warstwę oprószamy czekoladą startą na tarce z drobnymi oczkami. Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 8 minut. Jak widzicie na zdjęciach nie wszystkie moje desery mają wszystkie warstwy, ponieważ po prostu
Relaxtimecałymi jabłkami, oprócz tego, że należy do niego obrać 5 jabłek, nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. A efekt? Spójrzcie sami! Puszyste, przepyszne ciasto, nieco wilgotne, oblane czekoladą i posypane prażonymi migdałami. Ciasto z całymi jabłkami Potrzebujemy: 5 niewielkich jabłek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru(...)łyżka cukru waniliowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego Targroch 1/2 szklanki mleka Polewa czekoladowa: 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki golden syrup lub miodu 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego Targroch Ponadto: 2 garści płatków migdałowych Targroch Ciasto na porcelanie Shabby Chic Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne, nie przecinając jabłek na połówki, jabłka muszą pozostać
MamaOskarkazdecydowanie najlepsze bezglutenowe czekoladowe ciacho, jakie kiedykolwiek upiekłem. Mięciutkie, wilgotne, pachnące czekoladą i pełne aromatycznych gruszek gotowanych w syropie. Upiekłem je na mące ryżowej i posłodziłem cukrem kokosowym, który nadaje wspaniałego karmelowego smaku. Gorąco polecam, bo to ciacho wprost stworzone na jesień! PS. W wersji dla leniwych można również użyć bardzo dojrzałych gruszek i uniknąć ich gotowania, chociaż wtedy(...)będą tak pięknie pachniały cynamonem i goździkami. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20-23 cm Ciasto: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 90% 3 jajka 100 g cukru kokosowego 200 g mąki ryżowej 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli Gruszki w syropie: 6 gruszek 100 g cukru (u mnie
Food SquareCiasto to ma formę ciasta płaskiego. Najczęściej w restauracjach podawane jest na ciepło w postaci małych kwadracików z dodatkiem lodów, ale możemy podawać też na zimno. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Do małego rondelka dodajemy masło, które roztapiamy na małym ogniu. Następnie(...)tego dodajemy 2 gorzkie czekolady. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż do roztopienia składników. Gdy składniki się roztopią i nie powstaną grudy, odstawiamy z ognia do ostygnięcia. W oddzielnej misce ubijamy jajka. Następnie dodajemy do tego mąkę i cukier. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Do tego dodajemy również ostudzoną czekoladę i posiekane orzechy. Blaszkę (ja uzywam foremkę o wymiarach
CookMagSmaczne babeczki z kawałkami Snickersa, oblane czekoladą i posypane krokantem. Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Składniki na 14 babeczek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru cukier waniliowy albo ziarenka z laski wanilii niecałe 0,5 szklanki oleju rzepakowego 250 g jogurtu(...)greckiego 2 jajka M 3-4 Snickersy 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka krokant do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek, dodać ksylitol bądź cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać jajka, olej i jogurt grecki. Zawartość obu naczyń wymieszać łyżką. Mieszamy tylko do połączenia składników, możliwie najkrócej. Po długim mieszaniu
Ze smakiem i z pasjąmiałam czasu żeby suszyć bezy, więc upiekłam takie oto ciasto, powstało ono dosłownie w pół godziny. A zniknęło jeszcze szybciej, to chyba świadczy, że dobre było. Pysznie pachnie czekoladą i wanilią. Do upieczenia użyłam #OlejWielkopolski tłoczony tylko raz. Ciasto bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 białka 4 łyżki cukru 5 łyżek oleju ( u mnie olej Wielkopolski ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżek mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 2. Czekoladę ścieramy na tarce
Izabelawkuchnibujecie jaki jest pyszny. Czekoladowy sernik na zimno Składniki: 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki) 90g roztopionego masła 1 żelatyna deserowa 120ml gorącej wody 100g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Czekoladowy sernik na zimno Wykonanie: W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę(...)zrobiłam na tortownicy 28 cm i był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder
Pomysłowa kuchniaMuffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej konsystencji i bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek Składniki (na około 14 sztuk) : 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 180 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów) 80 g masła 3/4 szklanki(...)mleka 100 g mlecznej czekolady 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów) 2 łyżki cukru pudru 100 g śmietany kremówki 30% Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i masło orzechowe. Ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło z masłem orzechowym. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem
Oryginalny smakJuż nie raz pisałam, że uwielbiam dynię. Tym razem użyłam jej do dietetycznego ciasta. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dzięki czemu ciasto jest dużo zdrowsze. Babkę polałam gorzką czekoladą. Dzięki tym zabiegom można pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;) Ciasto: 200 g miękkiego masła 2/3 szkl ksylitolu 4 jajka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szkl puree z dyni 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Dodatkowo: gorzka czekolada łyżka zmielonych orzechów kilka orzechów pekan do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę z ksylitolem. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do miksowanego ciasta. Na koniec
Smakołyki Asikaloria kalorii nie równa. W składzie znajdziemy cukier, olej palmowy i substancje konserwujące. Dobra wiadomość jest taka, że identyczne czekoladki można wykonać w domu! Zapraszam! Składniki: 3/4 tabliczki czekolady 70% kakao, bez oleju palmowego np. Wawel 1/3szklanki mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego masło orzechowe domowe (własnoręcznie zmielone orzeszki + szczypta soli) Czekoladę zalać mlekiem, dodać olej kokosowy i podgrzewać(...)foremkę do pralinek, łyżeczką nakładać do każdej z nich masę czekoladową ( do połowy wysokości - ok 1 łyżeczka). Nabrać pół łyżeczki masła orzechowego i umieścić na masie czekoladowej. Uzupełnić pozostałą czekoladą. Umieścić w zamrażarce na całą noc. Rano wyjąć czekoladki z foremki - zmiękną, ale takie są najlepsze :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogzaszkodzi od czasu do czasu. Mocno czekoladowe, za to bez glutenu, laktozy i cukru (w wersji bezglutenowej pominąć precelki lub zamienić na np. orzechy). Składniki: 150 g czekolady gorzkiej min. 70% 130 g oleju kokosowego 130 g mieszanki mąk bezglutenowych/ryżowej/kukurydzianej/ziemniaczanej 1 jajko Szczypta soli 2/3 szkl. ksylitolu/cukru kokosowego 2 duże łyżki masła orzechowego Precle lub orzechy(...)Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Jajko miksujemy z cukrem/ksylitolem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąki i sól. Miksujemy. Blaszkę kwadratową lub prostokątną (małą) smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy masło orzechowe i dekorujemy preclami lub orzechami. Pieczemy ok. 30 min. w 160 stopniach
CzarnawisienkaProste i smaczne ciasteczka z dynią pachnące korzennymi przyprawami. W środku każdego kryją się kawałki gorzkiej czekolady. Pyszne i aromatyczne, warte wypróbowania. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków(...)szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka puree z dyni 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180ºC. Płaską dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki i sól. W osobnej misce
Słodka Strefacukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów 25 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160 g mąki pszennej 1 jajko ganache: 250 g ciemnej czekolady (58%) 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli pieczone śliwki i figi: 3 świeże figi 5 śliwek 50 g ciemnego cukru muscovado dodatkowo: 15 g niesolonych pistacji(...)przez 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i papier. Dopiekać jeszcze 15 minut w 180 st. C. Ostudzić. Śmietanę, miód i sól umieścić w garnuszku, zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę. Zalać czekoladę wrzącą kremówką, wymieszać do jej całkowtego rozpuszczenia. Przelać ganache do formy, schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Figi pokroić w ćwiartki, śliwki na połowy, usunąć pestki. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzetorcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam po przepisy i zachęcam do wypróbowania. Ciasto Czekoladowa chmura Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 125 g masła 6 duzych jajek 175 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 pomarańczy Krem: 500 ml śmietanki 30-36 % 250 g mascarpone(...)Dodatkowo: kakao lub świeże owoce do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki i roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Do średniej miski wbić 4 białka i ubić prawie na sztywno. Stopniowo dodawać 100 g cukru i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się błyszcząca. W większej misce ubić 2 jajka i 4 zółtka
Pieguskowa Kuchnia