czekolada - 27946 przepisów (strona:513/1864)

CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 122

płynna ) * cukier puder – 4-5 łyżek PIANKA STRACIATELLA: * śmietana 36% – 300 ml * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 1 łyżka DODATKOWO: * banany – 6 szt * czekolada mleczna – 100 g * słodzony napar kawowy z INKI do napączowania biszkoptu SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy po 1 żółtku(...)góry nogami”, nasączamy naparem z INKI, układamy przekrojone na pół banany ( jeden obok drugiego ). Przykrywamy kremem kawowym, wygładzamy. Przykrywamy pianką śmietanowa i obficie posypujemy posiekaną / startą czekoladą. Ps. Czekoladę można również dodać odrazu do pianki! Chłodzimy ( najlepiej przez noc ) w lodówce. Smacznego! Ps. na blogu są też inne ciacha z dodatkiem kawy INKA – każde z nich będzie świetnym

Ostra na Słodko
Torcik czekoladowy z gruszką 147

wszystkich miłośników czekolady przedstawiam przepis na mocno czekoladowy torcik z gruszką ! Czekopyszności Łapcie przepis ! Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -1 cukier wanilinowy -3 łyżki kakao -¾ szklanki mleka -1 jajko -¼ szklanki oleju -4 gruszki polewa -100 g gorzkiej lub deserowej czekolady -50 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego -1 łyżka zwykłego cukru (opcjonalnie(...)przycięte do ciasta. Małe kawałki, które nam zostaną po przecięciu możemy włożyć również w ciasto. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka. Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w mleku dodając opcjonalnie cukier. Po upieczeniu ostudzić i polać polewą czekoladową Artykuł Torcik czekoladowy z gruszką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Kostka brukowa 170

Christmas Rocky Road wg Nigelli Lawson znajdziecie TUTAJ .   Składniki: na blaszkę o wymiarach 21x21 (do pokrojenia na ok. 12 lub 16 kawałków) 125 g masła 300 g czekolady(wg upodobań, u mnie 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 10 szt. ciasteczek (np. petit beurre) pianki marshmallows (tak naprawdę wg uznania, ponieważ(...)różne, ok 100-150 g) ew. cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: W rondelku topimy masło i czekoladę (powolutku i na małym ogniu). Dodajemy miód lub syrop klonowy.  Ciasteczka kruszymy, pianki (jeśli nie są w wersji mini) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przestudzonej stopionej czekolady z masłem i mieszamy.   Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą

bistro mama
MUFFINKI Z GRANATEM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 210

Puszyste i mięciutkie muffinki polane białą czekoladą i posypane soczystymi ziarenkami granatu to moja propozycja na świąteczny deser, który zachwyci każdego domownika... 👌😍 Do ciasta na muffinki również dodałam odrobinę granatu, aby orzeźwić co nieco słodki smak. Muffinki prezentują się niezwykle elegancko, a ziarenka wyglądają niczym najprawdziwsze rubiny.  Muffinki robi się ekspresowo - wystarczy połączyć(...)szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju plus 2 łyżki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka ziarenka z 3/4 granatu DO DEKORACJI: 2 tabliczki białej czekolady ziarenka granatu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre. Do suchych składników

Słodko-Słony Świat Ilony
DESER BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI 131

schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżeczka cukru pudru 2 garści bezików (sklepowych lub domowych) 12 świeżych malin 4 łyżeczki MALINOWEGO COULIES 4 łyżeczki płatków migdałów 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady listki mięty do dekoracji WYKONANIE Pomarańczę filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Czekoladę ścieramy/strugamy na wiórki(...)każdego pucharka wykładamy wyfiletowane pomarańcze (4 kawałki zostawiamy do dekoracji) i bitą śmietaną z bezą.  Wierzch dekorujemy sosem malinowym, świeżymi malinami, kawałkami pomarańczy, płatkami migdałów, wiórkami czekolady i listkami mięty

cool and minty
Ciasteczka owsiane jeżyki bez pieczenia 611

komentarzu, czy Wam również ich smak przypomina dzieciństwo. Ciasteczko jeżyk bez pieczenia Do przygotowania ciasteczek owsianych potrzebujemy: 100 g miodu, ja użyłam miodu wielokwiatowego Huzar 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z migdałów 150 g płatków owsianych szczypta soli Ciasteczka jeżyki bez pieczenia przygotowujemy zaczynając od podgrzania w rondelku miodu, gorzkiej czekolady i masła(...)orzechowego. Kiedy miód, czekolada i masło orzechowe są już dokładnie połączone, mieszamy je z płatkami owsianymi. Płatki owsiane muszą być porządnie otoczone rozpuszczoną masą czekoladową, aby się nie rozpadały, tylko dobrze do siebie kleiły. Z tak przygotowanej masy nabieramy po łyżce "ciasta" i w dłoniach formujemy okrągłe spłaszczone ciasteczka jeżyki. Talerzyk ciasteczek owsianych Owsiane ciasteczka bez pieczenia układamy na blaszce

MamaOskarka
KEKS NA BIAŁKACH Z ORZECHAMI 117

Lekkie ciasto, w sam raz do popołudniowej herbaty. Z dużą ilością orzechów i gęstą polewą z gorzkiej czekolady.  Proste do przygotowania, z kilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2  szklanki) mąki pszennej(...)łyżeczka proszku do pieczenia 7 białek 200 g(1 szklanka) cukru 200 g masła 200 g orzechów włoskich POLEWA CZEKOLADOWA 100 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE KEKS: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 8x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy

cool and minty
Odrywana drożdżowa babka z czekoladą 98

żółtka szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: mąka do podsypywania i masło do posmarowania formy Nadzienie czekoladowe: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta cukier puder do dekoracji WYKONANIE Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać rozkruszone drożdże i wymieszać(...)odstawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny (czas ten może się skrócić jeżeli w pomieszczeniu jest gorąco). W międzyczasie przygotować nadzienie czekoladowe. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, połamaną czekoladę, cukier i kakao, po czym podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Formę keksową o wymiarach

Passions hobbies life
Ciasto pijana śliwka | Zdrowsza wersja! | 836

diecie. Co prawda nie jest to ciasto, które ma małą ilość kalorii, ale na pewno ma ich mniej od oryginału. Puszysty biszkopt, budyniowa masa, śliwki moczone w alkoholu i czekolada. MIŁOŚĆ. RAJ. I KALORIE. Ciasto wykonała babcia z mamą, a pomysł był mój jak i zdjęcia. Niestety przyjechałam za późno, a ciasto składa się z paru etapów przygotowania. Na sobotniej(...)Śliwki odcedzamy, a alkohol ze śliwek dodajemy do masy budyniowej.  Masę wykładamy na biszkopt, a na masę śliwki. Pierwszą warstwę mocno wciskamy.  Polewa czekoladowa: 1 gorzka czekolada 1 łyżka masła Odrobina mleka 4 łyżki kakao Czekoladę dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w rondelku z resztą składników.  Przekładamy pędzelkiem na śliwki.  Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Czarnawisienka
Czekośliwka do picia, czyli czekolada na gorąco z powidłami śliwkowymi. 119

więc zbliżają się, gałąź po gałęzi, bacznie obserwując i wypatrując zagrożenia. Cisza... Uwielbiam te ciche poranki... Kwintesencję tej chwili udało mi się zamknąć w małym, porcelanowym kubeczku, wypełnionym gorącą czekoladą z delikatną nutą śliwki. Idealnie wpisuje się w ten błogi, zimowy klimat. Składniki na Czekośliwkę do picia: na dwie porcje 500 ml mleka 200 ml słodkiej śmietanki(...)łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych) 100 g czekolady gorzkiej (co najmniej 60% kakao)      Mleko i śmietankę zagotowujemy z powidłami śliwkowymi, następnie blendujemy (dla lepszego efektu, całość można jeszcze przelać przez sito). Do gorącego, śliwkowego mleka dodajemy połamaną w kostki czekoladę, po około 2 minutach dokładnie mieszamy trzepaczką. Podajemy solo lub z czapą ubitej śmietany lub porcją spienionego

Rozpustne gotowanie
Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny 419

kokosowy: 300 ml mleka (u mnie kokosowe , ale może być zwykłe zwierzęce) 50g kaszy manny (użyłam orkiszowej) 80g wiórków kokosowych 100g masła 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Przygotować ciasto czekoladowe. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło z cukrem utrzeć na jasną(...)porcjami połączyć z zimną kaszą. Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce. Przygotować polewę czekoladową. W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady. Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko ostudzoną polewą polać schłodzone ciasto. Całość ponownie wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem postoi kilkanaście

Di gotuje
ciasto czekoladowe 120

kojarzy mi się z domowym ciastem. A teraz jak pytam się Młodej jakie ciasto robimy to odpowiedź zawsze jest ta sama: czekoladowe :) Nasz dom jest domem, w którym nawet czekolada potrafi się zepsuć - no może czekolady się nie psują tradycyjnie, ale jednak smak lekko się zmienia. Nie wiem jak to się stało, ale kinder czekoladki były w nadmiarze w szafce(...)konieczne. Składniki: 80 g masła 150 g czekoladek kinder  2 jaja 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu - ostudzić- Thermomix 3 min/ temp 30 st / obr 2 następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać - Thermomix czas 1 min / obr 4-5 przelać do formy

Gotowanie z pasją
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 138

dodać różne dodatki. W moim są w orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada. PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO  Z KASZY GRYCZANEJ Składniki: 320 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki słodkiego kakao lub czekolady do picia ( proszek ) 1 płaska(...)Ciasto przełożyć do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka Amaretto z polewą z białej czekolady (Mocno migdałowa) 140

wszystko jest wyjątkowo puszysta, i wierzcie na słowo mega aromatyczna. Dla wielbicieli migdałów, lub marcepanu, słodkich i puszystych ciast będzie to wypiek idealny. Babkę dekoruje aksamitna polewa z białej czekolady oraz posypka z prażonych migdałów i solonych pistacji.  Składniki :  2 duże jajka  2 żółtka  300 g cukru  500 g mąki  1 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia  50 ml likieru amaretto  220 g masła lub margaryny  szczypta soli  300 ml mleka 2% lub 3,2 %  Ponadto:  80 g białej czekolady  2 łyżki masła  prażone migdały (garść) 8-10 szt solonych pistacji Wykonanie :  Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej.  1. Masło roztopić i zostawić

vaniliowoczekoladowa
Eklerki 142

wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Jak zrobić eklerki? Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn(...)odstawiamy do przestudzenia. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Eklerki możemy nadziewać kremem przy pomocy szprycy z długą tylko. Można też je przekroić i nałożyć krem do środka – jak na kanapki. Drugi sposób

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania