Brownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich(...)które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki
Ciastkozercywystarczyć na owinięcie w całości babeczki. Babeczka powinna mieć mniej więcej kształt walca, więc jeśli to konieczne można nieco przyciąć brzegi. Przyciętą babeczkę smarujemy na około Nutellą (lub rozpuszczoną czekoladą). Owijamy babeczkę paskiem masy cukrowej przyklejając ją do czekolady. Domowa masa cukrowa ( z tego przepisu ) jest nieco sztywniejsza od tej kupnej, dzięki temu bardzo dobrze nadaje się do tego zadania(...)ładnie utrzymuje kształt i nie zsuwa się z babeczki, jest jednak trochę mniej lepka, więc miejsce, gdzie trzeba połączyć brzegi może wymagać dodatkowej porcji czekolady. Na górę babeczki nakładamy nieco czekolady i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykażdym halloweenowym przyjęciu. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Potrzebne będą babeczki i krem, do tego przyda się "włochata" końcówka do szprycy lub zakończona gwiazdką, roztopiona czekolady i trochę masy cukrowej. Składniki na babeczki dyniowe lub waniliowe Składniki na krem Składniki na masę cukrową +czekolada, barwniki spożywcze Po upieczeniu odstawiamy babeczki do przestudzenia - nie mogą być ciepłe, kiedy(...)tylki zakończonej gwiazdką lub "włochatej" - z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko. Oprócz tylki potrzebne będą worki cukiernicze i zwykłe woreczki strunowe. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia - musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Nakładamy ją do woreczka strunowego, dokładnie zamykamy i odcinamy mały rożek. Na foliowej koszulce wyciskamy nóżki
Ciastkozercyktóre są szybkie i smaczne. Podobnie jest z dekoracjami - najlepsze są te, które można stworzyć w kilka minut, ale robią świetne wrażenie. Takie są dzisiejsze pajęczynki - z rozpuszczonej czekolady możemy narysować je od szablonu w ilościach hurtowych i po kilku-kilkunastu minutach są gotowe do nałożenia na babeczki. Składniki na babeczki waniliowe lub dyniowe Składniki na krem +czekolada do rozpuszczenia(...)upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia – musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Na kartce rysujemy szablon pajęczyny, jej średnica powinna być mniej więcej taka sama jak średnica babeczki. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Na szablon nakładamy czystą foliową koszulkę. Odrysowujemy pajęczynki
Ciastkozercymożna w kilka chwil zamienić w mini snickersowe przekąski nakładając różyczki z kremu. Składniki na babeczki mocno czekoladowe Składniki na krem snickers: 500 g serka mascarpone 0,5 tabliczki czekolady 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kremu czekoladowego (np. Nutelli) Babeczki przygotowujemy według przepisu . Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Powinny mieć dużo czasu, żeby dobrze się ostudzić zanim zaczniemy nakładać(...)krem. Do nakładania kremu dobrze jest wykorzystać dzióbek (tylkę) z dużą gwiazdką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia. Tylkę wkładamy do worka cukierniczego, a całość do dużej szklanki. Brzegi worka smarujemy (nie musi być równo i tak wszystko wymiesza się przy wyciskaniu) z jednej strony masłem orzechowym z drugiej kremem czekoladowym - ja użyłam Lindt
Ciastkozercyproszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao Masło, nutellę i kakao zmiksować. Dodatkowo: 3 płaty suchych wafli 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy drugim waflem, smarujemy masą z mlekiem w proszku, przykrywamy trzecim waflem. Górę ostatniego(...)wafla smarujemy roztopioną czekoladą. Tak przygotowane wafle odstawiamy do lodówki aby masy stężały. Kroimy na kwadraty. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiOstatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki(...)osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady 3-4 łyżki nalewki malinowej lub wiśniowej 1 laska wanilii 2-3 łyżki mleka Po przyprawy i dodatki warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Czekoladę rozpuścić z mlekiem
Apetyczna babeczkatuż tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową(...)łyżeczki przyprawy korzennej Składniki na masę serową: 300 g twarogu sernikowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 70 g masła 1 jajko 50 g cukru Dodatkowo: 1 tabliczka białej lub gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI FOREMKA: 22 CM Z KOMINEM 1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy
My Culinary Artsmaczną i lekką truskawkową przekąskę, która wspaniale się sprawdza na spotkaniach towarzyskich. Zapewniam, że truskawkowe szaszłyki zawładną sercami wszystkich! A potrzebujemy do niej : ładne truskawki 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki dodatkowo: patyczki do szaszłyków Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy ogonki, delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą(...)wstawiamy do garnka z gotującą się wodą), dodając 2 łyżki słodkiej śmietany. Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. Na patyki do szaszłyków nadziewamy po kilka truskawek, polewamy je polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia
Walijskie PichcenieCiemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny(...)łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy biały ser, żółtko, cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy
Walijskie PichcenieKolejna fajna propozycja. Naprawdę idealne połączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi(...)skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Herbatniki rozgniatamy na piasek. Łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi formę do tarty mocno dociskając. Wylepiamy tak dno i boki. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy i wylewamy na spód tarty i znów wstawiamy do lodówki. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wanilię mieloną lub cukier waniliowy
Malinowe Pocałunkirozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl) Trzecie miejsce minutnik otrzymuje bozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie. Potrzebne składniki; 5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami 6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury. Przygotowanie: Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru(...)wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja utemperować!-to proces gdzie trzeba tylko zachować prawidłowe temperatury-Za pomocą widelca zanurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły się czekoladą a ogonki i szypułki pozostały czyste.Pokryte czekolada owoce obtaczamy w wiórkach kokosowych, odkładamy do wyschnięcia. Idealnie smakują w doborowym towarzystwie , przy lampce wytrawnego
Malinowe PocałunkiMoja siostrzenica złożyła bardzo dokładnie zamówienie, co do swojego urodzinowego tortu. Miała być czekolada, mały być różyczki oraz napis. Dostałam nawet rysunek jak tort ma wyglądać. Na szczęście efekt finalny zadowolił małą jubilatkę. Na szczęście, bo oczywiście przygody musiały być. Biszkopty nie wyrosły tak jak powinny. Dlatego zamiast jednego, przekrojonego na 3 - 4 części(...)jest, jeżeli się eksperymentuje). p.s. zdjęcie w przekroju dodam, jak tylko dostanę od siostry. Składniki: biszkopt czekoladowy (np ten , lub ten ) 750 g mascarpone 100 g czekolady 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 100 g chałwy (+ opcjonalnie 100 g) Wykonanie: Biszkopt (lub biszkopty) kroimy na 4 placki. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Czekoladę
Sto kolorów kuchniSamo zdrowie, nie żartuję. Gorzka czekolada, mąka pełnoziarnista, płatki owsiane, dynia, cynamon. Czego chcieć więcej? Chyba nawet można przymknąć oko na tę odrobinę cukru. Składniki (12 - 14 sztuk): 200 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) 150 g płatków owsianych 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka(...)cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 250 ml puree dyniowego 3-5 łyżek oleju 70 ml mleka 2 jajka Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Mąkę, przyprawy, cukier, proszek i płatki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jajka, olej, mleko, puree dyniowe. Dodać przestudzoną czekoladę. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Przełożyć
Sto kolorów kuchnisztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą(...)góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki pianę z 4-ech jajek ubić na sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec
W Mojej Kuchni Lubię