czekolada - 27946 przepisów (strona:498/1864)

MUFFINKI A'LA CIEPŁE LODY 199

papilotkach i lepiej też smakują. Świetnie się sprawdzą na różnego rodzaju kinderbalach 🎉   Składniki: 16 wafelków do lodów 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą(...)przesianą przez sito mąkę pszenną z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem, a następnie dodajemy wystudzone masło z czekoladą, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i mieszamy łyżką drewnianą do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wykładamy do wafelków (do każdego

Kuchnia MagdaLeny
Omlet z domowym serkiem i czekoladą 141

Omlet z domowym serkiem i czekoladą to kolejne śniadanie dla moich najmłodszych chłopaków. Od kilku dni codziennie na śniadanie serwuje im różne śniadania oparte na jajkach i mleku. Dla mnie to kolejne śniadanie dla sportowca, dla dzieciaków „niebo w gębie”. Kolejna wersja omletu dla dzieci, pierwszy prócz czekolady był przygotowany z płatkami owsianymi i orzechami.... Więcej The post(...)Omlet z domowym serkiem i czekoladą appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
FIT BATONIKI Z MASŁEM ORZECHOWYM 352

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}   Składniki: 1½ szklanki ryżu lub orkiszu preparowanego 130g masła orzechowego 80g miodu 50g gorzkiej czekolady 70-90% 1 łyżeczka oleju kokosowego garść orzechów ziemnych, niesolonych   do ozdoby   Wykonanie: masło orzechowe i miód rozpuszczamy np.   w mikrofalówce następie dodajemy do niego ryż/orkisz(...)wyłożone papierem do pieczenia i ugniatamy ją łyżką,  następnie wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na 2 godziny schłodzoną masę kroimy na batoniki , następnie spód zanurzamy   w czekoladzie roztopionej z łyżeczką oleju , na wierzchu robimy z pozostałej czekolady esy floresy i posypujemy garścią orzechów ziemnych. Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=rIt_ux065Ss

Słodkie zapomnienie
Tarta serowa z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami żytnimi 242

wersję sernika. Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej(...)łyżki stołowe soku z cytryny   100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej  Na wierzch:  25 g borówki amerykańskiej  garść płatków żytnich  60 g białej czekolady  1 łyżka karmelu  Wykonanie :  Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej ! 1. Składnik na ciasto zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki

vaniliowoczekoladowa
ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI 148

zagęstnik do zup i sosów. Jest doskonałym zamiennikiem ziemniaków, ryżu czy kaszy. Składniki: 1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 50 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu 1 jajko garść truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Dodajemy połamaną, gorzką czekoladę i mieszamy(...)momentu, aż czekolada się roztopi. Kaniwę płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą i przenosimy go garnka z czekoladową zawartością. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Lekko studzimy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki

Kuchnia MagdaLeny
ŁOSOŚ GRILLOWANY Z SOSEM CZEKOLADOWYM 147

Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz szczypta chilli 250 ml bulionu warzywnego sok z 1 cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i chilli. Grillujemy z każdej strony ok 5 minut. Przygotowujemy sos: Masło(...)roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się. Łososia podajemy z sosem oraz rukolą i pomidorami

Kuchnia w oparach
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE – TYGRYSKI 222

się udają! Jedyne o czym musicie pamiętać to schłodzenie – jest no konieczne! Jeśli nie schłodzicie ciasteczka będą się rozlewać, a przy robieniu strasznie lepić do rąk!   SKŁADNIKI: * czekolada mleczna – 100 g * mąka pszenna – 100 g * masło – 50 g * duże jajko – 1 szt * proszek dopieczenia – 1 łyżeczka * cukier puder – 3 łyżki + do obtaczania(...)ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem pudrem i wanilią, wlewamy przestudzoną czekoladę. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Chłodzimy ( im dłużej, tym lepiej ). Po schłodzeniu formujemy ciasteczka wielkości orzecha, obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem – nie spłaszczamy

Ostra na Słodko
Tort angielski-ombre 232

Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie.  Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna  straciatella.  Nie nasączamy tortu, bo Victoria sponge cake jest samo w sobie wilgotne i słodkie.  Macie ochotę na tort(...)minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu studzić 10 minut, wyjąć z form i wystudzić na kratce. Krem straciatella 400 ml śmietany kremówki  150 g posiekanej drobniutko gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać odrobinę śmietany do masy czekoladowej i energicznie wymieszać, następnie dodać do pozostałej śmietany i wymieszać do połączenia.  Krem maślany

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto bananowiec 405

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Ciasto bananowiec to ciasto na kakaowym spodzie z kremem kawowym z dużą ilością bananów oraz bitą śmietaną posypaną tartą czekoladą. Z tego przepisu wychodzi duża blacha podzielnego i pysznego ciasta dla całej rodziny, idealna na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto bananowiec Drukuj przepis Składniki Spód kawowy: -50 g masła(...)bananów -sok z 1/2 cytryny -3 łyżki gorzkiego kakao -500 ml śmietanki kremówki 30 % (b. zimnej) -250 g serka mascarpone -2-3 łyżki cukru pudru -60-80 g czekolady gorzkiej Przygotowanie --> Spód kawowy: --> Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. --> Masło kroimy i wkładamy do rondelka, dodajemy

Marta Gotuje
Kukułka 250

jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa czekoladowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szkl. cukru 1 op. cukru wanilinowego 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1/2 szkl. wódki Masa śmietanowa: 800 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 2 op. śmietan-fixu   Białka na biszkopt kakaowy ubijamy na sztywno(...)minut. Postępując w taki sam sposób wykonujemy biszkopt jasny. Czas pieczenia zmniejszamy jednak do około 15-20 minut. Trzy łyżeczki kawy rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Obie czekolady łamiemy na kawałki. Przekładamy do żaroodpornej miski lub rondelka. Dosypujemy cukier, cukier wanilinowy oraz wlewamy rozpuszczoną kawę. Naczynie stawiamy na ciut większym rondelku wypełnionym do 1/3 objętości wodą i podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto czekoladowe z konfiturą i bitą śmietaną 332

serka mascarpone 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 240 g konfitury (z owoców leśnych lub inna) 3 kostki czekolady (mleczka, gorzka, deserowa) Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto rozwałkować na kształt formy (cm x cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut(...)ubić na sztywno, na koniec dodać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Ciasto wysmarować konfiturą, następnie wyłożyć masę śmietanową i całość udekorować startą czekoladą. Rada: Upieczone kruche ciasto dobrze posmarować konfiturą i odstawić na jeden dzień, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Rozwałkować ciasto 3. Wyłożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Knedle z białym serem 188

ziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę (lub dokładnie rozgnieść(...)ostudzić kilkoma kroplami zimnej wody. Ugotowane knedle wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach, przed podaniem zlać ewentualną wodę z talerzy. Masło rozpuścić w rondelku, na małym ogniu. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Knedle podawać ciepłe, oblane roztopionym masłem i oprószone wiórkami czekolady. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 15 większych

Gospodyni Miejska
Czekoladowo-sernikowe brownie (Brownie marmorizzato al cheesecake) 181

così un piacevole effetto marmorizzato. La preparazione del dolce non porta via molto tempo, ma l’effetto visivo ottenibile sarà davvero incantevole. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Brownie 375 g gorzkiej czekolady 120 g m ą ki pszennej 90 g masła 80 g cukru 3 jaja Sernik 200 g serka philadelphia 150 g ricotty 50 g cukru 16 g cukru waniliowego(...)Cheesecake 200 g di philadelphia 150 g di ricotta 50 g di zucchero 2 uova vanillina per dolci PRZYGOTOWANIE Brownie W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokrojoną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość odstawiamy do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ubijamy jaja z cukrem do otrzymania kremowej, puszystej masy. Wsypujemy przesian

La grande e la piccola cuoca