czekolada - 27946 przepisów (strona:497/1864)

Tort straciatella z truskawkami 205

mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek(...)połączenia składników). Niecałą połowę kremu umieścić w innej misce, wlać zmiksowane truskawki wraz z odrobiną galaretki i zmiksować do połączenia składników. Do drugiej części śmietany dodać potartą na tarce czekoladę i również zmiksować. Na stężałą już galaretkę nałożyć warstwę kremu z czekoladą, następnie nałożyć kolejny oblat, posmarować go dżemem truskawkowym i nałożyć warstwę kremu truskawkowego. Następnie nałożyć górny oblat

Passions hobbies life
Kruche ciasteczka maślane z czekoladą 171

Maga maślane, kruchutkie, polane czekoladą. IDEAŁ!  Często robię podwójną porcję bo moje małe ciasteczkowe potwory je uwielbiają... (i ja też;) ) Sa idealne do kawki, na słodka przekąskę, podwieczorek dla dzieci lub niespodziewanych gości.  SKŁADNIKI: szklanka mąki tortowej pół szklanki zmielonych płatków owsianych 130g masła 3 żółtka pół szklanki cukru pudru miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy tabliczka(...)mlecznej czekolady 3 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy ze zmielonymi płatkami owsianymi. Dodajemy żółtka jaj, cukier i miąższ z laski wanilii/cukier waniliowy. Dokładamy miękkie masło i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na 20 miny do zamrażalnika. Po tym czasie cisto, wyciągamy, porcjami rozwałkowujemy na około 0,5 cm płat i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy

Pyry na Gaz
Babka szampańska 126

Jeżeli nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje, że nie można przejść obok niej obojętnie. Przepis pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę warto ją upiec. Składniki na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam(...)piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową. Składniki na polewę czekoladą: 1 tabliczka czekolady. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 100

lubi lodów?? Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady. Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI:   1 jajko 1 żółtko 3 łyżki drobnego cukru 150 g białej czekolady 300 ml mleka 150 ml gęstej śmietany SKŁADNIKI NA WAFELKI: 1 białko 4 łyżki drobnego cukru(...)łyżki przesianej mąki 2 łyżki przesianego kakao w proszku 2 łyżki stopionego masła A jak to zrobić: 1. Jajko, żółtko oraz cukier utrzeć w żaroodpornej misce na gładką masę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do innej żaroodpornej miski razem z 3 łyżkami mleka i stopić, umieszczając miskę nad rondlem z gotująca się wodą. Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić

Kuchnia w opałach
ROZGRZEWAJĄCY DESER 101

kwietnia to Światowy dzień czekolady warto więc go uczcić, no bo w końcu dzisiaj w boczki nie pójdzie :) Świętujecie ? Ja tak. Po plotkach z koleżanką i spacerze w deszczu postanowiłam skomponować coś co mnie rozgrzeje i mile połechta moje kubki smakowe odrobiną czekolady. SKŁADNIKI: na 3 porcje 1 miseczka suszonych owoców na przykład takich jak: morele śliwki rodzynki żurawina skórka(...)słodkiego białego wina ( w moim przypadku Canelli brzoskwiniowe ) 1 mała śmietanka 30 % 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki cukru kryształ 2-3 łyżki wody mleczna czekolada pokruszona 3 truskawki A jak to zrobić: Suszone owoce pokroić i zalać winem odstawić na około godzinę, by nasiąkły. Cukier kryształ roztopić dodając wodę, aby powstał karmel, lekko schłodzić

Kuchnia w opałach
BANANY W CZEKOLADZIE Z SOLONYMI ORZESZKAMI 90

sobą słodkie i słone ? Zaryzykowałam i nie żałuję :) Wyszła idealna przekąska na lato trochę słodka, trochę słona, ale jak najbardziej owocowa. Spróbujcie, polecam. SKŁADNIKI: 2 banany 100 gram gorzkiej czekolady 60 g solonych orzechów ziemnych dodatkowo:melon, kiwi i truskawki A jak to zrobić: Orzeszki pokroić na  drobne kawałki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany obrać ze skóry(...)pokroić każdy na trzy części. Przy pomocy łyżki oblać banany czekoladą, a następnie obtoczyć je w orzeszkach. Dla ułatwienia w każdy kawałek banana można wbić patyczek (np. do szaszłyków), będzie łatwiej nim obracać. Tak przygotowane przekąski, schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWE TRUFLE 103

punkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:) Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania. Eksperymentujcie i szukajcie przepisu idealnego. Ja wciąż SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 1 szkl. mleka w proszku 200 g białej czekolady otarta skórka z jednej cytryny sok z 1 cytryny 200 g gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą(...)czekoladę. Całość wymieszać za pomocą miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dolewać sok z cytryny i dosypać otartą skórkę. Masę schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Ze schłodzonej masy formować kulki i odstawić do schłodzenia. Następnie obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia. Część trufli obtoczyłam w mielonych migdałach, to wersja dla mniej cierpliwych

Kuchnia w opałach
KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA 129

kuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto   125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia   2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli na masę śmietanową 600 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 60 g gorzkiej czekolady 3 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny pół szklanki wrzącej wody dodatkowo(...)dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru.  Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia

Kuchnia w opałach
Sernik z orzechami 367

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek(...)białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie) Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Formę wysmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić

Bullio
Muffinki kokosowe expresowe 1969

Przepis pochodzi z bloga "kwestia smaku". Ja dodatkowo polałam muffinki białą czekoladą i obtoczyła w wiórkach kokosowych. Z jednej porcji wychodzi 13-14 muffinek. Składniki: 310 ml mleka 1 i 1/4 łyżeczki miodu 125 g cukru 70 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jaja dobrze roztrzepane 230 g wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia muffinek (np. Kresto(...)białej czekolady do polania muffinek Dodatkowo: forma do muffinek papilotki do muffinek (opcjonalnie) Wykonanie: Zagotować mleko z miodem Wiórki, cukier, mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać Dodać jaja i mleko, wszystko razem wymieszać. Masę wyłożyć do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 25 min. Jak muffinki ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli

IMPRESJA SMAKU
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 260

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem(...)piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w czekoladzie i posypujemy migdałami i układamy do zastygnięcia czekolady na kratce. Aby pierniczki dobrze zmiękły trzymamy

IMPRESJA SMAKU
Muffinki czekoladowe z musem malinowym i granatem 181

połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie. Składniki: 12 - 14  szt.   100 g czekolady gorzkiej, 4 łyżki kakao, 200 g masła, 15 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 150 g cukru pudru, 250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, szczypta soli, ponadto: cukier puder do posypania, ziarna granatu, maliny świeże, albo mrożone. Przygotowanie: Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia. Kakao łączymy z mąką,  proszkiem do pieczenia i solą. Całe jajka ubijamy, dodajemy

Moniki Smakołyki
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6333

opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak – mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)wkładamy do blaszki, nasączamy syropem brzoskwiniowym i smarujemy dżemem. Wykładamy krem z brzoskwiniami, kładziemy nasączoną syropem drugą część ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 porcję kremu, wyrównujemy powierzchnię. Z czekolady i oleju arachidowego robimy polewę. Rozpuszczamy połamaną czekoladę z olejem w mikrofalówce. Co jakiś czas mieszamy polewę, wyjmujemy zanim czekolada się całkowicie rozpuści. Mieszamy, już bez ogrzewania, do całkowitego rozpuszczenia

mojewypiekiinietylko
Tort czekoladowo-śliwkowy 172

rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix  100 g gorzkiej czekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)dodać mascarpone i chwilkę miksować. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan-fix i zmiksować wszystkie składniki razem (krótko, tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką. WYKONANIE Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można

Passions hobbies life
Tarta Halloween'owa 115

pająków. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru 7 łyżek masła 3 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru 2 jajka 1/2 szklanki chudej śmietanki 1 łyżeczka esencji waniliowej BITA ŚMIETANA I DEKORACJA: 60 g gorzkiej czekolady  500 ml śmietany(...)wody, żeby ciasto było bardziej elastyczne. Gotową masą wylepić formę o średnicy 26 cm, dno ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut. Nadzienie: Do rondla włożyć masło i czekoladę, roztopić na małym ogniu nieustannie mieszając. Nieco ostudzić (żeby nie było gorące). Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na jednolitą masę, następnie dodać śmietankę, esencję waniliową i masę

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania