Wiem, że ciasta Nigelli są tłuste i słodkie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś właśnie takiego. Lepkie, wilgotne, z kawałkami czekolady (która trochę mi się rozpuściła), doskonałe po wystudzeniu, a jeszcze lepsze ciepłe, prosto z piekarnika. Składniki 225 g czekolady 70% 225 g masła 175 g cukru 3 roztrzepane jajka 150 g zmielonych migdałów 100 g groszków czekoladowych Czekoladę
Słodkie inspiracjeBabeczki z malinami to obowiązkowy element lata, a że dawno nic nie było z czekoladą to do ciasta postanowiłam dodać trochę kakao, a całość polać polewą. Żeby nie było nudno dorzuciłam jeszcze trochę ciasteczek Oreo. Polecam :) Składniki (12 babeczek) Babeczki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej) 100 g masła, miękkiego 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2/3 szklanki kefiru(...)części ciastka i maliny, wymieszać. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Dekoracja 2/3 tabliczki ulubionej czekolady (ja użyłam mlecznej) Oreo maliny Wystudzone babeczki polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ozdobić malinami i ciasteczkami Oreo. Smacznego
Słodkie inspiracjemore to taki amerykański przysmak znany z kreskówek. Składa się z herbatników, czekolady i pianek. Całość podgrzewana jest nad ogniskiem, dzięki czemu wnętrze się rozpuszcza. Mimo, że za marshmallows nie przepadam to pomysł na brownie wyglądające jak s'more akurat mi się spodobał. Spód to chrupiące, lekko słone ciastka, wnętrze - baaardzo czekoladowe ciasto, przykryte piankową chmurką. Jedyne zastrzeżenie(...)wcześniej papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce przez 10 min. W tym czasie przygotować masę brownie i nagrzać piekarnik do 175 st. C. Brownie 115 g masła 3 tabliczki czekolady deserowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka w temp. pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka pianek Masło i połamaną czekoladę przełożyć do garnuszka i rozpuścić (można to zrobić w mikrofali - jest
Słodkie inspiracjeKolejny pomysł na ciasteczka - tym razem orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i gorzkiej czekolady. Mąkę możemy dodać dowolną, dodatki pozmieniać wedle własnych upodobań, niemniej jednak szczerze namawiam do podanej niżej propozycji :) Składniki 200 g masła 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 170 g mąki orkiszowej jasnej 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody 60 g cukru 100 g jasnego brązowego cukru(...)jajko 1 żółtko 30 g mleka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 200 g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych 100 g poszatkowanej suszonej żurawiny Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać razem oba rodzaje mąki, sodę i sól. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez
Słodkie inspiracjeDelikatne, słodko-słone babeczki ze sporym dodatkiem pachnącej wanilii, chrupiących orzeszków, masła orzechowego i białej czekolady. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, gdy nadzienie jest płynne. Zdecydowanie dla wielbicieli peanut butter :) Składniki 100 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru z wanilią (lub zwykłego cukru + ziarenka z laski wanilii) 2 jajka szklanka mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka białej czekolady(...)garść orzeszków ziemnych, niesolonych masło orzechowe do nadziania Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta razem z orzeszkami, wymieszać łyżką. Papilotki wypełniać do 1/2 ciastem, kłaść po łyżeczce masła orzechowego do środka. Przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym
Słodkie inspiracjełyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 50 g rodzynek 50 g orzechów pecan 100 g chipsów z czekolady lub grubo pokrojonej czekolady Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajkoi dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Wsypać(...)płatki owsiane, orzechy, rodzynki i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 12-15 * minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce. * tym razem piekłam troszkę dłużej, żeby były bardziej chrupkie, a nie miękkie źródło: klik
Słodkie inspiracjeduże jajko łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 2 garści orzechów włoskich 150 g chipsów z gorzkiej czekolady lub grubo pokrojonej gorzkiej czekolady Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko, cynamon i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, i sól. Wymieszać. Wsypać(...)płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę, dobrze połączyć z masa (najlepiej łyżką). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (można to zrobić gałkownicą) i układać je na płaskiej blasze. Piec około 10-12 minut do momentu aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na drucianej siateczce. źródło: klik
Słodkie inspiracjeteraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła opakowanie masy krówkowej Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem(...)przez 35 min. Masa śmietanowa tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone 250 g śmietanki 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na schłodzone ciasto, posypać z wierzchu gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce
Słodkie inspiracjechałwy waniliowej Masło i margarynę ubić w mikserze na puszystą masę. Dodać chałwę i miksować, do połączenia składników. Krem rodzynkowy 30 dkg rodzynek rum bądź inny alkohol 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu - wsypać je do miseczki i zalać do ich górnej granicy. Odstawić. Obie czekolady połamać na kawałki i rozpuścić
Słodkie inspiracjenią zgadza. Piekłam kilka rodzajów ciasteczek na jedno popołudnie i te zdecydowanie smakowały wszystkim najbardziej i najszybciej zniknęły. Cóż, nie ma się co dziwić, w końcu masło orzechowe+czekolada to przysmak znany nie od dziś. Składniki 150 g masła jajko szklanka trzcinowego cukru łyżka cukru z wanilią 1/2 szklanki masła orzechowego 1 1/4 szklanki mąki razowej (pszennej) łyżeczka proszku(...)pieczenia tabliczka czekolady, posiekanej Miękkie masło utrzeć z jajkiem. Dodać cukier i cukier z wanilią, ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać masło orzechowe, mąkę i proszek, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez 10 min. źródło: 'Ciasta, ciastka i takie
Słodkie inspiracjeprzechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami. Składniki (12 babeczek) Ciasto jajko, roztrzepane 110 ml mleka 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 150 g mąki(...)przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić. Dodatkowo powidła śliwkowe do nadziania tabliczka gorzkiej czekolady płatki migdałowe (można je podprażyć na suchej patelni) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać muffinki i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Słodkie inspiracjeTakie babeczki będą doskonałym pomysłem na mikołajkowy, słodki podwieczorek. Kakaowe ciasto z rodzynkami (które można wcześniej namoczyć w alkoholu, jeśli babeczek nie będą jadły dzieci) i gorzką czekoladą, ze słodką czapeczką z zabarwionego na czerwono kremu. Spodobają się wszystkim :) Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego cukru 2 duże jajka żółtko 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 25 g gorzkiego kakao szczypta soli 315 g tłustego mleka 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach
Słodkie inspiracjebabeczki-czapeczki Mikołaja ( klik ), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się(...)proszku do pieczenia 25 g gorzkiego kakao szczypta soli skórka starta z 1 pomarańczy 200 g tłustego mleka 115 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę
Słodkie inspiracjeInnowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy jajko 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki powideł śliwkowych 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki sody 100 g gorzkiej czekolady, płatki migdałowe do dekoracji Do miski wrzucić rozdrobnioną chałwę, jajko, cukier, powidła, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść
Słodkie inspiracjejeszcze bardziej wprawić się w świąteczną atmosferę na grudniowe śniadanie proponuję zdrowy budyń na bazie kaszy jaglanej. Słodzony miodem, pachnący korzeniami, z czekoladą i odrobiną słodkich pierniczków (te dwa ostatnie składniki oczywiście możecie pominąć, ja za całkowicie dietetycznymi potrawami nie przepadam). Składniki (2 porcje) 2 szklanki (500 ml) dowolnego mleka (roślinnego, w wersji niewegańskiej zwierzęcego) pół szklanki suchej kaszy jaglanej(...)pół łyżeczki przyprawy korzennej 3 kostki czekolady 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej zastąpić syropem daktylowym, z agawy, etc.) 2-3 pokruszone pierniczki owoce do podania Kaszę wrzucić na sitko i przepłukać gorącą wodą (z kranu), aż woda wylewająca się z sitka będzie klarowna. Przełożyć do garnuszka, dodać mleko, wymieszać łyżką, gotować pod przykryciem przez 7-10 min., aż kasza
Słodkie inspiracje