czekolada - 27946 przepisów (strona:523/1864)

Daktylowe babeczki brownie z kremem kokosowym i malinami 153

Możecie łyżeczką wybrać część ciasta z upieczonej muffinki i kremem wypełnić wydrążony otwór. Składniki na ok 9-10 babeczek 300 gramów daktyli 2 banany 2 jajka 60 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżka (czubata) masła orzechowego 2 łyżki (czubate) oleju kokosowego 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji(...)gramów mascarpone 2 łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem i po 30 minutach odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (grzanie góra- dół). W misce umieścić czekoladę, olej kokosowy i masło orzechowe. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuścić składniki w kąpieli wodnej (uważać, aby miska nie dotykała wody). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić

olalacooking
Brownie przepis dziecinnie prosty (bez cukru) 175

szklanka mleka kokosowego (gęstego) 3 jajka 3 łyżki masła orzechowego ( TUTAJ przepis na migdałowe w 3 odsłonach) szczypta soli łyżeczka sody łyżeczka soku z cytryny ½ tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze mieszamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Ciasto wylewamy do formy ( u nas 18 na 18 ) dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. Pieczemy około 30 minut

PaleoLife
Deser czekoladowy z kaszy jaglanej 126

dobry pomysł na polubienie i "przemycenie" jej do jadłospisu? Polecam!    (2 porcje) 50-60g kaszy jaglanej 4 daktyle   1 garść migdałów  50g gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju kokosowego lub masła K aszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut. Następnie migdały należy(...)obrać ze skórki i zblendować z daktylami oraz kaszą jaglaną do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę. (Uważać, aby się nie przypaliła.) Czekoladę połączyć z resztą składników. Deser przełożyć do pucharków. Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi. (*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie

Di gotuje
Babka z płatkami czekolady 136

Polecam , nie tylko na Święta.Przepis pochodzi  stąd. 2 ,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru  20 dag miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 10 dag mlecznej czekolady 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Kolejno(...)dodawać po jednym jajku i miksować, aż składniki się połączą. Następnie do ciasta stopniowo dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.Piec około 55-60 minut [do suchego patyczka].  Wyjąć z piekarnika i ostudzić

Moje domowe kucharzenie
Wegańskie kokosowe ptasie mleczko z tapioki 184

tasie mleczko z tapioki to według mnie jeden z najbardziej rozkosznych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Mięciutkie kuleczki zatopione w kokosowym mleczku z wanilią i oblane gorzką czekoladą, która chrupie pod naporem zębów. Czy to nie brzmi bajecznie? Jako totalny miłośnik oryginalnego ptasiego mleczka uważam, że to ta zdrowsza, bo z samych naturalnych składników i pozbawiona cukru, wersja jest(...)mleka koksowego (2 puszki) ¾ szklanki drobnej tapioki 1 laska wanilii 3-4 łyżki ksylitolu/erytrytolu (lub zwykłego cukru) 2 płaskie łyżeczki agaru* szczypta soli himalajskiej (lub morskiej) 100 g gorzkiej czekolady 90% 1 łyżeczka oleju kokosowego suszone płatki róż (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Mleko kokosowe przelej do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrój na pół, wybierz ziarenka i wrzuć wszystko do mleka

Food Square
Ciasteczka czekoladowo-cynamonowe (Biscotti al cioccolato e cannella) 130

loro consumazione risulterà ideale durante le ultime e lunghe sere d’inverno, quando si ha voglia di sgranocchiare qualcosa di dolce :) SKŁADNIKI  (ok. 20 ciasteczek) 120 g gorzkiej czekolady 90 g m ą ki pszennej  60 g masła 40 g cukru trzcinowego 40 g cukru pudru 40 g białego cukru 30 g mleka 20 g gorzkiego(...)latte 20 g di cacao amaro 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 cucchiaino di cannella 1 uovo PRZYGOTOWANIE W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy  pokrojoną w kostkę   czekoladę; odstawiamy do wystygnięcia. W pierwszej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem trzcinowym do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy

La grande e la piccola cuoca
Ryżowy przekładaniec 195

Kochani,  postanowiłam poeksperymentować. W życiu nie spodziewałabym się, że użyję do ciasta ryżu preparowanego. Pierwotnie miała wyjść galaretka z bananami i masą śmietankową.  Ale galaretkę zastąpiły kawałki czekolady i biszkopty, a banany - ryż preparowany. Skleciłam trzy przepisy, po trochu z każdego i wyszedł ryżowy przekładaniec.  Ciasto znika szybko ;) Jest słodko - przykwaskowe - dżem z porzeczek idealnie spełnia swoją(...)Biszkopt wylać na dużą blaszkę.  Piec w temperaturze 180 stopni/ 40- 45 minut. Masa śmietankowa  600 gram śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 100 gram posiekanej czekolady 4 łyżeczki żelatyny  - żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody, po napęcznieniu dodać wrzątek. Rozpuścić. Przestudzić.  Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli

Kuchnia smaków
Proste ciasto pomarańczowe z mąki razowej 142

mężczyznę… było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Wyjątkowo aromatyczne i niezwykle proste w wykonaniu, dla prawdziwych smakoszy. Ponadto, polewa z białej czekolady dodaje mu delikatnej słodyczy. Wypróbujcie! Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: – 250g mąki żytniej typ 2000 – 200 g masła, o temperaturze pokojowej – 100g cukru – 4 jajka(...)temperaturze pokojowej – 1 pomarańcza – 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: – 100g białej czekolady – 50g cukru Miękkie masło pokrojone w kostkę ubijamy mikserem wraz z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie, w odstępach, dodajemy po jednym jajku, dokładnie i długo ubijając. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy

Be Fit Be Strong
SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 123

Wielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami. Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią(...)proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna, proszek

Ostra na Słodko
SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 138

Wielokrotnie Wam już pisałam, że uwielbiam celebrować śniadania! I to nie tylko w weekendy! Dziś na śniadanie przygotowałam dla Was pyszne bułeczki – scones z czekoladą i orzechami. Bo jak śniadania – to zdecydowanie na słodko! Świetnie smakują zarówno solo ( a najlepiej prosto z pieca! ), jak i z ulubionymi dodatkami. Dżem, marmolada, powidła, twarożek …. a dla tych, którzy lubią(...)proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * cukier – 80 g * sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna, proszek

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z polewą z masła orzechowego 132

pięknym kamieniem. Mamy już niezaprzeczalnie doskonałość w każdym calu. Potrzebujemy: Spód: 10 sucharków bez cukru 7 łyżek rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg serka naturalnego (z wiaderka) 3 białe czekolady 1/2 szklanki cukru pudru Polewa orzechowa: 500 g masła orzechowego z kawałkami czekolady 1 szklanka cukru (jeżeli masło orzechowe jest bez cukru) Dodatkowo: gorzkie kakao Tortownicę o średnicy około(...)nich roztopione masło. Ja miałam 9 sucharków, więc posiliłam się jeszcze herbatnikami. Takim "piaskiem" wykładamy dno tortownicy i wkładamy do zimnego miejsca. Ser miksujemy razem z cukrem pudrem. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, ciągle miksując. Tak przygotowany ser wykładamy na nasz sucharkowy spód. Tym razem ciasto powinno na około 3-4 godziny wylądować w zamrażarce. Podpowiem

MamaOskarka
Keks bananowy 189

szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż chcieć więcej? Zróbcie koniecznie:) 3,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 2/3 szkl. oleju 4 jajka 4 banany 100 g czekolady(...)jajku, ubijamy aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo łączymy je ze składnikami mokrymi. Czekoladę kroimy w kostkę, banany kroimy na plasterki. Dodajemy do ciasta razem z posiekanymi orzechami, mieszamy. Wylewamy do keksówki. Pieczemy około 50-60 minut (lub do tzw „suchego patyczka”) w piekarniku

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowe z wiśniami 313

łyżeczka sody 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 7 dkg mąki Krem ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła(...)stopni Celsjusza przez 25 minut. Krem czekoladowy ganache: Do garnka wlać śmietanę kremówkę. Dodać do niej cukier puder oraz masło. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać bardzo energicznie do momentu aż cała czekolada się rozpuści a składniki zaczną łączyć się w gęsty krem. Wystudzić. Galaretka wiśniowa: Do zrobienia galaretki użyłam soku z wiśni. Łącznie potrzebujemy

mecooks
Ciasteczka jeżyki 150

Ciasteczka piekłyśmy z Oliwką na jej przyjęcie urodzinowe. Miałyśmy przy nich sporo zabawy. Zarówno przy lepieniu ciasta jak i przy dekorowaniu czekoladą.  Koleżanki Oliwki były zachwycone takimi słodkościami :)  Ciasteczka będą doskonałą przekąską na przyjęcie urodzinowe naszych pociech czy Dzień Dziecka. Ciasteczka: 2,5 szkl mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany(...)szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasteczka od szerszej strony i posypujemy

Smakołyki Asi
Ciasto Michałek 1285

łyżce wrzątku) Masa śmietanowa: -250 ml śmietanki 30% -250 g serka mascarpone -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej) -50 g gorzkiej czekolady -100 g orzechów laskowych Przygotowanie --> Ciasto: --> Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę odstawić do wystudzenia. --> Pozostałe składniki ciasta powinny być(...)masę z Michałków, rozsmarowujemy i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na nie wykładamy masę śmietanową, rozsmarowujemy i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. --> Czekoladę tarkujemy na wiórki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na suchą ściereczkę, zwijamy ściśle i pocieramy dłońmi, aby pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania