czekolada - 27946 przepisów (strona:499/1864)

Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 157

okazji święta mojej rodzicielki, postanowiłam przygotować bardzo wystawny i smakowity, niepospolity tort. Wydaje mi się, że mi się to udało. Zapraszam na Kruchy torcik z mlecznym kremem i białą czekoladą oraz kiwi. Minus? Pierwszego dnia ciasto ciężko pokroić,, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej." Składniki: 5 szklanek mąki 1/2 kokosu 3 jajka 100 g cukru 300 g masła Krem(...)białej czekolady 35 g cukru 3/4 szklanki mleka 50 g masła 50 g cukru pudru 2,5 szklanki mleka w proszku ok 6 kiwi konfitura wiśniowa Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta  i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części

Słodkie Przyjemności
Orzechowiec 154

najlepszych! Składniki : 250 g mąki 140 g orzechów (1/2 włoskich i 1/2 laskowych) 70 g mielonych orzechów arachidowych łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka (w temp. pokojowej) 50 g czekolady 150 g masła 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki ciepłego mleka 100 g mlecznej czekolady garść płatków migdałowych Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem(...)następnie dodajemy kolejno po jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego

Słodkie Przyjemności
Bajaderki 177

drożdżowego) 100 g marmolady 5 łyżek śmietanki  5 łyżek cukru 50 g masła łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cynamonu garść rodzynek  duża garść orzechów arachidowych 100 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki zmielonych orzechów arachidowych i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy -  ja to zrobiłam z lekką pomocą miksera(...)ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak. Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Zamiast w czekoladzie, bajaderki można dekorować cukrem pudrem

Słodkie Przyjemności
Ciasto Straciatella 328

mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę na kawałek? Składniki: 660 ml śmietany 18% 3 żółtka 3 białka ekstrakt waniliowy 150 g cukru tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej opakowanie biszkoptów 2 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 szklanki zmielonych orzechów arachidowych Sposób przygotowania: Opakowanie biszkoptów łamiemy na mniejsze kawałki i wysypujemy(...)miksujemy razem z cukrem do uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy. Mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną mieszamy a następnie dosypujemy do masy. Czekoladę kroimy na małe kawałeczki, które następnie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  60 minut

Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 183

przełomie lipca/sierpnia.  Które robicie częściej? Ja chyba właśnie malinowe, choć i truskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda się własnie owy, malinowy sok, świeże truskawki i czekolada. Wszystko idealnie ze sobą współgra i łączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Jestem pewna, że polubicie ten przepis! Składniki : 5 żółtek 100 g cukru(...)szklanki soku z malin (można użyć przecieru) 100 g mąki kukurydzianej 70 g mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 czubate łyżeczki kakao 40 g gorzkiej czekolady  60 g białej czekolady Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko

Słodkie Przyjemności
Tarta z orzechowo-czekoladowym ganaszem 164

pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba, że z nutką egzotyki, wtedy się zgodzę – jest owocowo. No ale mimo wszystko jesienią i zimą mam smaka na czekoladę, a Wy? Jeżeli jesteście czokoholikami to na pewno zainteresuje Was dzisiejsza tarta z kremową czekoladą, orzechami i wafelkiem. Smakuje trochę jak pralinki z Linda :) Jest naprawdę wyjątkowo kremowa(...)smaczna. Do tego te chrupiące orzechy. No niebo! Warte przetestowania ;) Składniki : 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 3 żółtka jajko łyżka ekstraktu pomarańczowego 200 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% 150 g orzechów laskowych 1 duży suchy wafelek Sposób przygotowania: Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko

Słodkie Przyjemności
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 173

dowiecie się, o czym mówię! SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: 200 g masła 3/4 szklanki cukru 125 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 150 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)200g orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Utrzyj masło z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę ucieraj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy 6 żółtek(...)zmiksuj wszystko.  Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj- dodaj do masy, delikatnie mieszając. (Jeśli dodajesz orzechy, wmieszaj je z czekoladą). W oddzielnej miseczce zmiksuj białka na puszystą pianę i ostrożnie wmieszaj je w ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Przelej masę do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Piecz przez ok.godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! Paulina Popularne posty

Gotowanie to kochanie
Banany w migdałowym krokancie 133

dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - krokant migdałowy (składniki i przepis poniżej) - plasterki limonki (do dekoracji) - skórka starta z cytryny Krokant migdałowy – składniki: - 100 g posiekanych płatków migdałowych - 30 g masła - 110 g cukru (kryształ(...)krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia, że śmietanka nie podchodzi wodą – skorzystałam z rady z jednego z programów

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 138

Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekolady biszkopt 7 dużych jaj 100g skrobi kukurydzianej 100g mąki kukurydzianej 150g ksylitolu 40g kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) krem pierwszy 5 szkl mleka(...)mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 60g ksylitolu 40g miodu gryczanego 30g oleju kokosowego 1 jajko przyprawa korzenna 0,5 łyżeczki sody woda sok z cytryny ksylitol kilka kostek czekolady " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się

CoolinarniePL
Sernik czekoladowo - pomarańczowy 347

sernika można przygotować z 400 g sera?  Tym bardziej, że jest późno w nocy,a ty nie masz ani kremówki, ani mascarpone.  Dobrze, że jest resztka gorzkiej czekolady i pomarańcze.       Składniki: 400 g półtłustego twarogu 80 g drobnego cukru 1 jajko sok i skórka z 1 pomarańczy 70 g gorzkiej czekolady   Wykonanie: Twaróg zmielić(...)dwukrotnie.  Czekoladę rozpuścić i ostudzić.  Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Zmielony twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem, sokiem i skórką pomarańczy.  Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 40 minut.  Studzić w uchylonym piekarniku

Sto kolorów kuchni
Keks czekoladowo-bananowy 228

świecie ! Składniki: ( na keksówkę długości 25-27 cm ) * 150 g masła o temperaturze pokojowej * 150 g cukru * 300 g mąki pszennej * 3 jajka * 2 nieduże banany * 130 g gorzkiej czekolady * 200 g bakalii ( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania) * 70 ml alkoholu ( wino moscatel lub ciemny rum) * 1/4 łyżeczki cynamonu * szczypta mielonej gałki muszkatołowej * szczypta mielonego imbiru Wykonanie: Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej, banany rozgnieść. Masło utrzeć do białości, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksować. Następnie wsypać bakalie ( te większe, jak np daktyle, morele i inne - posiekać ). Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto. Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec 30 minut

kolorowotorcikowo
Muffiny baaarrrdzoooo czekoladowe :) 296

wykonaniu, bo nie wymagają użycia miksera :) składniki: 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao 20 dag ciemnej czekolady (70 - 80 %), może być więcej czekolady np. jeszcze mleczna, albo jakieś pralinki. 15 dag  cukru  pudru 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajo Dekoracja: nutella(...)truskawki. Wymieszać w misce  wszystkie sypkie składniki dosypać 15 dkg posiekanej czekolady . Jajo, olej i mleko wymieszać w drugiej misce, wlać do sypkich składników , wymieszać łyżką. Zagłębienia formy do muffinów  wysmarować masłem. najlepsze są silikonowe foremki. Nałożyć ciasto , posypać po wierzchu resztą posiekanej czekolady. Piec w temp.200 st. C przez 20 minut Po ostygnięciu babeczek, można

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron,truskawki,musli i czekoladaaaaaa! :) 177

składniki na 2 porcje: połowę opakowania makaronu rurki albo kokardki kilka do kilkunastu truskawek 200 ml śmietany około 1 do 2 łyżek cukru ciemna czekolada 2 garści musli z rodzynkami mięta Makaron gotujemy na al dente. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Część truskawek rozrabiamy w blenderze na mus z dodatkiem cukru. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na talerz kładziemy(...)makaron, następnie truskawki, polewamy śmietaną i musem z truskawek oraz gorącą czekoladą. Całość posypujemy musli z rodzynkami. Dekorujemy miętą.Danie możemy podawać na zimno jak i na gorąco. Jeśli na ciepło to truskawki gotujemy w rondlu z cukrem i makaron podajemy jeszcze ciepły.  PYCHA!!! :D Makaron, truskawki, musli i czekolada

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Bounty 2973

ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa:   450 ml mleka 220 g wiórków kokosowych 200 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru (lub do smaku) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka mas ła Sposób przyg otowania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy(...)minut. Studzimy. Przek rawamy wzdłuż . 2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsyp ujemy kokos , gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia. Na konie c dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała. 4. Z imną masą

Kuchnia domowa Ani
Rodzynkowiec 375

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Masa czekoladowa z rodzynkami: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 30-40 dag rodzynek + rum 15 dag masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od rodzynek: rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na całą(...)masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. 4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. 5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu. 6. Przekładamy ciasto (od dołu): biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowej drugi biszkopt skropiony resztą alkoholu

Kuchnia domowa Ani