latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1½ szklanki ryżu lub orkiszu preparowanego 130g masła orzechowego 80g miodu 50g gorzkiej czekolady 70-90% 1 łyżeczka oleju kokosowego garść orzechów ziemnych, niesolonych do ozdoby Wykonanie: masło orzechowe i miód rozpuszczamy np. w mikrofalówce następie dodajemy do niego ryż/orkisz(...)wyłożone papierem do pieczenia i ugniatamy ją łyżką, następnie wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na 2 godziny schłodzoną masę kroimy na batoniki , następnie spód zanurzamy w czekoladzie roztopionej z łyżeczką oleju , na wierzchu robimy z pozostałej czekolady esy floresy i posypujemy garścią orzechów ziemnych. Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=rIt_ux065Ss
Słodkie zapomnieniewersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej(...)łyżki stołowe soku z cytryny 100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej Na wierzch: 25 g borówki amerykańskiej garść płatków żytnich 60 g białej czekolady 1 łyżka karmelu Wykonanie : Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej ! 1. Składnik na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki
vaniliowoczekoladowazagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Składniki: 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 50 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu 1 jajko garść truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy(...)momentu, aż czekolada się roztopi. Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki
Kuchnia MagdaLenyGrillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz szczypta chilli 250 ml bulionu warzywnego sok z 1 cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i chilli. Grillujemy z każdej strony ok 5 minut. Przygotowujemy sos: Masło(...)roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się. Łososia podajemy z sosem oraz rukolą i pomidorami
Kuchnia w oparachsię udają! Jedyne o czym musicie pamiętać to schłodzenie – jest no konieczne! Jeśli nie schłodzicie ciasteczka będą się rozlewać, a przy robieniu strasznie lepić do rąk! SKŁADNIKI: * czekolada mleczna – 100 g * mąka pszenna – 100 g * masło – 50 g * duże jajko – 1 szt * proszek dopieczenia – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki + do obtaczania(...)ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem pudrem i wanilią, wlewamy przestudzoną czekoladę. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Chłodzimy ( im dłużej, tym lepiej ). Po schłodzeniu formujemy ciasteczka wielkości orzecha, obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem – nie spłaszczamy
Ostra na SłodkoBiszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie. Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna straciatella. Nie nasączamy tortu, bo Victoria sponge cake jest samo w sobie wilgotne i słodkie. Macie ochotę na tort(...)minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu studzić 10 minut, wyjąć z form i wystudzić na kratce. Krem straciatella 400 ml śmietany kremówki 150 g posiekanej drobniutko gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać odrobinę śmietany do masy czekoladowej i energicznie wymieszać, następnie dodać do pozostałej śmietany i wymieszać do połączenia. Krem maślany
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto bananowiec to ciasto na kakaowym spodzie z kremem kawowym z dużą ilością bananów oraz bitą śmietaną posypaną tartą czekoladą. Z tego przepisu wychodzi duża blacha podzielnego i pysznego ciasta dla całej rodziny, idealna na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto bananowiec Drukuj przepis Składniki Spód kawowy: -50 g masła(...)bananów -sok z 1/2 cytryny -3 łyżki gorzkiego kakao -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej) -250 g serka mascarpone -2-3 łyżki cukru pudru -60-80 g czekolady gorzkiej Przygotowanie --> Spód kawowy: --> Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. --> Masło kroimy i wkładamy do rondelka, dodajemy
Marta Gotujejajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl. cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1/2 szkl. wódki Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fixu Białka na biszkopt kakaowy ubijamy na sztywno(...)minut. Postępując w taki sam sposób wykonujemy biszkopt jasny. Czas pieczenia zmniejszamy jednak do około 15-20 minut. Trzy łyżeczki kawy rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Obie czekolady łamiemy na kawałki. Przekładamy do żaroodpornej miski lub rondelka. Dosypujemy cukier, cukier wanilinowy oraz wlewamy rozpuszczoną kawę. Naczynie stawiamy na ciut większym rondelku wypełnionym do 1/3 objętości wodą i podgrzewamy
Smaki Na Talerzuserka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut(...)ubić na sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą czekoladą. Rada: Upieczone kruche ciasto dobrze posmarować konfiturą i odstawić na jeden dzień, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Rozwałkować ciasto 3. Wyłożyć
KuchniaWeDwoje.plziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę (lub dokładnie rozgnieść(...)ostudzić kilkoma kroplami zimnej wody. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, przed podaniem zlać ewentualną wodę z talerzy. Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Knedle podawać ciepłe, oblane roztopionym masłem i oprószone wiórkami czekolady. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 15 większych
Gospodyni Miejskacosì un piacevole effetto marmorizzato. La preparazione del dolce non porta via molto tempo, ma l’effetto visivo ottenibile sarà davvero incantevole. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Brownie 375 g gorzkiej czekolady 120 g m ą ki pszennej 90 g masła 80 g cukru 3 jaja Sernik 200 g serka philadelphia 150 g ricotty 50 g cukru 16 g cukru waniliowego(...)Cheesecake 200 g di philadelphia 150 g di ricotta 50 g di zucchero 2 uova vanillina per dolci PRZYGOTOWANIE Brownie W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ubijamy jaja z cukrem do otrzymania kremowej, puszystej masy. Wsypujemy przesian
La grande e la piccola cuocaprzygotować również z dodatkiem innych owoców sezonowych. Idealnie będą pasować maliny, czy borówki. Poziom zaawansowania: Łatwy Składniki 5 szt. 15 szt. truskawek 50 g masła 150 g białej czekolady (50 do polewy) 50 ml śmietanki 30 % 2 jajka (2 białka do ubicia) 4 łyżki mąki laska wanilii łyżeczka miodu/ cukru (muscovado) łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Roztapiamy masło z białą(...)czekoladą. W oczekiwaniu, aż masa trochę przestygnie miksujemy białka na sztywną pianę. Dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste. Łączymy suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie pokruszone na kawałki, ziarenka wanilii. Następnie wlewamy do nich wcześniej roztopioną masę. Dodajemy ubite białko. Delikatnie mieszamy i wykładamy całość do foremek, do połowy wysokości. Do środka wciskamy truskawkę i przykrywamy
Pyszny Duetrozpływa się w ustach i kusząco wygląda. Dodatkowo przygotowanie całości to tylko chwila, a efekt....? Koniecznie spróbujcie! (U mnie długość około 23 cm i średnica 6-7 cm) 200g czekolady gorzkiej 150g masła minimum 82% 150g cukru 1 łyżka rumu (można dodać inny alkohol lub sok np. pomarańczowy) Dodatkowo: 200-250g ciastek (*) Ponadto: cukier puder do dekoracji Czekoladę należy(...)rozpuść w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem. Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka. (Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.) Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami. (Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.) Czekoladowe salami
Di gotuje