czekolada - 27946 przepisów (strona:506/1864)

Białe trufle z migdałami 133

Dzisiaj dzień kobiet- czyli święto podczas którego możemy pozwolić sobie na coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone 1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka(...)miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki, w przeciwieństwie do czekolady czarnej, biała będzie trochę rzadsza, a trufle wyjdą bardziej miękkie, kremowe i będą wymagały przechowywania w lodówce) Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym migdale, następnie uformowaną kulkę obtaczamy

kuchnia do kwadratu
Sernik czekoladowo - kokosowy 313

czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki -  czekolada z kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :) Wymiary foremki : średnica 24 cm Czas pieczenia : ok. 1 godziny Temp. pieczenia 180 C w kąpieli wodnej Składniki: 1 kg twarogu(...)jaja 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g czekolady deserowej 100 g wiórków kokosowych 200 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżki likieru kokosowego Sposób przygotowania: 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić

Słodkości i nie tylko
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 258

podgrzać z 3 łyżkami wody i dokładnie wymieszać. Będzie łatwiej nam rozsmarowywać go na biszkopcie. Wierzch: 1 dowolna galaretka + 1 szklanka wody, 20 dag borówek, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 tabliczki białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Szklankę mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy wraz(...)dwie części i nasączyć. Następnie posmarować go połową dżemu, na to wykładamy połowę kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Czynność powtarzamy, a na wierzch układamy borówki, polewamy przestudzoną czekoladą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wierzch polewamy tężejącą galaretką

Delicious Titbits
Biszkopty w kształcie grzybków 150

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta(...)gorzka czekolada Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie

prawdziwe jedzenie
Tęczowa fantazja 164

Składniki - 10 dag okrągłych biszkoptów - tabliczka mlecznej czekolady - mleko - 3 galaretki owocowe - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - 6 dag cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej  wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej(...)galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić trochę do dekoracji ), dodać mleko aby uzyskać konsystencję tężejącej galaretki. Biszkopty namoczyć w czekoladzie i wyłożyć nimi dno tortownicy ( średnica 26 cm ). Na biszkopty wylewać na zmianę po 1/3 porcji każdej z tężejących galaretek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą

Świat Smaku
Muffiny czekoladowe 145

kształtu jestem z nich dumna , gdyż właśnie nimi zaczęłam przygodę w słodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi cukier skacze :) *** Muffiny czekoladowe ***    150 g masła • 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej lub gorzkiej ) • 300 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki kakao • 1 szklanka cukru • 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 duże jajka(...)mleka ( lub kubeczek jogurtu naturalnego ) 1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre'' 2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase 3. Dodajemy czekoladę ( TU MOŻNA ZROBIĆ TO W DWÓCH WARIANTACH : I. siekamy nożem czekoladę na małe kawałeczki i mieszamy z masą uważając aby czekolada nie opadła na dno foremki gdyż się przypali a muffinka nie dopiecze

ciemna strona patelni
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

Babka Kuchnia po mojemu Cytrynowe babeczki do wielkanocnego koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi Kulinarne szaleństwa Maniusi Baba drożdżowa Kulinarne Wariacje Babka z ajerkoniakiem z polewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka babka na majonezie Kurczę pieczone Babka wielkanocna Kurpinka gotuje Babka gryczana z ricottą Latosiowy dom Babeczki drożdżowe pani kaczuszki Babeczka cytrynowa pana zająca Lejdi of the house(...)gotują Mufinki owsiane z suszonymi morelami Muffinki gruszkowe Pasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka czekoladowa z chili Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurą Babka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada Czekoladowe muffiny

Moje domowe kucharzenie
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 175

razem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconym J To niestety moje motto. No ale cóż… czekolada grzechu warta. Czasem trzeba pogrzeszyć. Gdy wpada mi w oko jakiś nowy przepis na ciasto czekoladowe to zdecydowanie zabieram się za pieczenie. I tak było(...)kuchni J Jest mocno czekoladowe, w konsystencji przypomina trochę Missisipii Mood Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html ), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową       Składniki na tortownicę o średnicy

Mania Gotowania
Snickers Brownie jak z Coffee Heaven 483

kawałek tylko zaostrzył mi apetyt. Dlatego czym prędzej zaczęłam kombinować jak by tu odtworzyć ten wspaniały smak.   Miałam problem z masą. Do jej zrobienia   chciałam użyć białej czekolady, bo właśnie tak zrobiony jest oryginalny krem. Poszperałam mimo wszystko w sieci   i trafiłam na   ten przepis http://uheleny.com/?p=910 . Postanowiłam , że za pierwszym razem wykorzystać sprawdzony sposób(...)zrobiłam krem wg. przepisu autorki bloga. Następnym razem może po eksperymentuję z białą czekoladą. Koniecznie spróbujcie ! Uwaga bo to ciasto uzależnia J Snickers Brownie jak z Coffee Heaven               Składniki: Brownie: ·         200 g gorzkiej czekolady ·         200 g masła

Mania Gotowania
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 190

aromat rumowy   czekoladowe ganache:   ·        100 ml śmietanki kremówki (30 %) ·        50 g czekolady gorzkiej ·        50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze(...)Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy aby przestygła. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie   wyjmujemy z formy i wycinamy

Mania Gotowania
Tort Szwarcwaldzki 162

Dziś przepis na mój tort urodzinowy. Moje ulubione połączenie to zdecydowanie wiśnie i czekolada. Więc co innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny(...)masła ·        120 g cukru brązowego ·        6 jajek ·        100 g tabliczka gorzkiej czekolady ·          łyżeczka aromatu waniliowego ·        150 g mąki tortowej ·          50 g mąki

Mania Gotowania
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 175

szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego 4 plastry ananasa z puszki ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej) Nadzienie: 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli macie kokosowy wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki(...)kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Dodajemy miękkie masło, likier

Mania Gotowania
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 175

Brownie to chyba najpopularniejsze ciasto czekoladowe, klasyk prosto z USA. Każdy miłośnik czekolady na pewno nie odmówi kawałka tego smakołyku. Ciasto jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Ja przygotowałam wariację na jego temat , dodając słone orzeszki i karmel. Ciasto dla zwolenników batonika snickers. Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi Składniki(...)czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 100 g mąki ½  szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 200 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut

Mania Gotowania
Kurczak w sosie mole 175

mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrych papryczek, pomidorów i gorzkiej czekolady. Sos dzięki wspaniałemu smakowi stał się ogromnie popularny na całym świecie. Sos mole jest niezwykle oryginalny, połączenia smaków są niezwykle zaskakujące.  Pikantność chili doskonale współgra z mnóstwem przypraw i delikatnością czekolady. Oryginalne mole zawiera około 20 składników, w tym specjalne gatunki papryki chili – poblano(...)rodzynek  1 płaska łyżeczka mielonego kuminu sól, pieprz szczypta nasion kolendry 2-3 goździki  ½ łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania